Felçli hastalarda yutma rehabilitasyonu çok önemlidir çünkü ihmal edildiğinde ölüme dahi neden olabilir.

Ülkemizde ilk kez kurulan böyle bir ünitede özellikle nörolojik hastalıklara ve mekanik nedenlere bağlı gelişen yutma sorunları ile ilgili tanı, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır. Hastalarımızın klinik değerlendirilmelerinden sonra gerekirse videofloroskopik (ışınsal görüntüleme) incelemeleri yapılmakta ve gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyonları düzenlenmektedir. Birçok hasta yutma sorunu olduğu halde semptom (belirti) vermeyebilmekte, mortaliteye (ölüme) dahi neden olabilen komplikasyonlar (yenisorunlar) ortaya çıkabilmektedir. Ülkemizde konuya ne yazık ki hala gereken önem verilmemekte, çok yüz güldürücü tedavi sonuçlarının olmasına rağmen bu tür hastalarımız çoğunlukla yutma yönünden değerlendirilmemektedir.

This Post Has 6 Comments

  1. Enes

    Merhaba hocam babam 30 gün önce beyne pıhtı atma teshisi konularak hastane kaldırıldı ve bugün ise koroner anjio ve karoist oparasyonu gecirdi ve 3 tane stent takıldı 0.25mm ve nazogastrik ile hala besliyoruz yutkunamiyor ve öğürtü ve balgam çıkarıyor ve sol kollu ve ayaklarını hareket ettiriyor ama ayağa kalktığı zaman ise istediği gibi adım atamıyor dengesini kaybediyor destek almadan yürüyemiyor yutkunamama sorununu nasıl çözebiliriz nasil bir yol izlememiz lazim kendisi şeker hastası onun dışında da herhangi bir rahatsızlığı yok cevaplarsanız sevinirim

    1. doğukan

      Hocam aynı şekilde babamda felç geçirdi beyine giden bir damar tıkalı ve kalpte bir damar tıkalı yaş 51 2 ay oldu rahatsızlanalı öğürme ve tükürük bezleri çalışıyor gittiğimiz doktorlar yutabilmesini gerektiğini söylüyor ancak yutkunamıyor burundan mama ile beslenmesi devam ediyor ankarada gataya gittik bize uygulamamız için bazı hareketler ve sinirleri harekete geçirmek için demir çukubuk vs tedavi verdiler 1 ay uygulamamızı söylediler düzelme olmazsa vitalstim tedavi konusunda bilgi verdiler şunu öğrenmek istiyoruz vitalstim tedavi zararı olur mu yutma yetisinin kendiliğinden gelmesini mi beklemeliyiz 6 ayda sürebilir dediler bize bunu dışında tıkalı damardan dolayı uçak kullansak bir problem olur mu acaba cevaplayabilirseniz eğer çok seviniriz.

      1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
        Prof. Dr. Erbil DURSUN

        Web sitemdeki bir sorun nedeniyle cevabım gecikti.
        Yutma bozukluklarında öncelikle videofluroskopik yutma değerlendirmesi yapmak gerekir. Vitalstim kullanılabilir.
        Öncelikle babanızın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Burada hastanın hareketlerinden tutun mesanesine yutmadan mental durumuna göre içinde bulunduğu durumun anlaşılması çok önemli. Böylelikle babanızda nasıl bir gelişme olacağı ve yapılacak tedaviler hakkında fikir sahibi olmamız mümkün olabilir. Felçte çeşitli durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. Lütfen ana sayfamdaki TV programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
        Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
        https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
        https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
        https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
        https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
        https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
        https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  2. Gamze iritaş

    Merhaba hocam benim kızım 20 aylık ve serabralpalsi hastasi yutma refleksi güçsüz ve zayıf olduğu için gastrostomi önerdi doktorlar kızımı ameliyat ettirdik kilo alımı çok iyi oldu. Fakat öncesinde emmeyi bilen kızım emmeyi unuttu biberon ağzına verdiğim de sadece ıssiriyor ve dilini dışarı çıkarıp yalamaya çalışıyor.emmesini yutmasini geliştirecek önerileriniz varmı veya özel bir araç örneğin yapay damak vs.gibi şeyler sizce kızım için en uygun mu şimdiden Allah razı olsun

    1. Serebral palside tedavi bir bütün olarak ele alınmalıdır. Yutmanın gelişiminde, oral motor gelişimde diğer sistemlerin de titizlikle ele alınması gerekir. Benim yazım olan “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu”nda oral motor gelişim için öneriler bulunmaktadır. Bunlardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca çocuğun rehabilitasyon çalışmalarına çok önem verin. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın