Spastik serebral palsi tedavisi

Spastik serebral palsi tedavisi: Hastalığın en sık tipi olan spastik Serebral Palsi’ye neden olan belirtileri tedavi etmek için denenmiş çok çeşitli çalışmalar mevcuttur. Vücut hareketlerindeki zorluk ve kaslardaki katılığın kesin tedavisi yoktur ancak uygulanan tedavilerle spastisite (kas katılığı) azaltılabilir, çocuğa daha fazla esneklik kazandırılabilir ve hastanın bağımsızlı artırılabilir. Kaslardaki katılık nedeniyle problem yaşayan çocuklar için fizik tedavinin ve çeşitli cihazlar gibi desteklerin uygulanması spastik kasları germeye ve hareket gelişiminin iyileşmesine yardımcı olabilir. Toksin enjeksiyonları kaslardaki katılığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Sinir uçlarından kaslara iletimi engelleyen Bot. toksini bir bakterinin zehrinden elde edilen bir ilaçtır. Bu toksin spastik kasa enjekte edildiğinde kası 4–6 ay süreyle geçici olarak zayıflatır. Küçük miktarlarda uygulanır. Kasları güvenli biçimde gevşetir ve cerrahi ihtiyacını geciktirir. Ek olarak, Serabral Palsi hastalığının spastik formunun tedavisinde bazı cerrahi seçenekler de vardır. Ancak cerrahi tedavilerin zamanlamasına dikkat edilmeli, erken veya gereksiz cerrahi uygulamalardan kaçınılmalıdır. Çünkü cerrahi uygulamaların geri dönüşü yoktur, endikasyonlarının (gerekirliklerinin) doğru olarak belirlenmesi çok önemlidir.

Fizik tedavi ve Rehabilitasyon hekimi başkanlığında Serebral Palsi tedavisinde deneyimli, bu alanda geniş bilgi birikimine sahip rehabilitasyon ekibi çocuğunuz için en iyi tedaviyi planlamada size yardım edecektir. Spastik Serabral Palsi’de başarı veya sıkıntılar hastadan hastaya farklılıklar gösterir ve çocuğunuza uygun hareket yöntemlerinin uyarlanması için bu işin uzmanı kişilerle çalışmak çok önemlidir.

Spastik Serebral Palsi ‘yi tamamen iyileştiren bir tedavi yoktur. Ancak çocuğu geliştirecek çok önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları vardır.

Spastik Serebral Palsi tedavisi

Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Spastik Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına bu konuda deneyimli bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Hekim karar vermeli ve çocuğunuzdaki gelişmeleri takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Serebral palsili çocukların rehabilitasyon programları yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenir. Serebral palsili çocuğun tedavi ve rehabilitasyonunda fizyoterapi, iş ve uğraşı terapisi, konuşma ve yutma terapisi, özel eğitim uygulamaları, ortez ve protez uygulamaları, farmakolojik uygulamalar (medikal tedaviler ve toksin uygulamaları) ve cerrahi uygulamalar yer alır.

Serebral Palsi ‘nin tedavisi için toksin uygulamaları merkezi öneme sahiptir

Serebral palsi tedavisi, özellikle spastik tip serebral palside, toksin tedavisi olmazsa olmazlardandır. Toksin tedavisi ile cerrahi girişim endikasyonu çok azalmıştır. Bebek 20 aylıktan itibaren ve 10 kg olduktan sonra periyodik olarak toksin uygulamaları yapılmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programlarına alınmalıdır. Bu şekilde ergenliğe kadar tedavi eder ve gerekirse bu dönemden sonra cerrahi tedaviler de uygulanabilir. Ancak, büyüme evresinde özellikle omurilikte eğrilik ve kalça çıkıkları için cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Botox botoks uygulaması
Spastik serebral palside toksin uygulaması

Neden toksin?

Çocuklara toksin uygulamanın birden fazla nedeni vardır. Birinci neden çocuklardaki kasılmanın verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmaktır. Kasılmalar nedeni ile ciddi sıkıntılar içinde olan çocuklar toksin uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. İkinci neden çocuğun düzgün büyümesini sağlamaktır. Kasılan (spastik) kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Örneğin bacakları tutulmuş bir çocukta kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun kolları normal büyümesine karşı bacakları ciddi oranlarda kısa kalabilmektedir. Üçüncü neden ise elbette kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok spastik serebral palsi ‘li çocuk, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları yeterli derecede yerine getirememektedir. Toksin ile kasların gevşemesi çocuktaki mevcut potansiyeli ortaya çıkabilmektedir.

 

Ayrıca bakınız:

Serebral Palsi tedavisi

This Post Has 85 Comments

  1. Sevilay kuzu

    Merhaba hocam benim serebral palsili kızım var bi kez botoks yaptırdık ardından yoğun fizyoterapi uygulandı ama pek fayda vermedi kızım parmak ucunda yürüyor ayakları içe dönük şekilde ilaç mı kullanma li acaba ne yapmaliyim sizce

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Bu botox uygulaması çoğu zaman yetersiz ve yanlış şekillerde uygulanıyor. Daha sonra boox etkisiz oldu denyor. Botoxun etkisini artırmak için seri alçılamalar yapılmalı. Aşağıdaki yazılarımızı da mutlaka incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Yunus Emre

    Merhaba hocam benim kız kardeşim 1 aylıkken kendisi hemşire tarafından aşırı doz iğneye maruz kaldı ve cp hastalığına yakalandı sağ be sol bacak olmak üzere iki bacakta kasılma var .. yürüyebiliyor ama kendisi tam olarak yürüyemiyor ayak bilekleri iç içe bakıyor … Ankara’da muayene oldu ve sonra Erzurum Atatürk üniversitesinde botoks tedavisine başladık 1 kez yaptırdık sonra doktor fetö olaylarından dolayı içeriye alındığı için tedavi yarım kaldı biz bu tedaviyi başka nerede yaptırabiliriz ? Antalya Manavgat’ta oturuyoruz yardımcı olursanız sevinirim !

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla botox yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  3. Fath

    Iyi aksamlar benim 3 yasinda kizim var sp hastasi oldulca durumu iyiyr gidiyor yalniz 2 -3gundur ayaklarında kasilma tarzi uyusaklik oluyir eeg cekildi normal mr cekildi 3. 4 kere duzeldi dendi sizce buyudugu icin midir bu kasilmalari yoksa kosturma sonucunda mi olmustur

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle görüşmem önemlidir. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  4. İpek

    İyi Akşamlar doktor bey ben oğlum suan 7 yaşında erken Doğum sonucu beyin oksijensiz kalmış serebral palsi teshişi konuldu 9 aylıkken bir kaç zor ameliyat geçirdi sağ dizi içe dönük parmak ucu ve içe basıyor sag ayak botoks u denemeye karar verdik suan kendini kurtaracak şekilde yürüyor şimdi sorum şu ki bu botoks uygulandığı zaman yürüyebilir mi hemen yada alçı falan gerektiriyor mu sonrası nasıl yoğun fizik tedavi görmesi gerektiğini biliyorum zaten genel olarak bu hastalar fizik tedavi azaldığı zaman tekrar geriliyor kasları lütfen bi cvp verirseniz sevinirim

  5. Sinem

    bebekler için elde özellikle parmaklarda spastisite varsa bunun için yapılacak çok bir şey yok deniyor doğru mudur?
    en zor bölümün el olduğu söyleniyor? ne yapmamız önerilir?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Cevabım gecikti yurt dışında idim. Bilmediklerinden öyle diyorlardır büyük bir ihtimalle. Tam tersine serebral palside elde toksin uygulamaları çok iyi sonuçlar veriyor. Tabii ki çocuğun el fonksiyonunun ve spastisitesinin ve serebral palsisinin durumuna bağlı. https://felc-romatizma.com/neden-botox-2/ adresindeki yazım yararlı olabilir.

  6. reyhan

    Hocam siz azeribaucana yani bakuye ne zaman geleceksiniz 18 yasinda oglum var serebral iflic hastasi spastik tetrapares reliptasiyA gidib geliyoruz hasta dizleri ustunde 15 samiye dura biliyor,koluna iki kiwi girib yurutuyoruz zorlukla , emekliyor azicik. Bilmek istiyorumki botoxs tedavisi hastayi ayagi kaldira bilirmi olumun yurume ihtimali varmi lutfe beni cevapsiZ burakmayin

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Maalesef oralara gelemiyorum. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  7. Fatma

    Mrb ben manisa somadan fatma yaşım 23 yaşındayım spastik serebral hastasıyım fizik tedavi görüyorum faydası oluyor 1 2 dk tek başıma ayakta duruyorum desteksiz oturabiliyorum destekli yürüyorum yürüyemiyorum yürümek çok istiyorum yürüme şansım var mi doktor bey

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yapılabilecek tedavilerle yürüme kalitesinin artma olasılığı elbette vardır. Görmemde fayda olduğunu düşünüyorum. Geçmiş olsun.

  8. Sema

    Merhaba hocam oğlum cp dipleji parmak ucunda yürüyor 2 yaşında teşhis kondu bu zamana kadar fizik tedavi ve Botoks yapildi daha iyi hale geldi her işini kendi yapıyor okula kendisi gidiyor (500 m meaafede)dizilerini hafif bukerek yürüyor sol ayak daha fazla sağa göre parmak ucu yürüme azaldı ama dizlerini büküyor oğlum 10 yaşında kas ameliyatı denildi gevsetme sanırım yaptırmalı mıyız bu ameliyatı iyimi olur kötümü kararsız im yardimci olurmusunuz fikriniz i almak istiyorum Teşekkürler hocam

  9. ozlem

    Hocam benim 4.5 yaşında bi kızım var serapral palsi hastası acaba biz nun için neler yapabiliriz bilgilendirmenizi bekliyor ve rica ediyorum

  10. Erkan

    Merhaba hocam benim oglum 2 yasinda serebrel palsi. Yaklasik bir bucuk yildir fizik tedavi aliyoruz ilac olarak takes loresal kullaniyoruz ama hala oturma yok parmak uclarina basiyor acaba botoks yapilabilir. Bize yasi daha cok kucuk olmaz dediler lutfen bize yardimci olun

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Botoxu 10 kg çocuk olduğunda ve 2 yaşında uygulamaya başlıyoruz ve zaten gecikmemek gerekiyor. Buradabir bilgi eksikliği olduğu görülüyor. Lütfen https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı çok dikkatli bir şekilde tekrar ve tekrar inceleyin. geçmş olsun.

  11. ümit

    Hocam ben 24 yaşındayım Serabral palsi hastasıyım gayet çok şükür iyi yürüyorum fakat sol küolumda titreme ve kasılma oluyor azalması için ne yapmalıyım tedavi olarak fizik tedavide görüyorum bazande ağrı. agrinin ne olablir bikezde sizden ogreneyim dedim.iyi günler

  12. Kadir

    İyi ğönler hocam benim 5 yaşında kızım var sp cocuk devamlı kasıkların basıyor norolüjiye ğötürdüm kas ğerilmesi değil diyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  13. Enes tasdelen

    Hocam iyi çalışmalar, benim abim şuanda 30 yaşında ve doğarken nefesiz kalıp sipastik özürlü olarak doğdu. Beyninin sadece %80 sini kullanabiliyor. Zekası sınır. Yürüme ve konuşmasında sakatlık malesef devam ediyor. Bununla ilgili yapabileceğimiz yurt içi ve yurt dışı bir çözüm bulabilirmiyiz?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palside az veya çok ilerlemeler kaydedebiliriz. Ancak hastanın şu anda bulunduğu klinik durumu bilmek ve değerlendirmek gerekiyor. Geçmiş olsun.

  14. Ikbal açık

    Merhaba doktor bey ben Hatay’da yazıyorum benim dokuz yaşında kızım var üç yaşına kadar sağlam yürüyen konuşan normal bir çocuktu bir anda kasılıp morardı yoğun bakıma alında tedavi eden doktorun çocuğun beyin damarında kanamayı temizlenmesi lazım dedi üç ay yoğun bakımda kaldı sonra kızım şuan dokuz yaşında konuşma yürüme engelli oldu desteksiz oturamıyor gelişmesi yaşıtları gibi boyu kilosu aklı dengesi yerinde herşeyi gayet güzel anlıyor biliyor boynunu artık tutabiliyor vücut komple hareket halinde kollarından tutup yürütebiliyorum kasılma fazla oluyor vücutta herhangi bir ilaç kullanmıyorum durumum el vermediği için gelemiyorum lioresal adlı bir hap vermişlerdi o hap kabus görmeye başladı çocuk korkuyordu kestim hapları ne yapmam gerekiyor doktor bey uzun yazdım kusura bakmayın bir umut arıyoruz inşallah umut ışığı olursunuz tüm yavrulara saygılarımı sunuyorum Allah yüce rabbim hastalarımıza şifa versin siz doktorlarımıza uzun ömürler versin cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum başarılar dilerim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok geçmiş olsun. Rehabilitasyon çalışmalarına sabırla devam etmeniz gerekiyor. Oldukça iyi bir duruma gelmiş kızınız daha da iyiye doğru gidecektir kanaatindeyim.

  15. Elsever

    Merhaba doktor bey, ben Serebral palsi hastasıyım. 26 yaşındayım, bir kere kapalı damar ameliyatı geçirdim ve bu ameliytın bana çok az faydası oldu. Şimdi bilmek istiyorum bu yaşdan sonra benim iyileşme şansım var mıdır? Çok rica ediyorum yorumlayın lütfen.

  16. feray

    ben doğumda doktor hatası yüzünden Serebral Palsi olmuş biriyim 37 yaşındayım çocukken gittiğim doktorlar bana hiç bir tedavi veya ilaç vermedi ve bir ay öncesine kadar her şeyimi kendim rahat yapabiliyorken boynum da bir ağrıyla normalde yaptığım şeyleri yapamaz hale geldim nöroloji ye gittim bana kas gevşetici hap verdi iki hafta kullandım işe yaramadı hata daha da dengemi bozdu ne yapmalıyım boynumdaki ağrı da geçmedi ben bir yerim acıdığı veya ağrıdığı zaman daha çok kasılıyorum ondan olabilir bu hastalık yaş ilerledikçe kötüleşir mi

  17. fikri

    slm hocam 22 yaşındayım spastık serebral palsı hastalıgı var el titremem var konuşmam bozuk acaba tadavisi mümkünmü bidee evlen diğimiz zaman çoçuga bu hastalık gecemi iy günler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğa geçici bir hastalık değildir serebral palsi. Yapılabilecek çok şey var hastalığınız için. Sizi değerlendirmemeiz gerekli. Geçmiş olsun.

  18. semra

    Merhabalar Hocam ,çocukken serebral palsi hastalığı geçirmiş 23 yaşındaki erkeğe EMS ile antrenman yaptırmak sakıncalı mıdır?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Doğru kaslara uygulamak lazım. Yanlış kaslara EMS uygulanması bazı sorunlara yol açabilir.

  19. Dikek

    Hocam benim oglum sekiz aylık spastik dendi ama oglum ellerini ayaklarını artı azından devamlı tükürük gelmiyor Kilo alımında NORMAL ama oturma yok kucak oturuyor hocam Allâh için bana yardımcı olun kafayı yemek üzereyim bir doktor RC ediyorum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  20. Fatma

    41 yaşındayım doğuştan sp hastasıyım sağ el ve ayak yaşım ilerledikçe rahatsızliğımı daha çok hissediyorum rahatlatıcı bir tedavisi varmı acaba ne yapmalıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Özellikle kasılmalar için toksin enjeksiyonları sizi daha rahat bir duruma getirebilir. Yine rehabilitasyon çalışmalarını yapmak gerekir. Geçmiş olsun.

  21. esila

    mrb hocam benim kizim 11aylik uc aylikken hasta oldugunu ogrendm haftada bir fizige goturuyrm kizimin kaba motor ince motor becerileri yok goz temasida yokdoktorlar gormuyo dedi hacam kizimi size getirecktim maddi durumlrdn getiremedim sizden ricam bu sorularima cvp istiyorum hocam kizimin hastaligina serebral atastik dedilr hocam kizim oturamiyo kendini ceviremiyor hocam kizim kac yasinda yurur bide kizimin motor gelisiminde illerleme olursa gozude gorurmu acaba gormemesi beyinle alakali denildi hocam cevabinizi sabirsizlikla bekliyorum simdiden tesekrlr

  22. Ebru

    Merhaba hocam yeğenim suan 1.5 yasında doguma kadar hıcbirseyi yoktu suan yenı sp tanısı koydular fizik tedavi görüyor ama faydası yok gibi ne yapabiliriz ve normal bi çoçuk gibi hayatına devam edecek mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemin yenilenme çalışmalarından dolayı geç cevap yazabiliyorum. Serebral palsinin şekline, şiddetine bağlı. Çok titizlikle tedavi ve rehabilitasyonları uygulanmalı. Geçmiş olsun.

  23. hacer

    Merhaba hocam 8 yaşında kızım sarebrel parsi diyorlar kızım başını tutmuyor oturmuyor ve ellerini kulanamiyor ama ayakları çok hareketli ne yapmalıyız

  24. Gizem

    selepral palsi ele etkisi varmı ellerim çok kasılıyor ve şekli baya değişti önceden farketmiyordum yenilerde fark ettim

    1. Elbette serebral palsi eli de etkileyebilir. Tedavisi çok ince bir iştir ve büyük bir bilgi-beceri gerektirir. Geçmiş olsun.

  25. uğur demırcıoğlı

    ıyı geceler hocam bende çocukluktan berı serebral palsı{spastık felç} var cok kasılmalarım oluyor 37 yasındayım boyum 1.60 kılom 57 açaba tedavı ıcın gec mı kaldım bu kasılmalar 20 yasımda başladı ıstanbul balta lımanı hastanesınde banakonulan teshıs
    şoydu ana karnında 5 dakıka oksıjensız kalmışım sag bacağımda aşirı kasılma sonucu ayağımı basamıyorum.sag kolunda cansızlık var bunun tedavısı var mı nelerdir sızden cevap beklıyorum

      1. uğur demırcıoğlu

        hocam ne gıbı tedavıler var benım gıttıgım ozel rehabılıtasyon merkezınde botoxs yaptırsan sen cok rahatlarsın dıyolar botosx yaptırsan olur mu

  26. Ayşe

    Hocam 3 yaşını bitirmiş bi oğlum var serebral palsi teşisi kondu 5 ay önce sürünerek emekleneye başladı destekli ayakta duruyor ama adımlama yok elinden tutunca yürüyor nöbetimizde yok konuşmada yok nasıl tedavi önerirsiniz neler yapabilirim uardımcı olursanız sewinirim

    1. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  27. Benim sp hastası bi oğlum varçok kasılıyor nöbet olmadığını söyledi nöroloji doktoru şu an 9 aylık kasılması azaltan ilaçlara ne zaman başlaya biliriz kasılınca çok ağlıyo

    1. Kasılmalar için ağızdan ilaç almak yerine 20 aylıktan sonra toksin uygulamaları yapılmalı. Ağızdan ileç almak için daha çok küçük. Zaten bu ilaçların da etkili bir kas gevşetmesi yapmadığını söyleyebilirim. Geçmiş olsun.

      1. Çok teşekkür ederim hocam bu bilgiyi verdiniz için çünki bilinçsiz bişey yapmak istemiyoruz ayrıca size getirmeyi düşünüyoruz çocuğu hocam Konya dan gelicez çok teşekkür ederim tekrar.

  28. recep

    Hocam mrb 30 yasindayim bi kaza sonucu sol tarafim felc el bilegi haric heryerde iyilesme var ama eldeki kadilma gecmiyo bi bkli pompa varmis ynlis yazmis olabilirim onun amaliyatini olmayi dusunuyorum iyi gelirmi sizce

  29. Safiye

    Sayın Erbil bey,benim bir kızım var. 27 haftalik doğdu. 1.5 sene sonra sp tanısı kondu ama sadece sol ayak baldırinda var dendi. Ayakkabı falan kullandık ama faydası olmadı. 2.5 Yaşında kas gevşetme ameliyatı oldu. Şimdi topugunu basıyor ama ayakları içe doğru basıyor. Acaba kızımı jimnastiğe göndersem bu sorun biraz düzelebilir mi.

    1. Bu yaşta ameliyat yapılması kabul edilebilir bir durum değildir. Belli ki konuyla ilgili bilgi eksikliğiniz vardı. Bunun için temasta kalalım ve çocuğunuza doğru tedavileri uygulamak üzere değerlendirmeler yapalım. Geçmiş olsun.

  30. Julide

    Merhaba
    Benim yegenim uc yasinda spi tanisi kondu bunun icin ozellikle eve gelip yardimci olan haftada iki kez uygulama yapan bir fiziktedavi uzmani var, onun yonlendirdigi sekilde hareket ettiklerine eminim ama yurumesi icin calismalar yapilsa bile ki ayaklarina sanirim demir destekler dahi uygulandi ama hala yuruyemiyor… yurt disinda yasadigim icin ben tam olarak mudahil olamiyorum ama ailenin maddi imkansizliklarini da bildigim icin bir takim seylerinde gozardi edilmesinden korkuyorum… uc yasindaki spi li bir cocugun yuruyememesi normal mi veya yurumesi icin ne yapilabilir… hangi uzman destegi gerekebilir, bu konuda destek almak istiyorum… cok tesekkur ederim simdiden…

    1. Öncelikle ailenin serebral palsi ile ilgili bilimsel bilgi birikimini artırması gerekir. Konuyla ilgili web sayfamda çok yararlı bilgiler bulunmaktadır. Size önereceğim en önemli yazım şudur: Google’a yazın lütfen: Ailelere serebral palsi kılavuzu. Aile bunları Karşınıza çok dikkatli bir şekilde öğrenmeli ve çocuğa uygulamalıdır. Çocuğu en az bir kez görmeliyim. Söyleyeceklerim çok önemlidir. Aileye önemli bir yol haritası çizerim. Suistimalleri engellerim. ütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun ve Felç Romatizma. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar

  31. sultan

    Merhaba hocam .eşimin yeğeni 15 aylik ilk doğduğu zaman sarilik nedeniyle hastaneye yatiriliyor 3 hafta küvezde kaliyor belinden sivi aliniyor annesine sarilik için deniliyor.bebek hastaneden cikiyor hic büyüme olmuyor hep ağlama yutma güçlüğü ememe vs.3 gün oldu cocugu gördüm şok oldum hiç doktora götürmemişler çocuk hasta yutma güçlüçü konuşmama oturamama hep huzursuz ağlama kasilma ağlayinca çok kasiliyor ve hic bir çocuk doktora bir çocuk nörolojiye git denilmemiş taniya spastik serebral palsi geçiyor bu hastaliğa baktim evet şikayetler ayni ne yapabiliriz hocam ne olur yardim edin ben çok üzüldüm çocuğa bir sağlikçi olarak utandim kendimdem.uzakta oturuyorum yeni evlendim ve çocuğu ikinci defa Görüşüm çok kötü oldum.

    1. Bebeği derhal bir çocuk nöroloğu görmeli ve bütün analizler yapılmalı. Sonuçlar alındığında ise rehabilitasyon çalışmalarına kurumsal yerlerde başlanmalı. Siz bu arada Öncelikle https://www.youtube.com/watch?v=B6NDFJaRx-o , https://www.youtube.com/watch?v=i7h5e4d6gmc ve https://www.youtube.com/watch?v=vCliwug_04c adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Buralardan birçok bilgi alacaksınız. Yeğeniniz hakkında detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Gelişim geriliği olan çocuklarda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  32. pinar

    benim kizim 28 haftalik dogdu 3.derece beyin kanamasi hecirdi basi sivi topladi sant takildi ameliystinbertesi gunu nobet tarzinda kasilmadi olmus sonrasinda hic olmadi simdi 4 ayligiz düzeltilmis 45 gunluk kizimda yalama hareketi var ve arada gaz sancisi gibi hareketi var gazini cikartiyo ama disariya 3 4 gunde bi cikiyo nobet olabilirmi onceki eegsi normaldi basini fln simdiden tutaboliyo ayaklarinin ustune durup adim atabiliyo ama dun doktora gittik cekicle dizine vurdu ve dizinde spastik serebral palsi dedi ama ne yapmamiz gerektigini bile soylemedi

    1. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanabiliyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan uygulamalar faydasız hatta zararlı olabiliyor. Kızınız serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      1. aynur

        Hocam 3 yaş 10 aylık torunum var yeni yürümeğe başladı fakat dengesiyok,konuşamıyor,söylediği kelimeler var.ağızda salyası var geçen sene kkb doktoru ağza botoks yaptı bi fayda göremedik. Nörolji doktoru hipotoni miyelini diyor.Gen testi yapıldı bişey çıkmadı. emarlarıve eeg si temiz.18 aylıktan beri fizik alıyor bana yardımcı olmanızı doğru olan yolu göstemenizi gerekirse sizinler görüşmek istiyorum.

        1. Gelişim geriliği olan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyoruz gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) vars çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Size hipotoni denmiş ancak böyle denilenlerde dahi spatisite olabiliyor bazen! Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  33. Asena

    hocam kardesimi noroloji doktoruna goturduk oda bize sapstik hastasi dedi ama bize hicbir secenek sunmadilar benim kardesim 2 yasinda premetur dogdu 45 gun kuvozde kaldi. suan parmak ucuna basiyor ve normal cocuklar gibi darvanislari var fakat bazen kasilmalari oluyor bize ne onerebilirsiniz ?

    1. Spastik serebral palside yapılacak çok önemli tedaviler var. Öncelikle yazmış olduğum şu kılavuzu satır satır defalarca okuyup kardeşinize uygulayın: https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” . Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk görev verdiğim kılavuzdaki önerileri ciddiyetle takip etmek. Bunlardan yola çıkarak aile çocuğua daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendileri daha akılcı bir şekilde yapılabilir. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Tecrübeli ellerde çocuklara 20 aylıktan sonra uygulanacak toksin uygulamaları ve bununla bereber seri alçılamalar yine fevkalade tıbbi önem arz ediyor. Bu konuda çok spekülasyon yapılıyor çoğu da bu işi bilmeyenlerce söyleniyor. Halbuki spastik serebral palsinin merkezi tedavisini düzenli periyodik toksin enjeksiyonları oluşturuyor. Bana https://felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  34. Neriman

    merhaba.benım kızım 28 haftalık doğdu.1250 gr.55 gün küvezde,1 haftada solunum cihazına bağlı kaldı.Hastaneden çıkıtığından beri golden goat bebek maması ile besleniyor şuanda 20 aylık oldu.daha yeni yeni ek gıda vermye başladım.fakat bünyesi yinede çoğuzaman almıyor.en çok sıkıntı çektiğim konu hiç uyumuyr.ne gündüz ne gece.ağlıyor sürekli.10dk-5dk uyuyor sonra ağlıyor uyumuyor.fizik tedaviye gidiyoruz.oturmuyor.fakat ayaklarının üzerine basabiliyor.destekli adım atıyor.uyku sonruna br türlü çare bulamadık.

    1. Çocuklarınız gibi olanlarda bütün sistemleri olumlu yönde etkileyecek tedaviler yapmak lazım. Çocuğunuzda örneğin rahatsız edici istem dışı kasılmalar olabilir ve bu yüzden rahatsız oluyordur ve bu bütün vücuduna yansıyordur. Veya örneğin reflü gibi bir sorunu vardır yine uyku bozukluğu oluyordur. Bu yüzden çocuğunuz detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Detalı muayene ile başlamak lazım. Çocuğunuz serebral palsi olabilir ve bu hastalıkta rehabilitasyon bildiğiniz gibi çok önemli ancak tek başına yetmez. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz belki de öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Faydalı diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  35. mrb dr bey benjm oglum 28haftalik dogdu dogdugundan beri Tetra spastik suan 3yasunda ama yuruyemiyor bir kere botoks ignesi vuruldu bu ay tekrar vurulcak haftada 3kez cimnastik yaptiriyoruz ama Hala yurume yok bana onerenileceginiz birsey vsrmi acaba cunku cocugun cok yurumek istiyor birde Boyu 3xasinda 86cm cok yavas ilerliyor napabilirim acaba bana bilgi verirseniz cok memnun olurum iyi gunler

  36. arzu

    benim bi yakınım doğuştan spastik tetra parazi hastası 22 yaşında erkek.
    ameliyat olmuş ve fizik tedavvi görmüş ancak şu an sağ tarafında olan problemden dolayı aksaması var ameliyat olmasına rağmen sağ bacağı kısmen içe dönük şekilde duruyo. olağan bi şaşılığı ve vücudunun üstü yaşına göre normalken bacakları kısa . tamamen düzelmesi mümkün mü yaşına rağmen . nasıl bi tedavi önerirsiniz . yardımcı olursanız sevinirim

    1. Zamanında toksin enjeksiyonları le kasılmalar azaltılmadığından böyle bacaklar kısa kalabiliyor. Şu andaki durumunda yine spastisite (kas kasılmaları) durumuna bakıp toksin enjeksiyonları ve rehabilitasyonla ilerleme kaydedilebilir. Yürüme fonksiyonunda ilerleme, hastanın daha rahat etmesi sağlanabilir. Geçmiş olsun.

      1. arzu

        bi sorum daha olacak. boy uzatma ameliyatı yapılsa yani sadece bacak kemikleri uzatılsa bi faydası olurmu hem boyuda uzamış olur ? üniversite hastaneleinde mi yapılıyor ayrıca botoks uygulaması

        1. Daha önceki mesajnızı bulmaya çalıştım ancak başaramadım. Kim ve hangi klinik durumda olan için soruyor sunuz?

  37. Geçmiş olsun. Sizin oğlunuz şu anda serebral palsilidir. Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her çocuk için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına çocuğunuzu detaylı bir şekilde değerlendirerek karar vermeli, gelişmeleri çok titizlikle takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıyız.

    1. murat

      yigenim tüpzehirlemesinden dolayı iki kere kalbi durup beyin hücreleri öldü ve sipastik kaldı kendisne niroleser pompası taktirdık bunda bir aya kadar kasılması yoktu ama bir aydır kasılması cogaldı ilacın derecesini yükseltik ama fayda etmedi kasılmasının arma sebebi nedir acaba

      1. Baklofen pompası çok sıkı bir şekilde takip edilmeli. Tıkanma, yerinden oynama vb. durumlar olabilir. Bu pompayı kim taktıysa acilen onunla görüşün. Geçmiş olsun.

  38. zekiye

    bebeyim doyum esnasında zorlanma nedenıyle pislik yutmus ve 15 gun kuvezde kalmıstı 15 gun sonra kuvezden cıkınca beyın emerı ve beyın eeg sı cekıldı 6 kez neredeyse her ay hepsi normal cıktı lakın kasılmaları var sanıyelik hemen gecıyor norolojık takibinde suan fızık tedavı devamı var sms hsls donmuyo napcem bılmıyom

    1. Çocuğunuz büyük bir ihtimalle serebral palsi hastası. Ne yapacağınızı bilmediğinizi söylüyorsunuz lütfen web sitemizi detaylı olarak inceleyin. Burada tüm Dünya’da serebral palsi ile ilgili sorulmuş soruların cevaplarını bulacaksınız. Çok geçmiş olsun.

Bir cevap yazın