Spastik bebek erken tanınmalıdır. Bu, tedavi için çok önemlidir.

Spastik bebek belirtileri genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkar ve spastik bebekler sıklıkla yuvarlanma, emekleme, oturma, gülümseme ve yürümeyi öğrenme gibi gelişim basamaklarına geç ulaşırlar.

Birkaç aylık spastik bebekte görülen ilk belirtiler:

Spastik bebekler ilk aylarda göz teması kurmama, parlak, renkli obje ve oyuncaklara ilgi göstermeme ve takip etmeme, ellerini sürekli yumruk şeklinde sıkma, kaslarda sertlik ya da anormal gevşeklik (ilk 1-2 ayda) gibi belirtiler verirler. Olmaması gereken refleksler görülür ve bebek kendini arkaya doğru gererek yay şeklini alır. Emme güçlüğü ve beslenme bozukluğu gözlenen bebeklerde sıklıkla nöbetler eşlik eder ve sosyal gelişim geriliği vardır. Bebek büyüdükçe belirtiler daha da belirgin hale gelir. Mesela hafif bir kasılma olan koldaki kaslar daha da sertleşir ve kasılır.

Spastik bebek belirtileri
Spastik bebek erken belirtileri nelerdir?

Daha sonraki belirtiler:

Yaşıtlarına göre emekleme, oturma, yürüme gibi motor becerilerde geri kalır ya da bunları hiç başaramaz. Öğrenme güçlüğü olabilir. Göz bozuklukları, duyma sorunu, ellerini kullanamama gelişebilir. Salya akması gözlenir.

 

Serebral palsi belirtileri:

Motor gelişim geriliği

Özellikle aile için ilk dikkat çekici belirti bebeğin motor aktivite yönünden gelişme geriliği olmasıdır. Örneğin normal bir bebek 4 aylıkken rahatlıkla başını tutabilir, 6-7 aylıkken oturabilir, 8-9 aylıkken emekleyebilir. Ancak serebral palsili çocuklar bu aktiviteleri yerine getirmede geç kalırlar. Bir çocuk 6 aylık olmasına rağmen hala başını tutamıyorsa muhakkak bir anormallik vardır. Veya yaşına geldiği halde hala oturamıyorsa bu normal değildir.

Veya bir bebek sağ kolunu ve bacağını hareket ettirebiliyor ancak sol kolunu ve bacağını yeterince kullanamıyorsa bu çok önemli bir durumdur. Kollarını iyi hareket ettirme ve bacaklarını kolları kadar iyi kullanmama durumu da olabilir. Yani bebekte uzuvlar arasında bir hareket dengesizliği varsa bu durum serebral palsi lehinedir. Erken davranabilmek için, aile, bebeklerinin motor gelişimleri hakkında bilgili ve dikkatli olmalıdırlar.

Anormal hareketler

Bazı serebral palsi ‘li çocuklarda istemsiz hareketler bulunur. Çocuk belirli bir pozisyonda sabit olarak durmaz. Genel anlamda, atetoid tip serebral palside, bu istemsiz ve ani başlayıp sonlanan, hedefe yönelik olmayan hareketler vardır. Çocuk heyecanlandığında veya anlamlı bir aktivite yapmak istediğinde (örneğin su içmek, çatal tutmak gibi) bu hareketler daha çok artabilir. Beslenme ve emme güçlükleri

Ağız motor aktivitesi iyi olmayan bir serebral palsili bebek annesini ememiyor olabilir. Bu durum dikkat çekici olmalıdır. Veya genel anlamda beslenme güçlükleri, yutma bozuklukları olabilir. Örneğin biraz su içtiğinde çocuk boğukur gibi öksürmeye başlayabilir. Salya akışı yine ağız-dil hareketlerinin yetersizliğinden meydana gelir.

Konuşma bozuklukları

Serebral palside konuşma bozuklukları bulunur. Ağır tutulumlularda konuşma çıktısı bile olmayabilir. Ağızın motor kontrolünün sağlanamaması ile konuşmada yavaşlama, kelimelerin oluşturulmasında güçlük vardır. Genel olarak serebral palsili çocuklarda dudak hareket bozukluğu, çene hareketlerinin azlığı, dil hareketlerinin kısıtlılığı, çiğneme ve yutma fonksiyonlarında gerilik, ağız içi nefes basıncının düzenli olarak oluşturulmaması sorunları vardır.

Tonus ve denge anormallikleri

Serebral palside hipertonisite (spastik tür) veya hipotonisite görülür. Spastik tipte, çocuğun tutulumuna göre, uzuvlarında kas sertlikleri, kasılmaları bulunur. Hipotoniklerde ise tersine kaslar gevşek durumdadır. Serebral palsinin ilk aylarında hipotonisite görülse de daha sonradan durum hipertonisiteye dönebilir. Denge bozuklukları çocuğun yürümesini ve hatta oturmasını engelleyecek düzeylerde olabilir. Uzaysal konum ve koordinasyon bozuklukları önemli sorunların başında gelir.

Postür bozuklukları

Serebral palsili çocuklarda çok çeşitli postür bozuklukları bulunabilir. Leğen kemiğinin simetrik olmayışı, omurga eğrilikleri, kalça çıkığına bağlı postür bozuklukları önemlidir. Ayrıca uzuvlarda çeşitli duruş bozuklukları vardır. Kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinde eğrilikler yürümede sorunlara neden olur. Kollardaki postür bozuklukları günlük yaşam aktivitelerini engeller.

This Post Has 902 Comments

  1. Hira

    Mrb hocam 21 aylık kızım var 11 aylık koktukta tutunarak kalkti 14 aylik emeklemeye başladi 16aylik yurumeye başladi komutlari baze anliyo taklit var mutlu oluyo gülüyo cee oynuuo karalamaya yapabiliyo sacini taramaya çalışıyo dislerini fircalamaya çalişıyo ,anne baba abla mama atta baska bisey demiyo ihtiyaclarini soyleyemiyo parmak isareti yok ,huzursuz bi çocuk takintilik var desenli yumusak eşyalari sıkıyo kokluyo başörtü msl ,çocuk dr gittik kaslarla ilgili bisey olabilir dedi serebral pals gibi bisey, kan tahlilerde bisey yüksek çikti … sizin duşunceniz bizim icin çok önemli

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın dolayısı ile cevaplarım gecikiyor.
      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Kızınızın şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Kızınızda serebral palsi olabilir ama dediğim gibi incelemek lazım. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim kızınızı.

  2. Yeliz Dündar

    Öncelikle merhabalar, bebeğim 5,5 aylık. Pandemi nedeniyle kontrollerine hiç gidemedik bugün ilk kez doktor kontrolüne gittiğimizde nörolojik olarak gelişiminin geride olduğunu söylediler esasen bizde kafasını hep sağ yana çevirmesi, destekle oturttuğum halde sağa dönmesi yeni yeni elinde eşyaları kavranması nedeniyle götürmüştü, bebeğimin kilosu ayına göre alt sınırda ve 36 haftalık doğdu doktor umuz bu nedenle 1 ay daha bekleyelim sonra nörolog gerekirse görür dedi. Haliyle içim hiç rahat değil yani tedirgin olmam gereken bir durum var mıdır yoksa sakince beklemeli miyim. Yeme bozukluğu yok, gözünde hafif şaşılık var, kucağımda kendini yay gibi geriyor kafayı tutuyor ama sağ tarafa meyilli. Şimdiden teşekkür ederim vakit kaybetmek istemediğim için soruyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  3. Perihan

    Merhaba hocam benim bebeğim ayin20sinde 5aylik olacak ama doğduğundan belli kendini çok kasıyor kucağımıza aldikmi gövdesini arkaya yitiyor ve bunu herkes farkedip bana ömür iligindemi acaba sıkıntı var dediler doktora götürme gereksimi duymadım normal diye ama şuan bende suphede kaldım noramlmidir acaba böle yapması ve çok saglikli bir bebek maşallah ama tek sorunumuz kendini kucağımıza aldığımız zaman kasıyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.

  4. Behice Erdoğan

    Merhaba hocam oğlum 7 aylık 10 günlük bazen destekli oturtabiliyor bazen de bu dengeyi sağlayamıyor yüz üstü kafasını kaldırıp kolları ile şınav pozisyonu yapabiliyor . Fakat benim bebeğim uykudan uyanınca vücuttan kendini çok salıyor normalde hareketli bir bebek testler galan yapıldı vitamin d vitamini falan Hersey normal çıktı . bunun sebebi ne olabilir ne yapmak gerekli

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  5. Sinem yavuz

    Merhaba hocam, kızım 6 aylık doğdu şu an düzeltilmiş yaşı 6 aylık kro.yaşı 9 aylık fakat bacaklarının ikisini kasıyor, bazen de sol elindeki oyuncağı ağzına alırken sağ elini yumruk şeklinde sıkıyor. Şu an desteksiz de oturmuyor sırt üstü iken sağa ve sola dönemiyor. Sizce serebral palsi belirtileri mi? Ne yapmamız gerekiyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın yüzünden mesajları geç kontrol edebiliyorum. Bu yüzden geciktim.
      Serebral palsi olabilir. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  6. Rabia

    Hocam merhaba cocugum 3 yasinda 28 haftalik dogdu.video felan izlerken ileriye geriye dogru sallaniyor ve heyecanlaninca surekli ellerini bacaklarina vuruyor. 3-4 kelimeden fazla birsey soylemiyor.Bir sorun varmidir acaba endise ediyoruz.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Normal motor mental sosyal gelişiminin değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.

  7. Aylin

    Hocam merhaba benim oğlum prematüre bir Bebek 2 ay erken doğdu 25 gün küvezde kaldı şuan 9. Ayına girecek göz teması kuruyor kelimeler söylüyor konuşmaya çalışıyor iki elini kullanıyor fakat sağ eli daha baskın daha iyi kavrıyor. Ve maalesef henüz oturamıyor illa destek istiyor ve emeklemesi yok sırt üstü bazen yuvarlanarak gidiyor istediği yere. Bize ne önerirsiniz bukadar geriden gelmesi normal midir
    Teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın yüzünden mesajları geç kontrol edebiliyorum. Bu yüzden geciktim.
      Çocuğunuzun şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  8. Arzu

    Hocam merhaba 3 ay 2 günlük bebeğim inanılmaz derece hareketli, oyuncaklarıyla oynama, renkli objelere bakma, göz teması ve konuşmaya çalışması çok iyi derecede. Başını yatar vaziyette kollarından tuttuğum zaman 10/2 gibi bi oranla kafasını kaldırıyor ama canı isterse bunu yapıyor yastığa yüzükoyun yatırdığımda ise başı havada uzun süre kalabiliyor sol el bileğini biraz geride tutuyor ve baş parmağını avucunun içine alıyor belli zamanlarda elleri açık arada bunu yapıyor. Usg çekildi bi sorun yok denildi ama ben tedirginim bunlar normal mi ellerini de bazen birleştirip tutuyor çok fazla da ağzının suyu akıyor bilgi verirseniz sevinirim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın dolayısı ile mesajlarıma bakamadım. Bu yüzden geciktim. Bebeğiniz nasıl şimdi?

  9. Fatih

    Merhaba hocam 7.5 aylık bir kızım var gün içerisinde bir kaç defa sağ kolunu omuzuna doğru kasıyor bir sorun olabilir mi öneriniz nedir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın yüzünden cevabım gecikti.
      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Çocuğunuzun şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim.

  10. Zeynep

    Merhaba hocam. 14 aylık oğlum. 12 aylıkken mr çektirdik. Tandem ms testlerine bakıldı. Normal çıktı sonuçlar. Ayakta duramıyor. Yerdeyken her türlü hareket yapıyor fakat ayağa kaldırınca durmuyor. Kafasını ve vücudunu sallama hareketi çok kafamı karıştırıyor. Kilo alımı çok yavaş. Şuan 8 kilo. Birşeylerden şüpelenmeli miyim. Nöroloji doktoru ben anlayamadım bişe bulamadım bu çocukta. İsterseniz hacettepeye götürün dedi. Bazı bebekler 18 aylık yürüyormuş . Oğlumda yuvarlanma hareketi var emekleme yok. Ne önerirsiniz. Hangi bölüme baktıralım. Nasıl erken teşhis koymalıyız

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın dolayısı ile mesajlara bakamadım. Cavabım gecikti.
      Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Çocuğun şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Benzer durumlar var mı bakın. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  11. Nigar

    Merhaba Hocam. Bebeyimiz 5.5 aylık. 4 aylıkken sağ bacağını düzgün basamadığını fark etdim. Yumşak zeminde iki ayağını da basıyordu, sert zeminde sağ ayağını ileri-geri atıyor, bazen de parmak ucunda duruyor sağ ayağında. Nörolojiye götürdük, çoçukta sorun yok dediler. Çoçuk doktorumuza götürdüm, bahs etdiyim sağ bacağında azcık hipertoni olduğu söylendi, masaj yaptırmamızı tavsiye etdi. 4 gündür terapiste masaj yaptırıyoruz. Sizce başka ne yapa biliriz? Allah korusun, CP riski varmı?
    Sosial becerileri yaşına uygun, yuzustunden sirtustune, sirtustunde uzustune dönüyor, nesnelere uzanıyor, kavrıyor ağzına göturuyot

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mesajlara uzun süredir salgın yüzünden bakamıyorum.
      Evet bu bacakta bir spastisite olabilir ve çoğu zaman normal diye değerlendirilir. Muhakkak iyi bir muayenesi gerekir çünkü çok iyi tedavi şansı var. Umarım birşey yoktur. Geçmiş olsun.

  12. Hatun

    Merhaba hocam benim oğlum iki buçuk aylik doğumda anne karnında oksijensiz kalmış olabilir ellerini çok sıkıyormuş dediler küvezde 9 gün kaldı çıktıktan sonra norolojiye de götürdük eeg side çekildi bir sorun çikmadi ama şüan hala ellerıni sıkıyor sızce bir sorun varsa nasıl anlarım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın dolayısı ile mesajlara bakamadım. Cavabım gecikti.
      Çocuğunuz nasıl? Ellerini hala sıkıyor mu?

  13. DERYA

    MERHABA, HOCAM KIZIM 10 AYLIK BACAKLARINI KENDİNE ÇEKİP HIZLICA YERE VURUYOR. 2-3 AYDIR BUNU YAPIYOR. HATTA DÜN TAM 150 KEZ YAPTI. BEZDEN Mİ RAHATSIZ OLUYOR DİYE DÜŞÜNDÜM. KAN DEĞERLERİ SAĞLIĞI İYİ ÇOK ŞÜKÜR . SİZCE NEDEN? çok teşekkürler şimdiden

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuzun gelişimi normalse endişelenecek bir durum yok. Ancak yine de çocuk hekiminizin rutin kontrollerine gidin.

  14. Ceyda

    Hocam 9 aylık bebeğim oturamiyo oyuncaklara uzanmiyor ellerini arada hala yumruk yapiyo sırt üstü yatarken kafasını kaldirmiyo yüz üstü yatarken 25sn veya daha kısa kaldiriyo gelişim geriliği doğdu eeg ve mr çekildi eeg temiz çıktı mr da biraz sıvı fazla çıktı sizce hareket sorunları neden olabilir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok yoğun olduğum için cevabım gecikti.
      Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  15. Kazım

    Merhaba hocam. Kızımız 3 yaşında. 7 aylık iken başını tutamadığı için nörolojiye gittik , gelişim geriliği olduğunu öğrendik. İlerleyen aylarda çocuk pedagog ,kreş, çocuk nöroloji takibinde devam etti. Şuan 6-7 kelime haricinde konuşma geriliği var lakin diğer ince ,kaba,psikomotor becerileri gayet iyi seviyede. Ayrıca son 2-3 gündür genelde yatma saatine yakın aralıklarla yukarı bakiyor. Bu bizi çok tedirgin ediyor. Konuşma sorunu ve yukarıya bakma konusunda ne yapmalıyız. Teşekkürler iyi çalışmalar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun nedeniyle cevabım gecikti.
      Bu duruma nöroloji doktoru bakmalı. Epilepsi olabilir. Geçmiş olsun.

  16. Fatma

    Merhaba hocam oğlum 1 aylık sol ayağını kaldırıp yere vurup oyun yapıyor ama sağ ayağında aynı hareketleri daha az ve zor yapıyor sebebi ne olabilir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun nedeniye cevabım gecikti.
      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Yolunuz düşerse göreyim çocuğunuzu.

  17. Samet

    Merhabalar kızım 6 aylık doğduğundan beri sakin bi bebekti kafasını tutuyor göz göze temas kuruyor oyuncakları cok tutamıyor ağzına götürürken düşüyor almak için yeltenmiyor televizyona çok ilgisi var yüz üstü durmak istemiyor hemen yoruluyor kafasını düşürüyor oturmasında bi problem yok ama emeklemek bişeyleri merak edip eline almak gibi istekleri yok oyuncak verdığımde alıyor sadece gelişiminde problem var mıdır zaman tanımalı mıyız

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun yüzünden cevabım hayli gecikti bunun için öncelikle kusura bakmayın.

      Yazdıklarınızla birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.

  18. Sevgi

    Hocam oğlum 16 aylık fakat bir şeyle meşgul olmadığı zaman parmaklarını hayali klavye kullanıyor gibi oynatıyor. Denver testi yaptık 5 ay geri çıktı bunun onunla Bi bağlantısı varmı yoksa başka bişey mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun yüzünden cevabım hayli gecikti bunun için öncelikle kusura bakmayın.

      Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir.

  19. Nalan

    Merhaba, 8 aylık kızım var. Heycanlandığında, bir şeyler istediğinde ve kakasını yaparken ellerini ayaklarını sallıyor. Normal zamanda da yapabilir ama sık değil. Diğer hiç bir şeyinde problem yok. İsmine tepki veriyor. Göz teması var. Sesleri taklit ediyor. Dışarıya çıkmaktan yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanıyor. Bu el kol ayak sallama ne gibi bir sebepten olabilir ? Birde hala daha emeklemiyor. Bu bir sorun mudur ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun yüzünden cevabım hayli gecikti bunun için öncelikle kusura bakmayın.

      Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir.

  20. Pınar

    Merhaba hocam 3 aylık kızım var elleri çoğu zaman birbirine bağlı şekildeve ellerini sıkıca kavrayarak duruyor ayrıca son zamanlarda uykusunda el ve ayakları çok hareketli ve ağzında sürekli tükürük var teşekkür ederim kolay gelsin

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun yüzünden cevabım hayli gecikti bunun için öncelikle kusura bakmayın.
      Şu anda çocuğunuz nasıl iyi mi? Sorun varsa yazın lütfen.

  21. Esra

    Hocam merhaba. Benim bebeğim şuan 3 aylık.sağ köprücük kemiği kırığı vardı kaynadı şükür.solda ise tortikolis var.egzersizlere devam ediyoruz.ilk 5 günlükken nöroloji de muayene etti sağ kol hareket etmediği için. Sol kol üzerinde pek durulmadı. Hiç röntgen çekilmedi soldan. Sol kolda sadece kıyafetini çıkarırken serbest bırakmadığını biraz kastığını farkediyorum. Ve son 1 aydır sol kol ve sağ kol refleksleri arasında sol biraz pasif kalıyor. Öncesinde sol refleksleri çok güzeldi.el cerrahi fizyoterapistine gittik ve bebeği attı tuttu bişeler yaptı refleksleri gayet güzel dedi. Ama bize göre değil hala hocam. Mesela ani bi tepki verince sağ kol tam kalkıyor veya bükülüyor sol ise iki üç cm aşağısında veya bükme hareketinde ise tam sağ gbi bükülmeyip hafif açık kalıyor.çok bariz bişey değil ama ben anlıyorum. Ne yapmalıyız hocam? Bir de yine tortikolis egzersizi esnasında sol omuz üstünden sürekli kıtırtı sesleri geliyor.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun yüzünden cevabım hayli gecikti bunun için öncelikle kusura bakmayın.
      Çocuğunuzun durumu nasıl şimdi? Problem devam ediyor mu? Lütfen yazın bana.

  22. Fatos

    Hocam bebeğim 9,5 aylk bir aydır oturmaya başldm ama sürekli değil 4-5 saniye oturarak durabiliyor,her hareketi normal bide omzunu kasıyo kollarını ondan ötürü nesnelere uzatamıyo ama ellerini kullanabiliyor sürnüyo emeklemek istiyo ama kollarını kastığı için tam yapamıyor bacaklarına falan masaj yaptığımda eklem seslerini duyorm korkanlı mym çevremde kişler magnezyum demir eksikli falan olabilir dediler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bebeğinizde gelişim geriliği var. Muhakkak incelenmesi gerekir. Geçmiş olsun.

  23. Aysun

    Merhaba 1 hafta önce dogan kizım ellerini sürekli omzuna cekiyor ve bileklerini omzuna götürüyor bu herhangi bi sorunun belirtisi olabilir mi yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden tesekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bunla birşey demek olanaksız. Burada bir sorun var diyemeyiz. Çocuk hekimlerinin kontrolüne devam edin. Bebeğinizi sağlıkla büyütün 🙂

  24. Yeşim

    Merhaba hocam kolay gelsin benim sorum şu 1 yaşına geçen giren kız yiğenim hala desteksiz oturamiyor kısa bir süre eğilerek oturduktan sonra düşüyor ve düştüğü gibi da kalıyor sadece ağlıyor emekleme sıralama tutunup kalkma vs yok yurutecte yürüyebiliyor sadece. Bir sorun olabilir mi. Teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti.
      Yeğeninizde bir gelişim geriliği söz konusu ve elbette sorun olabilir. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  25. Yeşim

    Merhabalar hocam 8 aylık kızım oturabiliyor yuvarlama oluyor geri geri emekleyebiliyor dede gibi cümleler sarfediyor oyuncağını tutuyor oynuyor ağzına götürüyor ama 2 kez gece 2 ay aralikla ağlayarak uyandı ve 10 dakika kadar hiç susmuyor tepki vermiyor kendini salıyor vücudunu bırakıyor 10 dakika sonra normale dönüyor oyuncak bebeklere ve küçük 2 yaşındaki bebeklere vurma saçlarını çekme hareketleri var ve doğduğundan beri mama yerken terliyor çok terliyor hala öyle çok salya akıtıyor tıss gibi sesler çıkarıyor çok korkuyoruz uyku uyuyamıyorum norolojiye randevu aldık sizin görüşünüz nedir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan ve web sitemde bir sorun olduğundan dolayı cevabım gecikti. Bence de nörolojiye gidin. Bir de çocuk psikiyatristine gitmenizi öneririm. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın