Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Serabral Palsi hastalığı olan çocuğun bakımının devamı ve gelişiminde çok önemli rol oynar.

Özellikle Serebral Palsi hastalığı olan bebek ve yeni yürümeye başlayan çocukta veya cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır. Ancak, çocuk okul çağına yaklaştığı dönemde fizyoterapi programının yanısıra sosyal ve okul gelişimine de zaman harcanmalıdır.

Serebral Palsi ‘yi tamamen iyileştiren bir tedavi yoktur. Ancak çocuğu geliştirecek çok önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları vardır.

Serebral Palsi tedavisi

Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına bu konuda deneyimli bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Hekim karar vermeli ve çocuğunuzdaki gelişmeleri takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Serebral palsili çocukların rehabilitasyon programları yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenir. Serebral palsili çocuğun tedavi ve rehabilitasyonunda fizyoterapi, iş ve uğraşı terapisi, konuşma ve yutma terapisi, özel eğitim uygulamaları, ortez ve protez uygulamaları, farmakolojik uygulamalar (medikal tedaviler ve botoks tedavisi) ve cerrahi uygulamalar yer alır.

Serebral Palsi ‘nin tedavisi için botox (botoks) uygulamaları merkezi öneme sahiptir

Serebral palsi tedavisi, özellikle spastik tip serebral palside, botoks (botox) tedavisi olmazsa olmazlardandır. Botox tedavisi ile cerrahi girişim endikasyonu çok azalmıştır. Bebek 20 aylıktan itibaren ve 10 kg olduktan sonra periyodik olarak botox uygulamaları yapılmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programlarına alınmalıdır. Bu şekilde ergenliğe kadar tedavi eder ve gerekirse bu dönemden sonra cerrahi tedaviler de uygulanabilir. Ancak, büyüme evresinde özellikle omurilikte eğrilik ve kalça çıkıkları için cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Neden botox (botoks)?

Çocuklara botox uygulamanın birden fazla nedeni vardır. Birinci neden çocuklardaki kasılmanın verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmaktır. Kasılmalar nedeni ile ciddi sıkıntılar içinde olan çocuklar botoks uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. İkinci neden çocuğun düzgün büyümesini sağlamaktır. Kasılan (spastik) kaslar botox ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Örneğin bacakları tutulmuş bir çocukta kaslar botoks ile gevşetilmez ise çocuğun kolları normal büyümesine karşı bacakları ciddi oranlarda kısa kalabilmektedir. Üçüncü neden ise elbette kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok spastik serebral palsi ‘li çocuk, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları yeterli derecede yerine getirememektedir. Botox ile kasların gevşemesi çocuktaki mevcut potansiyeli ortaya çıkabilmektedir.

 

This Post Has 26 Comments

  1. Serap özmen

    Merhaba hocam benim ablamın kızı serabler palsi hastası 6 buçuk yaşında fizik tedavi robot tedavi hepsini görüyor ama hiç bir gelişme olmadi yürüyemiyor konuşamıyor biz yürütmeye çalışıyoruz ellerinden tutup ayak ucuna basıyor bacaklarının üstünde duramıyor dik dizleri bukuluyor resmen nasıl bir yol izleye biliriz veya size nasıl ulaşabiliriz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın dolayısı ile cevaplarım gecikiyor.
      Öncelikle çok geçmiş olsun. Serebral Palside sadece çocuğa pasif olarak fizyoterapi yapmak elbette yeterli olmayacaktır. Çok çeşitli ve özellikli tedaviler uygulamak lazım. Bunun için lütfen web sitemi çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Tüm bu şekildeki çocuklar için yazmış olduğum kılavuzu uygulayabilirsiniz. Google a yazın “ailelere serebral palsi kılavuzu” diye ve lütfen bunu satır satır çok dikkatli okuyup uygulayın. Web sitem de serebral Palsi ile ilgili bir çok televizyon programım da var lütfen bunları da izleyiniz. Ayrıca web sitemin ana sayfasındaki kayan resimlerde ilgili pek çok bilgi var. Bunlara da lütfen bakınız.

  2. Fatma halaman

    Merhaba hocam oğlum sp hastası 13 yaşında konuşamıyor yürüyemiyor oturuyor imekliyor 1sene önce dizlerinde aşin tenton kasları kısaldı ayaklarında içe dönmeler oluştu bir ayağına basıyor diğerine hiç hükmedemiyor şu an botoks yaptırsam faydası olurmu yoksa cerrahi müdahale şartmı teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın dolayısı ile mesajlara bakamadım. Cevabım gecikti.
      Çağdaş tıp bilgisine göre 10 yaşından önce serebral palside ameliyat kesinlikle önerilmemektedir. Hatta eğer botoxa cevap olumlu ise çocuğun büyümesi tamamlananıncaya kadar beklenmeli ve hala ameliyat gerekiyorsa bir defeda bütün gerekli ameliyatlar yapılmalıdır. Bizde az da olsa bazı cerrahlar ameliyatlara maalesef 3 yaşında başlamaktadırlar ve sonradan 2-3 senede bir ameliyat yapmak zorunluluğu oluşmaktadır! Tekrar ediyorum çağdaş ülkelerde çocuk büyümesi tamamlanınca sadece 1 kez ameliyat yapılmakta iken bizde 3 yaşında başlayıp her 2-3 senede bir tekrar ve tekrar ameliyat önerilmektedir! Bu son derece yanlıştır. Ameliyatın geri dönüşü yoktur. Birçok serebral palsili çocuğumuz yürür halde iken ameliyat olmuş ve maalesef şu anda yürümez durumlara düşmüşlerdir. Ameliyat son çaredir. Bu son çareye başvurmadan önce düzenli ve doğru botox uygulamaları yapılmalıdır. Yalnız buradaki bir sorun da şudur ki botox enjeksiyonlarının yapılmasında hatalar yaşanmaktadır. Bu konuda da lütfen şu adreslerdeki yazılarımı mutlaka iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar; https://felc-romatizma.com/neden-botox-2. Geçmiş olsun.

  3. zeynep kılıç

    marhaba hocam normalde giresundayız ankarada gaziler hastanesinde enver doktor çocuğumuza botoks yaptı ama çocuk halsiz kendini bıraktı gece uykusu geç olmaya başladı şuan beş yaşında emekleyen çocuk duvardan tutunan çocuk hiç biri yok çok zor hareket etmsi ben bu tedaviyi bu şekilde uygun görmedim hocam bir daha yaptırmak istemiyorum diyorum artık çocuk öyle sersem ki bu normal mi

  4. Hasret sayan

    Merhaba benim kardeşim solunum makinesine bağlı solunum makinesine bağlı olduğu için fizyoterapi gösteremiyoruz seraplar parsi hastalığı var ne yapmamız gerekiyor makinalarla çok zor oluyor elleri ayakları çekildi hareket edemiyor haslari çok sertleşti ne yapmamız lazim evde neler onerirsiniz birazcık vücudu esnek olsun diye

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      KAsların gevşemesi için toksin yapılabilir. Ancak neden solunum makinasına bağlı, durumu nedir görmek gerekir. Geçmiş olsun.

  5. funda aydin

    Hocam benim oglumda cp fakat zekasinda cok sukur birsey yok sadece yuruyemiyo desteksiz onun harincinde bir problem yok gibi fizik tedaviye gidiyo hic birakmadik

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  6. ayşegül

    mehaba benim oğlum 29-5-2016 da 28 haftalık doğdu 65 gün küvezde kaldı su an 4.5 aylık oglum Epilepsi mevcut 15-10-2016 çekilen beyin mrda Periventriküler lökomalazi Serabral Palsi denildi bunun için nasıl bir tedavi ve nasıl bir yol izlemememiz gerekıyor yardımdı olursanız cok sevinirim teseşkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

      Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,

      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.

      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,

      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,

      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,

      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,

      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,

      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.

      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  7. Tuba

    Mrb Hocam ; 22 aylık oğluma : term hipoksi ve serebral palsi? Tanısı konuldu. Oğlum normal ve miad doğum , 3.650 kg. Doğum esnasında kanalda sıkıştı ve beyne oksijen gitmedi. Şu anda desteksiz oturuyor , desteksiz 5-6 adım atabiliyor. Fakat çok fazla korku var. Birde el parmaklarını tam kullanamıyor. Algılaması çok iyi birkaç kelime söyleyebiliyor.1 hafta içinde fizyoterapiye başlayacağız. Sorum sp zekayı da etkiliyor mu? Sizce gelişimi nasıl? Motor gelişimi ile ilgili sıkıntıları aşabilir miyiz?
    Teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yapılması gereken çok şey var. Bu konuda bir plan çizilmesi ve bu doğrultuda titizlikle ilelenmesi gerekiyor. Geçmiş olsun.

  8. zuhal incekas

    benim 39 aylık bir oğlum var doğumda oksijensiz kalmış dediler emar çektirdik beyni az etkilenmiş dediler ayaklarında içe basma var dizleri geri gidiyo koşarken yürürken ayakları çarpık atıyor bilek kemikleri içe doğru yamuk birde parmak ucunda yürüyor dizleri kemikği yamuk napabiliriz bi fikriniz var mi?

    1. Bizim ilgi alanımız özellikle bu çocuklar. Serebral palside istemsiz kasılmalar sorun oluyor. bunların periyodik toksin enjeksiyonları ve sonrasında rehabilitasyon çalışmaları ile enaza indirgenmesi gerekiyor. Bu yüzden ciddi, her zaman takip eden, erişilmesi her an mümkün olan birekiple çalışmanız gerekir. Çocuğun 10-13 yaşlarına kadar büyümesi bu şekilde takip edilmeli. Sonrasında gerekirse cerrahi müdahale yapılabilir. Bu yaşlardan önce yapılacak cerrahi müdahaleler çağdaş tıp tarafından önerilmemektedir. Konuyla ilgili olarak çocuğunuzu en az bir kez görüp gerekli ilgi ve dökümanları tarafınıza vermemiz büyük yarar sağlayacaktır. Geçmiş olsun

  9. pinar

    Hocam kızım doğumundan 48 saat sonra soğuk havale geçirdi doktorlar doğum esnasında oksijensiz kaldığını söylediler 9 ay boyunca luminaleten diye hap kullandı ondan sonra eeg beyin emari vs.birçok tahliller yaptık temiz cikdi iki buçuk yasında yürümeye başladı fakat yaşıtları gibi değil su an beş yasında doktora goturduk bir yıl geri geldiğini söylediler beyin motoru yavasmis anasinifina kaydettik.öğretmen yasitlarinin arasında zorlandığını söyledi onun için kendisinden bir yaş küçük sınıfa gitmesini söyledi ek olarak ozel eğitim almalimidir

    1. Hem fiziksel hem de mental olarak değerlendirmek lazım. Ailenin yapabileceği birçok şeyden haberdar olunmuyor çünkü bu tür çocuklara neler yapılmalı genellikle söz edilmiyor. Geçmiş olsun.

  10. Neslihan Alparslan

    Merhaba. 47 yaşındaki cp’li abim son 1 yıldır yürüme melekesini kaybetti. 14 yaşına kadar yürümedi. Daha sonra yürümeye başladı. Desteksiz olarak yürüyebiliyor ve herşeyi yapabiliyordu. 3 sene once annemi kaybettik. İlk sene iyiydi. Gün geçtikçe kötüleşmeye başladı. Düşme Korkusu geldi önce ve şu an yerde emekliyor. Yaklaşık 45 gün fizik tedavi uygulandı. Hiç bir işe yaramadı. Acaba cp’li olan kişiler yaş ilerledikçe böyle bir durumla karşılaşır mı? Bu konuda psikolojik destek mi almamız işe yarar mı yoksa başka ne yapabilirz bilemedik? Toksin gerçekten çözüm müdür? Yönlendirirseniz çok sevinirim.

    1. Abinizi detaylı bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Yürüme fonksiyonuna erişmiş bir serebral palsili hastada tekrar bu fonksiyona dönmek beklenebilir. Toksin uygulaması önemli olabilir. Birlikte sabır ile başarıya ulaşılabilir diye düşünüyorum. Ancak dediğim gibi konuyu incelemek, yürümeyi engelleyen başka neler var bunu görmek lazım. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  11. sibel

    merhaba.benim oğlum sturge weber hastası.9 aylıkken beyin ameliyattı oldu.yaralı bölgeleri aldılar.yani beynin belli bölgeleri alındı.sağ taraftan felç kaldı konuşamıyor,yürüyemiyor,sağ ayak ve sağ ellini hareket ettiremiyordu.şimdi yürüyor,konuşmaya başladı.sağ kollunu hareket ettiriyor.ellinle eşya tutamıyor.sağ ayagında kas kasılması var.fizikçimiz botox yaptırmaz gerektiğini söyledi.ayagın yan basmasını kasılmasını engelliceni söyledi.botox hakkında hiç bilgimiz yok.sizce yaptırmalıyız mı.nasıl uygulanıyor.bilgi verir misiniz.oğlum şuan 8 yaşında.teşekkür ederim

    1. Çocuğunuzda yapılacak tedavilerle az veya çok mutlaka ilerleme olur. Ancak hastalıkla ilgili spesifik yaklaşımlar gerekli. Sadece harekete yönelik egzersizler elbette yetersiz kalabilir. Her geçen gün yeni bir tedavi şekli ortaya çıkıyor. Bunları hakkıyla yapmak önemli. Lütfen web sitemizdeki “serebral palsi” bölümünü dikkatlice okuyunuz. Ayrıca buradaki tv programlarını seyrediniz. Çocuğunuzdaki gibi bir hastada tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim hastayı muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çoğu zaman olduğu gibi eğer gerekliyse senede 3-4 kez botox yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim botox öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, botox uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Öte yandan unutmamak gerekir ki sadece botoks enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada Alter-G de çok önemlidir bu konuyu da lütfen web sitemzden inceleyiniz) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır. Öncelikle bu konuları web sitemizden dikkatlice öğreniniz çünkü bilgi sahibi olmanız bunları hekiminizden istemek için çok önemli.

      Hastalarımızın tedavileri esnasında genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Hasta hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,

      2) Botox enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan botox etkisiz sanılmaktadır,

      3) Rehabilitasyon programı süresince hasta, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,

      4) Hasta gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde ameliyat öncesi yürüyebilen bazı hastalar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,

      5) Hasta rutin kontrollere çağrılmamaktadır,

      6) Hastanın ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır; sorulan sorulara tatmin edici yanıtlar alamamaktadır.

      Bu türde hastalığı olan çocuklarla uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  12. sibel

    merhaba.benim oğlum sturge weber hastası.9 aylıkken beyin ameliyattı oldu.yaralı bölgeleri aldılar.yani beynin belli bölgeleri alındı.sağ taraftan felç kaldı konuşamıyor,yürüyemiyor,sağ ayak ve sağ ellini hareket ettiremiyordu.şimdi yürüyor,konuşmaya başladı.sağ kollunu hareket ettiriyor.ellinle eşya tutamıyor.sağ ayagında kas kasılması var.fizikçimiz botox yaptırmaz gerektiğini söyledi.ayagın yan basmasını kasılmasını engelliceni söyledi.botox hakkında hiç bilgimiz yok.sizce yaptırmalıyız mı.nasıl uygulanıyor.bilgi verir misiniz.oğlum şuan 8 yaşında.teşekkür ederim

      1. Ahmet kaçkar

        Hocam 37 yaşımdayım bacaklarda cp var. 10 yaşımda tenden gevşeme ameliyat ı oldum. Dizlerim kırılmış ve ayak ucuna basar vaziyette yürüyorum. Adımlarımı kalçadan atıyor musum. Belim çok ince 1,85 BOY 85 KİLO. Çalışıyorum. Çocukken çok top oynardım. Koşardım. Düşerdim bazen ama devam ederdim. Şimdide koşmak istiyorum belki yapabilirim. Ama nerde. Kimse görsün istemem. Geçen yıl evlendim. Eşim beni sevdi. Sakat olduğumu bununla benim yaşadığımı ama onun böyle bir zorunluluğu olmadığını defalarca söyledim. Şimdi hamile bir bebek bekliyoruz. Özür dilerim. Çok uzattım. Sorum şu; bu hastalıkla işimi(öğretmenlik) ne kadar daha yapabilirim? Çocuğumun büyüdüğünü görecek kadar yaşar mıyım?

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Yaşam süreniz etkilenmez. Allah uzun ömürler versin diyelim. Ne kadar çok rehabilitasyon çalışmaları yaparsanız ve başka gerekli tedavileri takip ederseniz o kadar iyi olur ve her işinizi görmeye devam edebilirsiniz. Lütfen web sitemi detaylı bir şekilde inceleyin. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın