Sevgili aileler,

Halk dilinde “spastik çocuk” şeklinde anılan Serebral Palsi, 2000 doğumdan yaklaşık 5 çocukta görülen bir hastalıktır. Toplumumuzda bu hastalık ile ilgili birçok değişik söylenti ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Serebral Palsi’li çocukların aileleri, bu bilgi kirliliğinden dolayı yanlış yönlenmekte ve güç durumlarda kalmaktadırlar. Mevcut bilgi yanlışlıklarını düzeltmek, Serebral Palsi ile ilgili konularda bilgi verebilmek için bu web sayfası hazırlanmıştır.

Öte yandan, Serebral Palsi hastalığı, toplumumuzda ne yazık ki çok suistimal edilen bir konumda bulunmaktadır. Çocuklarımızın çoğuna gereksiz, yetersiz veya yanlış şekillerde uygulamalar yapılmaktadır. Bilinmelidir ki, Serebral Palsi’de sadece basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi çok eksik kalacaktır. Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsiz şekillerde doğru olmayan mesajlar verilmektedir. Örneğin en sık duyduğumuz yanlışlıklardan birisi, hastalığın bebeklikten itibaren erken tedavisinin gerekli olmadığı yönündeki telkinlerdir. Halbu ki, Serebral Palsi’den şüphe ediliyorsa, bebek doğar doğmaz, tedavi mümkünse kuvözde başlamalıdır. Yine kas kasılmalarının erken tedavileri çok önemli olduğu halde, buna “gereksiz” veya “zararlı” bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir. Serebral Palsi’li çocuğu olan aileler Serebral Palsi tedavileri ve rehabilitasyonu konularında çok dikkatli olmalıdırlar ve güven duydukları tıbbi birimlere mutlaka danışmalıdırlar. Tedavi görecekleri yerlerde, bu hastalıkla ilgili hangi tedavilerin uygulandığını mutlaka detaylı bir şekilde araştırmalıdırlar.

Serebral palsi
Serebral palsi

Burada, Serebral Palsi ile ilgili sık sorulan soruların yanıtları verilmiştir. Hasta aileleri bunları dikkatlice okumalı ve her bir konu ile ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar. Böylelikle çocuklarına en güzel yardımı yapmaya başlayacaklardır. Daha sonradan aileler, bilgilerini genişletmeli, çocuklarının tedavi oldukları yerlerde bizzat terapilere de katılmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, Serebral Palsi’nin tedavisinde rehabilitasyon ekibinin her elemanının büyük önemi olduğu gibi, ailelerin de tedaviye katılmaları ve bu tedavileri sürdürmeleri elzemdir. Zaten aile bireyleri de rehabilitasyon ekibinin en önemli elemanıdırlar. Rehabilitasyon ekip elemanlarının büyük eksiklik gösterdiği, çocukların terapilerinin ailelere açık tutulmadığı, hastalık hakkında geniş şekillerde bilgi ve tedavi olanakları sunulmayan tedavi merkezlerinin Serebral Palsi’li çocuklarımıza fazla bir yararı olamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Serebral Palsi’nin toplumsal yönü de ülkemizde çok zayıftır. Örneğin çocuklarımızın iyi ve yeterli eğitimlerinin sağlanabilmesi için detaylı çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda ilgili kamu kurumları sorgulanmalı ve gerekli hizmetleri sağlamalarının yolları aranmalıdır. Bu konuda biz sağlık çalışanlarına, hasta ailelerine, sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir.

Bütün sorunlarınız ve sorularınız için bizlere her zaman ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü problemi gerek telefondan gerekse karşılıklı olarak bizlerle paylaşabilirsiniz. Sizlerin önerilerinizi de bizler paylaşmak isteriz. Başta çocuklarımız olmak üzere, hepinize sağlıklı bir ömür dilerim.

Prof. Dr. Erbil Dursun

This Post Has 553 Comments

  1. Busra

    Merhaba hocam, benim kizim 34 haftalık ama 30 haftayla uyumlu şekilde doğdu. 6 aydır yenidogan yogun bakiminda yatıyor. İlk once vuducu cok gevsek dediler sonra kasilmalari var dedi doktor. Ritrovil kullanıyorduk kasilmalari artığı için artane ilacı kullanmaya başlandı. Beyin mr da septum pellucidum bölgesi yok görünüyor ve septo optik displazi tanisi konuldu. Kizim göz kontağı kurmuyor, ellerini ayaklarını hareket ettiriyor sırt üstü yatarken ayaklarına basıp poposunu yukarı kaldırıyor, kafasını sağa sola çevirebiliyor, kanguru eğitimine aldıklarında kucagima aldığımda kafasını dik tutabiliyor ama fazla değil. Ben yanına gidince benim sesime doğru bakıyor ama sonradan sanki boş bakar gibi yapıyor. Uzun süredir yogun bakimda eve hiç götürmedik ve her zaman kucagima alamıyorum hatta uzun süredir kucagima vermiyorlar bile, doktorumuz serebral palsiden şüpheleniyor siz benim anlattığım kadarıyla ne düşünüyorsunuz hocam. Bu arada kizimda emme yutma refleksi yok. İlk yogun bakimda yattığı sıralar ağzını emme hareketti yaptığı görüyordum ama sonrada hiç yapmadı.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      İşlerimin yoğunluğu nedeniyle cevabım gecikti. Bebeğinizde serebral palsi olabilir. Lütfen web sayfamda serebral palsi bölümünü çok detaylıca okuyun. Hemen tüm konularla ilgili bilgilere erişebileceksiniz. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ Geçmiş olsun.

  2. Havva özcanlı

    Merhaba hocam ben 31 haftalık preklemsi olduğum için doğum yaptım bebeğim 1380 gr doğdu akciğer geliştirici iğne yapıldı doğduğunda kendi nefes aldı fakat sonda çekilme olduğu için tüpe bağladılar ve 3 gün oksijen aldı bebeğim düzeltilmiş olarak şu an 10 aylık doğduğu andan itibaren 12 aylık son bir ayda gözünde odaklandığında belli belirsiz bir kayma gözlemledik şimdiye kadar bunun dışında hiçbir belirtisi yok ( bu arada topdan dolayı anti vgf yapıldı) bunun dışında bebeğim ilk andan itibaren gelişim olarak yaşıtlarıyla aynı şu an sıralayarak yürüyebiliyor sese daha çok küçüklükten beri dönüp bakıyor çağırınca hemen bakıyor 7 Aydan beri desteksiz oturuyor 3. Ayında kafa dik tutma falan hepsi yaşıtlarıyla aynı ama göz için doktora gittiğimizde mr ve eeg istendi ve mr da oksijensiz bölge gözlemlendi sadece mr a bakarak doktor serebral palsi spastik dipleji teşhisi koydu biz şoktayız bebeğim gerçekten çok normal gözündeki kaymayı bile sadece yakınları bildiğimiz için farkediyoruz ve gerçekten düzgün yürüyor önden yürütülen yürüteçleri kendi başına sürebiliyor ne yapmalıyız bilmiyorum yardımcı olur musunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      İşlerimin yoğunluğu nedeniyle cevabım gecikti. Çocuğunuzun serebral palsi olup olmadığı muayene ile anlaşılacak bir durum. Öyle hastalar görüyorum ki tanı koyulamamış ancak çocuk apaçık serebral palsi veya tersi durumlar da mevcut yani serebral palsi deniyor hiç ilgisi yok. İyi bir muayene öneriyorum. Geçmiş olsun.

  3. Cgdemburak

    Merhaba. Ogluma 7 bucuk aylik iken dogumda Oksijensiz kalmaya bağlı beyninde bazi hasarlanmalar oldugu söylendi. O aydan sonra fizik tedaviye ve balik yagina başladık su anda 13 aylik ve başını tutabiliyor destekli olarak oturup ayakta durabiliyor adim atabiliyor. Anne baba dede nene diyor. Aktif bir bebek ve meraklı. Hala oturamiyor. Su anda bir doktorumuz bize cortexin igne başlamamızi önerdi. Ama bazi şüphe ve korkularimiz var. Daha kötü olur mu riski zarari varmi diye. Doktorumuz içimiz rahat kullanmamizi söyledi. Bu ilaç ile ilgili pek bir bilgi bulamadik sizin görüşleriniz de çok değerlidir. Şimdiden cok teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Literatürde çok yetersiz veri var. Önerilen bir ilaç değil. Bu ilacın önerildiği bir ortamda yarar görülebileceği kanaatinde değilim. Ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem alması gerekir. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğa belirli aralarla toksin yapılması gerekir. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  4. Sibel

    Saygıdeğer hocam
    7 yasındaki oglumu ogretmenınin fark etmesi sonucu 3 yadındayken sayın hocam serap uysal hanımefendiye goturduk. Ck ve cpk ve diger bazı testleri ve beyin mr sonucu temiz cıktı reflekslerınjn gayet iyi oldugu soylendı kas hastası olmadığını dogustan gelen sag tarafta bir kas güçsüzlügü oldugu soylendı 30 seans Fizik tedavi sonucu oglum gelişim gösterdi. Bu arada oglum daki bulgular tek ayak üzerinde duramama hızlı koşamama merdiven inerken one egılerek inme kısaca hareketlerde hantallık. Senelik ortopedi kontrolümüzde farklı bir doktora gidip durumu acıkladık kendisi bizden lomber mr istedi omurilik te sorun olup olmadığına emin olmamız için cünkü oglumun hareketlerinde yine hantallık vardı. Mr sonucu sakroiliak bulgusu a rastlandı. Ve romatoloji testleri ve ck yapıldı sonuçlarımız negatif. Bu arada oglumu 4 ayrı fizyoterapist muayne etti 1doktor serebral palsi den şuphelendi diger doktorlar kasların gayet guclu oldugunu herhangi bir serebral palsi olgusuna rastlamadıklarını söyledilerson olarak ne yapmam gerektiğini sasırdım cocugumun rahatsızlığı nedir nasıl bir yol izlemem gerekir lütfen beni aydınlatırmısınız

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çoğu zaman çocuklara tanı konamadığını görüyorum halbuki bunların çoğunda tanı muayene ile bile koyulabilir nitelikte oluyor. Her çocukta olmamakla birlikte çoğu vakada muayene çok önemlidir ve önemli sonuçlara ulaşılabilir. Geçmiş olsun.

  5. gülden karataslu

    hocam iyi aksamlar 34 haftalik prekleemsi rahatsizligila sezeryana girdim 9 aylik ikizlerim.var ikizlerimden biri 7 kilo hareketleri tepkilerri normal emekleme eylimi var gunde enaz 6 7 kez tavana bakiyor dikkatlice inceliyor bazen daliyor cok sık olmasada arada ayaklarini ve ellerini yumuk yaparak kendini kasiyor sizce normalmi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.

  6. Cigdem

    Hocam merhabalar. Bebegim 8 aylik ve basini tutabiliyor ama kollarimiza aldgmzda daha cok arkaya doğru salıyor. Oturmada öne dogru eğiliyor belini dik tutamıyor. Gozunde hafif ice kayma var ama sürekli değil. 35 haftalikken enfeksiyonum nedeniyle bir anda suyum bosaldigindan dogumu baslatmak zorunda kaldilar. Ciger gelistirici igne vuruldum ama cok gecmeden sezeryana alındım.2250 gr 43 cm dogdu ve hemen solunum cihazina baglandi bir kac gün. 23 gum kuvezde kaldı. Ellerini parmaklarini ayaklarini istemli olarak kullaniyor ve çok hareketli. Goz takibi iyi ve onunla konustugumuzda gülüyor heyecanlaniyor aguluyor tepki veriyor. Yürütece koydugumuzda oylece yığılıp kalıyor ama sadece ellerinden tutunca ayakta durabiliyor. Ama çekilen emar sonucunda serebral palsi teshisi konuldu. Oksijensiz kaldigi icin bunun oldugunu söylüyorlar. Yapilacak hic bir seyin olmadığını hasarin buyuk mu küçük u olduğunu da ancak ilerleyen aylarda veya yillarda görebiliriz deyip 2 ayda bir takibe baslamak istediler. Bebegime bakıp felcli olabileceğine bir türlü inanamıyorum. Acaba bir yanilma payi azda olsa olamaz mi. Şimdiden cevabiniz icin cok tesekkur ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  7. Ezel BALLI

    Merhabalar Sayın Hocam, 32 Haftalık Doğum yaptım. Bebek 2 günü yoğun olmak üzere 16 gün küvezde kaldı. Son doktor kontrolünde doktor elleri yumruk şeklinde yaptığı ve kas sertliğinden dolayı Nöroloji ye sevketti. Frontenal USG incelemesi temiz çıktı. Doktor bekleyeceğiz dedi.
    Bebek Kronolojik olarak 3.5 aylık, düzeltilmiş olarak ise 2 aylık. Başını tutabiliyor. Göz takibi çoğunlukla var. Ancak kollar, bacaklar ve ayaklardaki eklemler çok gergin. Uykulu olmadığı sürelerde kendini kasıyor ve hareket ettirmemize olanak vermiyor.
    Fizik Tedavinin erken başlaması gerektiğini belirtiyorsunuz her zaman. Fizik tedaviye başlanmalı mı, ve en çok merak ettiğim şey ise sevgili Hocam KASLARDA SERTLİK HER ZAMAN CP İLE Mİ SONUÇLARNIR?
    şimdiden teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Böyle bir bebek riskli bebektir. Dikkatli olmak ve yaşına uygun egzersizleri yapmak gerekir. Kol ve bacaklardaki gerginlik spastisite mi buna bakmak lazım. Muayene ile anlaşılabilir. Böyle bir bebeğin ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını (zamanı geldiğinde) sağlıyoruz. Aşağıdaki adresteki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Böylelikle kendiniz de kuşkulandığınız cp ile ilgili birçok bilgiye sahip olacaksınız. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2

  8. Engin

    Yakşamlar Hocam Benim 15 yaşında SP hastası oğlum var 7.5 aylık doğdu.Fakat doktorların 2 yaşına kadar sağlam rapoları var Ancak 2 yaşında teşhis knuldu Beynin sağ tarafında hücre kaybı var dediler Bu yüzden vücudun sol el sol ayakta güç kaybı var 2 yaşından beri fizik tedaviye gidiyoruz 3 ve 4 yaşında 1 kez botoks yaptırıldı İyi derecede ilerleme oldu şimdi orta okulu bitirdi fakat derslerini yaptırmakta çok zorlanıyorum hiç bir şekilde ders yapmak istemiyor doktorlarla görüşmemde çoçuğa çok fazla baskı yapmamamı söylüyorlar Oğlumun yaşı geçtikçe bu rahatsızlıkta dolayı daha fazla gerileme olabilirmi şuanki özür oranı %35 ameliyat önerilirmi veya botoks tekrar yaptıralabilinirmi İlginiz için çok teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Eğer tedavi yapılmazsa oğlunuzda gerileme olabilir ve var olan fonksiyonunda gerileme olabilir. Ayrıca ders çalışma isteksizliği de ele alınmalıdır. Botox yapılması veya cerrahi önerilebilir. Yolunuz düşerse göreyim.

  9. sevinç

    Merhaba hocam.kızım 03.01.2018 tarihinde 3150 gr 49 cm doğdu.şu an 4 aylık 7000 kg 61 cm rutin dr kontrolüne götürdüğümde dr sosyalliği gayet iyi sadece baş kontrolünde sıkıntı var başını arkadan öne doğru almıyor bu aylarda almaya başlaması gerek dedi.önümüzdeki aya kadar takip edin hala almıyorsa bir çocuk nöroloğuna gösterin dedi.gülüyor dinliyor çok hareketli oyuncakları tutmaya çalışıyor kafasınıda dik tutuyor sadece yatar pozisyonda kollarını tutup kaldırma hareketinde başını toplamıyor salıyor.bunun nedeni nedir? ciddi bir duruma işaretmidir? yorumunuz bekliyorum iyi çalışmalar diliyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Baş tutma dengesi şu anda olmalı idi. Bebeğinizde gelişim geriiği olabilir hiç vakit kaybetmemek lazım. Derhal rehabilitasyon çalışmalarına başlamak lazım. Yolunuz düşerse biran önce göreyim. Bu yazılarıma bakın: https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
      Geçmiş olsun.

      1. Vüsal

        Merhaba hocam iyi gunler özür dilerim sizi Azarbeycandan rahatsiz ediyorum benim oğlum 11 aylik ve doktorlar serebral felç teşhisi koydu yaklaşık 7 aylıkken hastalığını bildik ve tedavisine başladık.şimdi sizi rahatsız etmenin nedeni sizin adresinizi ve telefon numaranızı öğrenib çocuğu muayinenize getirmekdir.

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          0-530-3711855’den geniş bilgi ve randevu alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  10. Ysfannesi

    Benim bebegim 5.5 aylik ama ellerini oyuncaklara uzatmiyo sadece kafasini kaldirip agzini uzatiyo sizce normal mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin: https://www.youtube.com/watch?v=i7h5e4d6gmc , https://www.youtube.com/watch?v=vCliwug_04c , https://www.youtube.com/watch?v=B6NDFJaRx-o , https://www.youtube.com/watch?v=WhwKA5B5T50. Bunların çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  11. Derya

    Hocam Merhaba, bir kaç gün önce doğan yeğenimin elleri normalden büyük. Başka bir deyişle parmakları normalden uzun. Bıngıldağı kapalı doğdu. Sadece bu iki durumdan ötürü Herhangi bir sendrom düşünülebilir mi? Anne karnında iken 4 lü tarama testi anormal çıkmıştı. Teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Bebeğinizde başka anormal bulgular var mı, kalpte ve diğer organlarda durum nedir tüm bunlara bakılmalı. Genetik testler yapılmalı. Bunun için çocuk hekiminiz size yol gösterecektir.

  12. Büşra

    Merhaba hocam,
    Ben de serebral palseyim. Size kasılmalar ve sıçrama ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Benim çok sıçramam oluyor. Sanki bir yerime iğne batıyormuş oluyor. Ama hareketsiz olduğum zaman. Eskiden çok rahat otururdum. Ama şimdi resmen hareket etme ihtiyacı hissediyorum. Neden olabilir ve bunun bir ilacı yada tedavisi var mıdır?
    Lütfen cevap verirseniz çok mutlu olurum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bunlar serebral palside distoni şeklinde ifade ediliyor. Bunlar için ağızdan alınacak ilaçlar var. Ayrıca duruma göre toksin enjeksiyonları yapılabilir. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi adresindeki yazılarımı inceleyin. Geçmiş olsun.

  13. Berivan

    Slm hocam hocam ben bir cahilik yaptim 15 yaşında anne oldum ilk doğum sancisi ne olduğunu bilmiyordum beliim ağrıyordu diye hafif sancım vardi bende doğum sandım dbakir doğum evine götürdüller beni bana sordullar en son adet donenemi bilmiyorum dedim ve beni çatala aldillar bilmem kaç santim olmuş dediler doğum dediler bende o anda sancım gitti dedim beni dinlemediler beni yukarıya çıkardılar çok afedersiniz size söylüyorum ama belki bana bir yol gösterirsiniz .hocam uzun bir çubukla çocuğun suyunu patlatillar ve aradan yarim saat geçti sancım çoğaldı çocuk dünyaya geldi ebe aaaa bu çocuk ne kadar küçük senin ayin degilmiydi dedi bilmiyorum dedim ve hocam aynı gün beni taburcu ettiler çocuğumu eve getirdiğimde inliyordu çocuğu kundaktan aştım ve baktimki oğlumun kolu ve bacaklari yarıya kadar mozmordu agzida öyleydi inliyordu tekrar hastaneye gittik o hastane bu hastane derken biri bizi kabul etti kuveze aldilar piramiture olduğunu söylediler 25 boyunca dbakir fakülte hastanesinde kaldı eme gücü yoktu kilosu çok azdı biraz kendini toparlayinca taburcu ettiler ve şuan oğlum 18 yaşına mayısta giriyor sp hastalığı tanısı konuldu çok akılı ve kendisini ifada edebiliyor normal insanlar gibi olmasada oglumdan anlıyorum hocam ayak parmaklari çok kötü olmuş dizleri yine ayni dizlerinin üstünde sipliyarak gidiyor onun için ne yapmam lazım nereye götürmem gerekiyor o hastaneyi şikayet etsem burunlarından fittil fittil getirsem olurmu çocuğum için daha gec olmadıysa çok uzun oldu ama hocam içim çok dolu okursanız sevinirim tskler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bunca senedir düzenli tedavi edilmemişse yapılacaklardan ne kadar fayda görebilir bilmiyorum. Ancak bazı sıkıntılarına faydamız olabilir. Çocuğa neler yapılabileceği muayene ile anlaşılabilir. Geçmiş olsun.

  14. Suna

    İyi günler hocam abim bundan 33 yıl önce doğum esnasında ebe hastasından dolayı omurilikten zedelenme olduğu için %50 zihinsel ve yürümede dengeyi sağlamada zorluk çekiyor bunun tedavisi varmıdır?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hastanın durumuna bağlı az veya çok gelişme sağlanacaktır tedavilerle. Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Abinizin şu andaki yapabildiği fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. Yolunuz düşerse göreyim abinizi. Geçmiş olsun.

    2. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hastanın durumuna bağlı az veya çok gelişme sağlanacaktır tedavilerle. Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Abinizin şu andaki yapabildiği fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. Yolunuz düşerse göreyim abinizi. Geçmiş olsun.

      1. Gulin

        Sevgili Erbıl hocam 23 aylık bir oğlum var 4 aylıkken gecirdigi ağır enfeksiyon sonrası oturmadigini far ettik balikesirde yaşıyoruz bizi izmir behçet uz hastanesine yönlendirdiler orda bir sürü tahliller yapıldı noroloji ortopedi fizik psikiyatri metabolizma nefroloji hepsi gördü mr de beynin bir bölgesinde ufak lekelenmeler oldugunu söylediler bize rapor cikardilar motor gelişim geriligi diyerek 7 aydır fizik tedavi alıyoruz oğlum sadece yerde sürünüyordu fiziğe başladık k8sa zaman da emekleme tutunup kalkma tutunarak sıralama geldi fakat hala ayakta duramıyor üst bacak kaslarında kasılma var parmak ucuna basıyor kaslar birturlu açılmadı hocamız botox önerdi çok akıllı ve çok hareketli bir cocuk bacak kaslarından başka bir problemi yok botox sonrası ayakta durabilicegini söylüyor hocamız izmir de bir noroloji dr önerdiler siz ne dersiniz birde size danışmak isterim botox un faydası olurmu

  15. figen aktürk

    merhaba hocam benim kardeşim 12 yaşında çok fazla kasılması var bu kasılmalar için rivotril damla kullanıyoruz toksin tedavisiden bahsetmişsiniz kardeşim için ugulanırmı bebekliğinden beri rehabilitasyon eğtimi alıyor şuana kadar bir ameliyat geçirmedi ama kasılmaları büyüdükçe daha fazla artıyor ne yapabiliriz bizeyardımcı olursanız seviniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Eğer bu belirttiğiniz kasılmalar spastisite ise elbette toksinden çok fayda görebilir. Öncelikle değerlendirmek gerekir buna göre yol haritası çizeriz. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın