Kanada Montreal’deki son Serebral Palsi kongresi ile ilgili öne çıkan konular aşağıda sıralanmış olup ailelerin dikkatle okumaları çok yararlı olacaktır. Ekte yaptığımız sunumlarımızdan küçük bir bölüm, cerrahi ile ilgili çok önemli bir slayt paylaşılmıştır.

1) Serebral palside rehabilitasyona mümkün olduğunca erken dönemde hatta kuvözde başlanmalıdır. Bu yüzden serebral palsi tanısı mümkün olan en kısa sürede konulmalıdır. “Bekle gör” yaklaşımı son derece hatalıdır.

2) Yoğun ve kombine rehabilitasyon uygulamalarının (botox + zorunlu kullanım tedavisi + bilateral eğitim + kafatasından elektrik uygulaması + doğru ortezleme vb) daha etkin olduğu tarafımızca ortaya konulmuştur.

3) Botox sonrası seri alçılamaların önemi yine tarafımızdan ortaya konulmuş ve bu uygulama şekli yoğun ilgi görmüştür.

4) Erken yaşlarda yumuşak dokuya ilişkin cerrahi uygulamalarından mümkün olduğunca kaçınılması belirtilmiştir. Ameliyat, eğer diğer tedaviler cevap vermiyorsa 7-10 yaş sonrası uygulanabilir. Cerrahi uygulanacaksa tek bir ameliyatla tüm kemik ve yumuşak doku girişimleri yapılmalıdır. Ekte bu konuyla ilgili ABD’de çok değerli bir profesör olan Robert Kay’in tedavi şeması verilmiştir.
5) Genetik hastalıklar serebral palsiyi taklit edebilir. Bu konuda gerekli muayeneler, aileden alınan bilgiler önemli ipuçları verir.
6) Serebral palside Kök Hücre çalışmaları ile ilgili bir sunum yapılmamıştır. Serebral palside kök hücre çalışmaları daha henüz bir sonuç vermemektedir. Başka hastalıklarda kök hücre ilgili çok önemli gelişmeler vardır ancak serebral palsi ile ilgili olumlu bir gelişme henüz yoktur. Bu konuda ABD’nin en önemli hastanelerinden olan Mayo kliniğinde yapılan kök hücre çalışmaları ve hangi hastalıklarda
2/2
kullanılabileceği şu adresten öğrenilebilir: https://www.mayoclinic.org/…/conditions-treated/orc-20203896

 

This Post Has 6 Comments

  1. bilgen meci

    Merhaba doktor bey 20 aylık bir yiğenim var ve doğduğu günden beri sol kol sol bacak ve kalçada sinir harabiyeti mevcut sürekli hekimlere başvuruyoruz ve fizik tedavi almaya devam ediyor en son ilaçlı emar istendi 5 bölgeden doktorların bize söylediği serabral palsi bulguları var fakat beğindeki serabral palsi bölgesinde bir sıkıntı görünmüyor tam teşhis koyamıyoruz araştırılmaya devam edilecek sizi sağlık kuruluna yönlendiriyoruz engelli raporu alınmasını öneriyoruz dediler açıkçası ne yapacağımızı şaşırdık sizce böyle bir hasta için nasıl bir tedavi süreci olmalı ve bu durum ilerleyebilirmi bu konuda çok endişelerimiz var yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Sevda

    Merhabalar öncelikle iyi akşamlar diliyorum babamin beynine kan pıhtisi atmış sol taraf felç geçirdi ama sol tarafta hareket de sorun yok sadece eskişi gibi değil daha yavaş yuzunde uyuşukluk var kan sulandırici ve pıhtı dağıtıcı ilaç kullanıyor ecopirin bu durum tamamen geçer mi? Eski haline dönecek mi ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğundum cevabım gecikti. Olay hafif atlatılmış. Zamanla daha iyi olacak inancındayım. Ancak yine de rehabilitasyon çalışmaları önemlidir. Geçmiş olsun.

  3. bilnur

    Hocam 3 bucuk aylik oglum kafasini geriye iterek ters bakmaya calisiyor ve donmeye calisir gibi ters yay seklini aliyor eli surekli agzinda ve salya akitiyor saglik ocagi kontrollerinde genel durumu kilo boy bas cevresi cok iyi bir sorun varmidir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Artık yavaş yavaş baş tutma dengesi gelişmeye başlamalı. Gelişimi takip eilmeli. Erken doğum, düşük doğum ağırlığı ile doğum var mı?

Bir cevap yazın