Felç tedavi yöntemleri çoklu tedavileri içerir; tek bir terapi büyük bir yanlışlıktır.

Fleç tedavisi
Felç tedavisi

Felç tedavi yöntemleri:

Hemipleji rehabilitasyonunda temel olarak konvansiyonel yöntemler, nörofizyolojik tedavi yöntemleri, aktivite temelli rehabilitasyon uygulamaları, fonksiyonel elektriksel stimulasyon, bio-geribildirim teknikleri ve ortezlerin kullanımı yer alır.

Konvansiyonel yöntemler; normal eklem hareket açıklığını korumaya, kasları güçlendirmeye yönelik egzersizler, denge-koordinasyon ve mobilite egzersizleri, günlük yaşam aktivitelerini geliştirici egzersizleri içerir ve hastanın fonksiyonel durumuna göre aktif ya da pasif egzersiz programları şeklinde uygulanabilir. Nörofizyolojik tedavi yöntemleri arasında Brunstrom,  Bobath,  Rood gibi farklı yaklaşımlar ve PNF teknikleri yer alır. Günümüzde aktivite temelli rehabilitasyon eğitimleri büyük önem kazanmıştır çünkü bu eğitimler beyni yeniden organize etmektedir.

Hastaların tedavi programlarına hasta gereksinimlerine göre iş ve uğraşı tedavisi, mental rehabilitasyon, mesane-barsak rehabilitasyonu, yutma rehabilitasyonu, spastisiteye yönelik botoks  ( botoks ) enjeksiyonunu da içeren tedaviler, ağrıya yönelik tedaviler de eklenmelidir.

Konuyla ilgili geniş bilgiler için ayrıca bakınız:

This Post Has 20 Comments

  1. Mehmet Çipe

    İyi aksamlar hocam suan bi nevi ilaclarla bagirtisini kontrol altina aldik.sebebi sol taraftaki felcten dolayi el ve ayaktaki kasilmalar .bugun tekrar cikan tomografi sonucuna gore doktor bey beynin buyuk bi bolumunde ödem var hala kalici hasar olabililir hatta zamanla sizi tanimayabilirde dedi.ödemin gecip gecmemesiyle alakali dedi.buna bi cereahi mudahalede bulunamazmi hic hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  2. Cipe

    İyi aksamlar hocam babam yaklasik 2 ay once beyin pihtilasma sonrasi felc gecirdi sol tarafi tutmuyor.ve beynin yarisindan fazlasinda odem olustgnu solediler.2 aydir ne uyuyor ne uyutuyor sabahlara kadar bagirabildigi kadar bagiriyor durmadan.sonunda hastaneye yatirdik ama hastanede yapacak birseyin olmadgni odemin ilac tedavisiyle gecmesi gerektgni soyluyor.ve hastanede kalamayacgni soluyorlar.psikiytr doktoru ise deliryum denen sendrom yasadgni soledi.ama tedavisini bulamadilar.hastanedede sabahlara kadar bagirdigi ve fizik tedaviyede cevap vermedgi icin kalamayacgni solediler.eve gotursek komsular da sikayetci sabaha kadar beni olduruyorlar diye bagiriyor.evde herkes bitmis durumda.lutfen bize yardimci olun hocam en azindan bagirtisi acisi gecsin istyrz.cerrahi mudahalede neden bulunulmuyor odem beynin yarisindan fazlasinda var ama ilac tedavisini deneyecez diyorlar.ne babam ne evdekiler ne yapacgni bilmiyor.babam zaten kendinde bile degil.noroloji doktorumuz 5-6 aya ya iyilesir yada ayni kalir diyor evde kimsenin umudu kalmadi.lutfen hocam bize yardimci olurmusunuz.bu konnu da bize yardimci olacak doktor hastane yada tedavi yontemi yokmu en azindan bagirtisi dursun istyrz.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Delirium durumunun tedavisi yapılmadan hiçbir şey yapılamaz. Bunun için psikiyatristlrle yakın bir şekilde çalışın. Tek bir ilaç verdi geçmedi diye bakmayın. Delirium durumu düzelince rehabilitasyon için tekrar yazın. Geçmiş olsun.

  3. Burcu

    Sayın hocam babam 55 yaşında ikinci felci geçirdi birinci felç sağ tarafında boyunda tıkanıklıktı anju ile açıldı yürüyor konuşuyor kolunu kaldırabiliyordu.ikinci felç ise beyine pıhtı attı.şu anda yürüyemiyor konuşamıyor.ne yapmalıyız nasıl bir tedavi uygulanmalı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  4. Nurhayat

    Hocam abim 41 yaşında bir hafta önce karotis arter diseksiyonuna bağlı sol beyninde pıhtı attı. Sağ bölgesi felç şuan hala yoğun bakımda durumu iyiye gidiyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon için ne önerirsiniz.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Ayrıca Google a yazın: felçten değil bilmemekten korkun. Ve bunu da çok detaylı inceleyin. Oturur duruma gelince görüşelim lütfen. Geçmiş olsun.

  5. Meltem

    hocam ben huzurevinde hemşireyim çok sevdiğim sakinlerimden birisi genç yaşta vurulmuş ve felç kalmış 20li yaşlarda olmuş bu vurulma belden aşağısı tutmuyo kndisi ilk başta gençlik zamanında fizik tedavi falan almış ama 35 yıldır hiç çabalamamış bırakmış tüm tedaviyi şimdi ben 1 buçuk aydır fizik tedavi almasını sağlıyorum ama oda yeterli olmuyo haftada 3 gün alıyo sizin tavsiyeniz nedir nasıl yürütebilirim yürümesini istiyorum daha 56 yasında bu şekilde yatması beni çok üzüyo sizce nasıl yöntemler denemeliyim bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen bir diğer sakinimizde yine aynı şekilde 17 yasında vurulmuş ve suan 55 yaşında bu sakinim biraz daha iyi iki koltuk değneği var onunla gezebiliyo tek bacagını biraz hissediyo diğerinde hiç his yok onunda iyileşmesini çok istiyorum lütfen yardımcı olun neler yapmam gerekir tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Omurilik yaralanmasında çok özellkli tedaviler ve rehabilitasyon uygulanmalı. Hastanın kendi kendine bağımsız olmasını sağlamak gerekiyor. TV’de yayınlanmış programımızda çok detaylı bilgiler bulabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=KHKFc5kbVpM&feature=youtu.be Omurilik yaralanasının ciddiyetine göre hastanın nasıl bir duruma gelebileceği önceden büyük bir olasılıkla belirlenebilir. Ancak yapılacak tedaviler doğru ve eksiksiz yapılmalı. Geçmiş olsun.

  6. Meral

    Sayın hocam eşim 51 yaşında ve 4 ay önce beyin kanaması geçirdi. Sağ tarafına felç geldi ve hemipleji tanısı kondu. Olaydan hemen hemen 1 ay sonra fizik tedaviye başladık. Baya bir İlerlemeye kaydettik fakat fizikçimiz artık yapıcak bir tedavi yönetimi kalmadığını hastanın hareketlere cevap vermediğini söyledi. Kan sulandırıcı almasını önerdi fakat gittiğimiz doktor da şuan kan sulandırıcı kullanmanın tehlikeli olacağını söyledi ve daha beklememiz gerektiğini söyledi. Ayrıca eşim kafasını kaldırmadığını söylüyor ve bulanık görüyor. Sağ el parmaklarının da sürekli uyuşuk olduğunu söylüyor. Hocam tavsiyelerinizi ve düşüncelerinizi bekleyeceğim.şimdiden teşekkürler saygilar..

    1. Yapacak birşey kalmadı demek çok yanlış. Üzerinden seneler bile geçse felçte yapacak çok şey var. Kan sulandırıcı hakkında nöroloğunuzla görüşmeniz gerekiyor. Öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada çok ayrıntılı bilgiler edineceksiniz. Felçte, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir.

      Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  7. ELİF

    hocam arkadaşım 2 yıl önce trafik kazası sonucu beyin kanaması geçirdi.uzun süre yoğunbakımda kaldıktan sonra bugün sol el ve ayağını oynatamıyor.. fizik tedavi uygulaması evde yapılıyor ama yavaş sonuç veriyor.önerebilceğiniz extra bir tedavi yöntemi varmı.teşekkürler

    1. Hastanın klinik durumuna göre yapılacak çok fazla tedaviler var. Sabırla ve istekle rehabilitasyon çalışmalarına devam etmek gerekir. Motivasyonu sağlamak çok önemli. Burada aileye çok iş düşüyor. Rehabilitasyonla ne kadar sabırla devam edilirse o kadar ilerleme kaydedilebilir. Ancak elbette çok özellikli tedaviler de uygulanmalı. Web sitemizdeki “felç” bölümünü dikkatlice incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Hep yazıyorum; felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece konuşma terapisi, uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Bir sistemi etkileyecek her tedavi (örneğin kol hareketi ile ilgili) başka bir sistemi de (örneğin algı, konuşma) olumlu yönde etkiler. Bu yüzden tek bir sisteme yönelik tedavileri önermiyoruz. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü, kolu çalıştı deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Şimdiki durumda size en yardımcı olacak bilgileri, hazırlamaya devam ettiğim felç isimli kitapta şu adreste bulacaksınız: ” https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ”. Hastamızın metabolik durumu istikrarlı hale gelince felç için derhal rehabilitasyon çalışmalarına başlamak lazım. Uygulanacak çok tedavi var bunları aşağıdaki linklerden öğrenebilirsiniz. Bunlar yerine maalesef işe yaramayan (ozon, refleksoloji vb) şeyler yapılıyor bir de bunlar için birçok üscretler talep ediliyor. Halbuki bilimsel olarak yapılabilecek birçok tedavi SGK kapsamında zaten yapılabiliyor. Şu linkimizi de iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Eksik bir şey hissederseniz lütfen tekrar çekinmeden sorunuz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Aşağıdaki yazılarımı da muhakkak okuyun:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
      https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc

  8. nimet tosun

    sayın hocam oğlum 2 sene önce bir trafik kazası geçirdi önce bitkisel hayattaydı doktorların bile umudunu kestiği bir hastaydı ama çok şükür oğlum şu anda hayata döndü konuşuyo yürüyo fakat beynn sol tarafıdaki kalan hasardan dolayı sağ elinde ve ayağında haff bir gç kaybı var ayağı aksıyo sağ elini ise kullanamıyo bu yüzden psokolojik olarakta bunalıma giriyo okul hayatında arkadaşlarından dolayı zorlanıyo rehabilitasyon tedaviside görüyo fakat ben evde nasıl bir tedavi yöntemi deneyebilirim tedaviden bir sonuç alabilirmiyiz hocam bilginize ihtiyacım var beni bu konuda aydınlatabilirmisinz lütfen

    1. Felç geçirmiş bu şekildeki birçok hastada çok olumlu değişiklikler kazanıyoruz. Örneğin el bileğinde deformite gelişmiş olan ve bu durumundan dolayı psikolojik ciddi sıkıntıya girmiş hastalarımızda yaptığımız tedavilerden sonra çok güzel sonuçlar alıyoruz. Yürüme fonksiyonlarında olumlu ilerlemeler sağlıyoruz. Sabırlı, planlı, programlı, ciddi, takip eden, meraklı ve doğru/yeterli tedavi uygulamakla oluyor bunlar. Maalesef çoğu zaman böyle bir ortam bulmak çok zor oluyor. Geçmiş olsun.

  9. MEHMET BİRKAN

    mrb ben 29 yaşındayım 2009 da beynimde tümör tespt edildi acilen ameliyata aldılar fakat tümörü alamadılar yeri kötüymüş şant takıldı ameliyatta beyne kan pırtısı gitmiş tümör pineal bölgede o günden beri fizik tedavi görüyorum baston yardımıyla yürüyorum ama sol kolum felçli güç var ama kontrol yok ne yapabilirim

    1. Klinik durumunuza göre yapılacak çok fazla tedaviler var. Sabırla ve istekle rehabilitasyon çalışmalarına devam etmek gerekir. Motivasyonu sağlamak çok önemli. Rehabilitasyonla ne kadar sabırla devam edilirse o kadar ilerleme kaydedilebilir. Ancak elbette çok özellikli tedaviler de uygulanmalı. Web sitemizdeki “felç” bölümünü dikkatlice incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Hep yazıyorum; felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece konuşma terapisi, uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Bir sistemi etkileyecek her tedavi (örneğin kol hareketi ile ilgili) başka bir sistemi de (örneğin algı, konuşma) olumlu yönde etkiler. Bu yüzden tek bir sisteme yönelik tedavileri önermiyoruz. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü, kolu çalıştı deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Metabolik durumu stabil oluncaya kadar şu andaki doktorlarınızın kontrol altında kalması lazım. Şimdiki durumda size en yardımcı olacak bilgileri, hazırlamaya devam ettiğim felç isimli kitapta şu adreste bulacaksınız: ” https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ”. Hastamızın metabolik durumu istikrarlı hale gelince felç için derhal rehabilitasyon çalışmalarına başlamak lazım. Şu linkimizi de iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Eksik bir şey hissederseniz lütfen tekrar çekinmeden sorunuz. Beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun.Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  10. HARUN DUTAR

    Sayın Hocam,,,Annemim beyin omiriliği yüzde 80 kapalı ve 1 ay öncede beyin kanamsı geçirdi konuşması şu anda yok Kayseride ki doktorlar ayağa kalkıp ihtiyaçlarını görmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar.Hastamız 61 yaşında ve Kayserideyiz tavsiye edebileceğiniz yada götürebileceğimiz bir tedavi merkezi varmı ?

    1. Çok geçmiş olsun. Felcin şekli, tarafı, ağırlığı, beyindeki lezyonun durumu vb. gibi durumlar önemlidir. İyi bir rehabilitasyon yapılması da eskiye dönebilmenin veya daha doğrusu eskiye yakınlaşmanın en önemli parametrelerinden birisidir. Felç tedavisinin çok değişik ayrıntıları ve yaklaşımları vardır. Maalesef ülkemizde felç rehabilitsyonunda büyük eksiklikler yaşanmaktadır.Lütfen web sayfamdaki ”felç” bölümünü, medyadan videolar bölümünü dikkatlice inceleyiniz.

Bir cevap yazın