Bel ve Sırt Ağrıları – Bel Fıtığı için Egzersizler

Bel ve sırt ağrılarının çoğu kötü duruş ve egzersiz yapmamaktan oluşmaktadır. Eğer yakınmanız varsa lütfen aşağıdaki şekilleri ve ilgili açıklamaları inceleyiniz ve bu hareketleri yapmaya başlayınız. Göreceksiniz ki çok kısa sürede birçok ağrınız iyileşecektir. Bu hareketleri ne kadar süre ile ve nelere dikkat ederek yapacağınız en aşağıda açıklanmıştır.

1. AYAK BİLEĞİ HAREKETİ: Sırt üstü yatarken ayak bileklerinizi aşağıya ve yukarıya doğru yavaş yavaş hareket ettiriniz.

Bel-sırt ağrısı

2. DÜZ BACAK KALDIRMA: Sırt üstü yatarken, bir bacağınız dizden bükülü şekilde iken diğer bacağınızı düz bir şekilde yavaş hızla yukarı kaldırınız sonra tekrar aşağıya indiriniz. Harekete devam ediniz.

Bel-sırt ağrısı

3. YAN BACAK KALDIRMA: Yan yatarken, alttaki bacağınız dizden bükülü iken diğer bacağınızı düz bir şekilde yavaş hızla yukarı kaldırınız sonra tekrar aşağıya indiriniz.

Bel-sırt ağrısı

4. BACAĞI GÖĞSE ÇEKME: Sırt üstü yatarken bir bacağı aşağıya doğru bastırırken, diğer bacağı diz altından tutarak göğüs bölgesine çekiniz ve bu şekilde 5 saniye bekleyiniz. Sonra aynı hareketi diğer bacakla yapınız.

Bel-sırt ağrısı

5. HER İKİ BACAĞI GÖĞSE ÇEKME: Sırt üstü yatarken iki bacağı birden diz altından tutarak göğüs bölgesine çekiniz.

Bel-sırt ağrısı

6. BELİ YERE BASTIRMA: Sırt üstü yatarken ve her iki bacak dizlerden bükülü iken beli 5 saniye boyunca yere doğru bastırınız.

Bel-sırt ağrısı

7. TERS MEKİK: Yüz sütü yatarken sırt bölgesini ve kollarınızı hafifçe yukarıya kaldırınız ve 5 saniye bu şekilde bekleyiniz. Normal pozisyonunuza dönün. Sonra hareketi tekrar ediniz.

 Bel-sırt ağrısı

8. OMUZLARI YUKARI KALDIRMA: Omuzlarınızı yukarıya doğru kaldırınız ve bu şekilde 5 saniye bekleyiniz. İleride bu hareketi elinize hafif ağırlık alarak yapınız.

Bel-sırt ağrısı

9. KOLLAR GERİYE: Her iki kolunuzu gövdeden arkaya doğru uzatın. Bu şekilde 5 saniye bekleyiniz.

Bel-sırt ağrısı

EGZERSİZ SÜRESİ ve DİKKAT EDİLECEK KONULAR

Bu hareketleri günlük olarak yapmak çok önemlidir. Egzersiz yapmaya alışkın olmayan kişiler bu hareketlere günlük 5 dakika ile başlayabilir. O halde ilk günlerde, günlük 5 dakika egzersiz yapacak şekilde yukarıdaki hareketlerin tekrar sayısını ayarlayınız. Her geçen gün dakika sayısının artırılması gerekir. Son hedef yarım saat sabah ve yarım saat akşam olacak şekilde toplam 1 saat/gün aç karnına bu hareketleri yapmaktır. Egzersiz yaparken ağrı oluşturan hareketleri yapmayınız. Hareketleri zorlayıcı bir sertlikte değil, hoşa giden ve rahatlatıcı bir kuvvet uygulayarak yapınız.

This Post Has 28 Comments

  1. Ugur

    Hocam iyi günler yaklaşık 3 aydır belimin sol tarafında kalçamın hemen üstünde belli bi noktada agri var ve bu ağrı sol ayagima dogru yayiliyo bunun sebebi ne olablir ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bunlar genellikle miyofasiyal ağrı dediğimiz durumla oluşuyor. O bölgeye uygulanacak enjeksiyon tedavileri ile hızlıca iyileşmeniz mümkün. Ancak elbette önceden mauyene ve tanı gerekiyor. https://felc-romatizma.com/bel-agrisi/ adresindeki yazılarımdan faydalanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  2. ayla klc

    Hocam merhaba benim gün içinde hiç ağrım yok ama yattıktan sonra sabaha doğru sırt ve bel ağrısıyla uyanıyorum o kadar şiddetliki bazen ciğerlerime vuruyor ve kesilen bir nefesle uyanıyorum. Kas gevşeticiler işime yarıyor. Ağrım olmuyor kullandığım zaman. Egzersizlerini buldum onlara basliyacagim inşallah. Sizin bi öneriniz var ise çok mutlu olurum. Tesekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti.
      Gece ağrsı iltihaplı romatizmada olur. Bunun için bakılması gerekir. https://felc-romatizma.com/bel-agrisi/ sayfasındaki yazılarım yararlı olacaktır. Geçmiş olsun.

  3. Eciycz

    Hocam 17 yasindayim bel fitigi cikti

  4. B.Fatma kurt

    25 yasinda yim.Birçok doktora gitmeme rağmen hastaliginiz şu ve şu hapi kullanin diyen olmadi.fazla ayakta kaldigimda fazla iş yaptığımda,yolculukta,belirli bir yer olmaksizin bacaklarimin.ozellikle ayak bileklerimin agrimasi ve şişmesinden çok rahatsizim.uzerine basamayacak duruma getiriyor.dinlenince geciyor.doktor voktaren ilac verdi ağrıyı keserse eklem romatizmasidir dedi.agriyi kesiyor.sizce hocam nasil bir yol izlemeliyim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Şişmeden kasıt ne bunu anlamamız lazım. Hastaların şişme diye tabir ettiği durumlar çok çeşitli klinik tablolara bağlı olabilir. Örneğin romatizmaya bağlı olabileceği gibi damar yetersizliğine de bağlı olabilir, Dolayısı ile sizin iyi bir muayeneye ihtiyacınız var. Romatizmal hastalıkların tanısında hasta şikayetlerinin detaylı bir şekilde hekim tarafından dinlenmesi ve ayrıntılı muayene esastır. Tahliller ve MR, röntgen gibi radyolojik görüntülemeler çoğu zaman gerekmeyebilir. Sadece tahliller ile bir şey söylemek mümkün değildir. https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin.

  5. Ayse

    Ben 17 yasindayim hic belim agrimaz normalde. Ama polislige girecegim icin parkur calismasi yapmam gerekti. Ziplama hareketini yapamiyordum birkac gundur ziplama harrketi calisiyorum. Ama belimde agri olustu . Ziplarken belimin ortasinda biraz agri hissediyorum sadece ziplarken agriyor nedeni nedir acaba bu tur hareketlere alisik olmadigim icinmi oluyor kisa sure icinde gecermi

  6. Şengül

    Hocam benim oğlum 15 yaşında düşen müsküler kashastası yürümesini tamamen kaybetti hocam bir umut varmı cevap bdkliyorum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      bu hastalıkla ilgili bir tedavi bulunmuyor. Rehabilitasyon alışmalarına devam edilmesi gerekir. Geçmiş olsun.

  7. Duygu

    Merhaba, ben 26 yaşındayım.omuz sırt ağrıları hayatımı olumsuz etkiliyor. Tüm kaslarim tutuluyor özellikle kol kaslarim ağırlaşiyör. Kendimi taşımakta güçlük çekiyorum bu ağrılar sebebiyle. Ne yapmalıyım.

    1. Öncelikle bu ağrıların nedenini ortaya koymak gerekir. Birçok hastalık böyle ağrılara yol açabilir. Tiroid hormon bozukluklarından tutun romatizmal hastalıklara, vitamin eksikliklerinden duruş bozukluklarına kadar birçok neden incelenmeli. Sonradan teşhis ne ise doğru tedavi yapılmalı. geçmiş olsun.

  8. Yeliz

    Hocam bugun doktora gittim bana sakroiliak eklem disfonksiyonu teshisi koydular ve manipulasyon icin sizi onerdiler yazmak istedim ben de en kısa zaman da kocaeliye gelicem bu konu hakkındaki goruslerinizi alabilir miyim acaba

    1. Sakroiliak disfonksiyonlarda manüplasyon yapılabilir. Ancak öncelikle bel ağrısı yapan birçok neden araştırılmalı. Lütfen google’a yazın: bel ağrısı medimagazin. Bu yazıy okumanız iyi olacaktır. Geçmiş olsun.

  9. ilyas ilhan

    hocam eşim fadime ilhana uyguladıgınız tedaviye istinaden memnuniyetimizi paylaşmak itiyorum eşim tam 5 yıl gündüz fazla bir sıkıntısı olmuyordu ama gece sabahlarakadar çektigi ızdıraba ben şahidim ayagını sarmak sarmalamak, çekme,agrı tam beşyıl gimedigimiz beyinci nörölji,pisikyatri, kalmadı 5 defa fizik tedavi gördü ama sifa bulamadık prf dok hülagü hocamıza anlatık bizi erbil dusun hocaya yönlendirdi .hocamız 5 dakikada teşisi koydu fizik tedevi sonucu önce allahın izni ile sonra hocamızın bilgisi ile şifa bulduk hocamıza eşim adına sonsuz TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIM ilyas ilhan

    1. İlyas bey çok teşekkür ederim. Eşinizin iyileşmesine çok sevindim. Hekimler olarak her zaman istenen neticeye ulaşamayabiliriz ancak hastayı dinlemek, iyi muayene etmek ve takip edip iyileşmedi ise sonuca ulaşabilmek için her şeyi yapmak bizlerin görevidir. Bir kez daha geçmiş olsun. Yine sıkıntı olursa her zaman yanınızdayım unutmayın.

  10. meryem bilici

    Dr bey ben 33yasindayim.siddetli karın ve sırt ağrılarim var.fizik tedavi dr fimromiyalji dedi.okadar ki onbeş gunde hatta haftada bir hastalaniyorum.hayat standardimi çok düşürüyor. Görüşlerinizi almak isterim.surekli kas gevşetici agrikesici icmek zorunda kalıyorum. Dr um symra adlı bir ilaç verdi onu kullanıyorum. Iyi günler.

    1. Fibromiyalji sendromu çetin bir hastalıktır. Tedavilerinde belli algoritmalar var. Bunların dışında benim özellikle ilgilendiğim bir hastalık. Beyin dalgalarını değiştirmek (nöro-feedback), tDAS gibi tedaviler uyguluyoruz. Bunları dirençli vakalarda kullanıyoruz. Bütün bunların içinde egzersiz en önemli tedavidir. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  11. MURAT

    Sayın hocam ben özel güvenlik görevlisiyim..sabit ve hareketsiz görev yapıyoruz..İşyerinde yerden damacana su kaldırırken sırtıma şidetli bir ağrı girdi…Doktora gittim MR çekildi ve sırtımda fıtık olduğu ve ameliyatın riskli olduğu söylendi…Hocam size MR sonucunu gönderiyorum…Ne yapmam gerekiyor,çok ağrım var bacaklarıma yayılıyor…MR SONUCU: Dorsal kifozite tabiidir..Alt dorsal vertebralarda end platelerde yer yer schmorl nodülleri mevcuttur..D7-D8 ve D8-D9 disklerinde santral posterior hafifçe kraniale uzanım gösteren sığ ekstrüde herni mevcut olup bu düzeylerde ön subaraknoid mesafe büyük ölçüde daralmıştır…Cevabınızı bekliyorum hocam ne yapmam gerekiyor?…MURAT KAVALCI…

    1. MR’la herhangi bir şey söyleyemeyiz. Fıtık tedavisinde esas olan muayenedir. MR sadece yardımcıdır. Geçmiş olsun.

  12. eşref kıran

    merhaba hocam 2 haftadır belimin sol kısmında hafiften bir agrı var arada bir ayagımada vuruyur normal gündelik yapacagım şilere mani olmuyor anlık bir sızı verip geciyor sizce bel fıtıgı olabilirmi

  13. Erkan TAN

    Merhaba hocam ben 35 yaşındayım yaklaşık 2 yıldır özellikle kış aylarında tekrarlayan sırt ağrılarım (sırt kaslarımın kasılması) var yapılan kontroller sonucunda (mr.,romatizma testi, akciğer filmi vb.)herhangi bi sıkıntıya rastlanmadı kas gevşetici türü ilaçlar kullandığımda ağrılarım geçiyor fakat 15-20 gün içinde tekrarlıyor sizin önerileriniz nedir hocam şimdiden teşekkürler.

    1. Bu ağrılar büyük bir ihtimalle miyofasiyal ağrı sendromu ile ilgili. Ağrılı kasları iyi tespit edip bir takım iğne tedavileri uygulamak lazım. Sonrasında ise düzenli bir şekilde, web sitemizde bulabileceğiniz egzersizleri yapmanız gerekir (https://felc-romatizma.com/bel-ve-sirt-agrilari-icin-egzersizler). Duruş bozukluğunuz varsa bunun da muhakkak düzeltilmesi çok büyük önem taşır. Geçmiş olsun.

      1. Erkan TAN

        10 gün içinde şiddetli bel ağrısı tutulma (et kesiği şeklinde) yaşamaya başladım gittiğim ramatoloji doktorumun son yaptığı kontröllerimde 05.03.2014 tarihinde CRP:11.2 mg/L referans:0-6 -RF:6.5 ıU/mL referans:0-18 SEDİMANTASYON:57 mm/saat referans:0-15 10.03.2014 tarihinde CRP: 7 mg/L referans:0-6 SEDİMANTASYON:47 mm/saat referans:0-20 çıktı yaklaşık 1yıl önce 20.04.2013 tarihinde CRP:1.3 mg/L referans:0-8.2 -RF:2 ıU/mL referans:0-30 çekilen sakrroiliak MR tetkikinde; Sonuç/yorum:her iki sakroiliak eklem üst bölümde eklem yüzünde minimal sinyalsiz alanlar(Sakroileit?). olarak yorumlanmış doktorum spondilartropati tanısı koydu ve endol 25 kapsül 2*2 ve salazopyrın 2*2 verdi sizin tavsiyeniz nedir hocam teşekkürler.

        1. Sakroiliak tutulumunda başka ilaçlar önemli. Salazopyrine çevre eklemlerde (el bileği, diz, ayak bileği gibi) tutulumu olan hastalarda başlıyoruz. Tahlillere bakınca hastalığınızın çok aktif olduğunu görüyorum. Hızlıca anti-tnf ilaçlara başlamak gerekir gibi duruyor. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın