Travmatik Beyin Yaralanması (Kafa Travması)’ nda İyileşme

Travmatik beyin yaralanması ‘nda iyileşmenin ne derecede olacağını yaralanma sonrası ilk 1-2 ayda iken bilmek zor olsa da bazı tahminlerde bulunmak mümkündür. Bu aşamada kesin bilinebilecek şey iyileşmenin yavaş ilerleyeceği ve iyileşmenin haftalar yerine aylar ve hata yıllar sürebileceğidir.

Travmadan 6 ay sonra sonuç daha anlaşılır bir hale gelecektir. Ancak ileriye yönelik kesin konuşmak için kazadan sonra 1 seneyi beklemek gereklidir. Birsene sonunda kaza sonucunda oluşacak iyileşme büyük oranda tahmin edilebilir. Psikolojik iyileşme daha uzun zaman alabilir ve aileyi zora sokan esasen bu psikolojik sorunlar olabilir.

Kafa travması sonrası iyileşmede en önemli konu iyileşmenin yıllar alabileceğinin bilinmesidir. Bu durum başka beyin lezyonlarından farklılık arzetmektedir (örneğin damar problemlerine bağlı beyin felci). O halde rehabilitasyon ekibi ve aile bilmelidir ki kafat travmasında sabırlı olunduğunda iyileşmenin uzun yıllar boyunca devam etmesi olasılık dahilindedir. Ancak yine de esas görünen olumlu gelişme ilk 6 ayda oluşmakta sonrasındaki iyileşmeler daha sınırlı bir şekilde devam etmetedir.

Travmatik beyin yaralanmasının rehabilitasyonunda yapılan rehabilitasyon programları beyin felcinde yapılanlara benzerdir. Burada yine merkezi öneme sahip olan tedavi toksin enjeksiyonlarıdır. Bunun dışında özellikli tedavilerden yararlanmak çok önemlidir. Konuyla ilgili bilgilere web sitemizdeki “felç” bölümünden ulaşabilirisiniz.

Felç

This Post Has 140 Comments

  1. Elif

    Hocam Merhaba ailem 17 gün önce bir kaza geçirdi ve kardeşim bi beyin ameliyatı geçirdi doktorlar beyinde ödem var diyor ve sadece ellerimizi sıkıyor bu hasta için nasıl bir süreç bizi bekliyor

  2. Enes

    Kardeşim 7 ay önce trafik kazası geçirdi. Difüzyon aksonal hasar teşhisi kondu. Yürüyemiyor, ellerini kullanamıyor yoğurt, muhallebi dışında gıda alamıyor. Durumunda ufak tefek hareketler dışında gelişme olmadı. Son mr sonucunda ayrıca spinal kort hasarı da var denildi. Şu an evde. Bilinç, his herşey yerli yerinde malesef konuşma ve hareket yok. Bu tür hastaların en azından kendi kendilerine hayatlarına idame ettirebilmeleri mümkün mü? İyileşme olur mu sonraki süreçte? Malesef fizik tedavi için Ankara gaziler dışında pek bir seçenekte bulamadık. Yoğun fizik tedavi alabileceği faydalanabileceğimiz bir merkez önerebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Omurilik yaralanması olmuş. Burada meydana gelen hasarın derecesi ve seviyesi önemli. Bunlar muayene ile anlaşılır ve ileriye Yönelik ciddi tahminlerde bulunabiliriz. Yalnız anlattığınıza göre hasar büyük gibi görünüyor. Rehabilitasyon çalışmaları ile biraz gelişme daha beklenebilir. Öte yandan Omurilik yaralanmasında en önemli konuların başında mesane fonksiyonlarının tetkiki ve tedavisi gelmektedir. Çünkü mesane fonksiyonlarına dikkat edilmezse böbrekler kötü şekillerde etkilenebilir ve hastanın hayatını riske edebilir. Bulunduğunuz yerde rehabilitasyon klinikleri ile görüşün. Geçmiş olsun.

  3. Büşra

    Hocam merhabalar , bir tanıdığımız 4 yıl önce trafik kazasında olan beyninde ki hasar sonucu konuşamıyor. Aradan 4 yıl geçtiği için düzelme şansını nasıl görüyorsunuz ? Ameliyat ve ya nasıl bir terapi önerirsiniz ?
    Şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu aşamadan sonra çok zor hatta imkansız olacağını söyleyebilirim. Kök hücre tedavilerini beklemek gerekiyor. Ancak elbette yine de hastanın değerlendirilmesinin yapılması lazım. Geçmiş olsun.

  4. Kerem

    Hocam merhaba
    Babamın 39 gün önce başına 4. Kattan büyük sıva parçası düştü ve 7cm kafa tasında kırık var 39 gündür yoğun bakımda ilk 30 gün çok fazla nöbet geçirdiği için uyuttuyolardı devamlı 9 gündür uyku ilacı vermiyorlar acıya ışığa tepkileri var gözlerini açıp göz kapaklarını kırpıyor ama bilinci yerine gelmiyor bilinci yerine gelmesi ne kadar sürer tecrübelerinize dayanarak.
    Saygılarımla

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dıında olduğumdan cevabım gecikti. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  5. Zehra

    Hocam merhaba kızım yaya geçidinde trafik kazası geçirdi beyin kanaması hastanede kanama durduruldu fakat beyinciğe baskı yaptığı için arkadaki kemik alındı sürekli sıvı kafa içi basınç beyin enfeksiyonu 2 ay oldu bilinci kapalı beynine şant takıldı kafa travması varmış sizce komadan çıkar mı yada süreç nasıl olur

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Kızınızın şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah ve umarım yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  6. Merhaba Sayın ERBİL DURSUN Hocam.. Hayırlı Ramazanlar..
    Kuzenim 3 gün önce çalıştığı fabrikanın çatısından düştü. Beyninin üzerine düşüp beyin kanaması geçirmiş.. yaklaşık 9 saat ameliyatta kalmış, kafatasının yarısı alındı ameliyatta, şuan yoğun bakımda uyutuluyor
    Bursa uludağ tıp fakültesi yoğun bakım ünitesinde. Sürekli ayaklarında titreme oluşuyor.. bunun sebebini merak ediyorum.. ve böyle bir travma geçiren hastada en kötü ve en iyi ihtimalleri ne olur bizleri aydınlatırsanız çok sevinirim.. bilgilerinizi ve açıklamalarınız çok güzel Lütfen bizleride aydınlatın… teşekkür ederim şimdiden…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok yoğundum cevap veremedim. Kuzeninizin durumu şimdi nasıl?

  7. Fügen Karakaya

    Merhaba Prof. Dr. Erbil bey, akıllı zeki bir kişi olarak derslerimi takdirler alarak zevkle üniversite eğitimimi tamamladım(1988), üniversite üçüncü sınıf sonrası yaz mevsimi güneş çarpması sonucu rahatsızlık geçirmeme rağmen eğitimimi zorlanmadan tamamlayabildim, maalesef yaşadığım olayla aynı dönemde ailemden istekte bulunan aileye zoraki evliliğe sürüklenmem beni fazla sarstı. son sınıfı tamamlayıp diplomayı elime almadan İ.T.Ü elektrik mezunu olarak zoraki evlendirilip ev işçiliğine sürüklenip evde oturtulmak beyin fonksiyonumu çok zorlayıp beyinsel hastalıklarla tansiyon düşüklüğü, yere düşüp bayılma vb. sorunlarla bir çok doktor ve özel görüşmeler yapıp halletmeye çalıştım. Eşimin sert tavrı, bağırıp çağırması anne sözü dinlemesi ve iş hayatından eksik bırakması sonucu ayrıldım, çalışıp kazanmaya başladım, fakat beklediğimi bulamadım, 2003 yılında ısrarla beyin ameliyatı yapılıp var olan beyin tümörü sol taraftan alınmak istendi, ameliyat sonrası rahatsızlıklar devam etti, zihnimde zayıflama, kişilerle diyalog bozukluğu, sözel tanımlama yetersizliği çevremdeki kişiler tarafından vurgulandı, zaman geçince beyinde var olan tümörün alınamadığı giderek ufak ufak fazlalaştığı sağ göz önümde görüntülerden anlaşılıyor. Hayatımda ailemin baskısı sonucu ortaya çıkmış olan bu rahatsızlık durumdan dolayı hep yalnız kaldım, bu rahatsızlıktan kurtulma yöntemi varsa açıklarsanız sevinirim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyin cerrahisinde sıkı bir takip gerekiyor. Eğer motor fonksiyonlarınızda sorun varsa ilgilenebilirim. Geçmiş olsun.

  8. hakan

    hocam selamlar ablam 1,5 ay önce yayay giderken arkadan araba çarptı 15 gün yoğun bakımda kaldı şuur kapalı vaziyette 15 gün sonra yoğun bakımdan çıktı 3 gün sonra gözlerini açtı 15 günde hastande kaldık sonra taburcu olduk sol kolla sağ ayakta kireçleme olmuş pasif eğzersin önerniler baya açıldı homa ablam konuşuyor ama bazen kafa gidip geliyor sol ayak basıyor ama sağ ayak tam basamıyor bide denge sorunu var sol gözü tam açamıyor açınca çift görüyorum diyor doktorlar zamanla düzelecek diyor daha erken diyor sizce hocam durumu ne olur.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Rehabilitasyon çalışmaları için https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  9. Mehmet

    Erbil Hocam merhaba,

    Babam iki hafta once kaldirimda geri geri gelen bir arabanin caromasi sonucu dusup beyin kanamasi gecirdi. Kalbinde stend oldugundan kan sulandiricilar kullaniyordu bu nedenle kanamanin daha genis bir bolgede oldugunu soylediler. Yaklasik 10 gun yogun bakimda kaldi su an eve taburcu ettiler. Hastanede sag eli ve sag ayaginda guc ve hareket yoktu. Simdi sag elini tamamen kullanabiliyor,sag ayaginda ise yuzde 50 kuvvet var. Ara ara ufak kelimeler syluyor. Yemegini yediriyoruz. Kendisi bazen catali tutup yiyor. Tuvalete gitmek istiyor ( bunu dogrudan soylemiyor fakat kalkip yurumeye baslayinca oraya gidiyor ve kendi basina halletmeye caliaiyor). Surekli konusiyoruz bol bol hareket ettirmeye calisiyoruz. 15 gun sonra kontrolu var. Sizce bilinci daha iyi seviyelere gelir mi. Hic konusamamasi veya mantigini geri kazanamamasindan korkuyoruz. saygilar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felcin iyi yönde geliştiği anlaşılıyor. Daha iyi olacaktır ancak çalışmak da gerek. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  10. Halil Aslan

    Hocam benim kardesim motorsiklet kazasinda basinden agir bir sekilde darbe aldi doktor kafa tasinda kiriklar ve beyinde asiri birsekilde odem olustugunu soyluyor kardesimin belki yasarsada yataga bagli kalacagini soyluyorlar sizin onereceginiz bir durum veya bir doktor var mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kardeşinizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . Özellikle bu yazımın altındaki resimleri çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Yatak yarası oluşmaması ve eklem deformiteleri oluşmaması için yapacağınız işlemleri bu yazıda bulacaksınız. İnşallah kardeşiniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  11. mehtap merve

    Öncelikle merhaba , çalışırken karşıdan karşıya geçtiğim sırada motor çarpması sonucunda 3-5 gün yoğun bakımda kalmışım ve beyinde ödem oluşmuş . Çok şükür ödem geçti dedi doktorlar ama benim sıkıntılarım malesef geçmedi . Yemek yedikten ve duş aldıktan sonra baş dönmem oluyor , elimde çantamı taşırken bile ağrım oluyo o bile arada baş dönmesi yapıyor . Hala koku ve tat alamıyorum . Bunlar normal mi sizce ? Zamanla gecer mi ..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Büyük bir olay atlatmışsınız. Bunlar da zamanla geçecektir diye umuyorum. Nöroloji hekiminizin takibinde kalın. Geçmiş olsun.

  12. Arda

    Hocam ben bundan 2 sene kadar önce spor yapmaya başlama kararı aldım ve boksa başladım. Müsabık boksör değilim bu işi zevk ve fiziksel sağlığım için yapıyordum ancak son zamanlarda zihinsel sağlığım konusunda çok endişeliyim. Hiç bilinç kaybı yaşamadım aynı şekilde grogi durumda da kalmadım ama beynimde hasar oluştuğundan ve bu hasarın beni “aptal” bir insan yapmasından çok korkuyorum. Eskiden düşünebildiklerimi düşünememek ya da eskiden kurduğum bağlantıları kuramamak gibi. Beyin hasarının bizim bildiğimiz anlamda insan zekasını etkileyip etkilemediğini de bilmiyorum ama aynı zamanda akademik kariyeri şimdiye kadar çok iyi olmuş ve daha iyi olması için uğraşan benim gibi birini bu durum çok kötü etkiliyor bununla ilgili düşüncelerinizi ve görüşlerinizi merak ediyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Boks kafa darbesine maruz kalınarak yapılıyorsa çok tehlikeli ve kanaatime göre çok zararlı bir spordur. Sadece antreman yaparak yani rakipsiz boks antremanı çok yararlı olabilir. Bu konudaki görüşüm budur.

  13. Oğuz

    Merhaba hocam dub aksam kafamın arkasını sert sekıkde duvara vurdum. Ağzımdan kan geldı ama dıslerımden mı geldı bılmıyorum tam olarak. Ellerımde ayaklarımda yada konusmamda bı sıkıntı olmadı. Mıde bulantısı veya kusma gıbı belırtılerde olmadı. Sadece sureklı esneme geldı gece yattım sabah uyandığımda kafamın arkasında şişlik yoktu. Sadece ufak bı daıre tarzında kızarıklık vardı. Arabaya bındığımde sankı basım doner gıbı oldu belkıde psıkolojıkman oldu bılmıyorum. Sızce tehlıke varmı? Sımdıdrn tesekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Neden acile gitmediniz? Nörolojide kontrol yaptırabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  14. Cebrail Alp

    Merhaba hocam yaklaşık 2 yil önce 6 yaşında oğlum araç carpmasi sonucu difus aksonal enjury hasar gecirdi.Allah a şükür o zamanlar çok kötüydü konuşma duygu yurume yoktu geçen zaman zarfında konuşmada ve yürümede şuanda tam olmasada bozukluklar var dışa doğru basiyor 2 yil oldu sadece notropil kullanıyoruz ilerleyen zamanlarda dahada duzelir mi hocam fizik tedavi alıyor ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz tşk

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle çok geçmiş olsun. Bu şekildeki bir çocuğa serebral palsi diyebiliriz. Serebral Palside sadece çocuğa pasif olarak fizyoterapi yapmak elbette yeterli olmayacaktır. Çok çeşitli ve özellikli tedaviler uygulamak lazım. Bunun için lütfen web sitemi çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Tüm bu şekildeki çocuklar için yazmış olduğum kılavuzu uygulayabilirsiniz. Google a yazın “ailelere serebral palsi kılavuzu” diye ve lütfen bunu satır satır çok dikkatli okuyup uygulayın. Web sitemde Serebral Palsi ile ilgili bir çok televizyon programım da var lütfen bunları da izleyiniz. Ayrıca web sitemin ana sayfasındaki kayan resimlerde yine çocuğunuzla ilgili pek çok bilgi var. Bunlara da lütfen bakınız. Yolunuz düşerse göreyim çocuğunuzu.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  15. Hilal

    Hocam bundan 6 ay once trafik kazası gecirdim dolmustan düştüm travma gecirdim ama ameliyat gerekmemiş 17 gun yogun bakimda yatmisim hic bisey hatirlamiyorum kaza ie ilgili sadece solda yuz felci kaldi fasiel sinir ameliyati oldum ondan sonra bayaği gecti simdi sadece ağizikda kaldi acaba gecermi tam olarak 1 yilda gecer dediler hocam 1 ay fizik tedavi gördüm yine fizik almaliyim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      İyi olur fizik tedavi arada ve yüz egzersizleri yapın. Sakız çiğnemeyin bunu yanlış bir şekilde öneriyorlar. Geçmiş olsun.

  16. Hatice

    Merhabalar hocam kardeşim 29 yasindayken eylül 2012 de trafik kazasi sonucu beyin travmasi gerçekleşti ameliyat olduk.yogun bakım servis süreçleri falan yaşadık 2 ay kadar.tabi belli hasarlar kaldı sağ göz de kısmı felç sol kulak ta kalıcı işitme kaybı ve beyin sapında oluşan hasarlardan dolayı sanırım hormon bozuklukları.simdi iyi hafif işte çalışıp kendi günlük ihtiyaçlarını giderse de bacaklarimizda kasılma ve özellikle son 1 yıldır suyla başını yıkamaktan özellikle çok korkuyo yani bu durum o kadar ki biz hiç banyo yapmıyoruz ve bazen yıkanmak istesekte kendininde anlayamadığı bir panik ve korku yaşıyor…doktorlarımız takipte ama biz bilemiyoruz bu durum psikolojik mi yoksa fiziksel beyin le ilgili bir sorun mu var bilemiyoruz. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Olabilir. Psikiyatri ile görüşebilirsiniz. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  17. Burak

    Hocam mrba 25 yaşında bi erkek cocuguyum bundan yaklasik 1,5 sene önce aşırı doz diye bilinen farkında olmadan bi koma durumu yaşadım 15 gün komada yattim yurumemde konuşmamda bi problem yok gibi kafamın arkası ve boynum patlamış olay anında ilk çıktığımda dilim aşağıya doğruydu hiç konuşasım gelmiyordu şimdi ağzımın içinde bakıyorum dilim havaya doğru gelmiş bu daha iyi ama asıl öğrenmek istediğim karar vermekte dolasıyla günlük tüm hareketlerimde iş yerinde zorlanıyorum bu durumdan ötürü beynimde bi hasar olusmusmudur yoksa psikolojikmidir ve geçer mi eğer cevap verirseniz çok sevinirim hocam şimdiden teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bunların cevabı için önce nöroloji doktoruna gidin. Geçmiş olsun.

  18. Ceren

    Hocam merhaba babam 1 hafta önce iş kazası dolayısıyla 9 metre yüksekliğindeki iskeleden düştü .şuan rize de recep tayyip erdoğan üniversitesi tıp fakültesinde yatıyor yüzüstü düşüyor ve beynin duvarında ödem olduğundan bahsediliyor uyutuyolar şuanda kaza olduktan yaklaşık 4 5 gün sonra uyandırmaya çalıştılar ve ters tepki verdi normal giden değerleri düştü tekrar uyuttular normale döndü sorum ise bu ödem nasıl dağılır ne kadar sürer tehlikesi nedir yardımcı olusanız çok sevinirim çok teşekkürer

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Bu süreyi tahmin etmek zordur. Şu anda durum nasıl? Geçmiş olsun.

  19. Doğukan Yılmaz

    Hocam merhabalar babam yaklaşık 5 ay önce prefrontal korteksde tansiyona bağlı anevrizma patlamasıyla Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi hastanesine kaldırıldı, burda beyin anjiyosu ile anevrizma koillenerek kapatıldı. Tedaviden 6 gün sonra vazospazm gelişti ve doktorumuz agresif davranarak 2 kere daha anjiyoya alarak ilaçla müdahale etti. Sonrasında yoğun bakımda enfekte olduğu için zatürre teşhisi koyuldu ve mekanik ventülatör ihtiyacı doğdu. Yaklaşık 55 gün yoğun bakımda kaldı ve bunun 30 günü koma halindeydi. Makineden kurtulamadığı için trakeostomi acilmak zorunda kalındı. Şuan için trakeostomisi çıktı ve yoğun bakımda uzun süre bilinçsiz yatmaktan kaynaklanan kas zayıflamalari düzelmeye başladı. Kendi başına yürümeye ufak ufak başladı ancak hâlâ fısıldar gibi konusuyor. Ve 15 gün önceki poliklinik kontrolumuzde doktorumuz hidrosefali olabilir diyerek tomografi istedi ve beyin omurilik sıvısında 3.5 mm lik bir artış gözlemlendi. Benim size sorum şuan ki beyin omurilik sıvısı artışı bizim için tehlikeli bir durumda mi ve sesinin normal olarak çıkması artık mümkün müdür? Saygılarımla.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu aşamada beyin cerrahisi takibinde kalmanız gerekiyor. Şant takılma ihtimali olabilir. Ses durumuna da bu aşamada KBB doktorları bakmalı. Geçmiş olsun.

  20. Betül

    Hocam merhaba.Teyzem 3 kasım da trafik kazası geçirdi ve arabadan fırlamış hastaneye getirdiklerimde bilinci kapalı ve çok sayıda kırığı vardı 18 gün yoğun bakımdan sonra uyandırıldı ve normal odaya alındı hastanede enfeksiyon riskine karşı eve ambulansla getirdik.Eşini tanımıyor dediklerini unutuyo ve kaza anını hatırlamıyor sürekli gelgitleri var ve çok sinirlenip küfür etmeye başlıyor normalde sakin ve asla küfür kullanmazdı hiç eskisi gibi değil 6 yıl önce ölen babamın neden ziyarete gelmediği soruyor öldüğünü duyunca da inanmıyor ve sürekli sayılar hakkında konuşuyor 3.5 5.5 naptık 2+1 gibi tabirler kullanıyor normalde hemşireydi telefonun şifresini sorduğumuzda arabasının plakasını çarpım tablosunu sorduğumuzda biliyor ama cidden bazen çok saçma konuşuyor son çekilen beyin bt şu şekilde :posterior fossa da 4.ventrikül normal form ve lokalizasyondadır.Serebellar hemisfer yoğunlukları tabiidir.Pontin sisternalar açıktır.Supratentorial alanda orta hat normal konumda.Suprasellar ve perimezensefaliknsisteenalar açıktır.Ventriküler sistem normal form ve genişliktedir.Serebral hemisfer yogunlukları doğaldır.Bazal ganglionlara aile patoloji saptanmamıştır.Sylvian fissürler ve konveksite sulkusları açıktır.Solda frontal bölgede en kalın yerdeki 8 mm ölçülen kr.sundural hemoraji ile uyumlu görünüm izlenmiştir.Ayrıca sağda frontalde benzer görünümde kr.subdural hemoraji ile uyumlu koleksiyon alanı izlendi.Kranuim kemik konturleri muazzamdır. Hastaneden çıkartmamız sebebi hastanede kalmak istemiyor kalçasında ve kaburgada kırıklar var söylüyprz ama kalmak istiyor ve iki ay daha kalkamıyacak sürekli kalmak için yelteniyor bizi anlamıyor kaldırmadığımızda sinirlenip kendine vuruyor.Norodol damla veriyoruz ama bu onun daha çok geri girmesine neden olur mu bu durum daha ne kadar sürebilir napabiriz hafızasının yeri gelmesi ve bizi anlıyacak duruma gelebilir.Norodol damla en fazla kaç damla kullanabilirz lütfen görüşleriniz bizim için çok önemli..

  21. Cagdas

    Kardeşim 8 yasinda koltuktan atlarken kafasının arkasini yere carpti ve ilk başta agliyodu kaldırdım koltuğa yatırdim ve aglamaya devam ederken aniden el kol kasılması göz bebeklerinde büyüme ve kayma oldu 10 15 saniye arası sürdü hemen kaldirdim tepki vermeden baygın bi şekilde tek bi noktaya baktı 10 15 saniye kadar sonra tekrar ağlamaya başladı hastaneye goturduk 4 saat gözetim altında tutulup röntgen çekildi ve muayene oldu bi sorun gormediler suan bişeyi yok gibi gözüküyo olayın üstünden 8 9 saat geçti sizce kalıcı bir hasar oluşma ihtimali var mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Şimdi nasıl kardeşiniz? Anlattıklarınıza bakılırsa havale (epilepsi) geçirmiş. bir çocuk nöroloğuna görünmekte fayda var. Geçmiş olsun.

  22. Duygu

    Hocam mail adresiniz var mi eger vakacak firsatiniz oluyorsa size birkac sey danismak istiyorum

  23. Bulut

    Hocam Ben bundan 2 3 yil once kafamin on kismini sert bi sekilde kapinin kenarina carptim keskindi sonra kesildigi zaman yere dustum kanamaya basladi durmadi bende bende ailemden korktugum icinlavobada yikadim kanayan yeri gecer diye gecmedi kanama sonra aile gordu bezle bastirdik gecmedi ve doktira gitmedim sonra Mr cekindim yomogtafi cekindim 5cm kesik var dediler gonderdiler ve bundan sonra asiri halsizlik yorgunluk kafada bosluk hissi (saanki yuruyorum konusuyorum ama ben degilim gibi algilayamiyirum) sonra arastirmlarima gore alinan darbe bazi psikolojik etkilerde yaparmis bende asiri stres bunalti asabiyet yorgunluk vs.oldu ve artik cekilmez hal oldu beynimin on bolgesinr aldigim darbe bu etkileri yaparmi ‘ve nasil iylesebilirim ve EEG QEEGde kesin ortaya cikarmi lutfen yardim edin hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu konuda nörolog ve psikiyatristlerle görüşmeniz gerekiyor. Geçmiş olsun.

  24. Zeynep

    Benim oglum 2 yas ve 3 aylikken kuzim tarafindan sert bir sekilde dusuruldu. 30 santimlik bir mesafeydi ve betona geldi kafanin arka kismi. O gece yani 11-12 saat sonra kustu ve ertesi gun cok sessiz idi. Bu dusme olayinin 3-4 ay sonra icim rahat etmedi ve tomografie cektirdim. Hicbir sorun cikmadi. Suan oglum 2,5 ay sonra 3 yasina gircek ve konusma bozuklugu var. Kelimeleri soylemekde zorluk cekiyor. Iki cumleler kurabiliyor ama en fazla anne kalk, baba gel, akka cikart yani ayakkabi cikart demek, bir üc bu tip cumleler kuruyor. Aceba beyindeki konusma bölgesi zarar gormus olabilirmi? Ama tomografiedevhersey normal cikmisti. Tomografieyide 3-4 ay sonra yaptirdim ama. Dusmeden kaynaklanabilirmi konusma bozuklugu.. tomografie temiz cikmasina ragmen???

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Sadece konuşma güçlüğü ise beyin lezyonu ihtimali zor ama kesinlikle yok diyemeyiz tabii ki. Öncelikle çocuk nörolojisi görsün. Geçmiş olsun.

  25. ipek

    hocam meraba annem 3 gun once dusup kafasini carpti hafiza kaybi yasadi ve kelimeleri zor cikartiyor. hafiza kaybi geçti ama hala kelimeleri zor cikartiyor iyilesirmi iyilesme sureci ne kadar surer?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nörolojik kontrolü gerekiyor. Geçmiş olsun.

  26. ibrahim

    Hocam 22 yaşındaki kronik böbrek yetmezliği olan kardeşim kaza yaptı. Hastaneye geldiğinde ayakta idi .rutin muayene sırasında konuşuyordu. Herkesi biliyordu.aniden midesi bulandı ve bayıldı. Hemen ameliyata alındı .ameliyat sonrası reanimasyon yoğun bakıma alındı. İlk 2 gün hircinlik yapmaya başlayıp çıkarın beni buradan diye bağırıp sigara istiyordu.günde 5 dakika 1 kişi ziyaret edebiliyordu. Ben yanına girdiğimde beni tanıyordu.rahat konuşuyordu .yanlız 3.gün konuşmayı bıraktı .kendi isteğiyle mi konuşmuyor yoksa beyindeki hasara dolayi mi doktoruda bilemiyor.doktor cimcik attığında eliyle itiyor. Ve yarı uyur yarı uyanik vaziyette sinirli bir şekilde bakıyor. Kafasında ödem oluşmuş. Kby olduğu için doktoru ilaç veremiyorum diyor.ve beyindeki kanama ufakta olsa devam ediyormuş. Lütfen yardım edin .bize doktor bir stajyer doktor gibi konuşuyor. Hiç net değil. Ne yapacağını biliyormuş gibi.kardeşimin durumu nedir ve acaba başka hastaneye naklini mi is temelini. Lütfen acil yardım edin .lütfen. ..5556516640

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kardeşinizde belli ki kafa travması olmuş. Bu aşamada yoğun bakımda yakın takip gerekmekte. Doktorunuz eminim gerekeni yapıyordur, böyle durumlarda tedaviler uygulanır ancak ne olacağı konusunda fikir yürütmek zor olabilir. https://felc-romatizma.com/travmatik-beyin-yaralanmasinda-iyilesme/
      adresindeki yazım size yararlı olabilir. Geçmiş olsun.

  27. Reyhan

    Hocam mrb. Benimde 21 aylik bebeğim 3. Kattan düştü. 4 gün yoğun bakımda kaldı. Kafatası icindeki sıvıda hafif kanama görüldü. Ama artış göstermesi şükür. 5. Gün normal odaya ciktik. Bebeğim tepkiler veriyor. Bakıyor takip ediyor ismi söylenince bakıyor ama çokça uykulu ve halsiz bir hali var. Ayaklari ile tepkiler atıyor ama bugün de üzerine başlanıyor kollarını kullanmıyor. Ve konuşmuyor gülmüyor hocam. Sizce normal mi.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Böyle bir travma geçiren bebeğin çok yakinen takip edilmesi gerekir. Lütfen çocuk nörolojisi ve bizler bakalım. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı dikkatlice inceleyin, tv programlarımı seyredin. Geçmiş olsun.

  28. yurda

    Günaydin Hocam dayim Kurban Bayraminin Ikinci gün yapmis oldugu agir bir Trafik kazsinda Aydin devlet hastanesinin yogun bakiminda tedavi görüyor ilk iki gün bilinci acik degildi,ücüncü günden itibaren yanina giren yakinlarini gördügünde duygulanip sürekli agliyor,konusamiyor, beslenme burundan sonda yoluyla yapiliyor azda olsa sivi ve corba yiyebiliyor.Kazada Beyinde alti tane ödem olusmus Doktorlar beklememiz gerektigini söylüyor fakat sol boyunda bir sislik var agiz cevresinde yaralar olusuyor normal oldugu söyleniliyor.Biz Hastamizi Doktoru izin verirse Izmire yatirmak istiyoruz.Izmirde bize önerebileceginiz Hastane Uzman Doktor ve tedavi iylesme süreci rizki hakkinda bilgilendirirseniz bizlere cok yardim etmis olursunuz
    Saygilarimi sunar basarilarinizin devamini dilerim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Belirttiğiniz durum anladığım kadarı ile kafa travması ile ilişkili. Düzgün tedaviler yapılırsa uzun dönemde dahi iyileşmeler devam edecektir. Ben kimse için referans vermiyorum çünkü sonradan hayal kırıklığı uğradığım çok oldu. İzmir’de üniversite hastanelerine başvurabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  29. Ufuk

    Merhaba hocam ben 75gun once trafik kazasi gecirdim ve 2hafta yogun bakim ardindan oda tedavisiyle hastahaneden ciktim fakat ameliyatta 2ay sonra sagdan ameliyat oldugunda sanirim sok elim hic tutmuyor hisetmiyorum fizik tedavi uzmanina gittim bir suru test sonucu bilekten asagi hissiz ve guc kaybi var dedi bu durumun ameliyattan olabileceginide soylemedi bu durum gecicimidir yoksa ilerde felce cevirebilirmi cvo verirseniz cok sevinirim duaciniz olurum ayrica kafa tasi takma ameliyatimda henuz olmadi acaba ameliyattan sonra duzelirmi simdiden cok tesekkur ederim saglik gunlerde yasayin

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında idim cevabım gecikti. Kafa travnası olmuş anladığım kadarı ile. Kafa travmasının ve beyin yaralanmasının şiddetine göre düzelme oranı değişir. Elbette yapılacak tedavilerin de büyük etkisi olur. Hastamızın şimdi durumu nedir? Geçmiş olsun.

  30. esra yardımcı

    Merhaba erkek kardesim 21 temmuzda motor kazasi gecirdi 36 gündür yoğun bakımdaydı sadece ödem oluşmuş kanama olmadı tanısı kafa travması düffüz aksonal injury suan kendi solunumunda tepkiler var ellerimizi sıkıyor görüyor duyuyor bacaklarini kaldırıyor uzerindekileri çıkarıyor bugun servise cikti bayramdan sonra fizik tedaviye gidecek sizce durum ne ne yapilmali

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzunca bir süre yurt dışında olduğumdan cevap yazamadım. Kardeşinizin durumu şimdi nasıl? Geçmiş olsun.

  31. Elif

    Merhaba hocam benim annem merdivenlerden düştü beyin kanaması geçirdi kanama durdu 2 gün yoğun bakımda kaldı 4 gün serviste yattı eve çıkardık sürekli uyuyor kontrole götürdüğümüzde beyinde ödem oluşmuş dediler 6 ay içinde gecmezse ameliyat olucakmis simdi evde yemek yiyemiyor midesi çok bulanıyor her yediğini çıkarıyor neden olabilir acaba çok tesekkur ederim saygılar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süre yurt dışında idim cevap yazamadım. Annenizin durumu şu anda nasıl? Geçmiş olsun.

  32. Beyza

    Merhaba hocam benim erkek arkadaşım 27 temmuzda trafik kazası geçirdi 2 hafta yoğun bakımda kaldı beyin kanaması olduğunu söylediler ama beyin ameliyatı geçirmedi şuan normal odada fiziksel bir sıkıntısı yok ama bilinci yerinde değil bazen kişileri hatırlıyor bazen hatırlamıyor bazen kendini askerde sanıp anlamsız konuşuyor iyileşme süreci çok uzun sürer mi yada bu durum normal mi bilgi verebilirmisiniz

  33. Burcu ALTUN

    Sayın Erbil Hocam, öncelikle herkese açık böyle bilgilendirici bir platform için çok teşekkür ediyorum emeğinize sağlık. Sorum 17 yaşındaki kadın yoğunbakım hastamızla ilgili. 13 Mayıs 2017’de trafik kazası geçirdi. Başlangıçta solumu varken, uygun sağlık merkezine sevki sırasında solunum problemi ile entübe edildi ve merkeze öyle teslim edildi. Multitravma tanısı ile yoğunbakıma yatırıldı.

    İlk durumu şu şekildeydi: Beyin tomografisi sonucu tepe bölgesinde operasyon gerektirmeyecek çok küçük düzeyli bir kanaması vardı, 2 günde gerileyip durdu, doktorları kanamanın hastamıza zarar vermeyecek düzeyde olduğunu söyledi. Kalçada, iki uyluk kemiğinde kırıkları vardı, sol ayak tarak kemiği üzerinde ise açık kırığı vardı. Hastamız ilk etapta uyutulmuştu ve 2 gün sonra ilaçları kesilerek 2 saat ile 48 saat içinde uyanmasını bekledikleri söylendi. Fakat hastamız 12 günün sonunda gözlerini açtı ve beklenen ilerlemeyi göstermedi. Gözlerini açmadan önce ortopedik problemleri için ameliyatlarını oldu çünkü süreç uzadıkça sorun teşkil ediyordu.

    Sırasıyla süreç şöyle ilerledi. Önce hastamızın tam olarak uyanmasını bekledik. Nöbet denilen ataklarının ve kasılmalarının olduğunu öğrendik. Doktorları kanamaya bağlı bu denli bir hasar olamayacağını sarsılmaya ve kamçılama hareketine bağlı olarak beyin hücrelerinin zarar gördüğünü söylediler. Çok daha sonra da hastamızda beklenen ilerleme yaşanmayınca difüs aksonal hasar yaşadığını söylediler. Yoğun bakımda olmasına rağmen 1. ayından itibaren temel düzeyde fizyoterapi başlatıldı. Günde yaklaşık 1-2 saat kol ve bacaklara yönelik fakat çok kısır, sınırlı bir uygulama. Aileye hastanın ihtiyacı göz önünde bulundurularak eğitim verildi ve fizyoterapisinin bir bölümünü aile yürüttü. Kolluk ve ayaklıklar yaptırıldı. Şu an ses dışında bir şeye tepki alamıyoruz. İki yönlü bir iletişim yok. Yanına girip seslendiğimizde gözlerini açıyor, gözleri ışığa duyarlı fakat görme yok. Telkin edici motive edici şeyler onu somut olarak gevşettiği için sesi algılayabildiğini düşünüyoruz fakat komut alıp tepki veremiyor. Yutma refleksi yok, konuşma yok. Boğazında trakesi var, mideden besleniyor. Ağzına şırınga ile bir şey verildiğinde boğazına değince yutkunuyor. Son 1 haftadır ağız içini oynatma hareketi başladı ama düşük düzeyli. Ajitasyonları, ağlamaları ve aşırı korkusu için düşük dozlu antidepresan veriliyor. Üst ve alt ekstremitelerde kasılmaları halen devam ediyor ama ilk zamanlara göre azaldı. Sol ayak tarak bölgesi daha sonra bir operasyon daha geçirdi ve açık yarası kapanmadığı için vücudundan deri alınarak kapatıldı. Ayakları topuk bölgesinden itibaren içe dönük duruyor.

    Hastamız yaklaşık üç aydır yoğun bakımda ve yoğun bakımda oluşu birçok şeyi sınırladı. Bizler de seçeneklerimiz konusunda çok az bilgiye sahibiz hocam. Yoğun bakım tamamlanınca palyatif bakım merkezine transfer edecekler. En son kasılmaları için Baclofen pompası önerilmişti, bugün onun için ilaç denemesi yapıldı ve deneme ilacı omuriliğinden verildi. Etkili olursa pompayı takıp palyatif bakıma sevk edecekler.

    Hocam mümkün olduğunca özetlemeye çalıştım. Kazada aynı araçta 5 kişiden sadece Beyza bu şekilde zarar gördü. Diğerleri yaşamına devam ediyor. Doktorları ilk haftalarında hastaneden yürüyerek çıkacağını, durumunun iyi olduğunu söylerken süreç beklenildiği gibi gitmedi. Her türlü önerinize çok ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok geçmiş olsun. Şu anda doğru yoldasınız. Aynen devam edin. Kendisi ile bol bol konuşun, pasif de olsa fizik tedavisine devam edin. Yutma fonksiyonu bozuk olabilir gıda veriyorum diyorsunuz bunun hekimlerce izlenmesi gerekir. Payatif bakımda neler oluyor tekrar yazışalım.

      1. Burcu ALTUN

        Erbil hocam sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sizin gibi kıymetli insanların bu tür paylaşımları sayısız insana ışık oluyor eminim. Hocam bizim Palyatif bakım sürecimiz biraz problemli ilerliyor. Baclofen için yapılan deneme iyi sonuçlar vermedi, Baclofen pompası takılmadan palyatif bakım merkezine geçildi. Fakat burada nöbetleri yeniden başlamış ve çok sık görülüyormuş. Çok fazla ilacının oluşu, nöbetlere bağlı olduğu düşünülen yüksek ateş, palyatif bakımda ailenin hasta için bakım dışında yapılacak bir şey yok gibi ifadelerle aşırı demoralize edilmesi süreci çok zorlaştırıyor.

        Hastamızın nöbetleri aşama kaydetmemiz noktasında her şeyi güçleştiriyor. Çok iyi bir günü oluyor mesela, hekim kontrolünde oral alım deneniyor, yutuyor da, belli bir miktar gıdasını bu yolla bitiriyor, her seferinde değil ama zaman zaman telefonla sevdiği biriyle görüştürüldüğünde kapatılmasını istemediğinde kaşlarını kaldırıyor, hekimleri gözüne ışık tuttuğunda gözünü kapatıyor… Diğer yandan nöbetleri artınca kurduğumuz tüm bağlar kopuyor adeta. Çok yorgun düşüyor.

        Hocam sizce ciddi bir nörolojik muayeneye ihtiyacımız yok mu? Hastamızın nöbetlerine, komut alıp almamasına ve bilinç düzeyine ilişkin kapsamlı bilgi edinmenin bilimsel bir yolu yok mu? Beynindeki aktif bölgeleri taramanın ve de hasarın oranına ve bölgesine ilişkin çıkarım yapmanın bir yolu yok mu? Palyatif bakım evde bakıma geçişin bir aşaması ise ve tedaviye yönelik bir takım yollar denenmeyecekse bizim hastamız gibi kendi koşullarında ilerleme kaydedebilecek hastalar için gittikçe daralan zamanlarını çok verimsiz kullanmış olmaz mıyız?

        Bizim hastamız yoğun bakımdan doğrudan palyatif bakıma geçti, dolayısıyla ilgili tüm birimlerden konsültasyon usülü destek alındı, bir nöroloji servisi görmedi ve bu anlamda sürekli izlenmedi. Anestezi ve Reanimasyonda geçirdiği 3 ay zorlu oldu, hala ataklarının devam etmesi bizi bir arayışa sürüklüyor. Bu tür bir hastanın detaylı bir nörolojik (beynine ilişkin) incelemeden geçmesini istiyorsak nasıl bir yol izlemeliyiz? Türkiye’de bu konuda iyi bir hastanenin servisine yatırılıp incelenmesi ve bir süre izlenmesi, bize bir yol haritası çıkarılması mümkün müdür?

        Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Saygılarımla.

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Çok haklısınız. Böyle bir hastanın muhakkak nörolojik izlenmesi yapılmalı, EEG yapılmalı ve gerekli ilaçları derhal düzenlenmelidir. Nöbetler kontrol altına alınmalıdır. Bu arada rehabilitasyon çalışmaları en azından pasif olarak paralel olarak uygulanmalıdır. Geçmiş olsun.

      2. Güler

        Selam hocam abim motor kazasi gecirdi kişiliği beyni ölmüş cok sinirli çok sıkıntılı 1 hafta önce ameliyar oldu akili yok gidip geliyor yemiyor bagiryor ne yaptigini bilmiyor iyileşebilir mi acaba bu

  34. Halil İbrahim kısa

    Hocam 9 yasında oğlum trafik kazası sonrası 6 gün yoğun bakım da yattı sonra servise alındı tanı olarak SAK diffüz aksam hasarı denildi şuan 23 gün oldu gözleri açık boş bakıyor ağrılara tepki var önümüzde nasıl bir süreç var amaliyet olmadı şimdi ftr alıyor

  35. Refik Ozdemir

    Sayin doktorum, benim oglum 12 yil once bir araba carpmasi sonucu(6 yasinda idi) beyin hasari gecirdi, heryil 3 kez (rusyadayiz) hastanede destek tedavileri goruluyor. Bazi tikleri vardi, Hafizasi ve dikkati iyi degildi .Bu yil liseyi bitirdi, son yildaki sorunu gece duzgun uyuuamamak, hep arkasindan birinin geldigini hissetmek ve tikler el kol bas sallama gibi var.Doktorlarin verdigi ilaclari simdiye kadar kullandi. Herhangi bir epilepsi olayi yasamadik.Ne yapmamiz gerekiyor, bu halusilasyonlar ve tikler konusunda.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Türkiyeye gelirseniz önereceğim bir hekim var. Geçmiş olsun.

  36. Cem

    Merhabalar hocam. Ablam 17 yıl önce 15 yaşında iken trafik kazası geçirdi ve beyin travması yaşdı. Oldukça ilerleme kaydetti. Fakat tek başına yürüyemiyor. Özellikle sağ kol ve bacakta uzuvların ucuna doğru hareket yok ve sağ el sağ ayak içe dönük. Bu durumda gelişen tıb ve teknoloji ile neler yapabiliriz. Görüşünüzü merak ettim. Teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Sözünü ettiğiniz yerlerde deformite gelişmiş. Öncelikle motor kuvvetine bakıp bu deformiteler düzeltilirse bir gelişme olur mu bunu anlamak lazım. Geçmiş olsun.

  37. tuba

    Merhaba hocam babam 8 gün önce bir trafik kazası geçirdi yoğun bakımdan yarın çıkartılacak. Kafa travması geçirdi. Beyin kanamasi durduğu yeni bi kanamanın olmadığı ve beynindeki kanın zaman içerisinde çekileceği söylenerek taburcu kararı alinmis bize söylenen fizik tedavi ve rehabilasyon merkezine goturmemiz. Babamın bedensel anlamda zarar gördüğü bir tarafı yok. Bizi de hatırlıyor konuşabiliyor. Ancak bilinci bulanık şuuru tam olarak yerinde değil .. ne tür bi fizik tedavi merkezine goturmeliyiz ve iyileşmesi ne kadar zaman alır ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Götüreceğiniz merkezde mental rehabilitayson yapılıyor olması gerekir. Geçmiş olsun.

  38. Çeşminaz Çoban

    Merahaba hocam nişanlım40 gun önce motor kazasi geçirdi şuan yogun bakımda uyutuyorlar doktorlar beyin hucreleri yenilenmiyor bize tepki vermiyor dediler uyanmasi bi mucize uyansa bile yatalak kalacak diyorlar sizce beyin hucreleri kendini yenilermi iyilesirmi elimiz kolumuz bağlandı siz ne düşünüyorsunuz bu konuda

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kafa travması geç dönemde bile iyileşme yönünde ilerler ancak ne kadar ilerleyecek bunu anlamak tam olarak mümkün olmaz. Ancak yoğun bakım süresi ne kadar uzunsa gelişme o kadar az olacaktır. Travmatik Beyin Yaralanması (Kafa Travması)’ nda İyileşme

      Travmatik Beyin Yaralanması (Kafa Travması)’ nda İyileşme

      Travmatik beyin yaralanması ‘nda iyileşmenin ne derecede olacağını yaralanma sonrası ilk 1-2 ayda iken bilmek zor olsa da bazı tahminlerde bulunmak mümkündür. Bu aşamada kesin bilinebilecek şey iyileşmenin yavaş ilerleyeceği ve iyileşmenin haftalar yerine aylar ve hata yıllar sürebileceğidir.

      Travmadan 6 ay sonra sonuç daha anlaşılır bir hale gelecektir. Ancak ileriye yönelik kesin konuşmak için kazadan sonra 1 seneyi beklemek gereklidir. Birsene sonunda kaza sonucunda oluşacak iyileşme büyük oranda tahmin edilebilir. Psikolojik iyileşme daha uzun zaman alabilir ve aileyi zora sokan esasen bu psikolojik sorunlar olabilir.

      Kafa travması sonrası iyileşmede en önemli konu iyileşmenin yıllar alabileceğinin bilinmesidir. Bu durum başka beyin lezyonlarından farklılık arzetmektedir (örneğin damar problemlerine bağlı beyin felci). O halde rehabilitasyon ekibi ve aile bilmelidir ki kafat travmasında sabırlı olunduğunda iyileşmenin uzun yıllar boyunca devam etmesi olasılık dahilindedir. Ancak yine de esas görünen olumlu gelişme ilk 6 ayda oluşmakta sonrasındaki iyileşmeler daha sınırlı bir şekilde devam etmetedir.

      Travmatik beyin yaralanmasının rehabilitasyonunda yapılan rehabilitasyon programları beyin felcinde yapılanlara benzerdir. Burada yine merkezi öneme sahip olan tedavi toksin enjeksiyonlarıdır. Bunun dışında özellikli tedavilerden yararlanmak çok önemlidir. Konuyla ilgili bilgilere web sitemizdeki “felç” bölümünden ulaşabilirisiniz.

  39. Nihal

    Doktor bey merhabalar,
    3.yaşında Oğlum 10 ay önce 3.kattan düştü..sağ kafatası parçalandı.beyin de hasar meydana geldi.multitravma tanısı kondu..beraberinde beyin kanaması geçirdi.şuan bilinç tam olarak gelmedi.algı az da olsa gelmeye başladı.yoğun olarak (hafta da 4 gün 1 saat ) bobath terapisi alıyoruz..hareketleri gelmeye başladı.nöroloğumuz ataklarını kesmeye çalışıyor..sonrasında bilincin geleceğini söylüyor..serebral palsi ile benzer durum olduğunu birisinin doğuştan birisinin ise sonradan olduğunu söylüyor..
    Sizden öğrenmek istediğim sonuçta sonradan da olsa herşeyi öğrenmiş çok zeki , yetenekli ,el becerisi olan, koşan hareketli ve son derece sağlıklı bir çocuğun sonradan bu hasarı alması benzer bir durum mudur ? Eskisi gibi olmayacak mı ? Kimse bizi bu zaman a kadar aydınlatmadı, hem yaşadığımız olumsuz süreç hem de olumsuz konuşmalar bizi epeyce üzüyor..sisin değerli bilgileriniz benim için çok önemli.teşekkür ederim.Saygılar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuz serebral palsi. Dolayısı ile serebral palsi ile ilgili tedavileri burada da titizlikle uygulamak gerekiyor. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  40. Bilal

    Hocam şimdiden çok teşekkür ederim kuzenim sol lob dan kurşun yedi kurşun çok derin değil yoğun bakımda 3. Gün oldu ayağını oynatabilmiş dolaşımı kan değerleri normal beni rahatlatabilecek ufak birşey soyleyebilirmisiniz rica ediyorum Allah rızası için

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan dolayı cevabım gecikti. Kuzenizin durumu şimdi nedir?

  41. Ceren

    Merhaba eşim yaklaşık 2.5 ay önce trafik kazası geçirdi. Tramvaya bağlı sak tanısı konuldu. 6 gün yoğun bakımda kaldi ve 6 günde serviste tedavisi devam etti. Ameliyat olmadan kanamasini durdurdular. Hastane çıkışımız 2 ay onceydi. Suan kendisi yürüyebiliyor, yemek yiyebiliyor. Yani kendi kişisel ihtiyaçlarını kendisi görebiliyor. Yogun bakimda yardimci solunum cihazi taktiklarindan dolayi sesi kisikti sesi yerine geldi. Konuşurken dili sürşüyor ve bi yere bakarken kafasini eğerek bakiyor. Aşaga bakarken bulanik gordugunu soyluyor bu yuzden kafasini egerek bakiyor. Bol bol yuruyus yaptiriyoruz. Onun haricinde yapmamiz gerekenler ve almamiz gereken onlemler nelerdir. Tamamen iyilesme sureci ne kadar surer bu tür tanılarda. Her seyi hatirliyor bir tek kaza anini ve hastaneyi hatirlamiyor. Karakterinde cok degisiklik olmadi fakat baskasi araba kullanirken tedirgin ve sinirli oluyor. İyilesme surecini hizli goruyorum ama belli bi yerden sonra dudur mu?

  42. SEZGİN DEMİR

    SAYIN HOCAM OĞLUM 9 YAŞINDAYKEN GÖZ SEYİRMESİ İLE BASLAYAN RAHATSIZLIK NÜKSETTİ BEN BUNU BURSA ULUDAĞ HASTANESİNE PRF. DR. ENDER KOFRALI HOCAMA GÖTÜRDÜM BEYİN ANJİYOSU YAPILDI BEYİN LEZYONLARININ BİR KISMI BİR ARAYA TOPLANMIŞ BENİ MARMARA ÜNİVERSİTESİNDE PROF. TÜRKER KILIÇ BEYE YÖNLENDİRDİ ONDANDA BİR SONUÇ ALAMADIK VE DAHA SONRA DA PROF DR MEHMET ÖZEK LE GÖRÜŞTÜK VE HASTAMIZ O ZAMAN HASTAMIZ 9 YAŞINDAYDI BİZE MEHMET BEY LEZYONLAR BEYNİN ORTASINA TOPLANMIŞ MÜDAHALE EDEMEYİZ FAKAT ÇOCUĞUN SAĞLIĞI İYİ FAKAT İLERLEYEN ZAMANDA HASTANIN SOL KOLUNDA GÜÇSÜZLÜK HAREKET KISITLIĞI OLACAK DİYE SÖYLEDİ VE DEDİĞİ GİBİ OLDU ŞUANDA NÖBET ATAKLARI DA BAŞLADI NÖBET ANINDA SOL KOL SOL AYAKTA KALP ATIŞI GİBİ TİTREME VE SEKME OLUYOR DAHA SONRADA PRF. DR. SAVAŞ CEYLANA DA GÖTÜRDÜM ODA BİR ŞEY YAPAMAYACAĞINI SÖYLEDİ ŞU ANDA HASTAMIZ 18 YAŞINDA BANA SİZİ ADAPAZARI’NDAN HASTANIZ OLAN AHMET CELAL CABBAR KARDESİM ÖNERDİ EMAR BİLGİLERİ : HASTANIN TETKİKİ 07/07/2015 TARİHLİ KRANİAL MR İNCELEMESİ İLE KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMİŞTİR.
    SEREBELLAR HEMİSFERLER VE PEDİNKÜLLER, VERMİS, PONS MEDULLA OBLANGATA VE MEZENSEFALON TABİİDİR.
    BAZAL SİSTERNALAR AÇIKTIR.
    4. VENTRİKÜL NORMAL KONFİGÜRASYONDADIR.
    MASTOİD KEMİK HAVALANMASI TABİİDİR. 7. VE 8. SİNİR KOMPLEKSİ İLE ORTA KULAK YAPILARI NORMAL OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİR.
    BİLATERAL İNTERNAL VE EKSTERNAL KAPSÜL, TALAMUS, KAUDAT NÜKLEUS VE BAZAL GANGLİONLAR NORMAL SİNYAL ÖZELLİKLERİ İLE İZLENMEKTEDİR.
    OLGUDA KORPUS KALLOZUM GÖVDE KESİMİ İNCE GÖRÜNÜMDEDİR.
    SAĞ SEREBRAL HEMİSFER FRONTOPARİATEL LOBDA İZLENEN GENİŞ AV MALFORMAYONA AİT GÖRÜNÜM BENZERDİR. ÖNCEKİ İNCELEME İLE BENZER ŞEKİLDE SAĞ LATERAL VENTRİKÜLDE KİTLE ETKİSİNE BAĞLI İZLENEN HAFİF KOMPRESİF GÖRÜNÜN VE ORTA HAT YAPILARINDAKİ ŞİFT BENZER GÖRÜNÜMDEDİR. BUNUN DIŞINDA,
    SEREBRAL KORTİKAL SUİKUSLARIN VE SYLVİAN FİSSÜR DERİNLİKLERİ NORMALDİR.
    DURAL SİNÜSLER AÇIKTIR.
    SELLA VE PARASELLAR BÖLGE TABİİDİR.
    HER İKİ İNFERİOR KONKA HİPERTROFİK GÖRÜNÜMDEDİR.
    DOKTOR BEY LÜTFEN İNCELEYİP BİR CEVAP YAZARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM. HAYIRLI GÜNLER, HAYIRLI RAMAZANLAR.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuzun muayene bulguları önemli. Buradan elde edeceğimiz verilerle neler yapılabilir bakmak lazım. Geçmiş olsun.

  43. orbey

    Hocam merhaba,Benimde abim yaklaşık bir sene önce motor kazası geçirdi.50 gün yoğun bakımda kaldı,daha sonra tedavi süreci evde devam etti.şuan ise belli başlı sıkıntılar var,onlar da şu şekilde:aşırı sinir,heyecan durumu,çocukça hareketler ,reddedilmekten nefret etme,takıntılar ,çok can sıkıntısı ve gezme isteği.kontrolsüz ve plansız davranışlar.Genel olarak bunlar var Hocam.Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Psikiyatrist ile görüşmenizi öneririm. Geçmiş olsun.

  44. Emel adanalı

    Hocam oglum beyin tümörü ameliyati oldu.yalnız yüzde hafif felc sağ kol ve bacakta gucsuzluk olustu fizik tedavi ve hidroterapi görüyoruz 2 aydır biraz toparlandı devammi edelim yoksa ek olarak Botoks filan yaptırmak gerekir mi? Simdiden tesekkurler

  45. Sinan

    Selamlar hocam ben yaklaşık 20 ay önce beyin amelyatı oldum sol tarafım felç oldu yürüyorum ama elimi kullanamıyorum bu daha ne kadar sürer ne önere bilirsiniz dfizik tedavinden bqşka hızlandıracak bir şey varmı acaba teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  46. Dilek köse

    Ben de bir doktorum, maalesef yaklaşık 4 ay önce bir trafik kazası sonucu 8 yaşındaki kızım ağır kafa travması sonrası 2 aylık bir YBÜ süreci ve yaygın beyin hasarı ile şu an evde bakım hastası durumunda.GKS: 11, yutma ve solunum var ancak yutma çok yeterli olmadığı ve kooperasyon olmadığı için Peg ile besleniyor.şu an nöroprotektif bazı tedavi ajanları ve ozon tedavisi uyguluyoruz,ayrıca giderek azalan spastisitesi için de ftr uyguluyoruz.kök hücre, cgf, homeopatik tedavi ile ilgili önerileriniz olur mu? Ya da başka bir öneri, yardımcı olursanız çok sevinirim……

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok geçmiş olsun. Ozon dahil yazdıklarınızın bir yararı olacağına dair kanıt yok. Geleneksel fizyoterapi yaklaşımları ile devam edilmesi gerekiyor. Spastisite artarsa ve gerekli olursa botulinum toksin uygulanabilir.

  47. Seçil

    Merhaba hocam benim kardeşim bir iş kazası geçirdi beyinde ödem olduğu için kafa tasının bir bölümünü aldılar sonrasında durumun gayet iyi olduğunu söylediler ödem için bilinci kapalı şuan altı ay oldu sese ağrıya dokunmaya tepki veriyo fiZyoterapist cihaz yardımıyla yürütmenin bu gibi uyarılar vermenin iyi olacağını söyledi osteopat kafa ritminin gayet güzel olduğunu ve hergün evde oturttp vücudunun farkına varmasını sağlamamız gerektiğinden bahsetti sizden ricam kliniğinizde bunun için verebileceğiniz bir tedavi mümkün müdür cevabınız için teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Hastanın bilinci yokken bu söylenenlerin yapılması imkansızdır. Temel rehabilitasyon ve bakım hizmetlerinin yapılması gerkir.

  48. dilek

    iyi geceler benim yaklaşık 2 sene oluyor tır carptı ve 4 ay yogum bakımda kaldı bilinci var ama su an kalkamıyor ve konuşamıyor bunun sonu ne oluı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      iki sene büyük bir süre. Bu süreden sonra yine mutlaka rehabilitasyon çalışmalarını bırakmamak gerekiyor ancak bu aşamada yapılacak en önemli şey daha geriye gitmeyi engellemek. Geçmiş olsun.

  49. Muhammet

    Selam aleyküm doktor bey size bir sorum olacak, bundan yaklaşık 1.5 yıl evvet kız kardeşim düşerek kafa travması geçirdi ilk başda baygınlık geçiryordu ve halsiz yatıyordu zaman geçtikce bayılma yok halsizlik var bir 1 gün iyi olsa bir hafta halsiz oluyor konuşmakda bile güçlük çekiyor, ne yapmamız lazım hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Rehabilitasyon çalışmlarına devam etmek gerekir.

  50. çağkan

    Yaklaşık 5 ay önce kafamın sağ kısmından darbe aldım kafa tasi 2cm ye 7 cm kırıldı atar damarın geçtiği kısımdan beyin hasar görmuş üst sağ kısımdan ve vücudumun sol kisminda hissizlik oluştu şu anda yürüyorum hareket ve kas güçlerin yerinde hafizam eski halinde fakat hislerim eskisi gibi değil hala beslenme düzenli kafa kısmı kendiliğinden duzeliyo kısa toplam 1 ay fizik tedavi gordum bu tedavi yetmedi kendi çabalarim ile ilerledim doktorlardan bi öneri istiyorum fakat cvp alamadim önerinizolabilirim yardıma ihtiyacım var

    1. Sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam etmek gerekir. Ayakta ve el-koldaki sertleşmeler hastayı çok rahatsız edebilir, fonksiyonlarında azalmaya yol açabilir. bu yüzden güvendiğiniz bir rehabilitasyon doktoru sizi çok iyi takip etmelidir. Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada babanız için yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programı uyguluyoruz. Lütfen detaylı bilgiler için web sayfamızı inceleyin. Bütün bilgilere ulaşacaksınız. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

Bir cevap yazın