Nörolojik rehabilitasyon içerisinde ilgi alanımıza, başta serebrovasküler olaya bağlı gelişen hemiplejiler (inme, beyin felci), kafa travması, multipl skleroz, omurilik yaralanması ve Parkinson olmak üzere tüm nörolojik hastalıkların rehabilitasyon çalışmaları girmektedir. Bu hastalıklarda, fizyoterapi ve iş uğraşı terapileri, yürüme eğitimleri (kısmi vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimi dahil), denge rehabilitasyonu, görev-spesifik eğitimler, fonksiyonel elektrik stimülasyon tedavileri, zorunlu kullanım tedavisi, spastisite tedavileri (toksin uygulamaları dahil), ağrılı omuz tedavileri, yutma rehabilitasyonu, mesane rehabilitasyonu, özel eğitim ve mental (bilişsel) rehabilitasyon, ortezleme, kinezyo-bantlama, sanal-gerçeklik tedavileri, biofeedback ve nörofeedback çalışmaları da dahil olmak üzere gerekli tüm tedaviler yapılmaktadır. Bkz.www.hacettepeftr.org/img/pdf_sunumlar/erbil_dursun.pdf

Nörolojik rehabilitasyon ile ilgili ülkemizde birçok ilkleri gerçekleştirmiş durumdayız. Ülkemizde ilk “İş ve Uğraşı Terapisi” (Occupational therapy) Meslek Yüksekokulu (Yahya Kaptan Meslek Yüksekokulu) 2002 yılında tarafımızca kurulmuş olup bu yüksekokul, Amerika Birleşik Devletleri Shenandoah Üniversitesi tarafından da tanınmış ve bizlere büyük bir gurur yaşatmıştır. Bu okulumuz bizlere birçok yeni tedavi olanakları sunmaktadır.Yine ülkemizde birçok terapi ve tedaviler ilk kez tarafımızca uygulanmıştır. Bunlardan en önemlileri inmeli hastalarda ve serebral palsili çocuklarda kullandığımız “zorunlu kullanım tedavisi”, nörofeedback ve bilgisayarlı mental (bilişsel) rehabilitasyon çalışmalarıdır.

This Post Has 94 Comments

  1. Meryem

    Hocam merhaba benım kardeşimin 16 yıl önce trafik kazası sonucu omuriliği zedelendi. Ellerini kollarını kullanabiliyor geçen gün ayağında çok şiddetli ağrı olduğunu soyledi bu da benı umutlandırdı tabi. sizce yürüme ihtimali var mıdır yada ben mı boşa umutlanıyorum.?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım nedeniyle cevabım gecikti. 16 yıldan sonra bacaklarında tekrar hareket gelmesi tıbben mümkün değil. Geçmiş olsun.

  2. Refika

    Hocam Merhaba benim kardeşim 6 yaşında yürüme bozukluğu var bi ayağı hafif aksıyor önceden biraz daha iyiydi ama şimdi kötü denge kuramıyor bi süre yürüdükten sonra düşüyor ilk yürümeye başlaması geciktiği için doktora götürdük yürür zamanla dediler bu yaşına kadar testleri hepsi emg temiz çıktı beyin omurilik daralması var dediler ve hsp dediler bunun tedavisi var mıdır hocam ilacı vs. Iyislesme süreci nedir? Yoksa kalıcı omur boyu bunu çekecek mi? Engel oranı %60

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Herediter spastik paraparezinin kesin bir tedavisi yok. Ancak kaslardaki kasılma/sertleşme için yapılabilecekler ve kardeşinizin daha rahat etmesini sağlayabilecek tedaviler var. Geçmiş olsun.

  3. metin

    MERHABA BENİM ÇOCUGUM 8 AYLIK BAŞINI TUTAMIYOR.ERKEN DOGUM VEDE TEK DAMAR BESLEME.25 GÜN YOGUN BAKIMDA KALDI.YARDIMCI OLURMUSUNUZ.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çalışmalarım yoğundu cevabım gecikti. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  4. hakan ünal

    hocam selamlar ablam 35 yaşında yaya giderken arkadan araba çarpıyor beyinde ödem oluşuyor cerrahi bir operasyon geçirmedi 15 gün yoğun bakım süreci 15 günde normal oda sürecimiz oldu yoğun bakımda gözlerini açmadı hiç normal odaya aldık 3 gün sonra uyandı 2 gün sonra kısık sesle konuşmaya başladı 2 gün sonrada sesi norma çıkmaya başladı ama bizleri tanıyor gelip gidenleri ama nerde olduğunu naptığını bilmiyor bişey sorarsan cevap veriyor söylüyorum bazen burası nere diye karıştırıyor bi dediği bir dediğine turmuyor.iç kaması kırık herhangi birşey olmamış hocam ama kendini kasmaktan sağ ayak ve sol kol kireçleme olmuş şimdi oynatabiliyor ama ayakları tam basamıyor kendisi yürüyemiyor tuvaletini biliyor böyle hocam ablam tam iyileşirmi sizce napmamız lazım.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle https://felc-romatizma.com/travmatik-beyin-yaralanmasinda-iyilesme/ adresindeki yazılarımı okuyun. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  5. Seçil Güney

    Sayın Erbil Hocam; Babama 2009 yılında parkinson teşhisi koyuldu. Bir kaç sene sonra da Alzheimer. Yavaş adımlarla da olsa yürüyüp,yemeğini kendisi yiyor ve tuvalete de yardımla gidiyordu.16 gün önce bütün vücudu aniden kasılarak nöbet geçirince hastaneye götürdük. Yoğunbakıma aldılar. Beyninde küçük kanamalar meydana gelmiş. İlaç tedavisi uygulanıyor.Geçen hafta ağızdan beslemeye çalıştıklarını ancak tükürdüğünü söyleyerek bundan sonra mama ile beslenecek dedi yoğun bakım doktoru. Hocam bu durumda hastamızın yutma yetisini kaybettiği kesin olarak anlaşılabilir mi? Bir tedavi olanağı olabilir mi?

  6. Gul

    Hocam merhabalar abim 40 yaşında yüksek tansiyonu var ve 7gun önce damar tikanikligindan 3gun yoğun bakımda yattı şimdi çıktı fakat konuşma sorunu var ve sağ kolda uyusukluk güçsüzlük var kullanamıyor. Konuşamadığı için çok stresli saldırgan agresif hocam nasıl bir yol izleyelim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  7. Zülfikar akkaya

    Erbil hocam merhaba babam 1963 doğumlu 20 mayısda beyne pıhtı atması sonucu sol tarafından felç oluştu şuan da gemen hemen hergün günde bir saat fizik görüyo destekle yürümeye başladı destekle ihtiyaçlarını giderebiliyor sol kolunu çok az oynatabiliyor çok kasılmaları var biz size muayeneye gelmek istiyoruz babamın durumunu birde siz değerlendirseniz hocam tek başına yürüyemiyor düzelemicek diye çok üzülüyoruz bize cevap verirseniz çol seviniriz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  8. Songül dinç

    Iyi günler hocam benim kizim 8 aylikken bi havale geçirdi hastaneye kaldirdik beyne herpes (Uçuk vürüsü kapmiş oda sol tarafina vurdu sol hemipleji tanisi kondu 11aydir fizik tedaviye götürüyorum başi tutmuyodu tutuyo şuan elini aýağini oynatiyo iyileşme süreci nekadar sürer

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuz uçuk virüsüne bağlı olarak serebral palsi olmuş. Serebral palsinin ağırlığına göre belki de ömür boyu tedavilerin devam etmesi gerekebilir. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle görüşmem önemlidir. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  9. Mihriban

    Hocam merhabalar
    yaklaşık 20 gündür hastanede yatan bir yakınım var. Kendisinde romatizma vardı uzun yıllardır. Aşırı derecede kilo kaybı ve bir şey yiyememe başladı hep mide bulantısı şikayeti bulunmakta. Şu anda yine hastanede kendisini gastrolojiye sevk ettiler. BLE yanlış hatırlamıyorsam bizim dilimize göre Mide romatizması gibi bir hastalık olabileceği söylendi bununla ilgili bilgi alabilirmiyim lütfen
    Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti.
      Bu konuya gastroenteroloji uzmanları bakar. Geçmiş olsun.

  10. Ahmet Uçar

    Hocam Merhaba;

    2 yıl önce annem omurilik kanal daralması sebebiyle Eskişehir ‘de ameliyat oldu platin takılmadı
    ancak ameliyat sonrası mesane hissizliği , bağırsak problemleri ve düşük ayak sorunumuz oluştu zamanla düzelebileceğini söylemelerine rağmen bir değişiklik olmadı , 1,5 yıl omurilik problemlerimizin devam etmesi sonrası 4 ay önce İstanbul’da yeni bir ameliyat daha oldu bu sefer 9 adet platin takıldı. Bu ay itibariyle Eskişehir’ de yavaş yavaş Fizik tedavi sürecine başladık Mesane ve bağırsak problemleri hissizlik devam ediyor , düşük ayak problemimiz de var acaba sizin tedavi merkezinize getirsem annemi herhangi bir rehabilitasyon veya tedavi uygulanabilir mi ?

    Saygılarımla ;

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Elbette uygulanabilir. Daha iyi yürüyüş yapabilmesi için elimizden geleni yaparız. Geçmiş olsun.

  11. mehmet Ali Uz

    hocam merhaba
    ankarada fizyocare denilen fizik tedavi merkezi varmış.ciddi manada iyileştirme sağlıyormış. Bu hususta görünüşünüzü merak ediyorum.Belki bir umutla götüreceğiz.Tonla para harcanacak iyileşme mümkünse ne ala.Cevap verirseniz sevinirim.
    iyi çalışmalar…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bütün hastalarıma söylediğim gibi sakın fazla paralar harcayarak tedaviler yaptırmayın. Birçok servetin eriyip gittiğini biliyorum ve bunun kesinlikle gerekli olmadığını söylüyorum. Hastalığı nedir bakmak lazım ve buna göre ne olabilir bunu anlamak gerekir öncelkle. Geçmiş olsun.

  12. Mehmet Ali

    Sayın hocam merhabalar…
    Benim 12 yaşında teşhisi 1 yaşında konulan sol hemiparezili oğlum var.Allaha şükür sol taraftaki kuvvet kaybı %25-30 civarında.Yürüme ,konuşma,zeka konusunda bir sıkıntımız yok.Hafif aksama ve sol eli yukarıda sabit tutması söz konusu.Haftada 2 gün fizik tedavi görüyor.Biz sık sık evde kendimizde spor yapıyoruz.Sorum şu :Masaj yoluyla daha iyi hale gelebilir mi? yoksa bu da bir para tuzağı mıdır?.

    Teşekkürler,iyi çalışmalar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Oğlunuza ciddi rehabilitasyon yaklaşımları gerekiyor. Rehabilitasyon dışında eğer istemsiz kas kasılmaları varsa burada toksin enjeksiyonları çok önemli. Masaj vs. gibi çok fazla suistimaller var. Gittiğiniz hekiminize güvenin, onun doğrultusunda hareket edin. Geçmiş olsun.

  13. Rahşan Yavuz

    Hocam merhaba, Babam 3 gün önce kalbin pıhtı atması sonucu beyin enfarktüsü gecirdi. Şu anda yoğun bakımda vücudun sağ tarafı felçli, konuşamıyor fakat solunumu iyi. Doktorların görüşü, ilk izlenimde enfark alani büyük olduğundan hasar kalabilecegi yönündeydi. Fakat sizin sitenizi incelediğimde gördüğüm olumlu örnekler, bunlarin aşılabileceğini de gösteriyor.Babamin yaşı 72. Tedavi de bu durum bir engel midir? Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hayır değildir. Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  14. Kenan

    Merhabalar hocam başımıza talihsiz bir şekilde gelen olay sonucu sizlere yazıyorum umarım en kısa zamanda geri dönüş sağlarsınız.. 1 mayıs günü babam aniden fenalaşarak baygınlık geçirdi daha sonra soğuk su başına döküldükten sonra hastaneye götürüldü beyin tomoğrafisi çekildikten sonra yüksek tansiyon sonucu beyinde kanama olduğu gözlendi ve daha sonra kusma meydana geldi.. ve daha sonrası yoğun bakım süreci başlandı. Yoğun bakım süreci boyuncu hiç bir cihaza bağlanmadı ertesi gün yanına gittiğimde konuşmaya çalışıyordu bir kaç kelimede olsa söyleyebildi beni duyuyor görüyor ve tanıyordu iyimisin sorusuna eliyle işaret ederek iyiyim diyordu sonra farkettim ki sağ tarafını oynatamıyordu.. hissediyordu çekmeye hafifte olsa çalışıyordu bugün 10 mayıs yoğun bakımdan servise alındı işte bundan sonra ki süreç nasıl olacak diye merak ediyorum.. gözlemlediğim kadarıyla iyiye gidiyor izlenimindeyim.. siz değerli hocama bundan sonra ki süreç konusunda ne gibi tavsiyelerde bulunabilirseniz büyük memnuniyet duyarım.. kısa sürece cevabınızı bekliyorum.. iyi günler..

  15. Kadir

    Merhaba hocam ben 24yaşındayım 5yıl önce doktora gittim l5 s1fıtık olduğunu söyledi ve iki yıl içinde çok kötü ağrılar oluştu… Hocam şimdi ağrılarım azaldı ama kalçamın üzerine oturup bacağımı uzatamıyorum ne yaparsam yapim öne doğru eğilemiyorum hocam bu neden kaynaklanıyor. Akupunktur falan fizik tedavi herşey uyguladıö ama öne eğilemiyorum

  16. Muhammet

    Merhaba hocam daha once sol dirseğimin üzerine ders calisirken elimde karincalanma oldu daha sonra doktor emg´ye koydu sonucum ileri derece ulnar tuzaklanma cıktı daha sonra ilac tedavisi gördüm 6 ay sonra tekrardan emg´ye girdim normal cıktı ama 1,5 seneden beri halen dirseğimi hareket ettirdimde elimde ve dirseğimde karincalanma oluyo ama kuvvet kaybim ve ağrım yok dirseğimi kırdığımda yanma ve biraz kaşıntı oluyo dirseğimde doktora gidiyom emg sonucun normal diyo gerisin geri gönderiyo…
    Hocam Yardımcı Olurmusunuz Bana Yol Gösterirmisiniz Allah Rızası İçin…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Dirseğinize dikkat etmelisiniz. Baskı altında kalmamalı, masa üzerinde dirsekleri dayayarak oturmamalısınız. Ayrıca fizik tedaviler faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.

  17. Fazilet

    sayın hocam 60 yaşından sonra yürüyememe bayılma ve beyinde sıvı nedeniyle hidrosefali teşhisi konuldu ve 3 yıl önce hidrosefali rahatsızlığı dolayısıyla şant takıldı ameliyattan 3 ay sonra sağ taraftan felç geçirdi fizik tedavi gördü daha sonra ateş yüksekliğinden dolayı enfeksiyon oluştu tekrar şantı değişti ama babam şu an yatalak hiç yürüyemiyor ihtiyaçlarını göremiyor mağdur durumdayız bize öneriniz nedir şimdiden teşekkür ederim. Saygılar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anladığım kadarı ile evde bakım hastası. Bazı aileler var evin bir odasını rehabilitasyon odasına çeviriyorlar. Bu şekilde bakım sürdürüyorlar. Devletin de evde bakım hizmetleri var bunları araştırın lütfen. Hastanın eğer istemsiz kasılmaları varsa bunların rahatlatılması önemli olabilir bunun için toksin enjeksiyonları önemli olur. Bunların yanı sıra bazı yatalak olan hastaları görüyorum hiç iyi rehabilitasyon yapılmamış çok ilerleme olabiliyor. Daha fazla bilgi için elvette Hastayı görüp değerlendirmek gerekiyor. Geçmiş olsun.

  18. süleyman tanju kulaç

    merhaba hocam ben 2008 yılında sağdan ve soldan kısmi felç geçirdim.fabry hastasıyım.ilaçlarımızı alıyoruz hamdolsun.sağ tarafım iyileşti sol tarafımdan geçirdiğim toparlanmaya başladı fakat sol elimde ve kolumda ve bacağımda kasılmalar kaldı bu yüzden topallıyorum.ve dengesizim bazen düşüyrum otobüslerde seyahat ederken dengesiz duruyorum.bana yardımcı olurmusunuz.teşekkür ederim saygılar.

      1. engin özdemir

        Oglum 17 aylık yurumesı cok guzel herseyı yapıyor ama sag elını fazla kullanmıyor parmaklarıyla bır nesney ı tutarken zorlanıyor elını sıkıyor basparmak hep avuc ıcınde yurumeden once yurutece bındırıyodum dustu bundan olmus olabılırmı

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Çeşitli hastalıklar var bunlara bakmak lazım. İyi bir değerlendirme ve muayene önemli. Gecikmemek gerekir çünkü kalıcı deformiteler gelişebilir. Geçmiş olsun.

  19. Ümran KUM

    Hocam iyi günler. Babam 2004ten bu yana sağ tarafı felçli.beyine giden damarlarından biri tıkalı demişlerdi yanlış hatırlamıyorsam . yürüyebiliyor ancak normal bir insan gibi değil. sağ elini kullanamıyor ancak kaldırabiliyor gücünü hissedebiliyoruz. bir de konuşamıyor. zamanında birkaç fizik tedavi uygulandı . Hocam videolarınızı izledik. babamın konuşması ya da elini kullanması tedavi sonucu mümkün müdür?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemin yenilenme çalışmalarından dolayı geç cevap yazabiliyorum. Eğer bazı kriterler tutuyorsa el fonksiyonlarında ve konuşmasında ilerleme kaydetmek mümkün olabilir. Geçmiş olsun.

  20. ahmet

    Hocam 25 yasinda kardeşim kan uyusmazligi nedeniyle elinde 3 parmağını haraket etire biliyor bacaklarinida hissetigini söylüyor ama ayağa kalkamıyor bacaklarını filan oynatıyor hangi hastaneye gitsek kesin bu sonuç söyleniyor fizik tedavi faydalı olurmu yasa bi başka tedavisi varmı bi yol gösterin hocam 25 senedir çekiyor küçükken yürüyüşü sonradan böyle oldu

    1. Çok özellikli tedaviler yapılmalı. Serebral palsi ile ilgili web sitemizde birçok bilgi ve tv programları var. bunları inceler e seyrederseniz gerekli bilgi donanımınız olacaktır. Sonradan tekrar yazışalım. Geçmiş olsun.

  21. Polad

    Merhaba men azerbaycanliyam.benim babam 4 aydir yuruyemiyor tedavisi dogru gitmediyinden kollarina kadar uyusuyor. Sonra basqa bir doktora goturduk dedi ki sizde kecici meylit hastaligi olmus bunu tedavisi nedir, bu tedavi haqda bilgi vere bilirmisiniz.Lutfen sorumu cevablayin tesekur ederim.

  22. Ülkü BAYIR

    Hocam sağ ve sol elimde sinir sıkışmasından dolayı uyuşmalarım var.sağ elimde güç kaybı olmaya başladı. Ameliyat zorunlu diyorlar.ne yapalım, sizden haberdar olduk.

    1. Sizde Karpal Tünel Sendromu var sanırım. Halk arasında buna sinir sıkışması deniyor. Eğer kuvvet kaybı oluyorsa ameliyat olmanız lazım. Sadece uuşma için ameliyata gerek olmaz. Geçmiş olsun.

  23. MUSTAFA KAYA

    HOCAM, KARDEŞİM YAKLAŞIM 2 YIL ÖNCE DAMAR DÜĞÜMLENMESİNE BAĞLI OLARAK BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ VE SAĞ AYAK İLE SAĞ KOLDA KISMEN FELÇLİ KALDI BU KONUDA YARDIMCI OLABİLİRMİSİNİZ.

    1. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855).

  24. tuba

    hocam merhaba ailemde babada abide ve iki ablamda serebeller ataks hastalığı var çok dr lara gidildi fakat maalesef çaresi yok deniliyo siz yardımcı olabilirmisiniz saygılarımla.

    1. Maalesef rehabilitasyonu zor bir hastalık. Temel olarak denge-koordinasyon egzersizlerine dayanıyor. Geçmiş olsun.

  25. soydan

    Kıymetli hocam;
    Yeğenim 1988 doğumlu, 2002 yılında Anevrizmaya bağlı beyin kanaması geçirdi. Edirne TIP fakültesinde ameliyat edildi. Ameliyat sonrası %90 felçti. (Konuşma hiç yoktu) Zamanla bazı nörölojik bulgular geri geldi.
    Sağ kol %90 ayaklar %20 sol kol hiç yok kasılmış vaziyette.. Değnekle güç te olsa adım atabiliyor. (fizik tedavi ara ara devam etti, Botox vs.. Tıptaki ilerlemeler neticesinde şuan başka tedavi yöntemi varmıdır? Oksijen tedavisi duyuyoruz? Kök hücre? sizin tavsiyeniz nedir? Neleri denemeliyiz? Şimdiden teşekküler..

    1. Geçmiş olsun. Kök hücre henüz çok erken dönemde; hayvan deneyleri devam ediyor. Oksijen tedavisinin bir etkisi olmaz. Hele ozon dedikleri tamamen tıp dışıdır. Toksin uygulamaları çok önemli. Ancak bunun tecrübeli ellerde ugulanması lazım. Yapacak hekim bizzat yürüş analizini yapmalı vb. vb. Öncelikle şu yazımı inceleyin lütfen: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar . Hep yazıyorum; felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü, kolu çalıştı deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olsa bilen, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Sizin söz ettiğiniz şekildeki bir hastada fazlaca yararımız olacaktır. Beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım.

  26. Her hastaya göre tedavinin şekli, süresi ve sıklığı değişkenlik gösterir. Hastanın durumuna göre tedaviler ve rehabilitasyon programları düzenlenir. Tekrar geçmiş olsun.

  27. harun özer

    kısa bir not iletmek istiyorum hocam ben sivasdan yazıyorum uygun görürseniz önümüzdeki hafta içerisinde size gelmeyi düşünüyorum.

    1. Rehabilitasyonla ne kadar sabırla devam edilirse o kadar ilerleme kaydedilebilir. Ancak elbette çok özellikli, yerinde ve doğru tedaviler uygulanmalı. Hep yazıyorum; felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü, kolu çalıştı deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olsa bile, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Diğer taraftan hazırlamakta olduğum felç kitabının yazılmış bölümlerine https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” adresinden erişebilirsiniz. Ayrıca Web sitemizdeki “felç” bölümünü lütfen çok dikkatli bir şekilde okuyun (https://felc-romatizma.com/felc/). Burada birçok sorunuza cevaplar bulabileceksiniz. Eksik bir şey hissederseniz lütfen tekrar çekinmeden sorunuz. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  28. harun özer

    hocam ben anevrizma kanaması sebebiyle beyin kanaması gecirdim. ve omurilikde şant takılı belden karın boşluguma yerlestirildi. ve beyin kanamasıma baglı gelişen epileptik ataklarım oluyor bende solda hemipleji var ayaga kalkmayı başardım kolumuda yavas yavas hareket ettirebiliyorum. 1 sene oldu beyin kanaması geçireli sizin klinliğinizde uygulanan uzay yürüyüşünü denemek istiyorum sizce bir sakıncası olurmu?

    1. Rehabilitasyonla ne kadar sabırla devam edilirse o kadar ilerleme kaydedilebilir. Ancak elbette çok özellikli, yerinde ve doğru tedaviler uygulanmalı. Hep yazıyorum; felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü, kolu çalıştı deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olsa bile, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Diğer taraftan hazırlamakta olduğum felç kitabının yazılmış bölümlerine https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” adresinden erişebilirsiniz. Ayrıca Web sitemizdeki “felç” bölümünü lütfen çok dikkatli bir şekilde okuyun (https://felc-romatizma.com/felc/). Burada birçok sorunuza cevaplar bulabileceksiniz. Eksik bir şey hissederseniz lütfen tekrar çekinmeden sorunuz. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  29. rukiye

    mrb hocam..benm akrabam var 4 yıl önce kalp krizine bağlı olarak beyne oksijen gitmediği için şuanda yatağa bağımlı.ankarada fizik tedavi falan aldı ama hiç faydası olmadı…hiç tepki vermiyor sadece gözlerini açıp kapatabiliyor..herhangi bir tedavisi mümkün mü bir ilerleme yada iyleşme görülebilir mi acaba

  30. ERTAN ARSLANTÜRK

    Hocam merhaba , Adım Ertan 4,5 yaşında oğlum var sol hemipleji rahatsızlığı var biz merak ediyoruz kök hücre tedavisinden oğlum gibi rahatzsılğı olanlar fayda görebilirmi? bir bebeğimiz daha olcak kısmet olursa doğacak bebekten kordon kanı aldırmamız gerekirmi rahatsızlığı olan oğluma fayda açısından? İyi günler dilerim..

    1. Kök hücre tedavisi şu anda sizin çocuğunuz gibi hastalarda uygulanmıyor. Bu tedavi şekli henüz hayvanlarda araştırma safhasındadır. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda insanlarda da faydalı uygulamalar olacaktır. Ancak şu anda sizin çok önemli görevleriniz var! Çocuğunuzu şu andaki tıbbi girişimlere göre en iyi şekillerde tedavi ettirmelisiniz. Bu konuda da maalesef birçok spekülasyon ve yanlış uygulamalar oluyor (https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar). Öncelikle vermiş olduğum bu linki çok dikkatlice inceleyiniz. Ayrıca web sitemizdeki “serebral palsi” bölümünü ve “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu”nu detaylı bir şekilde okuyunuz. Bunlara dikkat etmeyle başlarsınız çok mesafe alırsınız. Lütfen temasta kalalım. Aklınıza gelenleri çekinmeden sorun. Geçmiş olsun.

  31. ŞeNeR

    SLMlar sevgili hocam.
    yaş-57 Tip 2 diyabet hastasıyım,insulin kullanıyorum her iki ayak baş parmaklarımda aşırı derecede kireçlenme mevcut olup resmen iki eklem arası filmlerde görüleceği üzere resmen kapanmış durumdadır,daha ziyade yürürken resmen ağrı değil acı vermekte,Allah rızası için neler kullanmam,yapmam gerektiği ve konu hakkında öneri ve yardımlarınızı bekliyorum,saygılar sunarım.

    1. Sırayla yapılması gereken tedaviler var. Ayakkabı modifikasyonundan cerrahi tedavilere kadar uzanabilecek (gerekliyse) sırayla yapılması gerekli tedaviler var. Tedavileri en basitten başlayıp cevap vermezse daha üst seviyede tedavilere geçmek lazım. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  32. aynur

    hocam annem şubat 2012 de yüksek tansiyona bağlı beyin kanamasıyla beraber sağ tarafı felç geçirdi.20 güne yakın hastanede kaldı önce pasif hareketler sonrada rehabilitasyon tedavisi gördü.şu anda annem baston desteğiyle yürüyor.ama elini sadece göğsüne kadar kaldırıyor.parmaklarıyla bişey kavrayamıyor tuttuğu bişeyide hemen düşürüyor.bu ay omzundan emar çekildi.ana kasın koptuğunu bunun da tedavisinin olmadığını söylediler.şu anda elinden ve omuzundan fizik tedavi görüyor.sorum acaba omuzdaki kas kopukluğu çok mu ciddi sorun.elide düzelirmi acaba.annem 66 yaşında.şimdiden teşekkür ederim.

    1. Felçten sonra kol-el kullanımının gelişebilmesi için bazı spesifik tedaviler uygulanmalıdır. Bunlar arasında beynin elektrikle uyarılması (https://felc-romatizma.com/transkraniyal/), zorunlu kullanım tedavisi (https://felc-romatizma.com/felc/felc-de-zorunlu-kullanim-tedavisi-zkt-nedir/), iş-uğraşı terapileri (https://felc-romatizma.com/felc/is-ve-ugrasi-terapisti-inme-rehabilitasyonunda-neler-yapar/), toksin uygulamaları büyük önem taşır. Bütün bunların yanısıra, felç tedavisinde yapılan yanlışlıklardan uzak durmak gerekir (https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar/). Söz etiğiniz ana kasın kopukluğunu ise değerlendirmek gerekir. Genellikle yaşlılarda sorun oluşmamaktadır. Geçmiş olsun.

  33. Ayhan

    Hocam ben yeni evlendim eşimle 2 yıldır tanışıyoruz tanıştığımızdan beri ayağı aksıyor 10gün araştırma hastanesinde kaldı b12 vitamini eksik diyip gönderdi diğer gittiğmiz doktorlarda kimi kaslar zayıf sıpor yap dedi kimide fıtık var diyip fizik tedaviye gönderdi hiç biri çare olmadı eşimin belinde ağrı oluyor ve ayağı kasılıyor hiç bir doktor düzgün ilgilenmiyor lütven bize bir yol gösterirmisiniz

    1. Eşinizin aksaması birçok nedene bağlı olabilir. Öncelikle hastayı çok detaylı dinlemek lazım. Ülkemizde çoğu zaman hastanın söylediklerine itibar edilmiyor. Sonra çok iyi ve detaylı bir muayene yapmak gerekiyor. Bunlarla büyük oranda doğru bir teşhis konabilir. Geçmiş olsun.

  34. cemal alp

    ben yüksekten düşüp amirlik yaralanması geçirdim t12 kırıldı 8 platin takıldı his kayıpları oluştu dizimin altında ameliyat sonrası geldi fakat yürüyemedim 14 aylık aradan sonra ufak tedaviler sonucu şu an karidyenle yürüyorum fakat belimde denge kaybı var ve sol ayağımı yukarı çekerken zorlanıyorum çare olurmusunuz

    1. Omurilik yaralanmasında hasarın derecesi ve seviyesine göre hangi fonksiyonel duruma erişebileceği bellidir. Sizin hareket kaabiliyetini değerlendirerek motor fonksiyonun gelişip gelişmeyeceği muayene ile anlaşılabilir. Omurilik yaralanmalarında yapılacak birçok rehabilitasyon girişimleri var. Omurilik yaralanmasında harekete yönelik tedaviler dışında en çok dikkat edilmesi gerekli konu mesane fonksiyonudur. Mesane düzgün bir şekilde rehabilite edilmez ise sonrasında hayati risklere neden olabilir. Bunun dışında kaslarda rahatsız edici kasılmalar (spastisite) varsa toksin yapmak uygun olabilir ancak tecrübeli ellerde ve çok detaylı bir şekilde uygulanmalıdır. Geçmiş olsun.

  35. cemal alp

    hocam ben yüksekten düşme sonucu omirlik kırıldı ilk etapta dizimden aşağısını hissetmedim ameliyat sonrası hislerim geldi fakat yürüyemedim evdeki ve azda olsa hastanedeki fizik tedaviyle karidyenle yürümeye başladım belimde denge sorunu var ve sol ayağım ayaktayken yukarı çekmekte sorun yaşıyorum sizi tafsiye ettiler bi çare olurmusunuz

    1. Omurilik yaralanmasında hasarın derecesi ve seviyesine göre hangi fonksiyonel duruma erişebileceği bellidir. Sizin hareket kaabiliyetini değerlendirerek motor fonksiyonun gelişip gelişmeyeceği muayene ile anlaşılabilir. Omurilik yaralanmalarında yapılacak birçok rehabilitasyon girişimleri var. Omurilik yaralanmasında harekete yönelik tedaviler dışında en çok dikkat edilmesi gerekli konu mesane fonksiyonudur. Mesane düzgün bir şekilde rehabilite edilmez ise sonrasında hayati risklere neden olabilir. Bunun dışında kaslarda rahatsız edici kasılmalar (spastisite) varsa toksin yapmak uygun olabilir ancak tecrübeli ellerde ve çok detaylı bir şekilde uygulanmalıdır. Geçmiş olsun.

  36. ruşan yıldırım

    hocam ben 8 yıl önce ameliyat oldum beyninden. fakat aneliyattan sonra sol kol ve bacağım çalışmadı.şuan yürüyebiliyorum fakat aksıyorum.sol kolumu kaldırıyorum fakat elimi çalıştıramıyorum.orta parmağım bazen hareket ediyor.elimi yumdum mu açamıyorum. daha önce birkaçkez toksin yaptırdım. yüzde seksen iyileşsem de bana yeter. bunun için ne yapmalıyım tedavi için nereye başvurmalıyım lütfen bana yardımcı olun.

    1. Yapılabilecek pek çok tedaviler ve rehabilitasyon uygulamaları var. Öncelikle web sitemizdeki felç bölümünü ve anasayfamızdaki tv programlarını detaylıca okuyun ve inceleyin. Uygun zamanınızda sizi değerlendireyim. Anlattığınız klinik durumunuza göre ilerleme olanağımız yüksek. Geçmiş olsun.

  37. yeşim selimoğlu

    hocam,
    70 yaşında teyzem pıhtı sebebi ile felç geçirdi . sağ kolu ve ayağı hiç hareket etmiyor ve aynı zamanda konuşamıyor . ben sağlık sektöründe olduğum için her yolu denedik hertürlü tetkik ve radyoloji yapıldı. sonuç olarak şu ana balıklı rumda yatıyor . herhangi bir gelişme yok ama gördüklerini tanıyor sadece . Hekimler bu hasta için yapacak bir şey yok diyorlar. fizik tedaviyi çok ağrı olduğu için kendi kabul etmiyor , çok ağlıyor diye ftr yi bıraktılar. faydası olmaz zaten diyorlar. ancak o tanıdığı birini görünce tanıyor tepkileri güzel . hatta çok ağlıyor ama sanki konuşacak gibi. bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz .

    1. Teyzenizde belli ki ağır bir felç var. En önemli konular şu anda eklemlerde deformite gelişimini, yatak yaralarının oluşumunu ve akciğer komplikasyonlarının ortaya çıkışını önlemek. Rehabilitasyon çalışmalarını aralıksız devam ettirmek gerekir. Mental çalışmalar yapmak lazım. Sabırlı yaklaşımlarla mutlaka belirli bir gelişme olacaktır. Geçmiş olsun.

  38. OSMAN TOPAÇ

    hocam merhaba hocam öncedende yazmıştım rikları giysi ile ilgili hocam benim çocuğum altı aylıkken haddinden fazla ağlamaya başladı nereye gittiysem gazı var dediler beni oyaladılar daha sonra bir doktora gittim çocukta kasık fıtığı vardı onu alalım oda sancı yapabilir dedi ne ise yaptırdık yaptırdıktan sonra çocuğun belden aşagısı felç oldu hiç basmaz oldu norolojiye gittik emar istediler emarda omirilikte tümör var dediler acilen ameliyat ettirdik fizik tedaviyede devam ettik ama iyi bir sonuç alamadık çocukta dengesizlik var biraz gidip düşüyor yinede eskisine göre çok çok iyi elinden tutunca gidebiliyor yalnız gidince düşe kalka gidiyor birde şüşeceğim diye hızlı gidiyor buna birçare hocam bize yardımcı olursanız sevinirim bu yaz gelecektik size ama kısmet olmadı cocuk rahatsızlandı 3 ay hastanede yattı bu yıl okula başladı ana okuluna hocam ne yapmamızı önerirsiniz haftada iki gün fiziktedavi alıyoruz az geliyor yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkür edirim saygılarımla
    osman topaç

    1. Çocuğunuzda omurilik hsasarı oluşmuş anlaşılan. Hasarın derecesi ve seviyesine göre çocuğunuzun ne duruma geleceği bellidir. Çocuğunuzun hareket kaabiliyetini değerlendirerek motor fonksiyonun gelişip gelişmeyeceği muayene ile anlaşılabilir. Bir de çocuğunuz için en önemli konu mesanesidir. Mesane felcinin iyi tedavi edilmesi ve iyi rehabilite edilmesi gerekir. Ayrıca diğer sistemlerle ilgili detaylara da dikkat etmek lazımdır. Çocuğu görmemde yarar olabilir. Geçmiş olsun.

  39. erdal akpınar

    hocam ,karım üç sene önce beyne giden damarlarda tıkanması sonucu felç geçirdi
    ancak sağtraf el ve ayak olmak üzere el daha fazla ayak biraz daha iyi dir şu anda bostonla yürüyebiliyor ama el yok denecek kadar az sadece işaret parmagını baş parmagına yakınlaştırabiliyor elinin tutmaması bütün hayatımızı mahvetti acaba bu elin tutabilecek duruma %75 de olsa mümkünmü yani işini görecek kadar ne yapab,iliriz bize bildirirmisiniz tedavi önceden iyileşme şansı tesbit edilebilirmi
    edilebilirse ve ümit varsa tedavi ettirmek istiyoruz maliyetinide ve usulünü bize bildiriseniz çok memnun oluruz teşekkür ederiz.

    1. Geçmiş olsun. Bu tür hastalarda toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (web sitemdeki ZKT tedavisine bakınız). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir.

      Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir.

      Diğer tarafta felçte birçok başka sistemde sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır. Lütfen 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alınız.

      1. dilek

        esim 69 yasinda gecici felcgecirdi kilo kaybi var ates var bas agrisi var sol gozunde bunalti var damakta uyusma var bogazindada uyusma var bacaklarda yayilan agri varistirahatta rahatlamayan bel agrisi var damarlari cekiliyor dillerden yayilan uyusma var yeni gecirmis bir travma var idrarda kacirma olayi var bazende zorlaniyor gnital bolgede uyusukluk var doktorlara gittik hic bir ilac fayda vermedi huatuo zalzao wan bitkisel urunu aldik oda ise yaramiyor ne yapmaliyim

        1. Bu dediğiniz şikayetlerin çok iyi irdelenmesi gerekiyor. Geniş bir araştırma ve teşhisin konması lazım. Altta yatan nedenler bulunmalıdır. Çok geçmiş olsun.

  40. nedim engin

    hocam 7 yıl önce trafik kazasında omur ilik zedelenmesi sonucu felçli kaldım bunun için tedaviniz varmı

    1. Omurilik yaralanmalarının tedavilerinde birçok önemli nokta bulunmaktadır. Hastanın yaralanma seviyesi, yaralanma derecesi bu tedavilerde büyük önem taşır. En önemli konu mesane felcinin tedavi edilmesidir çünkü bu durum hayati öneme sahiptir. Öte yandan kasların kasılması çok büyük problem olabilir. Bu kaslara başta toksin enjeksiyonları olmak üzere uygulanabilecek tedaviler vardır. Omurilik yaralanmalı hastaların tedavisinde fizyoterapi, iş ve uğraşı tedavisi, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimleri, bio-geribildirim tedavileri, robot tedavileri önemlidir. Hastanın klinik durumuna göre bu tedaviler planlanmalı ve sabırla uygulanmalıdır. Sizi değerlendirebilmem için lütfen 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alınız. Geçmiş olsun.

  41. Şeref Ünal

    Sayın hocam bir yakınım beyin sapı amaliyatı oldu.Yutma problemi var bir aydan beri günde ortalama üç bardak su yutmakta.dikkat etmesse biraz kacırıyor. biz ne yapmalıyız?

    1. Gecmis olsun. Yutma rehabitasyonu cok buyuk onem rz etmektedir. Oncelikle lutfen ‘www.www.felc-romatizma.com’ web sitemizi dikkatlice inceleyiniz. Hastaya ne turde tedaviler uygulayacagimiz hastamizin detayli muayenesi sonucunda belli olabilir. Su anda yurt disndayim. 2 Agustos’tan sonra Turkiye’ye donecegim. Bu tarihten sonra 0-530-3711855 numarali telefondan randevu alabilirsiniz.

  42. coskunulas

    hocam oğlum 6 yasında cp hastası sol tarafından çatı ve kalça çıkıklığı ameliyatı oldu uzay tedavisi alabilirmi yada başka bir uygulanabilecek tedavi yöntemleri varmı bizi bilgilendirirseniz seviniriz.

    1. Serebral Palside pekçok tedavi/rehabilitasyon uygulamaları vardır. Lütfen web sitemizdeki “Serebral “Palsi” bölümünü dikkatlice okuyunuz. Geçmiş olsun.

  43. erol çakır

    hocam 1.5 sene once felç gecırdım sebep bulamadılar kalp pıhtı atmıs olabılır dedıler sımdı cok duzgun olmasada yuruyebılıyorum kolumda fena degıl tam anlamıyla duzelme ıhtımalı varmıdır bırde tekrarlarmı tekrar olursa yatalak kalırsın dedıler fızık tedavı ve yuzmeye gıdıyorum ılerletmek ıcın baska ne yapabılırım.

    1. Felç rehabilitasyonunda yapılacak birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Her hastaya göre ayrı bir planlama dahilinde birden fazla tedavi çok önemlidir. Lütfen sitemizdeki “felç” bölümünü detaylıca inceleyiniz.
      Geçmiş olsun.

  44. dilek cengiz

    sayın hocam 4 yıl önce sağ atardamarım tıkandı ve beyin felci geçirdimistanbul şişli florance nightingale hastanesinde 4. saate anjiyo ile tıkanan damarım açılmış, sadece sol kol ve bacağımda sekel kaldı.
    acaba bu durumuntedavisi amaçlı ümit verici bir kök hücre çalışması veya başka bir bilimsel çalışma var mı?Bu konuda net bilgi verebilecek kimseyi bulamadımlutfen bana siz yardımcı olun. saygılarımla…

    1. Geçmiş olsun.
      Beyin felcinde kök hücre tedavisine gelinceye kadar yapılabilecek çok fazla başka tedavi bulunmaktadır. Lütfen web sitemizdeki felç başlığını ve ana sayfadaki kayan bilgileri (slider) detaylıca inceleyiniz. Beyin felcinde kök hücre tedavisi ise deneysel çalışmalarda yapılmakta olup henüz ülkemizde insanlar üzerinde çalışılmamaktadır. Zaten kök hücre tedavisi yapılsa bile, felç bölümünde okuyabileceğiniz birçok tedaviye yine gereksiniminiz olacaktır.
      Saygılarımla,
      Prof. Dr. Erbil Dursun

Bir cevap yazın