Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon) ısı, elektrik akımları, traksiyon, lazer vb. fiziksel ajanlarının ve birçok rehabilitasyon teknik ve araçlarının kullanılarak en çok kas, iskelet ve sinir sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılmasıdır. Burada kireçlenmeden omurilik yaralanmasına kadar değişik hastalık ve fonksiyon yetersizliklerindeki tanı ve tedaviden söz edilmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Uzmanı Kimdir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığı Nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) geçici veya kalıcı birçok bozukluğa/hastalığa sebep olan sorunların önlenmesi, teşhisi, ve tedavisi üzerinde çalışan bir tıp branşıdır. Fizik tedavi uzmanının diğer adı fiziyatrist’tir. Fiziyatrist, fizik tedavi ve rehabilitasyon branşında uzmanlık öğrenimi almış hekimdir. Fizik tedavi uzmanı olabilmek için 6 yıllık tıp eğitiminden sonra 4 yıllık fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlık eğitimini almak gerekir.

Günümüzde FTR

Günümüzde FTR birçok klinik hastalık ve durumla ilgilenmektedir. Bunların önemlileri aşağıda sıralanmıştır.

  • Nörolojik Hastalıklar

  • Ortopedik Hastalıklar

  • Romatizmal Hastalıklar

  • Pediyatrik Hastalıklar

  • Solunum sistemi fonksiyon bozuklukları

  • Kardiyovasküler sistem bozuklukları

  • Kanser

  • Yanık

  • Spor yaralanmaları

  • Geriatri

Nörolojik Rehabilitasyon:

  • Omurilik yaralanması

  • Serebrovasküler olaylara bağlı gelişen hemiplejiler

  • Kafa travması

  • Multipl skleroz (MS)

  • Parkinson

  • Bu hastalıklarda gelişebilen yutkunma problemleri

  • Mesane ve bağırsak fonksiyon bozuklukları

Ortopedik Rehabilitasyon:

  • Kırık

  • Eklem protez cerrahisi uygulamaları

  • Anterior krusiat ligament yaralanması

  • Diğer spor yaralanmaları

  • El yaralanmaları

Romatizmal Hastalıklar ve Osteoporoz Tanı-Tedavi ve Rehabilitasyonunu:

  • Ankilozan spondilit, romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar

  • Artritler (Eklem yangılanmları)

  • Bel-boyun ağrıları

  • Osteoporoz (Kemik Erimesi)

Pediatrik Rehabilitasyon:

  • Serebral palsi

  • Spina bifida

  • Brakiyal pleksus yaralanması

  • Yutkunma sorunları

  • Özel eğitim çalışmaları

Kardiyak / Pulmoner Rehabilitasyon:

  • Koroner kalp hastalığı

  • Kalp yetmezliği

  • Monitorizasyon altında aerobik egzersizi de içeren kardiyak rehabilitasyon programı

  • Başta KOAH olmak üzere pulmoner rehabilitasyon programları

This Post Has 20 Comments

  1. Yavuz erdem

    Hocam 2 yaşında kızım c3 t7 seviyesinde tümör ameliyatı oldu sol elini ameliyattan sonra kapatamıyor,bilekte hareket var parmaklarda da geriye doğru hareket var ama içe doğru kapatamıyor ,çok hafif ve büyük oyuncakları zorda olsa tutuyor.ama yaşı küçük olduğu için fazla çalıştıramıyoruz.fizik tedavi oluyo ama elektrik tens den ileriye gidemedik :)biz evde bişeyler yaptırmaya çalışıyoruz sağlam elini kapatma gibi ..elinde ilerleme olurmu hocam ne önerirsiniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hasarlanma derecesine bağlı. Eğer hasarlanma derecesi çok değilse o zaman rehabilitasyondan fayda görecektir. Geçmiş olsun.

  2. Elif Özen Kambolat

    Merhaba hocam, eşim 37 yaşında ve tır şoförlüğü yapıyor. Uzun yol Türkiye-İtalya hattında. Yaklaşık bir aydır boynundan geldiğini söylediği baş ağrıları var özellikle ense kökünde oluyormuş ağrı. Halsizlik ve uyuma isteği de var. İnternetten araştırdığımda fizik doktoruna gitmemiz gerektiğini düşündüm doğru mudur? Size randevu alsak gelsek uygun mu? İşi yoğun olduğundan Türkiye de pek kalamıyor. İlgili doktora gidip vakit kaybetmeden tedavi olsun istiyoruz. Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Evet boyun ağrısına fizik tedavi doktoru bakar. Geçmiş olsun.

  3. Mustafa

    Hocam ben lise son sinif öğrencisiyim fizyoterapi uzmani olabilmek için tıp mı okumak gerekiyor yoksa üniversitelerin ayri fizyoterapi bölümlerindenmi ve siz hangi üniden ne bölümünden mezunsunuz cevaplarsaniz sevinirim teşekürler?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Ben tıp fakültesi mezunuyum. Fizyoterapist olmak için lisans diplomasına gereksinim var. Başarılar.

  4. Pembe Das

    Merhaba,benim kizim 11 yasinda rett sendoromu hastasi,hastaligin en agir seklini yasiyor,yurume yok ellerini kollarini biraz hareket ettiriyor ama bacaklar cok az,mide sondasiyla besleniyo haftada 2 kere fizyoterapi aliyo,ama bence cok yetersiz,kizim icin yapabileceginiz birsey varmi,diye sormak istedim.Bu arada biz hollanda da yasiyoruz.Simdiden tesekkurler.Pembe Das

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Avrupanın rehabilitasyon hizmetleri açısından en iyi ülkesinde yaşıyorsunuz. Bu durumda çocuğunuzun ülkemizde oldukça zor durumda kalabileceğini belirtmek isterim. Geçmiş olsun.

  5. sinan

    Yorum…hacam iyi gunler 18 yil once tirafik kazasi sonucu sol femurda kirik olustu kirik yalniz hocam kemik baldiri patlatip disari cikmisti o zaman tedavisini oldum fakat 4.5 aydir bacakta siddetli agri sisme guc kaybi basladi emg sonucu 2 siyatik sinir damarinin zedelendigi soylendi ilac tedavisinin faydasi olmadi bilokaj yapildi olmadi sipinal kord sitimilatoru takildi agri % 70 azaldi fakat cabuk yoruluyo sisiyor renk degisikligi oluyor yurumekte gucluk cekiyorum yas 33 bi tedavisi varmi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Gerekenler yapılmış gibi duruyor. Ağrı bu kadar azalmışsa gayet iyi bir sonuç alınmış. Fazla yormadan yapacağınız kuvvetlendirme egzersizleri yararlı olabilir. Geçmiş olsun.

  6. nermin

    Hocam Merhaba 4.5 aylık oğluma umuttepede fibromazotis kolli teşhisi kondu fizik tedavi önerildi sizce boynundaki sislik fizik tedaviyle geçer mi geçmezse diye korkuyorum lütfen cevap verin teşekkürler şimdiden

    1. Toritkollis denen bu hastalıkta fizik tedavi uygulamaları çok önem taşır. Birçok çocukta olumlu yönde ilerlemeler kaydedilmektedir. Geçmiş olsun.

  7. Hatem Efe

    Merhaba Hocam, Mart ayinda anneannem hiper tansiyondan dolayi beyin kanamasi gecirdi. Doktorlarin kanamasi cok derinde, umit yok demesine ragmen bir ay yogun bakimda kalan anneannem sonrasinda 1 hafta normal bakimda kaldi ve simdi evde annem ve teyzeme emanet. Anneannemin yakin gecmisten pek birsey hatirlamiyor, yemegini kendisi yiyemiyor, iki kisinin destegi olmadan yuruyemiyor ve tuvaletini soyleyemiyor. Elleri cok titriyor. Az konusuyor ve konustugunda biz onu pek anlayamiyoruz. Fizik tedavi icin bilincinin tamamen acik olmasi gerektigini ve verilen komutlara uymasi gerektigini soylediler. O yuzden su ana kadar sadece annem doktorlar tarafindan gosterilen basit hareketleri tekrarlatti, profesyonel fizik tedavi almadi. Ay gecmesine ragmen yurumesinde ilerleme olmamasi beni endiselendiriyor. Ayrica bilincinde de hala pek ilerleme yok, annemi tanimasina ragmen torunlarini, komsularini tanimiyor. Bu durumda Sizin onerileriniz nedir?

    1. Mental tedaviler ve rehabilitasyon çalışmaları önemli. Vücut bir bütün ve bu yüzden tüm sistemlerle ilgili felç tedavilerinin yapılması gerekir. Öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  8. tugba

    Merhaba hocam, normal doğumla miadinda dünyaya gelen 19 aylık Oğlumuz hala yürümüyor. Desteksiz oturamiyor.yatar pozisyondan kendini kaldiramiyor. 9 aylık destekli oturabiliyorken ard arda bronşiolit, akciğer enfeksiyonu geçirdi. Uzun süren bu rahatsızlıklarından sonra toparlanamadi.hastalik etkisi ile olduğunu düşünerek toparlanmasini beklerken bu aya geldi hala bir gelisme yok.15.ayda yuruyemiyor diye bütün tahlil ve tetkikler yapıldı temiz çıktı. Çocuk norologu gördü az düşük olan demir ve b12 takviyesinden sonra durumunun değişeceğini düşündüğünü söyledi.aradan 4 ay geçti ilaçları kullandık ama henüz bir gelisme kaydedemedik. 18 ay itibari ile tekrar araştırılmaya başlandı. KBB den genetik uzmanına, çocuk metabolizmadan çocuk norologuna kadar bir çok branş gördü. Bir şey cikmadi.fizik tedavi ve özel eğitim önerildi. Bilişsel olarak da 6 aylık bir gerilik olduğunu söyledi çocuk psikiyatri ve psikologu. Teşhis gelişim geriligi ama neden olduğu tam olarak bulunamadı. Şu an rapor çıktı fizik tedaviye baslayacagiz ama benim dikkatimi çeken vücuttaki gevşeklik. Bize tavsiye edeceğiniz veya yönlendirebileceginiz bir şey var mı. .fizik tedavi ve özel eğitim bu geriligi telafi eder mi?

    1. Çocuğunuzun çok detaylı rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyacı var. Serebral palside çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  9. Emın kose

    merhaba hocam sıpınabıfıdalı oglum var 3 yasında bel altı felclı sol bacakta dız ustu hıs var sag bacakta cok az ayakta duramıyor robotık tedavının faydası olurmu sızın onerınız varmı cevaplarsanız sevınırım

    1. Çocuğunuzun klinik durumuna göre değişir. Bazı kriterlere bakıp yararı olup olmayacağı söylenebilir. Geçmiş olsun.

  10. Merhaba Hocam, Benim Kızım 8 yaşını dün itibariyle doldurdu. ilk başta doğduğunda anlamadık solak sandık ama ilerleyen döenmde yürüyememesi, sağ elini açıp kullanamaması nedeniyle doktorlara götürdük ve emar sonucu Serebral Palsi tanısı konuldu. Kızımın sağ tarafını etkilemiş, sağ kol ve bacağında hareket sıkıntısı var, yürümekte ve kolunu kullanmakta zorlanıyor. yıllardır sürekli Fizik tedavi alıyoruz. 2 yıldır Rehabilitasyon merkezinde fizik tedavi alıyor haftanın 2 günü ve ben Çalıştığım Kurum kanalıylada özel hastanede 15 seans fizik tedavi aldırıyordum ama bunun da üzerinde 30 seansı buluyordu. Önceleri bunun okul dönemine kadar düzeleceği söylenmişti hafif bulundu fakat ama hala düzelmedi. Tedavilere devam ediyoruz. Ortopedi doktoruda kaslar için özellikle bacağa ameliyat yapılması gerektiğini söyledi ama fizik doktoru şimdilik gerek olmadığını fizik tedavi ile devam edelim dedi. Bizlerde bunun kararını veremedik ikilemde kaldık. Dediğim gibi kızım 8 yaşında okula gidiyor, yaz tatilinde olması lazım ameliyatında sıkıntılı bir süreç olduğunu 45 gün alçıda kalacağını ve sonrasındada yine fizik tedavi ile devam edilmesi gerektiği söylendi. Konu ile ilgili yardımlarınızı rica ederiz. Saygılarımla,

    1. Her zamanki ikilemi yaşıyorsunuz. Gerçekten zor bir durum. Aileler adına ben sıkıntı duyuyorum. Halbuki konunun bilimsel karşılığı bulunmakta. Herkes bunları doğru bir şekilde bildirse hastalar da rahat edecek. Öncelikle tek başına fizik tedavi uygulamaları yetmez. Kasların belirli sürelerde gevşetilmesi lazım. Bunu da iyi bir şekilde yapmak gerek aksi taktirde toksin uygulamaları başarısız oldu deniyor. Ameliyat konusuna gelince; çağdaş ülkelerde operasyonlar – eğer diğer tedavilerden yarar görülüyorsa – çocuk büyümesi tamamlanana kadar yapılmıyor. O halde öncelikle uygun tedaviler yapılıyor mu bunu sormanız lazım. Genellikle uygun tedaviler de maalesef yapılamıyor. Bunun nedenleri bir kitap konusu olabilir. Hekimden öncelikle tıbbi kanıt istemek gerekli. Ben elimden geldiğince web sitemde tıbbi kanıtları sunmaya çalışıyorum. Çocuğunuzu uygun zamanda göreyim ve en azından size neler yapılabilir bunları anlatayım. Beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın