Serebral palsi ‘de önemli çalışmaları bulunan Guy Moleaners’in bildirdiği gibi, değişik çalışmalar ve 20 yıllık tecrübeler göstermektedir ki serebral palsili çocuklarda erken başlanan ve bütünsel yaklaşımla yapılan toksin enjeksiyonları esaslı bir iyilik haline neden olmaktadır. Toksin yapılan serebral palsili çocuklarda, erken cerrahi yapılmış serebral palsili çocuklara göre daha az kas kuvvet kaybı olmakta, yürüme analizleri daha iyi bulunmakta, okula devamlarıı daha fazladır. Ayrıca toksin yapılmadığında harcanacak paralar düşünüldüğünde toksin daha ucuzdur.

Serebral palside toksin enjeksiyonu
Serebral palside toksin enjeksiyonu

This Post Has 4 Comments

  1. gökçe

    merhabalar doktor bey.kızım 29 haftalık doğdu ve buna bağlı beyin kanaması geçirdi.şuan 29 aylık 10 aylıkken spastik hemiplejik serebral palsi teşhisi kondu.sağ el ve ayağında.haftada 1 kez fizik tedavi 1kez hidroterapi alıyor.evdede elimden geldiğince eğlendirerek fizik tedavi yaptırmaya çalışıyorum.kızım 11 aylık civarında emekledi 13-14 aylıkken yürüdü.elinle tutuyo birşeyleri ancak ince motor haraketleri cok zayıf.aldığımız fizik tedaviyi açıkcası yeterlı görmüyorum,sizin önerebileceğiniz kurum yada kuruluşlar varsa paylaşmanızı isterim.bu gün ilk defa botoks uygulandı bacağına eline gerek duyulmadı.yapılma aşamasında hiç bi agrı kesıcı anestezi uygulanmadı.okudugum kadarıyla en ıyısı anestezı altında yapılmasıymıs yanlısmı biliyorum?alelade yapıldı gibi geldi ve faydasını görememekten korkuyorum.kartal da oturuyoruz sizin kadar ilgili bi doktorun kızımı muayene etmesı beni mutlu eder muayne için ne kadar beklememı önerirsiniz?şimdiden çok teşekkürler kolaylıklar diliyorum..

    1. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz belki de öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Çocuğunuz görüp eksik noktalar var mı karşılıklı paylaşalım. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

  2. Serpil Apotheloz

    Erbil bey merhaba,
    11 yasindaki sag hemiplejik ogluma bugune kadar 8 kez botox uygulandi, 8 yasinda da kas uzatma ameliyati olduk, tum bunlarin arasinda 8 ayliktan bu yana haftada 2 kez de fiziktedavi uyguladik.
    Ancak son botox hicbir fark olusturmadi, bu artik botoxtan yaralanamayacagimiz anlamina mi geliyor?
    Ayrica hizli buyumeyle iliskili saniyorum, son donemde ayakta sertlesme cok hizla oldu, tam parmak ucu basiyor, yine ameliyat konusuluyor, oneriniz olurmu?
    Tesekkurler,

    1. Geçmiş olsun. Ameliyat önermiyoruz. Doğru ve tecrübeli ellerde toksin yapmak lazım. Gelişigüzel olmuyor. Ayrıca toksin sonrası yapılacaklar çok önemli. Birçok yapılan yanlışlıklar var: 1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan botox etkisiz sanılmaktadır,
      3) Toksin uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksin uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
      4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

Bir cevap yazın