Serebral Palside Baş Kontrolünü Sağlamak İçin Yararlı Aktiviteler (Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu Devam Ediyor…)

Normal bebekte ilk gelişen becerilerden birisi “baş tutma”dır. Bebek yuvarlanmadan, oturmadan veya emeklemeden önce başını tutar. Gelişim geriliği olan çocuklarda genellikle baş tutma becerisinde de gecikme olur.

Yararlı Aktiviteler:

Yüz üstü yatan çocuğun başını kaldırmasını cesaretlendirmek için renkli ve ses çıkaran objelerle onun dikkatini çekin.

tık tık
Eğer başını kaldırmıyorsa, çocuğunuzu aşağıdaki şekilde konumlandırın. İki parmağınızla omurga etrafındaki kaslara boyundan kalçalara doğru yavaşça baskı uygulayarak elinizi aşağıya kaydırın.

Serebral palsi

Eğer bebek zayıf sırt ve boyun kasları nedeniyle başını kaldıramıyorsa, şekildeki gibi göğsünün ve omuzlarının altına bir battaniye yerleştirin. Sonra bebeğinizin önüne geçip onunla konuşun. Veya önüne onun ilgisini çekecek bir oyuncak koyarak bebeğinizin baş hareketinin ortaya çıkmasını sağlayın.

serebral palsi

Eğer çocuk başını kaldırmada sorun yaşıyorsa aşağıdaki şekildeki gibi onu sanki neredeyse dik duruyormuş gibi vücudunuzun üzerine yatırın. Bu şekilde başını kaldırmak için daha az kuvvete gereksinimi olacak ve bu baş tutma kuvvetini geliştirecektir.

serebral palsi

Sırt üstü yatan bir çocukta baş kontrolünü geliştirmek için onu kollarından tutup hafifçe yukarıya kaldırmaya çalışın. Bunu yaparken çocuğun başı arkaya düşmeye başladığı anda onu tekrar yere bırakın.

Dikkat! Eğer çocuğun başı aşağıdaki resimdeki gibi aşağıya düşüyorsa kollarından kaldırmaya devam etmeyin. Ayrıca çocuğu kollarından kaldırmaya çalışırken bacaklarda sertleşme oluyorsa yine çocuğu bu şekilde kaldırmaya devam etmeyin.

serebral palsi

Çocuğu kollarından çekip kaldırmaya çalıştığınızda başı geriye düşüyorsa bunu yapmayın. Bunun yerine, aşağıdaki gibi çocuğu kucağınızda oturtun ve başını dik tutması için cesaretlendirin. Sıkça bunu tekrar edin. Kuvveti ve kontrolü geliştikçe, çocuğu oturur pozisyondan tedricen sırt üstüne doğru geriye yatırın. Bunu yaparken, çocuğun başının geriye düşecek bir açıya gelmemesine çalışın.

serebral palsi

 

Baş kontrolü iyi olmayan bir bebeği beslerken, yemeği veya memeyi çocuğun ağzına sokmak yerine bunları hafifçe bebeğin dudağına dokundurun ve onun kendi kendine biraz öne gelerek besini almasına olanak sağlayın.

 

Bebeği yararlı taşıma pozisyonları:

Bebeği aşağıdaki resimdeki gibi taşımak, onun baş tutma gelişimi ve kontrolü için yararlıdır.

serebral palsi

Bacakları makaslayan ve vücudu kasılan serebral palsili bir çocukta kalça ve dizlerin aşağıdaki şekillerdeki gibi kıvrılması ve bacakların birbirinden ayrılması çocuğun gevşemesi ve iyi bir kontrol sağlaması için önemlidir.

serebral palsi

serebral palsi

Çocuğu şöyle taşımak, ellerini ve başını serbestleştirerek hareket edebilmesi için yararlıdır.

serebral palsi

 

Çocuğunuzda baş kontrolü geliştikçe, onun vücudunu sıkıca destekleyerek ve başını/kollarını serbest bırakarak birlikte oyun oynamak önemlidir. Değişik ve ilginç objelerle çocuğunuzun dikkatini çekin. Böylece başını yanlara ve yukarıya çevirecek ve baş tutma gelişimi devam edecektir.

Serebral Palsi

 

Ayrıca Bakınız: Ailelere Serebral Palsi Klavuzu

 

This Post Has 40 Comments

  1. Eda izbekler

    Merhaba hocam benim oğlum 5.ayına girmiş ve daha kafasını tutamıyor gözlerini kirpmiyor göz bebekleri sağa sola hareketi yok ama aşağı yukarı var bide tek taraflı ağlıyor biberonu tutamıyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  2. Hilal

    Merhaba hocam benim oğlum 38.haftada doğdu. Sol tarafında sefal hematom vardı. 1 aylıkken tomografi çekildi bölge kalsifiye olmaya başlamıştı tamamı geçmedi ama oldukça küçüldü kafa tası kemiğinde kırık Yok. Götürdüğümüz beyin cerrahı bi işlem yapmayalım zamanla daha az farkedilir dedi. Oğlum şuan 4 ay 1 haftalık ama kafasını tam olarak tutamıyor kucaktayken biraz tutuyor sonra öne düşürüyor bazende çok dikleşiyor.yüz üstü yatırdığımızda çok kaldıramıyor sıkılıyor ve ağlıyor kollarının üzerine yüklenmek yerine geriye doğru atıyor ve yüzü yere düşüyor. Ama bunnn dışında sırt üstü yatarken kolları bacakları çok hareketli tepinir gibi göz takibi güzel kafasını sağa sola çevirip bizi takip ediyor gülüyor seslere dönüyor. Çocuk doktorumuz boyun kasları zayıf herhalde Dedi doğduğunda kan değerlerinde düşüklük varmıydı diye sordu hayır dedik. Yüz üstü jimnastik yapsın dedi başka bişe söylemeyip 6.ay kontrolüne çağırdı.Acaba bir gelişme geriliği varmıdır. Nörolojik bir muayene gerekir mi? Yoksa bir süre sonra düzelir mi? Endişeleniyorum lütfen bir yol gösterin.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Çocukta serebral palsi şüphesi var mı buna bakıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  3. Özlem Çetin

    Merhaba hocam. 8,5 aylık bir kızım var. 7,5 aylıkken ateşsiz havale geçirdi. İlk nöbetten sonra 20 gün sorun olmadı ancak 20 gün sonra 4 günde 4 kez nöbet geçirdi. Nöbetleri videoya çekip çocuk nörolojisine gösterdik basit miyeklonik nöbet dendi ve keppra başladık. 15 gündür kullanıyoruz ve nöbet tekrarı olmadı henüz. Kan ve idrar tahlilleri, metabolik testler, EEG ve MR temiz çıktı. Kızım 69 cm ve 7 kilo, baş çevresi 41.3 cm. Nöroloji doktorumuz zeka ve refleksler yerinde dedi. Normalde ilk nöbete kadar çok aktif olnayan kızım ilk nöbetten sonra dönmeye başladı, emeklemek için oldukça gayretli fakat henüz emeklemiyor. Başını normalde uzun süre dik tutuyor ancak arada ileri geri sallıyor. Eli ile oyuncakları tutuyor fakat sıkı sıkı tutma yok bir süre sonra bırakıyor. Bir de yeme problemimiz var. Bir türlü kaşıkla yediremiyorum. Sonunda güçten düşmesin diye yine biberonla veriyorum. Pek çok gıda rahatsız ediyor. Yeni yedirdiğim çoğu şeyde uzun süre huzursuz oluyor, gazı oluyor ve daha fenası çok fazla kabızlık oluyor. Yani normal mi ya da sorun ne olabilir?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Ancak ondan sonra bir sorun olup olmadığına karar verebiliriz. Geçmiş olsun.

  4. Handan

    Merhaba bebeğim 8 buçuk aylık dünden beri göxlerde oynama ve başını kaldıramama halsizlik var idrar yolu enfeksiyonu olmuştu antibiyotik kullanıyoduk başka bi rahatszlığı yokk neden olabilir acaba

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuk doktoruna götürün lütfen. Geçmiş olsun.

  5. Abdullah

    Merhabalar! Hocam yardim lutfen!
    Bizim 23 aylik hidrosefali hastasi oglumuz var. Dogumu amelyatla gerceklesti ama anne karninda kafasi normal olarak gelisti. Dogum 35 haftalik olarak gerceklesti.
    Dogumdan 2 hafta sonra bebekte kramplar belirmeye basladi. Hastaneye yatirdik ancak ne olduysa ondan sonra oldu. Bilmiyoruz ne yaptilar hastanede. 5 gun sonra cikarttik hastaneden ama bebek hic bir sekilde hareket etmiyordu. Hastaneye gitmeden once emiyordu ve agliyordu. Ondan sonra bebek gozlerini bile acamaz hale geldi.
    2 aylikken kafasinin buyudugunu farkettik doktora goturduk hidrosefali tanisi kondu.
    Doktor gozetiminde 1.5 senedir ilac tedavisi uyguluyoruz. Su anda kafa capi 54 sm. Bingildak yeni kapandi
    Cocukta hicbir sekilde huzursuzluk yok. Sakin. Guluyor anne babayi taniyor selam deyince elini uzatiyor. Göz, burun, agyz dil kafa sac el ayak hepsini biliyor.  Ancak kafasini ve belini tutamiyor.
    12-14 aylik donemlerinde "anne" "baba" mama gibi kelimeleri soyluyordu.. ama sonradan konusmasi kesildi.. ancak şimdi bazi kelimeler soylemeye calisiyor.
    Şu ana kadar kullandigimiz ilaclar:
    -Diakarb
    -Asparkam
    -kalsiy D3
    -pantogam
    -Sinnarezin
    -Korteksin (igne)

     Sormak istediklerim:
    -Hidrosefali hastaligi nedeniyle Serebral Palsi soz konusu olabilirmi?
    – Endoskopik III. Ventrikülostomi amelyati  hakkinda ve şant taktirma konusunda yardimci olun hocam.
    Tesekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Evet olabiir. Şant takılması gerekiyorsa bunun için beyin cerrahları size yol gösterecektir. Serebral palsi gelişimi var mı yok mu sizi iyi dinlemek ve muayene ile büyük ihtimalle anaşılabilir.https://felc-romatizma.com/serebral-palsi adresindeki yazım sizlere yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun.

  6. Deniz Gunes

    Merhaba hocam, bebegim dogdugunda haraket edemedi ve aglamayadi. emme refleksi yoktu. Wimdi 2bucuk aylik haraket ediyor emmeyi oyrendi kafasini saga sola cevirmeye bawladi, amma tutamiyor. ve aglamiyor. SMA tip 1 ola bilir mi? sma hastaliginda pozitiv gelismeler ola biliyor mu?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuk nöroloji tanı yönünden çalışmalı. Sabırla rehabilitasyon çalışmalarını yapın. Tüm bu şekildeki bebeklere Yazmış olduğum kılavuzu uygulayabilirsiniz. Google a yazın “ailelere serebral palsi kılavuzu” diye ve lütfen bunu satır satır çok dikkatli okuyup uygulayın. Yolunuz düşerse göreyim bebeğimizi. Geçmiş olsun. Geçmiş olsun.

  7. Osman yalın

    Hocam bizim bebek 10 aylık mikrosefoli teshisi koydular tomografi çektirdik ön bıngıldak kapalı süturlar acıkmış kafasını tutamıyo sırt üstü geri gidiyo emeklemiyo tanıyo gülüyo son getirdiğşmiz hekim çoçukta sorum var gibi duruyo dedi ne yapmamız lazım çok üzülüyoz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mikrosefalide beyin gelişimi normal olmayabiliyor. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  8. ertinc

    merhaba iyi akşamlar hocam 16 aylık bebehim 7 aytır troskomi mevcut makineten gün boyu cıkartabiliyorum başlangıc başını tutamamatand doktara baş vurtuk emar temiz cıktı bahırsaklarınta derslikten ameliyatı beklergen gusunca ciherlerine kactı 1ay yohun bakımtan kurtultu bahırsaklarıntanta ameliyat oltu 45 gün sonra nefes alamamaya başlatı troskomi acıltı yalnız daha bir tanı konulamıyor emg si yahlı kan örnehi sma hebsi temiz dohtuhuntan beri cok az ağıztan yiyebiliyor zor dohum vakası gecirti harekrtli biraz gevşek bebek ne yabmam gerekiyor danısını öğrenmem icin ilac hic birşey kullanmıyor bir gözüte hafif yumuluyor dohtuhuntan beri

  9. Vedat

    Hocam kolay gelsin öncelikle iyi günler benim 8 aylık oğlum var fallot hastası 1 ay veya 2 ay içinde kalp ameliyati olacak Ancak oglum başını destekli tutamiyor oturamıyor ve destekli oturduğunda cabuk yorulup ağlıyor son 2.5 aydır kilo alimi sıfıra indi 7.5 kilo şuan el ve bacak hareketleri var saga sola dönme çabamız var goz hareketleri iyi gülme refleksleri iyi şuan bize Kartal eğitim araştırma hastanesinde genetik testler için çocuktan kan aldılar 2 ay içinde sonuclardan sonra tedavi sürecini belirleyeceğiz dedi doktorumuz ben geç kalmaktan korkuyoruz. Siz ne onerirsizniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi adresinde Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu var. Bunu bulup oradaki ilgili hareketleri yaptırın lütfen. Kalp ameliyatı sonrası yeniden görüşelim. Geçmiş olsun.

      1. Gulin

        Merhaba hocam 22 aylık oğlum var doğumunda bir problem yoktu 5 aylıkken çok ağır ateşli bir enfeksiyon geçirdi ağızları yara oldu 2 aya yakın siringayla besledik ama tamamen iyileştikten sonra oturamamaya başladı mr beyinde minik lekeler çıktı motor gelişim geriliği dediler bacak kaslarında kasılmalar var 6 aydır haftada 2 gün rehabilitasyon merkezinde fizik tedavi alıyoruz bu sayede emeklemeye tutunup kalkmaya cabuk geçti fakat hala ayakta duramıyor ilerki zamanlarda botox uygulaması öneriyorlar sizce nasıl bir yol izlemeliyiz botox iyi gelirmi

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle görüşmem önemlidir. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  10. feyza nur akin

    hocam merhaba benim bebegim 7 aylikken oksijensiz kaldi 17 gun yogun bakimda yattik hastaneden taburcu oldugumuzda goz takibimiz yoktu simdi 4 ay oldu biz hastaneden cikali goz takibimiz var ama cok iyi degil basini ara ara dik tutuyor destekli yuruyor guluyor tepkileri basladi simdi de 11 aylik oksijensiz kalma sonucu beyninde odem olustu sizce nelere dikkat etmem gerekir onereceginiz seyler var mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  11. Ayşe öztürk

    Merhaba hocam kizim 2.5 yasinda algilamasi konusmasi cok iyi ama daha emeklemiyor yurumuyor tay tay bile durmuyor fizik tedavi aliyoruz kocaeli uno ersitesi takipli acaba nezaman yürür yuruyebilirmi nigar hocamız botoks yaptı 6 aydir düz basiyor destekli durabiliyo koltuk altı tutunca yada yanlardan tutunca yuruyo tutunup bir yere durabiliyo ama tek başına durmuyo hocam ne yapabiliriz bir ilaç tedavisi varmidir yuruyebilirmi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemde bu sorunuzla ilgili cevaplar var lütfen inceleyiniz. Geçmiş olsun.

  12. bülent balkan

    11 aylık çocuğum epilepsi nöbetleri var.bursa uludağ üniversitesinde tedavisi sürüyor.baş tutma var denge yok emekleme yok görme yetisi zyıf şaşılık var.kilosu 10.800 gr boyu normal kilo normal 3 aydır ilaç tedavisi devam ediyorr.convilex ama nöbetlerde değişim yok

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Nöbetler için çocuk nörologlarna gitmelisiniz. Çocuğunuz muhtemelen serebral palsi olabilir Eğer öyle ise https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/cocugum-ne-zaman-yuruyecek/ adresindeki yazımı okuyabilirsiniz. Çocuğunuz için yapılacak çok şey var. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar adresindeki yazım sizin için önemlidir. ​Ayrıca https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazım sizin için çok önemlidir. Ayrıca serebral palsi ile ilgili tv programlarımsize yararlı olacaktır: https://www.youtube.com/watch?v=i7h5e4d6gmc , https://www.youtube.com/watch?v=vCliwug_04c , https://www.youtube.com/watch?v=B6NDFJaRx-o , https://www.youtube.com/watch?v=WhwKA5B5T50 . Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  13. Didem

    Merhaba hocam kizim 94 günlük normalde yuz ustu pozisyonda col fazla durmamak kosuluyla basini dik tutabiliyor sag sola cevirmede herhangi bir problem yok kucağımda gayet basini dik tutabiliyor ama sirt ustu yatirdigimde ellerinden tutup basini kaldiramiyor. Göz takipimiz yerinde tepki veriyoruz ses çıkartıyoruz gulucukler atiyoruz. Ayaklari yere sağlam basiyor bi yerden gic kalıp kendini donduruyor.Beni surekli gördükleri insanlari taniyor ama şu basini tutamama olayi cok korkutuyor beni sizce bir rahatsizlik belirtisi olabilir mi ? Yoksa daha zamanimi var.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Baş tutma dengesi yaklaşık 4 ayda oluşur. Bu aşamadan sonra hala dengesizlik sürüyorsa dikkat etmek gerekir.

  14. Dilek

    Merhaba hocam benim oğlum 4,5 aylık 36 haftalık doğdu 10 gün küvözde kaldı enfeksiyon sebebiyle antibiyotik kullandı. Nesne takibi ve gülümsemesi 2. Aydan sonra başladı. Şu anda gıdıklayınca kahkaha atıyor insanları nesneleri çok güzel takip ediyor. Ellerini ortada birleştirip top ya da oyuncak tutabiliyor. Uzanıp eşyalara dokunabiliyor. Yüz üstü başını uzun süre kaldırabiliyor kollarından destek alarak. Kucakta taşırken de başını biraz sallanarak da olsa dik tutabiliyor sağa sola çevirebiliyor. Yalnız sırt üstü yatarken ellerinden tutup kaldırmaya çalıştığımda başını 90 derece geriye atıyor ayaklarına yüklenip belini kaldırıyor ve bu hareketten hoşlanmıyor ağlamaya başlıyor. Yani başı vücuduyla birlikte öne gelmiyor. Merak ettiğim baş kontrolü için bu şart mı? Oğlum başını tam olarak tutamıyor mu? Bizde de cp olabilir mi? Çok endişeleniyorum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu yaşta başını bu şekilde tarif ettiğiniz şekilde kaldırdığınızda dik tutabilmeli. Ancak tek başına bu bulgu ile cp (serebral palsi) olduğuna kanaat getirmek çok yanlış olur. Başka birçok işaretlere bakmak gerekir. Diğer anlattıklarınız da çok güzel.

  15. Arif cunar

    Hocam iyi günler çocuğum 21 nisan da 4 aylık olacak ama hala kafa kontrolü yapamıyor sizce doktorlar birşey demiyor yardımcı olabilirmisiniz?

    1. 4 aylıkken artık baş tutma dengesi gelişmeye başlar. Diğer gelişimlere de bakıp bir problem var mı anlamak ve eğer varsa erken tedavilere hemen başlamak lazım. 0-530-3711855 den bizlere ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  16. taner

    hocam merhaba benim 22 aylık bi tanıdıgım var. hipoksi gecirmiş ve vucudunda aşırı derecede spastisite var baş kontrolü de çok az şu anda daha çok baş kontrolü çalışıyor tavsiyerinizi alabilir miyim nasıl bi tedavi yolu izlenmesi gerekiyor size çok tesekkürler şimdiden iyi günler…

    1. Bebeğin serebral palsi olma ihtimali yüksek. Serebral palsinin tedavi ve rehabilitasyonlarına sabırla devam etmek gerekir. Çok özellikli tedaviler yapılmalıdır. Uygun yerde iseniz bebeği en az bir kez görmeliyim. Söyleyeceklerim çok önemlidir. Size önemli bir yol haritası çizeceğim.Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun ve Felç Romatizma. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar

  17. Mustafa Demir

    Hocam merhaba,
    Oğlum 60 günlükken menenjit geçirdi. Gerekli tedaviler uygulandı. Şuan 3,5 aylık. Mr, EEG, Vep ve Bera testleri temiz çıktı. Şuan sadece baş kontrolü zayıf. Yüz üstü pozisyonda başını kaldırıp 10-15 saniye tutabiliyor ve sağa sola çevirerek nesne takip edebiliyor. Sırtüstü pozisyonda bileklerinden tutup kaldırmaya çalıştığımızda ise boynunu tutamıyor.

    1. Muayene elbette çok önemli. Çocuğunuz nasıl bir gelişim geriliği içinde anlamak lazım. Geçirmiş olduğu menenjit serebral palsiye neden olmuş olabilir. Tedavide çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da özellikle incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  18. latife

    hocam benim kızım 5 aylık oldu sadece uyurken basını geriye atıp yay seklınde oluyor yuzustu yatrdıgımda basını kaldryor kucağıma aldığımda basını dık tutuyor seslere cevap veriyor yemesi düzenli emar çekildi temiz cıktı ama hala uyurkengeri atıyor acaba neden

  19. özcan atmaca

    hocam ii günler 5 aylık oğlum var gözlerde takip yok başını tutamıyo sık sık nöbet geçırıyo noralojiye gidiyoruz gereken bütün tahlıller yapıldı genetik metobolızma bişey çıkmadı sadece eeg sinde sol tarafın gelişmediği çıktı 2 aydır uğraşıyoruz acaba erabral palside olabilirmi bişey söylemiyolar lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın