Çocuğunuz büyüdükçe çocuğunuzun beynindeki hasar değişmeyecektir. Ancak spastik kaslar normal olarak büyümez. Serebral Palsi hastalığı olan çocuk büyümesine rağmen çok güçlü olamayacaktır. İskelet deformiteleri (kemiğe ait biçim bozukluğu, sakatlık) gelişebilir. Beyindeki bozukluğun ilerlememesine rağmen kas ve iskelet sisteminde meydana gelecek problemlerin yakın takibe alınması ve bunların gerekli şekillerde, gerekli zamanlarda tedavilerinin yaptırılması çok önemlidir.

Serebral Palsi, ilerleyici bir hastalık değildir. Ancak bunun anlamı, Serebral Palsi ’nin belirtilerinin zamanla kötüleşmeyeceği değildir. Uygun ve düzenli tedavilerle belirtiler daha iyi hale gelebilir veya yapılan yanlış veya eksik tedaviler sonucu belirtiler kötüleşebilir.

Serebral palsi beyin lezyonu ile ilgili bir hastalıktır (Serebral Palsi nedir ?). Beyinde oluşmuş bulunan lezyon ilerleyici değildir. Ancak çocuk tedavisiz bırakılırsa kaslarında, eklemlerinde, postürde kötüleşme olacaktır. Özellikle hızlı büyüme devrelerinde eklemlerde ciddi deformiteler oluşacaktır. Dolayısı ile, örneğin yürüteç ile yürüyebilen bir çocuk yürüyemez bir hale gelebilecektir.

Spastik  Serebral Palsi olan çocukların kasları periyordik olarak gevşetilmelidir. Botoks ‘la gevşeme sağlandığında ve arkasından yoğun rehabilitasyon programları uygulandığında eklem deformitelerinin ilerlemesi engellenecektir. Böylece çocuk fonksiyonunu devam ettirebilecektir.

Aileler birkaç botoks uygulamasından sonra bazen tedavileri ihmal etmektedirler. Bu durumda yavaş yavaş çocukta deformiteler ilerlemeye başlar. Eğer ihmal sürerse, deformiteler o kadar ilerler ki artık tedaviyle bile geri dönüş sağlanamayabilir. Bu yüzden aileler tedavinin devamlı olacağını bilmeliler ve bu konuda sabırlı olmalıdırlar.

Ergenliğe kadar uygulanacak bu tedavilerle çocuk normale en yakın büyümesini sağlayacaktır. Ergenlikten sonra gerekiyorsa bazı cerrahi girişimler de düşünülebilir. Ancak ergenlikten önce olanaklar dahilinde cerrahi girişimlerden kaçınmak gerekir.

Özetleyecek olursak; Serebral Palsi beyinde bir lezyon sonucu ortaya çıkar. Bu lezyon ilerlemese de kas-eklem-iskelet sisteminde kötüye gidiş görülebilir. Bu yüzden çocuğun çok sıkı takibi ve devamlı tedavisi gerekir.

 

Bir cevap yazın