Serebral Palsi Tedavisinde Son Bilimsel Sonuçlar:

Uluslararası Nöroloji ve Rehabilitasyon Kongresi 4-6 Haziran 2015 tarihlerinde gerçekleşti. Bu kongrede serebral palsi ile ilgili ortaya çıkan bilimsel sonuçları şöyle özetleyebiliriz:

1) Serebral palsili çocuklarda toksin uygulamaları etkin, güvenilir ve öncelikli önerilen bir tedavi şeklidir.
2) Yumuşak doku sertliklerinin spastisiteye eşlik ettiği hastalarda deneyimli/bilgili hekimlerin uygulayacağı seri alçılamalar yararlı olmaktadır ve yapılan toksin uygulamalarının etkilerini arttırmaktadır.
3) Deneyimli ellerde çok seviyeli, doğu kes seçimi yapılarak, doğru toksin dozu uygulanarak ve doğru teknik kullanılarak uygulanan mükerrer toksin uygulamalarının cerrahi tedavi gereksinimini azalttığı, uygulanacak cerrahi tedavinin kapsamını küçülttüğü, uygulanacak cerrahi sayısını azalttığı ve ameliyatın başarısını yükselttiği gösterilmiştir.
4) Toksin uygulamalarının etkisinin geri dönüşümlü olması güvenlik sağlamaktadır. Cerrahi uygulamalarda ise (özellikle aşırı cerrahi düzeltmeler) geri dönüşüm yoktur.
5) Yumuşak dokulara yönelik cerrahi uygulamalar yürüme matürasyonu tamamlanmadan yapılmamalı ve mümkün olduğunca ergenlik dönemine bırakılmalıdır. Erken yapılan cerrahi girişimler çocuk büyüdükçe yeni cerrahi girişimlerin gereksinimine neden olacaktır ve böylece uygulanan mükerrer cerrahi girişimler kas kuvvetsizliğinin daha da artmasına yol açacaktır. Yapılan cerrahi müdahalelerdeki aşırı veya yetersiz düzeltme istenmeyen iki önemli sonuç olup mükerrer cerrahi girişimlere neden olmaktadır.

This Post Has 22 Comments

  1. Nazlı

    Mrb hocam benim suan 1 yasinda bir oglum var .7ay oluyor fizik tedavi aliyoruz.bebegime porensefali +epilepsi teshisi konuldu .acikcasi porensefalinin ne oldugunu daha tam bilmiyorum dr.larimizda tam bi aciklama yapmadilar .her goturdugumuz kurum cp muamelesi yapiyor acaba ayni sey mi ?bebegimin sol tarifinda sikinti var .sol tarafi kasiliyor .ama oturuyor kanepeye tutturdugumda ayakta duruyo .tabi parmak ucunda basiyo sol ayagini .ve sol kolunu kullanmiyor ?n yapalim daha baska ogluma nasil yardimci olabiliriz ?lutfen cevaplarmisiniz?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      CP yani serebral palsiye neden olan birçok hastalık var. Kabaca söylemek gerekirse beyinde ilerleyici olmayan bir hasara bağlı olarak ilk 7 yaşa kadar oluşacak böyle bir hasarda serebral palsi düşünüyoruz. Yapılabilecek çok şey var. Serebral Palside sadece çocuğa pasif olarak fizyoterapi yapmak elbette yeterli olmayacaktır. Çok çeşitli ve özellikli tedaviler uygulamak lazım. Bunun için lütfen web sitemi çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Tüm bu şekildeki çocuklar için yazmış olduğum kılavuzu uygulayabilirsiniz. Google a yazın “ailelere serebral palsi kılavuzu” diye ve lütfen bunu satır satır çok dikkatli okuyup uygulayın. Web sitem de serebral Palsi ile ilgili bir çok televizyon programım da var lütfen bunları da izleyiniz. Ayrıca web sitemin ana sayfasındaki kayan resimlerde yine bebeğinizle ilgili pek çok bilgi var. Bunlara da lütfen bakınız. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.

  2. Megmet

    Merhaba hocam. 11 aylik oglum kas hareketleri geri kaldigindan cocuk norologuna gorundu. Fizik tedavih onerdiler. Kollarini ice donduruyor ve dik tutuyor. Goze degil sac koklerine bakiyor. Isiga bakiyor. Ismini soyledigimizde bakiyor ancak sonra geri donuyor. Sizce ne olabilir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Birçok durum olabilir. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.

  3. Eda

    Merhaba hocam 4aylık bir kızım var.baş parmaklar içeride yumruk şeklinde elleri,sol kol diğer koluna göre daha gergin ve hemstring kasının az da olsa kısalığındolayı fizik tedavi yaptırmamı önerdi ftr Dr u pedogog umuz hala birşeyler den şüpheleniyor 1 yaşında beyin mr ı ve kas biyopsisi yapılacağından bahsetti ve biz 2çoçuk nöroloğuna gittik 6-8aydan önce bişi söyleyemeyiz dediler sanırım cp şüpheleniyor 2ay daha beklemek yerine bişi yapılamaz mı?bizi yönlendirirmisiniz çoçuk Dr umuz birşey çıkacağından emin konuşuyor gibi motorik gelişimin gecikebilr kalça çıkıklığı olabillir yürüme aksağı olabilir dedi.bir anne olarak 2 ay ihtimalleri düşünerek yaşamak yerine erken teşhis nasıl yaptırabiliriz ?lütfen yardımcı olun saygılar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palside Beklemek ve boşa geçen zaman yapılabilecek en büyük kötülüktür! Çocuğunuzun derhal derhal değerlendirilmesi ve önlemlerin alınması gerekiyor. Geçmiş olsun.

  4. Tugba

    Merhaba hocam benim ogluma 6 aylıkken sol hemipileji teshisi konuldu 7 aylıkken fizik tedabi ye basladık haftanın 4günü fizik tedavi görüyor şuan 17 aylık elindeki kasılma halen gitmedi açıyor fakat lullanmıyor baska bişeye yönlendiginde daha cok kasıyor elini .ayaga kalkıyor koltuklarda gidiyor destek almadan 5 saniye ayakda durabiliyor fakat cok fazla içe basıyor zekası çok iyi ilerde iz kalırmı suanki durumundan saygılar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuzu mutlaka görelim. ​
      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  5. Esin

    Merhaba hocam bebeğim 20 gündür kuvözde yatıyor metebolik bir hastalıktan şupelendikleri için kan alıp ankaraya gönderdiler ve sonuçların 1 aydan önce çıkmayacagını söylediler yeni doğan bebekte nasıl bir metebolik hastalık olabilir ben troid hastasıyım benden bebeğe gecmiş olabilir ama onun dışında bildiğimiz bir rahatsızlığımız yok yardımcı olurmusunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Birçok metabolik durumlar var bunların kandan anlaşılması mümkün oluyor. Ne çıkarsa çıksın eğer çocuğunuzda motor gelişim geriliği varsa önemli rehabilitasyon uygulamalarını takip etmeniz gerekir. Temasta kalalım. geçmiş olsun.

  6. sibel

    Hocam merhaba benim 26 yaşin da üniversite son sınıfta bir kızım var 35 haftalık doğdu sarılık tan 2 kez kanı değişti ama cp li uzun yıllar uğraştık yürüdü ama boynumuzu tam tutamıyoruz bu yüzden konuşmamızda biraz zor cerrahpaşada botoks denedik olmadı şu an psikolojide bozuldu hiçmi birsey yapılamaz kök hücre falan teşekkürler….

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kök hücre uygulaması başlamadı henüz ama umarım yakın gelecekte olacak. ​Tüm bu şekildeki bebeklere Yazmış olduğum kılavuzu uygulayabilirsiniz. Google a yazın “ailelere serebral palsi kılavuzu” diye ve lütfen bunu satır satır çok dikkatli okuyup uygulayın. Yolunuz düşerse göreyim çocuğunuzu. Geçmiş olsun.

  7. arda

    Hocam merhaba benim 9 yaşında spili bir cocuğum var yogun fizik tedavi alıyoz 11 temmuz 2016 da kalca ve gevşetme ameliyatı oldu sol tarafta sorun suan paak ucu basmıyo kendini unutursa basmıyo bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izlemeliyiz birde parmak ucu bastıgı icin hafif skolyoz başladı bilgi verirseniz memnun olurum iyi günler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palside tedaviler ve rehabilitasyn ömür boyu yakından takip edilmelidir. Operasyon erken yapılmış görünüyor. Duruma bakmak ve buna göre takip etmek gerekir. Geçmiş olsun.

  8. Elif bora

    Merhaba hocam 28 haftalik 3 uz dogum yaptim cok sukur ucude sag benim sorum ogluma 8aylikken sp teshisi kondu ayakta dusukluk varr emeklemiyor oturamiyordu fizik tedaviye basladik oturmaya koltuk kenarlarinda yurumeye basladi pastigi az diyor uzmanlar su an 27 aylik botok olsa iyi olur diyolar ama biz kime emanet edecegimizi bilmiyoruz zeka olarak etkilenmemis sol ayak saga gore birazdaha fazla etkikenmis ayaklar sert ve dusuk sol ayagini hep parmak ucu basiyo afo yaptirdik afodo bile parmak ucu basmaya calisiyo %40 verildi rapor nasil bir yol izlemeliyim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  9. Emrah Güngör

    Hocam merhaba
    Benim sorum su erkek bebegimiz 4ay 25 günlük ve hala kafasini tutamiyor cok sik olmamakla beraber tek bir noktaya odaklaniyor eskişehir cocuk nöroloji takibinde genetik dahil tüm tahlil ve tetkikleri yaptirmamiza çekilen beyin emarinda herhangibir problem görünmemektedir. Nedeni ne olabilir.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Gelişim geriliği ve/veya serebral palsi olabilir. ​
      Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  10. hatice çöçelli

    slm hocam benim oglum 5 yasına gırdı oglum anne karnında 37 haftalıkken oksijensız kaldı bir çok dr goturdm hepsi aynı teşisi koydu .en son gotürdüğüm dr 3 ay fizik tedavisi onerdi . birinci ayimizi tamamladik ama bana göre çocugumda hiç bir degişiklik yok sonucunu bekliyoruz cocugumun sorunu dendesini bazen tutamayıp gün icerisinde düşebiliyor ve sag kolunu surekli katlıyor kollarında güçsüzlük var . çocugum yürüyebiliyor kosabiliyor anlamasında konuşmasında birsey soylediğimde hemen yapıyor .size sorum hocam fizik tedavisi bir sonuç verirmi şimdiden size cok tşk edrim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuzun hastalığının ne olduğu çok önemli. Bunu anlayıp ona göre yorum yapabilirim. Geçmiş olsun.

  11. Zehra

    Merhaba hocam size bir sorum olcak ben iki senedir bir ozel rehabilitasyon merkezine gidiyodum cocugumu goturuyom ben deyil burda fizik tedavi almadi ama baska hastanelere goturdum serebral palsi rahatsizligivar simdi ben bu okula gotursemmi simdi bana cok donanimli yere goturmemizi soylediler Bu okul bizde bunlari veriyoruz onceden boyle birsey yoktu ben cikacagimi soylediyim gibi hemen sahip cikmaya basladilar ben bide hocam benim saglik kurulu raporumda fizik yazmiyor onun icin neyapmam lazim itiraz ettim tekrar yine yazmamislar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsinin durumuna göre normal eğitim veya özel eğitimler yapılmalı. Çocuğun fiziksel durumu mental durumu tayin edilmeli ve buna göre karar verilmeli. Yapılacak tedavi ve eğitimler de iyi değerlendirmeler sonucunda anlaşılabilir.

Bir cevap yazın