Romatizma ‘da diyet 

Romatizma ‘da diyet şeklinde tüm romatizmal hastalıkları içeren uygun bir diyet uygulaması yoktur. Romatizma, kas iskelet sistemini içeren 200’den fazla farklı hastalığı işaret etmektedir.  Araştırmacılar, romatizmalı hastalara dengeli beslenmeyi önermektedirler. Ayrıca inflamasyonu azaltabilecek bir takım gıdalar önemlidir. Bunlar arasında balık yağı, zeytin yağı, ceviz gibi besinleri soframızda daha çok bulundurabiliriz. Bunlar içinde bulunan omega-3 ve omega-9 enflamasyonu azaltabilir. Ancak fazla yağ alımını engellemek için diğer yağ oranını düşürmemiz gerekir. Öte yandan sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz; sebze enflamasyonu azaltabilir.

Fazla tüketmemek gereken gıdalar:

Soya ve mısır yağından uzak durmakta fayda vardır zira bunlar enflamasyonu artırır. Aynı şekilde ekmek, tahıllı gıdalar, mısırlı gıdalar zararlı olabilir. Ancak mısır ekmeği çok değerli bir besin kaynağıdır bunu tamamen kesmemek gerekir.

Yine yapılan çalışmalarda, romatizmal enflamasyonu artırabilecek gıdalar arasında sosis, et, şeker, ıspanak, domates ve kahve yer almaktadır. Bu gıdaları da mümkün oldukça az tüketmekte fayda vardır.

Tüketmemek gereken gıdalar:

Kimyasal olarak değiştirilmiş gıdaları kesinlikle tüketmemek gerekir. Bu tür yağlar sağlık için çok zararlıdır ve şiddetli bir şekilde enflamasyonu körükleyebilirler. Bu tür yağlar hazır keklerde, kurabiyelerde, aperatiflerde, “fast food”da bulunur.

Romatizma ve Diyet
Romatizma ‘da diyet: Dengeli beslenme önemlidir.

Romatizma ‘da diyet şeklinde genel bir diyet yoktur ancak aşağıdaki spesifik romatizmal hastalıklarda diyet önemlidir:

Gut:

Pürinden zengin (protein içeriği yüksek) gıdalar vücuttaki ürik asidi artırabilir. Bu yüzden bu hastalıkta yapılacak pürinden fakir diyet yararlı olabilir.

Osteoartrit (kireçlenme):

Aşırı kilo dizlerdeki yüklenmeyi dolayısıyla kireçlenme riskini artırmaktadır. Bu yüzden kireçlenme olan hastaların mutlaka kilo vermeleri gerekir.

Osteoporoz (kemik erimesi):

Kemik erimesi için kalsiyum alımının yeterli olması gerekir (ne kadar kalsiyum almalıyım?). Alkol, kafein gibi içecekler de osteoporoz açısından risktir (lütfen Osteoporoz broşürümüzü isteyiniz).

Bir cevap yazın