Fibromiyalji sendromu, vücutta yaygın ağrı ve yorgunluk ile karakterize, sık görülen bir yumuşak doku romatizmasıdır.

Fibromiyalji sendromu, kesinlikle bir eklem hastalığı değildir, eklemi tutmaz ve eklemde hasar oluşturmaz.

Belirtiler:

Ağrı ile birlikte;

– aşırı yorgunluk ve halsizlik,

– uyku bozuklukları,

– baş ağrısı,

– konsantrasyon bozuklukları, hafıza problemleri,

Fibromiyalji sendromu
Fibromiyalji sendromu

– sabahları yorgun kalkma,

– ellerde şişlik hissi, iğnelenme/yanma hissi,

– sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma,

– barsak problemleri (karın ağrısı, karında şişlik, ishal ve kabızlık atakları) gibi belirtiler görülmektedir.

Bu hastalıkta, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar da sıktır. Her hastada yukarıdaki belirtilerin hepsi olacak diye bir kaide yoktur. Bu tür belirtilerin olduğu hastalarda birçok başka hastalık da olabilir bu yüzden ayırıcı tanı hekim tarafından çok iyi yapılmalıdır.

Hastalığın nedeni:

Hastalığın nedeni kesin olarak bilinememektedir. Sıklıkla erişkin yaşlarda (35-60 yaş) görülmekte olup kadınlarda erkeklere oranla 9 kat daha sıktır.

Tedavi:

Fibromiyalji sendromu tedavisinin iki ana unsurunu antidepresan ilaç tedavisi ve aerobik egzersiz oluşturur.

 

This Post Has 16 Comments

  1. Nesrin

    Hocam ileri derecede fibromiyyaji hastasıyım ilaç olmadan yütüyemez hala geliyorum ağrılardan ilaçlar tedavi edici değil hayatım yok gibi birşey artık bu hastalığın tedavisi yokmu ileride felç olma riski varmı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Fibromiyaljiye bağlı ilerde felç olma durumunuz yok. Bu hastalıkta bazı ilaçların kullanıması ve aerobik egzersizler çok önemlidir. Ayrıca inatçı vakalarda biz beyne elektrik stimülasyonu uyguluyoruz. Geçmiş olsun.

  2. misafir1

    Hocam merhaba,
    yaklaşık iki yıldır sürekli üşüme şikayetiyle karşı karşıyayım özellikle bu üşüme ayaklarda yoğunlaşıyor. Sabahları çok zor uyanıyorum ve sabaha kalktığımda ayaklarımda hafif bir ağrı oluyor ancak kısa süre sonra geçiyor. birçok doktara gittim ancak herhangi bir teşhis konulamdı kan değerlerim normal. ayrıca boyundan başlayan ve kafamın arka tarafında sık sık baş ağrıları meydana geliyor. efor sarfettiğim bir iş yaptığımda yaygın vücut ağrıları oluyor ve 3-4 gün devam ediyor. ayak üşümesi ve baş ağrısı hayat kalitemi olumsuz yönde etkiliyor bu konu hakkında teşhis ve tedavi öneriniz nedir yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu kadar bilgi ile tanı koymak pek mümkün değil. Birçok nedene bağlı olabilir. https://felc-romatizma.com/romatizma/ sayfasındaki yazılarım çok önemli lütfen okuyun. Romatizmal hastalıkların tanısında hasta şikayetlerinin detaylı bir şekilde hekim tarafından dinlenmesi ve ayrıntılı muayene esastır. Tahliller ve MR, röntgen gibi radyolojik görüntülemeler çoğu zaman gerekmeyebilir. Geçmiş olsun.

    2. misafir1

      Hocam yazılarınızı okudum ben burada Fibromiyalji sendromuna benzer şikayetler yaşadığımı düşünüyorum Çünkü bende aşağıdaki sikayetlerde mevcut
      – aşırı yorgunluk ve halsizlik,
      – uyku bozuklukları,
      – baş ağrısı,
      – konsantrasyon bozuklukları, hafıza problemleri,
      – sabahları yorgun kalkma,
      – sık idrara çıkma,
      – barsak problemleri (karın ağrısı, karında şişlik, ishal ve kabızlık atakları) gibi belirtiler
      var .Ayrıca bunların yanında aşırı ayak üşümesi de mevcut.burada fibromiyoloji veya romatizmanın türlerinde üşüme şikayeti ve ayak üşüme şikayetide olabiliyor mu? teşhis konusunda ve tedavi önerisi konusunda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler iyi çalışmalar

      1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
        Prof. Dr. Erbil DURSUN

        Evet olabilir. Ancak teşhis için sizinle görüşmek ve muayene yapmak gerekiyor. Geçmiş olsun.

    3. Ufuk isik

      Mrb hocam bendede yukaridaki sorunlar in hepsi mevcut sabahlari yorgunluk halsizlikle uyaniyorum kac doktora gittim bisey bulamiyorlar neyapmam lazim tesekur ederim

      1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
        Prof. Dr. Erbil DURSUN

        Salgın yüzünden mesajları geç kontrol edebiliyorum. Bu yüzden geciktim.
        Yorgunluk yapan birçok neden var. Bunları incelemek lazım. En önemlisi fibromiyalji sendromudur. Ancak bunun dışında D vit, B12 vit, Magnezyum Demir gibi eksiklikler, bazı sistemik hastalıklar, bazı yangılı romatizmal hastalıklar rol oynayabilir. Detaylı ve titiz bir inceleme yapılmalı. Geçmiş olsun.

  3. Nurten

    Merhaba,

    Ben 35 yasindayim yaklasik bir 6 ay once bana fibromiyalji tanisi kondu.Bunun uzerine once bunu kabulenemedim ama daha sonra bunun boyle gitmiyecegini ve bir yerden toparlanmaya baslamam gerektigini karar verdim.Henuz ilac tadavisini ret ediyorum bunun uzerine doktorum bana turkiyeye yerlesmemi tavsiye etti cunku ben suan hollandada denize yakin oturuyorum sizden ricam sayet turkiyeye gitsem faydasini gormuyum bunu rica edecektim.

    1. Fibromiyalji Sendromu nedeniyle neden Türkiye’ye yerleşmeniz gerektiğini anlayamadım. Bu hastalığın basit yöntem ve ilaçlarla çok iyi olması olanaklı. Sosyal ve çalışma hayatınızı etkileyecek bir taşınma daha da kötü bir duruma sokabilir. Yok eğer zaten Türkiye’ye dönecekseniz o başka tabii ki. Fibromiyalji sendromu tedavisinde esas tedavi antidepresanların kullanımı ve aerobik egzersizlerdir. Geçmiş olsun.

      1. Nurten

        Sayin Dursun,

        Hollandada hava iklimi cok kotu hava nemlide surekli yagmur oldugundan dolayi cok etkileniyorum asiri sizi oluyor el kol dirsek arti huysuz bacak sendromendanda muzdaribim halsiz ve yorgun oldugum zamanlarda duzenli var agrim oldugu zaman es zamanli her yerim agriyor.Bunu doktorumla paylastigimda Turkiyedeki hava bu rahatsizliga daha iyi gelebilir dedi bende bunu size danismak istedim.
        Saygilar Nurten

        1. Doğru olabilir. Daha önce de dediğim gibi sosyal ve iş yaşantınızı bozmayacak ise düşünülebilir.

  4. melih koca

    hocam annem 2005den beri behçet akdeniz ateşi şimdide fibromilyji hastası hayatına bu hastalık gireli düzenli 1saat yürüyen haf 2gün yüzen sosyal aktif bir yaşamı vardı artrit ağrısı olunca hayatı yavaşlardı şimdi ise eve yatağa ve ağrılara yenildi annem yazmayı ve şiiri sever vuslat sözü çok yer alıyor deprasanlara doktoru ara verdi buarada cerrahpaşadosyalıhasta nasıl biryol önerirsiniz saygı ve hürmetler

    1. Anneniz Behçet mi yoksa Ailevi Akdeniz Ateşi mi? Bu iki hastalık ayrıdır. Önce bunu bir ortaya koyalım sonra fibromiyalji ile ilgili detayları da yazarım. Geçmiş olsun.

  5. Arzu

    Anneme (63 yaşında)yaklaşık dört ay önce fibromiyalji sendromu tanısı kondu. Bir çok antidepresan kullanmasına rağmen 4 aydır düzelme olmadığı gibi durumu daha da kötüleşti. Ağrılar yüzünden (özellikle bel ve bacaklarda) zorunlu ihtiyaçları dışında yataktan kalkamıyor, oturamıyor bile. Bu durum psikolojisinin daha da kötüleşmesine neden oldu. Bir fizik tedavi uzmanının önerdiği hareketler de ağrılarının artmasına ve yataktan hiç çıkamaz hale gelmesinde rol oynadı. Sürekli gittiği psikiyatrdan sağlıklı bilgi alamıyoruz. 150 mg lyrica, ketilept, cymbalta ve diazem kullanıyor. Ağrılarına zaman zaman böbrek ağrısı ve idrar yanması da ekleniyor. Bu hastalığın bu kadar ağır seyretmesi, uzun sürmesi normal midir? İyileşme sürecini hızlandırmak mümkün mü ? Ne yapacağımızı şaşırdık, ne önerirsiniz?Şimdiden teşekkürler…

    1. Arzu hanım merhaba. Sizinle karşılıklı da görüştük. Fibromiyalji sendromu bazen çok sıkıntılı durumlar oluşturabiliyor maalesef. Antidepresan tedaviler, aerobik egzersizler önemli tedaviler. Hastanın kısır döngüden çıkması lazım. Nörofeedback çalışmalarımızdan olumlu sonuçlar alıyoruz; böylesine ağır durumlarda mutlaka denenmeli. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın