İnsan vücudunda birçok doku kendiliğinden yenilenemediği için organ ve doku yenilenmesinde ve doku onarımında meydana gelecek gelişmeler birçok hastalığın önüne geçebilir.

İsrail ve ABD ortaklığındaki bir araştırma ekibi, normal doku büyümesini sağlayan yeni bir metod üzerinde çalışıyorlar. Bu şekilde bir çok hastalığın önüne geçmek olanaklı hale gelebilir.

Damarların iç yüzünü döşeyen ve endotelial hücre denen hücreler doku büyümesinde önemli rol oynuyor. Bu endotelial hücreler “epoxyeicosatrienoic acids (EET’ler)” denen kimyasal haberciler oluşturuyor ki bunlar doku yaralanmasında yeni kan damarı oluşturmak üzere etkide bulunuyor.

Araştırıcılar EET’lerin organ ve doku yenilenmesinde nasıl etkide bulunduğunu görmek istediler. Bunu anlayabilmek için yedi farklı fare modeli oluşturdular. Bu modellerde karaciğer, böbrek, akciğer, göz gibi organların ve yaranın yenilenmesine dair incelemeler yaptılar.

EET’ler karaciğer, akciğer, böbrek hastalıklarının tedavisinde kritik rol oynayabilecekler.  Bunlar dışında sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde de doku yenilenmesi olanaklı hale gelebilir. Böylelikle bir çok nörolojik hastalıkların ve immün hastalıkların iyileştirilmesi gerçekleştirilebilir.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın