Neden Toksin?

Öncelikle şunu belirtmek çok önemli ki Toksin uygulamaları güvenilir ellerde, tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Böyle olmadığı için “toksin uygulamaları etkisizdir” söylemlerinin yayıldığını duyuyoruz. Toksini uygulayacak hekim toksin uygulamasını yapmadan önce bizzat detaylı olarak bilgisayarlı yürüyüş analizini kendisi yapmalı. Yürüyüş analizi yapılmadan uygulanan toksin uygulamalarının yararı pek olmayacaktır. Çocuklarımızın çoğuna toksin uygulamaları genel anestezi altında yapılmalıdır. Maalesef anestezi almadan çocuklara toksin uygulamaları yapıldığını duyuyoruz. Bu durum çocuk için çok ciddi bir travmadır. Zaten genel anestezi yapılmadan uygulanan toksin uygulamaları gelişigüzel olacaktır zira çocuğun bu uygulamaya dayanması uzun süreli olanaksız olacaktır. Dolayısı ile toksin uygulamalarını yapan kişi işlemi çok kısa sürde bitirmek zorunda kalacaktır ki bu da yine toksin uygulanırken yapılan en büyük yanlışlıklardan birisidir.

Toksin Uyguaması
Toksin uygulaması

Felçli ve serebral palsili hastalarda toksin yapılmasının nedenleri şöyle özetlenebilir:

1) Kasılmalar nedeni ile hastalar çok rahatsız durumlarda olabilirler. Böyle ciddi sıkıntılar içinde olan hastalar toksin uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar.

2) Çocukta uygulanan toksinle düzgün büyüme sağlanmaktadır. Kasılan (spastik) kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Örneğin bacakları tutulmuş bir çocukta kaslar toksin uygulamaları ile gevşetilmez ise çocuğun kolları normal geliştiği halde bacakları belirli oranlarda kısa kalabilmektedir.

3) Üçüncü neden ise kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok hasta, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları (yürüme, günlük yaşam aktiviteleri) yeterli derecede yerine getirememektedir. Toksin uygulamaları ile kasların gevşemesi, hastadaki mevcut potansiyeli ortaya çıkarabilmekte, mevcut fonksiyonel durum olumlu yönde geliştirilebilmektedir.

4) Toksin uygulamalarından kaslardaki kasılmaların engellenmesi dışında tıpta başka birçok alanda yararlanılmaktadır. Örneği yüzde estetik amaçlı kullanım yaygıdır. Ayrıca aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile de kullanılmaktadır; burada toksin ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalısmasını azaltabilir.

This Post Has 44 Comments

  1. Murat T

    Merhaba Hocam,

    Ablamın kızı 2 ay sonra 3 yaşına girecek erken doğum olduğundan gelişim noktasında sorun olduğunu düşündük ancak dr incelemelerine baktığımızda sebebral palsi yazdığı gözükmekte. Konuşma noktasında bir sıkıntısını göremedik derdini anlatmaya çalışıyor yalnız yürüme konusunda ayakta iken adım atarken korkuyor gibi geliyor sürekli mr ve fizik tedavi görüyor bu aşamada ne yapılmalı nasıl bir yol izlenmeli yardımlarınızı ve geri dönüşlerinizi bekliyoruz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Durdane

    Merhaba hocam benim 1.5 yasinda sp hastası oglum var ellerinde ve ayaklarinda kasilma var basinida daha tutamiyor sizce tedavisi varmi fizik tedavi goruyor kayseide ozel bi hastaneye goruruyorum ama yapacak bisey yok diyorlar sizce yuruyebiliri oglum ben nevsehirden yaziyorum size

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi adresindeki yazım bu sorunuza kısmen cevap verebilir ama tabii ki çocuğun muayenesi çok önemli. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  3. Nilgün Akman

    Değerli hocam babam 2ay önce damar tıkanıklığına bağlı felç geçirdi.Çok şükür zamanında müdahale edildiği için bir haftada taburcu oldu.Sol tarafında kolun pazı kısmında bacağın üst tarafında sıkma hissi (tansiyon aletinin sıkması şeklinde) olduğunu söylüyor.Sürekli olmuyor.Bazen gün aşırı bir saat bazen 3 saat sürüyor.Bu sıkıntısının dışında nerdeyse sağlığı felçten önceki haline yakın tabi biraz güç kaybıda var.Bu sıkma üst hissi zamanlaşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felçte spastisite diye tabir ettiğimiz ve hastayı oldukça rahatsız edebilecek bu tür şikayetler sıkça oluyor. Bunun için toksin enjeksiyonları yapıyoruz. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  4. Rabia

    Hocam meraba annem 2 kere felc gecirdi 1. De ayağa kalkti ama 2. Felc dusup femur kemigi kirilip ameliyat olduktan sonra gecirdi konusma de ve sag tarafta kasilmalar var 2 kere fizik tedavi gorduk istanbul da fizik tedavi ise yaramadi ve hicbir duzelme yok bulundugumuz bolge de 60 saati doldurdugunuz icin rehebilitasyon verilmedi kolunda ve ayaginda his var ayagi ice donuk afo kullandik hala kullaniyoruz fakat ise yaramiyo yardimci olursaniz sevinirim su an istanbulda degiliz simdiden tesekkurle

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felçte spastisite diye tabir ettiğimiz ve hastayı oldukça rahatsız edebilecek bu tür şikayetler sıkça oluyor. Bunun için toksin enjeksiyonları yapıyoruz. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  5. Ercan olcay

    Merhaba hocam2015 yılında trafik kazası geçirdim.c3 te kesi,c4 c5 c6 da basi nedeni ile iki kol ve iki ayağım da%88 fonksiyon kaybı var.ben tüm cabalarimla kasila kasila yürümeye çalışıyorum.boyun bolgemdeki ağrılar ellerime çok büyük ağrılar veriyor.his kaybı var ve ellerimdeki sinir ağrıları regapen 150 mm atmama rağmen dinmiyor.kasilmalarim içingunde 8 adet lioresal atıyorum ama hiç bir faydası yok.gece yatamiyorum gövdem çok ağır geliyor ve uyuşmuyorum.hiç durmadan egzersiz yapiyorum .kasılma ve sinir agrilarima bi çare varmı.yardımcı olun lütfen

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Kasılmalar için çeşitli ilaçlar içilebilir, toksin enjeksiyonları yapılabilir. Böylece rahatlama sağlanabilir. https://felc-romatizma.com/neden-botox-2/ adresindeki yazımdan yararlanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

    2. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Kasılmalar için çeşitli ilaçlar içilebilir, toksin enjeksiyonları yapılabilir. Böylece rahatlama sağlanabilir. https://felc-romatizma.com/neden-botox-2/ adresindeki yazımdan yararlanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  6. Sudenur Uzun

    Merhaba Hocam
    Yaklaşık 3 ay önce arkadaşım ciddi bir trafik kazası geçirdi. Çarpmanın etkisiyle beynin oksijensiz kaldığı ve beyninde ödem oluştuğu söylendi buna bağlı olarak kafatasından kemik alınıp karın boşluğuna yerleştirildi. Solunumunu gerçekleştiremediği için terakeostomi yapıldı ve PEG ile besleniyor. YBÜ sürecinde iki kez enfeksiyona yakalandı antibiyotik tedavisi ile enfeksiyonu atlattı şuan halen enfeksiyon tedavalileri devam ediyor. Yoğun Bakım sürecinin 20. Gününde gözlerini açtı sese tepki veriyor ancak bilinci kapalı. Uzun süre yatağa bağlı kaldığı için ellerinde kasılmalar meydana geldi kaza da sağ taraftan darbe aldığı için damarlarının yırtıldı ve sağ tarafına fazla kan gitmediği söylendi. Sağ tarafında elinde ve bacağından çekilmeler var bunun sebebi nedir ? Bacaklarının çok zayıf olduğu söyleniyor tüm bunlar felç kalacağının belirtilerimidir ? Yoğun bakımdaki tedavi süreci bittikten sonra evde Bakım hastası olarak tedaviye devam edecek ve fizik tedaviye başlayacak. Fizik tedavi bilincinin açılmasını kısa sürede sağlar mı bilinci ne kadar sürede açılır ve bu süreç ne kadar sürer? Sorularımı cevaplarsanız çok memnun olurum Hocam. Şimdiden Teşekürler..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu şekildeki bilinçsizlik durumu ne kadar uzarsa geri dönüş o kadar zor hatta imkansız olur. Evde bütün detayları uygulayabilecek eğitimleri ve bilgileri almanız gerekir. Evde bakım hizmetleri çok yetersiz kalabiliyor. Geçmiş olsun.

  7. Arzu b.

    Hocam merhabalar, 2 nisan 2017 de annem beyin kanaması geçirdi. Sol lobda meydana gelen kanama sonucunda sağ taraf komple felç oldu ve konuşma gitti.. kol değneğiyle 2 ayda yürümeye başladı. Ayak parmakları dahil oynatabiliyor. Denge sorunu olsa da ufak ufak kol değneği ile yürüyor. Kolda da hareket var diyor fizyoterapist ancak elde hiç hareket yok. Geç kalmaktan korkuyoruz. Konuşma terapisi görüyor ve baya bir ilerledi. Ancak el.. bu konuda yapılabilecek bir şey var mıdır? Şu anda haftada 3 defa fizyoterapi uygulanıyor. Ne yapmamız gerekiyor? Çok teşekkür ederim. Saygılar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme
      beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc).
      Ancak tedavi kol-elde ve bacakta sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Konuşma sorunu olan hastalarda ise konuşma terapisi ve iletişim becerilerinin artırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  8. Semra

    Hocam merhaba,
    Eşim 44 yaşında 5 ay önce beyin kanaması geçirdi.Anevrizma varmış. Açık ameliyat oldu. Ameliyat başarılı geçti. Ameliyat sonrası 5.gün doktor wc kalkabilir pazartesi taburcu dedi. 2 kez wc kalktı. Aynı gün 5. gün vazospazm geçirdiği söylendi. Sağ tarafı felçli kaldı.Toplamda 21 gün hastanede kaldık. İlk 1 ay tekrar spazm tehlikeli olabileceği için fizik tedaviye başlanmadı.1 aralıkta bir fizik tedavi merkezinde tedaviye başladık. 1.5 ay sonunda yürümeye başladı.1.5 ay sonunda eve geçtik. 2 aydır haftada 3 gün evde fizik tedavi alıyoruz. Bastonla yürüyor. Henüz bastonu bırakamadı ve hiç ilerleme olmadı. Bacağın dizden aşağısı ayak parmaklarında hareket yok. Ayağını gaza basar gibi yapamıyor. Daha önce bacakta hiç kasılma yoktu.1 aydır bacakta kasılma arttı. İlk kalktığında parmak ucunda yürüyor. Sonra sonra açılıyor. Ne önerirsiniz? Botoks yaptırmak faydalı olur mu?Kolunda henüz hareket yok. Toplamda 4.5 ay oldu. Çok teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  9. Hacer doğan

    Merhaba hocam ben kocaeli gölcük den hacer doğan oğlum ali miraç doğan 2,5 yaşında 28 şubatta size muayaneye getirmiştim oğlumun problemi sol ayağının yan basma diz kapağını yürürken ve ayakta dururken kırmama ve son 1 aydır parmak ucu basıyo problemi sol ayakta fizik tedavide gördük bi değişklik olmadı kalp ameliyatı olmuştu 2 kere 3. Ameliyatını olucağını söylemiştim size ama anjiyo sonucu akciğer atmosferi yüksek çıkınca ilaç başlattlar 6 ay kullanıcaz şuan da 2 aydır kullanıyoruz 6 ay sonra tekrar anjiyo yapıp son ameliyatını yapıcaklar nasipse ben oğlumu umuttepede çocuk norolojisine götürdüm o da ayağının öyle atmasının beyinden geldiğini söyledi mr çektirmemizi istedi çektirdik 2 gün öncrçe sonucu gösterdim hamd olsun birşey çıkmadı çok sevindim ama o zaman neden ayağını hala daha parmak ucu yan basma diz kırmama topuk yere değmiyo bu şekilde kullanıyo hocam bi fikir verirmisiniz ne yapıcağımı da şaşırdım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyin MR’ında birşey çıkmayabiliyor. Ancak tedavilerini yaptırmak lazım. eçmiş olsun.

  10. Hacer doğan

    Hocam merhaba ben kocaeli gölcükden hacer doğan ali miraç doğanın annesiyim oğlumu 28 şubatta size muayaneye getirmiştim sol ayağını yan atıyo diz kapağını yürürken ayakta dayanırken kırmıyo son 1 aydır arada parmak ucunda yürüyo topuğunu yere basmıyo siz bana toksin tedavisini söylemiştiniz birde benim oğlum kalp hastası hocam 2 kere açık kalp ameliyatı oldu 3 ameliyatını olucağını söylemiştin size sizde olsun öyle getir demiştiniz ama ameliyattan önce anjiyo yaptılar akciğer atmosferi yüksek çıkınca ilaç tedavisi başlattılar ameliyat ertelendi 6 ay kullanmamız gerekiyomuş 2 aydır kullanıyoruz şimdilik sıkıntısı yok ayağındaki problem için serebral palsi olabileceğini söylediler sizde öyle dediniz bunun için mr çektirdim 2 gün önce umuttepede çocuk norölojisine gösterdim hamd olsun hiçbirşey çıkmadı ve şimdi ben ne yapcağımı bilmiyorum beyinden gelen birşey yok o zaman neden ayapını öyle basıyo fizik tedavi de gördük bi değişiklik olmadı siz bi fikir verebilirmisiniz hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      MR normal çıkabilir bu beyinde bir bozukluk olmadığını kanıtlamaz.

  11. harn

    Hocam merhaba benim 3 yasinda sp bi kizim var 3aylikken fizik tedaviye baslandi 9 aylikken ozel egitime baslandi birazda olsa konusmasi var ayaklarinda ortez protezleri var kalcalrina kadar ama hala oturamama sorunumuz var nobet 1 kere oldu ilac kullaniyor ama ben daha fazla bilgi almak isterim sizden yardimci olursaniz sewinirim

    1. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Çocuğunuz serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  12. hakan aslan

    Hocam hersey icin tesekkur ederim annen 7 yila yakin suredir kismen sol tarafi felcli sul kolunda hareket yok ama solbastonla destekli yuruye biliyor bacanda his var ama piskolojik olarak kendini birakiyor tedavi gormek istedini o yuzdende kendini birakiyor suan yurumesi cok corlasti lavaboyo gide biliyor ken suan birkac kisiyle zor goturuyoruz aslinda fizik tedavi mi gerekir tekrar eski destekli yuruye bilmesini saglaya bilirmiyiz hocam size nasil ulasa bilirim toksin tedavisi faydali olurmu kolay gelsin hocam

    1. Evet eğer tedavilerden uzak kalınırsa hastalar fonksiyonlarını kaybedebiliyorlar. Toksin hastanın durumuna göre çok faydalı olabilir veya gerekmiyor olabilir. Bana 0-530-3711855’den ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  13. gülsüm

    iyi günler hocam annem 2.5 yıl önce motor carpması sonucu kafatasında olusan kırık ve batmalar sonucu 3 kez ameliyat oldu 56 gün yogun bakımda kaldı ve sonucu olarak ciddi pskolojik sıkıntılarımız vardı bunlar ılaclarla azaldı ama sol tarafta olusan kısmı felc sonucu olusan engeli bırazda olsa attık yuruyuslerı düzelmeye basladı iyce ama kolda %50 kayıp var günlük işlevlerde sıkıntı cok oluyor bunların yanında surekli kas agrıları için 3 tane ilac içiyor asırı derece sızlama kasılma batma kaslarını gerdiyolarmıs gibi agrıları oluyor bu toksin tedavisi uygulanabilir mi ve bunun için neler yapmamız gerekiyor Aydında oturuyoruz yaptırabilecegimiz biryer var mı acaba veya sizin yanınıza mutlaka gelelim mi?

    1. Ben gelmenizi öneririm. bu anlattıklarınız tamamen bizim ilgi alanımızdır ve annenizin çok rahatlayacağını söyleyebilirim. Geçmiş olsun.

      1. Gulsum

        Peki hocam kocaeline geldigimizde hasthanede mi yaticaz ve ne kadar surer tahminen annem 45 yasinda birde saglik guvencesi yok annemin yesil kartla bakiliyor ucretli bir tedaavi mi acaba nasil olur cokk getirmk istiyorum

  14. Pena

    Merhaba doktor bey! Ben sizin yabancı takıpçiniz. Benim oglum 3.5 yaşında. Gozlerinde nistagmus var saga solo titreme var. Daha yuruyemektedir.Yani anliyacaniz Spastik Serablar Palsi hastasiymis sadece belden altı. Tek basina duramaz sadece bi yerden destek alarak durmaktadir. Akli konusmasi cok guzel allaha şukur. Baçaklari içe dogru damarlari çok sert.Kas kıdılması var. Sadece belden aşagını fazla kontrol ettiremiyor. Ellerinden tutarak yurutmeye çalışyorum ama bacaklaklarını ususte basıyor. MR çektirdim. EMG yaptırdım. Kanda araştırdılar yanı gözüken her hangi bir problem yok. İlac tedavisi ve fizik tedavi goruyorum surekli ama sonuç alamıyorum. Çocugumun Daha iyi yurumesi için ne yapabilirim? Tşk ederim!

      1. GAMZE ÇAĞATAY

        MRB.HOCAM BENM OĞLUM 3 YAŞINDA ORTOPEDİ DOKTORU BOTOKS YAPILMASINI UYGUN GORDU KASILMA VE GERGINLIK YOK FAZLA SZCE YAPTIRMASM BI SIKINTISI OLABLIRMI İLERDE

  15. merve

    Merhaba hocam be 28 yasindayi.6 aylik iken dusmusum cp li oldum 5 6 kez tendom gevsetme ameliyatlari oldum turuyusum ve elim eskiye oranl duzeldi ama kasilmalrim hayat kalitemi olduca etkiliyor ozellikle ayak parmajlarim botoks fiziktedavi gordum ama kisa zamanli yarar gordum ayrica anksiyetem var korku ve kaygida iyice kasildigim icin kasilmalrimdan kurtulmak istiyorum bana onerileriniz var mi

    1. Kasılmalardan kurtulabilmek için düzenli bir şekilde tecrübeli ellerde yapılacak toksin enjeksiyonları önemli. Ne durumna olduğunuza bakmak lazım. Detaylıca konuşmak ve detaylı muayene önemli. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Aşağıdaki yazılar sizin için önemlidir. Temasta kalalım.
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi

  16. Mustafa KALEMTAŞ

    Degerli Hocam Kızım 1986 dogumlu olupSinopta yaşamaktadırCERABRAL PALSY SP Teşhisi 2 yaşında kondu ilkki istanbul sonrası samsunda olmak üzere 2 sefer ameliyat oldu fakat bir gelişme oladı uzun yıllar fizik tedavisi fizyoterafistler tarafından yapıldı şu an 28 yaşında 5 seneden beri hiç bir tedavi görmüyor sadece kendi spor şeklinde bisiklet ve hareketlerini yapıyor sinop devlet hastanesi fizik doktoru botoks yapmamızı önerdi şu an nerde yapabiliriz onu araştırırken size rasladım ve 2 günden beri sizin açıklamalarınızı zevkle okuyorum bu ay sonu istanbula gelmek ve mümkünse size ulaşmak istiyorumkızımın raporundatabiki 6 sene önce aldıgım rapor Her iki ayak bilegiDorsoflevion20 derece kısıtlı Her iki dizde30 derece flexion kontraktürü Her iki kalça iç ve dişRatosyonHareket orta derece kısıtlı Heriki alt Ekstremitede kas kuvet kaybı 2/5 destekle yürüyebiliyor PARAPARAZİ Yürüme bozuklugu (Agır orta) zorlukla ayaga kalkıyor ve ayakta durma pozisyonu elde ediyor yardım olmaksızın yürüyemiyor Raporundaki tanı bu Hocam bu ara kasılmaları arttı Bu botoks uygulamasını nasıl yapabiliriz ve devletin buna katkısı nedir hocam Bize Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun oluruz Bu ay sonu istanbulla gelmeyi düşünerek sizden cevap bekliyoruz Saygılar sunarızz

    1. Yazdıklarımızı okuduğunuz için öncelikle teşekkür ederim. Maalesef az okuyan bir toplumuz ve bu yüzden de çok şey kaybediyoruz. Kızınızı bekliyorum. Sabır, ilgi, doğru/yeterli tedavilerle büyük bir ihtimalle (anlattıklarınızdan yola çıkarak söylüyorum) mutlaka olumlu gelişmeler olacaktır. Serebral palside tedavi ömür boyu süre; bunun en büyük paı hastanın kendisine ve aileye düşer. Rehabilitasyon ekibi de zamanında müdahalelerde bulunmalıdır. Geçmiş olsun.

  17. ozlem

    merhabalar benim 3,5 yasinda oglum var premature 32 haftalik dogdu 15 aylik yurudu ilk onceleri cok hizli ogrendi kelimeri vardi ama bir sure sonra yavasladi hala tsm konusamiyor kelime var ama cumle az bu cok kelimnibde son hecesini soyluyo mesala polis ys lis diyor ben ne yspmsliyim.

    1. Öncelikle diğer gelişim sitemlerine de bakmak lazım. Motor gelişim, mental gelişim vb. Henüz daha çocuğunuz çok küçük her şey büyük bir ihtimalle yolunda olabilir ama tedbirli olmak gerek. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun.

  18. fikret tokgöz

    hocam benim annem yaklaşık 10 ay önce şah damar tıkanıklığına bağlı pıhtı atmasından soldan kısmi felçlik gecirdi ilk zamanlar sol tarafta hiç güç yoktu şu zamanlarda sekerekte olsa tuvaleetine gidiyor ama kolda çok düzelme olmadı ekseri parmaklarını oyn atamıyor rutin olarak 8 aydır fizik tedavi ye ortalama 4 ay gitti ama kolda biraz gelişme olsada parmaklarda olmadı bi yakınım sizde tedavi olmuş komple felçken şu an yürüyebiliyor ve ellini kullanıyor oraya gelmemizin bize saglayacagı katkı anneme saglayacagı düzelme nasıl olur ilginiz için tşk ederim saaygılar…

    1. Rehabilitasyonla ne kadar sabırla devam edilirse o kadar ilerleme kaydedilebilir. Ancak elbette çok özellikli, yerinde ve doğru tedaviler uygulanmalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Annenizde başlangıçtan itibaren kafatasından elektrik tedavisi verilmesi el-kol fonksiyonları için çok önemli olabilirdi. Keza “zorunlu kullanım tedavisi” yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Ancak bu tedavilere felçten hemen sonra balamak gerekiyor. Maalesef geç kalınıyor. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Diğer taraftan hazırlamakta olduğum felç kitabının yazılmış bölümlerine https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” adresinden erişebilirsiniz. Burada özellikle felçli tarafın pasif hareketlerini ve germe egzersizlerini resimlerle çok detaylı larak açıklanmış bir şekilde bulacaksınız. Ayrıca Web sitemizdeki “felç” bölümünü lütfen çok dikkatli bir şekilde okuyun (https://felc-romatizma.com/felc/). Burada birçok sorunuza cevaplar bulabileceksiniz. Annenizi görmek ve ne yapabileceğimize bakmak isterim. Yazdıklarımda eksik bir şey hissederseniz lütfen tekrar çekinmeden sorunuz. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  19. Kesinlikle var. Yapılacak düzenli tedavilerle, rehabilitasyon programları ile mutlaka az veya çok bir olumlu gelişme kaydedilecektir.

  20. İbrahim ŞAHİN

    Merhaba Sayın Hocam;
    12 yaşında SP teşhisi konan erkek evladım 5 yasında yürümeye başladı, halen konuşamıyor, rahat yürüyemiyor kakasını sürekli lamal ile yapıyor, Çorumda Uygulama okuluna devam ediyor fakat yeterli eğitim alamıyor hiç bir gelişme göremiyoruz. Hocam tedavisi ve rehabilitasyon konusunda neler önerirsiniz. Yardımcı olursanız sevinirim başarılarınızın devamını dilerim.

    1. Her hastaya göre ayrı tedaviler planlanır. Web sitemizdeki felç ve serebral palsi başlıkları altındaki konularda yapılabilecek tedaviler yer almaktadır. Ayrıca anasayfadaki tv programlarında da söz edilmektedir. İlgilendiğimiz en önemli konuların başında gelir. Buralara yolunuz düşerse görmemde fayda olabilir. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın