Korpus Kallozum Agenezisi


Birçok aile soruyor korpus kallozum agenezisi nedir diye bu yazımda kısaca bunu açıklıyorum:
Korpus Kallozum Agenezisi (KKA), çok az rastlanan bir doğumsal anormalliktir. Korpus kallozumun, bir kısmı veya tamamında gelişme yoktur. Korpus kallozum, beynin iki hemisferini bağlamaya yarayan temel yapıdır. Diğer kallozal anomaliler içerisinde şunlar sayılabilir: Korpus kallozumun hipogenezisi (kısmi oluşum), disgenezisi (malformasyon) ve hipoplazisi. KKA, izole yani tek başına görülen bir anormallik olabildiği gibi daha çok başka malformasyonlar, kromozomal anormallikler ve metabolizma bozukluklarını içeren genetik sendromlar ile ilişkili olarak görülebilir.Tanı için MR, BT, doğum öncesi ultrason ve MR yapılabilir. Birlikte görülebildiği birçok anormallik olabilir: Chiari malformasyonları, Lizensefali, Ensefalosel, Dandy-Walker malformasyonu, kalp, üriner sistem, genital sistem anormallikleri gibi.
Korpus Kallozum Agenezisinde, şuan için fetüse herhangi bir müdahalenin yapılması söz konusu değildir. Yeni doğan bebeğin, ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi şarttır. MR yapılması da, tedavinin tanısı için gayet uygundur. MR ile beraber, eşlik eden diğer anormallikler mutlaka belirlenmelidir. Yeni doğan bebekte, metabolik hastalıklardan şüphelenilmesi halinde, detaylı olarak genetik ve metabolik araştırma yapılması gerekmektedir.
Korpus kallozum yokluğunda ilk bulgu epileptik bir nöbet şeklinde ortaya çıkabilir. Aşağıdaki çeşitli bulgular ortaya çıkabilir:
Görme bozuklukları, yeme zorlukları, anormal baş ve yüz bulguları, ağrıya yüksek tolerans, uyku sorunları, işitme zorlukları, kronik kabızlık, problem çözme ve kompleks görevleri yerine getirmede zorluklar, risk değerlendirmesinde yetmezlik, algısal sorunlar, yanlış bilgi vermek fakat bunun doğruluğuna inanmak, gelişimsel bozukluklar, yürüme, bisiklete binme gibi fonksiyonlarda gecikme, konuşmada gecikmeler, tuvalet eğitiminde gecikme, sosyal gelişimde bozukluk, dikkati toplamada zorluk, hiperaktivite, korkusuzluk, obsesif bozukluklar gibi.
Faik
15 Oca 2020Merhaba benim oglum sekiz yasinda ve mr ını cektigimizde dogustan korpus kallozum agenezik bulgusu bulundu ayrica hidrosefali rahatsizligi bulundu bu durumda ne yapmamiz daha iyi olur bir tedavisi mevcutmu diye sormak istedim
Prof. Dr. Erbil DURSUN
11 Şub 2020Web sitemdeki bir sorun nedeniye cevabım gecikti.
Çocuğunuzun yaptığı aktiviteleri incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Oğlunuzu bir serebral palsi gibi düşünebilirsiniz. http://www.felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim. Geçmiş olsun.
Sibel
1 Ara 201923 haftalik gebeyim detayli ultrasonda korpus kallozum 23 mm olmasi gerekirken 20 mm oldugu ve sag uc kismi 3 mm genis oldugu soylendi. Bu durum bebekte ne gibi durumlara yol acar. Ne yapmamiz gerekli. Bebektebaska hicbir rahatsizlik yokmus . Lutfen cevap yazarsaniz sevinirim.
Prof. Dr. Erbil DURSUN
2 Ara 2019Korpus kollozum ile ilgili gelişim anormallikleri ile ilgili yazımı okumuş olduğunuzu görüyorum. Burada geniş olarak anlattım. Ancak bu dönemde sizi takip eden kadın doğum uzmanınızdan bilgi almanız gerekmektedir. Geçmiş olsun.
ADEM
26 Eki 2019Merabalar hocam.hocam bizim 6 aylık bir oğlumuz var ve oğlumuz koroid kallozum agnezyali..şimdiye kadarda hiç bir problemi yok çok sukur.oglumub dünden ateşi var.bizde nöbet kecirmesinden korkuyoruz.boyle bir çocukta ateş ne kadar kokuludur ve ne yapmamız gerek?
Prof. Dr. Erbil DURSUN
3 Kas 2019Ateş konusu enfeksiyonla ilgilidir. Bu konuyu çocuk hekimleri ile konuşmanız gerekir. Eğer herhangi bir motor kuvvetsizlik, dengesizlik olursa bizimle ilgili olur. Geçmiş olsun.
Ayşegül Sözen
25 Eki 2019Merhaba hocam . Kızım 15 yaşında. Gebelikte corpus callosum agenezisi teşhisi konuldu. Ders başarısı düşüklüğü dışında bir sorun yok. Ancak adet göremiyor. Östrojen düşük. Corpus callosum agenezisi ile ılgili midir?
Prof. Dr. Erbil DURSUN
3 Kas 2019Konuyu kadın doğum uzmanı ile görüşmelisiniz. Geçmiş olsun.
Osman
4 Ağu 2019merhabalar hocam.hocam benim ogluma 24 haftalik hamileyken korpus kallozum agenezisi tanisi konuldu.oglum 39 haftaliginda dogdu.şimdiyse 4 aylik.şükürler olsun Rabbime hiç bir sorun yok.bu aydan sonra bir sorun olurmu?ayrintili cevaplarsaniz sevinirim.teşekkürlər
Prof. Dr. Erbil DURSUN
5 Ağu 2019Çocuğun gelişiminin nasıl gittiğini çok yakından izlemek gerekir. Bu çocuklarda büyümeyle birlikte gelişim gerilikleri olabilir. Geçmiş olsun.
Osman
5 Ağu 2019hər şey yolunda gidiyor.bir sorun yok şimdilik.anidən bir problem olurmu?
Prof. Dr. Erbil DURSUN
11 Ağu 2019Gelişim basamaklarını sıkıca takip etmek gerekir. Gelişim geriliği olmuyorsa sorun yok. Geçmiş olsun
meliha
19 Tem 2019Herkese Selam benim de yeğenim şuan 3 aylı. Rutin kontrollerine gidiyordu iki gün önceki kontrolde doktor göz ve mr istemiş mr sonucunda ise korpus kallozum agenezisi teşhisi konuldu ,gözlerinde şuan için bir sey cıkmadı ailecek oldukça perişanız daha 3 aylık bebeğimiz bizi neler bekliyor bu teşhis konulan bebeklerın ilk 5-10 senesi nasıl geçti , nasıl geçiyor bununla ilgili bilgi verecek bir aile olursa çok seviniriz şimdiden çok teşekkürler allah herkesin bebeğine uzun ömürler versin acil şifalar dilerim
Prof. Dr. Erbil DURSUN
24 Tem 2019Burası hastalarla iletişime geçmek için kullanılan bir platform değil. Sorularınızı bana sorabiliyorsunuz. Geçmiş olsun.
Funda
28 Tem 2019Slm hocam benim bebeğimde 31 haftalık doğdu serebral palsi dediler 1 emarda 6 ay sonra 2 emr çekildi korpus kallozum tanısı koydular bebeğim ileşme si için herşieyi yapıyorum şimdi 1 yaş 8 aylık 4 aydan beri fizik tedavi görüyor ne olacak bilmiyorum. İleşecekmi cevaplarsanız çok sevinirim
Prof. Dr. Erbil DURSUN
28 Tem 2019Öncelikle çocuğunuzun detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Yaşına göre yapabildiği fonksiyonların değerlendirilmesi ve muayene sonuçları önem arz ediyor. Geçmiş olsun.
Funda
28 Tem 2019Siz istanbuldamısınız sizin yanınıza bir getirsek yani ne zamn burda oluyorsunuz hocam daha oturamıyorum başını biraz tutuyor ayağına ağırlık verebiliyor aba, ham diyor
Prof. Dr. Erbil DURSUN
28 Tem 20190-530-3711855 ile görüşebilirsiniz.
Funda
28 Tem 2019Ulaşılamıyor numara aradık
Prof. Dr. Erbil DURSUN
28 Tem 2019Lütfen Pazartesi arayın.
Emrah
5 Nis 2019Merhabalar hocam eşim 31 haftalık hamile bebeğin kilosu 2.52 kg 44 cm boyu var Korpus Kallozum Agenezisi tanı konuldu doğumdan sonra ne yapmamız nere gitmemiz gerekiyor acaba bu rahatsızlığın açabileceği sonuçlar neler olabilir bilgilendirirseniz sevinirim?
Prof. Dr. Erbil DURSUN
15 Nis 2019Yoğun olduğumdan cevabım gecikti. Korpus kollosum agenizisini sizin de okumuş olduğunuz gibi yazdım. Bebeğinizin uygun olunca derhal muayeneye ve rehabilitasyona başlatmak üzere hazır olunuz. Geçmiş olsun.
Utku
1 Ağu 2018Hocam bebeğimiz anne karnında 26 haftalık. Bugün mr da korpoz callezium agnesizinin ince olduğu zeka geriliği olabileceği söylendi acaba doğana kadar bu korpozkalleziumun iyileşme durumu olur mu saygılar
Prof. Dr. Erbil DURSUN
8 Ağu 2018Bu aşamada Kadın doğum doktorunuzla görüşün. bebek doğar doğmaz çocuk hekimi ile temasta olun. Erken doğum olmasa bile bu sitede yazdıklarım çocuk için önemli olacaktır: https://www.felc-romatizma.com/premature-bebeklerin-degerlendirilmesi-ve-rehabilitasyonu/ Geçmiş olsun.
Batuhan candan
22 Tem 2019Hocam merhabalar çocuğumuz 5 yaşında konuşamıyor MR çekildi korpus kallozumda incelme ve nazofarenks tavanında adenoid vejetasyon haba pasajını daraltmıştır teşhisleri konuldu ne yapmamız gerekiyor
Prof. Dr. Erbil DURSUN
24 Tem 2019Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir.
zahide
27 Tem 2018benim oğlum 2buçuk yaşındayken mr da korpus kollozum agenezi olduğunu öğrendik.2yaşında yürüdü şuan 6yaşında ama daha cümle kuramıyor.sadece tek kelimeler söylüyor.anne ,baba, patates,kavun ,beyaz va.bunun gibi birçok kelime söylemeye başladı.sık sık başı dönüyo denge kaybıda var.beyin cerrahımızda bunların olabileceğini söyledi ve profesör dr.çocuk psikiatri mizde otizm teşhisi koydu .yaklaşık 3yıldır eğitim alıyo.bizim bunun haricinde neyapmamız gerekiyo .ilerleyen zamanlarda bizi ne bekliyo ,acaba birseyleri eksik mi yapıyoruz..cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Prof. Dr. Erbil DURSUN
31 Tem 2018https://www.felc-romatizma.com/korpus-kallozum-agenezisi/ sayfasındaki yazımdan faydalanabilirsiniz. Rehabilitasyon çalışmaları önemlidir. Geçmiş olsun.
Şilan
23 Tem 2018Iyi gunler hocam benim kizimda erken dogudu 37 haftalik ama dogumuma 1 ay vardi anne karninda gelisim geriligi vardi 3 hafta korpuz kollozum agenemisi tesisi konuldu metobolik testleri filan yapiliyo basini tutamiyo sese tepki vermiyo gozleriyle takip etmiyo ama isitme ve gorme testinde bi sikinti yok napamam gerekiyo
Prof. Dr. Erbil DURSUN
1 Ağu 2018Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. https://www.felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi. Geçmiş olsun.
Hesna
4 Tem 2018Mrblar doktor bey benim 18 aylık kızım karpus collozum ince görünümdedir algıda sorunlar var yürüme oturma henüz yok eğitim ve fizik tedavi alıyoruz fakat bi gelişim yok henüz ne gibi uygulamalar yapmalıyız
Prof. Dr. Erbil DURSUN
5 Tem 2018Çocuğun fizik muayene bulgularına bakmak lazım. Rehabilitasyon önemli. Algı terapileri, özel eğitim çalışmaları çok gerekli.
Aylin çakir
5 Haz 2018Bemin oglum 2007 dogumlu 10 yasinda anne karnindadayken korpus kollonzum agenemisi tehsisi kondu beraberinde hidrosafalin simdi oglum 5 sinif ogrencisi ileriki zamanda nelerle karsilacagimi bilmiyorum bana yardimci olurmusumuz…..
Prof. Dr. Erbil DURSUN
19 Haz 2018Korpus kollosum ile ilgili anormalikler bunun derecesine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Şu anda iyi bir durumda ise korkacak birşey olmadığını söyleyebilirim çünkü lezyon ilerlemeyecektir. Ancak elbette çocuğunuzun detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve muayenesi ile çok daha net konuşabiliriz. Geçmiş olsun.