Hürriyet

Felçli hastalar için robot

Felçte robot kullanımı
Felçte robot kullanımı

Türk bilimadamlarının ürettiği rehabilitasyon sürecini hızlandıran robot, hastaların kasları, kemikleri ve eklemlerinden beyine sürekli besleme sağlıyor.

Türk bilim adamları tarafından geliştirilen robot, felçli hastaların iyileşme sürecini kısaltıyor. ODTÜ Teknokent şirketlerinden Bama Teknoloji’nin genel müdürü Murat Topçu, 2010 yılında KOSGEB projesi olarak başladıkları “RoboGait”i TÜBİTAK desteğiyle yaklaşık 3 yılda bitirdiklerini bildirdi. Bu alanda çalışmaya başladıklarında, dünyada sadece İsviçreli bir firmanın üretim yaptığını anlatan Topçu, şunları kaydetti:

DÜNYADA 3 FİRMA ÜRETİYOR

“RoboGait’in çalışma prensibi; hastanın ağırlığı, karşı ağırlık sistemi ile kaldırılarak yürüyüş sistemine alınıyor ve yürümenin yeniden taklit edilmesi sağlanıyor. Biz başladığımızda dünyada sadece İsviçreli bir firma üretim yapıyordu. Bizim ardımızdan İsrailli bir firma da projesini bitirdi. Şu anda 3 üretici var. İsviçreliler 11-12 yıl Ar-Ge yaparken biz 3 yıl yapmış olduk. Bizim cihazımızın avantajları hem rakibinin yarı fiyatına olması hem de birçok fonksiyonun ekstra para ödemeden üzerinde gelmesi. Bizim cihazımızda hem pediatrik hem de yetişkin hastayı tek yürütücü ortez ile alabiliyoruz. Bu hem fiyat hem de kullanımda zaman avantajı yaratıyor.”

ROBOTİK REHABİLİTASYON

Proje danışmanı Prof. Dr. Erbil Dursun ise felç tedavilerinde beynin yeniden organize edilmesi gerektiğini belirterek, robot sayesinde organların beyine sürekli sinyal göndererek iyileşme sürecini desteklediğini bildirdi. “Türk mühendislerimiz yabancı robotlardan çok daha büyük teknoloji ile hem de o cihazların yarı fiyatına bu robotu ürettiler” görüşünü dile getiren Dursun, şunları söyledi:
“Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden reorganize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavi; aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Robot, hastanın yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için yürüme egzersizi yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin reorganize olması sağlanıyor, hastalarda gelişme bu şekilde gerçekleşiyor. Özellikle omurilik felçleri, inme dediğimiz beyin felci başta olmak üzere MS, polinöropatiler gibi birçok hastalıkta kullanılabilecek bir cihaz.”

TEDAVİYİ HIZLANDIRIYOR

Dünyada yapılan çalışmalarda robotik rehabilitasyonun, geleneksel fizyoterapiye göre üstünlüğü olduğunun belirlendiğini vurgulayan Dursun, “Rehabilitasyon tıbbında ‘tek tedavi’ diye bir seçenek yok. Önemli olan birçok tedaviyi birlikte uygulamak” dedi. Dursun, şöyle devam etti:
“Yapılmış olan çalışmaların sonuçlarından biz şunu görüyoruz ki robotik tedaviler, diğer tüm tedavilere eklendiğinde fayda da artıyor. Bütün tedaviler birbirini destekler. Şunu diyemeyiz, ‘Hastayı robota koyduk hasta iyileşti’ ama robotla yapılan çalışmalar, robotsuz olarak yapılan çalışmalardan daha yukarı seviyelerde netice veriyor yani tedaviye robotun katılması, hastanın iyileşmesinde bir üstünlük sağlıyor.”

Cüneyt ATEŞ/AA
30 Nisan 2013

 

This Post Has 16 Comments

  1. Figen

    Sayın Erbil bey..benim oğlum şuan 17 yasında serablel palsili bir genç.bir defa diz arkalarından ayaklarının içe dönüklüğü için 14 yaşında kas açma ameliyatı oldu.doktoru yoğun fizik tedavi önerdi.fakat yaşadığım yer v okul durumundan haftada bir gün bu imkanı bulabildi.biraz evde biraz denizden istifade ederek ve günlük ihtiyaçlarının bir kısmını kendi yapmaya idare olacak kadar öğrendi.geri adım atamıyor ve kasılmaları halen mevcut..fizik tedaviye vücut olarak yanıt verebilecek bir yapıda ama durumumuz kısıtlı.bu tür çocuklarımız için zamanın çok kıymetli olduğunu biliyorum.oğlum için daha faydalı olabilecek önerilerinizi yada tavsiyelerinizi bilmek istiyorum.saygılar…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Merve

    Benimde omur ilik felçli bi babam var robot la yürümek istiyor nerden nasıl bulabiliriz

  3. emine

    Merhaba erbil hocam ablam 25 yaşında mayista elektrik carpti kalbi durdu başarılı bir resustansiyon yapildi. Beyni yaklaşık olarak 8_9 dk oksijensiz kaldi . Bende son . Sinif hemsirelik okuyorum . Konuşamıyor yuruyemiyor . Emirlere tepki veriyor konusmaya zorluyor kendini. Hangi tedaviler var hocam lutfen ne gerekiyorsa yapmaya haziriz teşekkür ler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
  4. Nesrin Mutlu

    Hocam merhabalar benim 19 yaşında oğlum var zor doğumdan dolayı oksijensiz kaldı cp hastası ellerini kullanamıyor sağ ayağının ucuna basarak yürüyor sağ dizi içe dönük istemsiz kas hareketleri var problemini 3 aylıkken öğrendim ve 18 yaşına kadar fizik tedavisini hiç aksatmadan yaptırdım 12 yıldır yüzmeye götürüyorum robotik yürüme cihazı ve ellerini kullanabilmesi için bu cihaz Batuhan’a uygun olurmu yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu yaşta da serebral palsi için yapılacak çok şey var. Lütfen web sayfamı inceleyin.

  5. Ismail Uslu

    Selam,

    Oglum 3 yasinda ve Dystonic Cerebral Palsy si var.

    Lokomat Terapisi faydali olurmu sizce?

    1. Serebral palside yapılan tedavilerin bütünü önemli. Sadece Lokomat, sadece egzersiz değil her sistemi ilgilendiren tedaviler doğru bir şekilde yapılmalı. Robot tedavisi de çok suistimal edilmeye başlandı. Çocuk robota bağlanıyor ve robot pasif olarak çocuğu yürütüyor. Ve bu çoğu yerde haftada bir gün yapılıyor. Bu şekilde uygulamalarla bir yarar olmaz maalesef. Geçmiş olsun.

  6. ferda

    erbil bey siz detaylı yazarmısınız neler yapılması gerektigini

    1. Serebral palsi tedavisinde her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Özellikle spastik tip serebral palside, botoks (botox) tedavisi olmazsa olmazlardandır. Botox tedavisi ile cerrahi girişim endikasyonu çok azalmıştır. Bebeğiniz 20 aylıktan itibaren ve 10 kg olduktan sonra periyodik olarak botox uygulamaları yapılmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programlarına alınmalıdır. Bu şekilde ergenliğe kadar tedavi eder ve gerekirse bu dönemden sonra cerrahi tedaviler de uygulanabilir.
      Yalnız serebral palsi tedavisinde birçok yanlışlıklar yapılmaktadır:
      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Botox enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan botox etkisiz sanılmaktadır,
      3) Botox uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat botox uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
      4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  7. ayşen

    hocam size sorum oglum 4 yaşında serablal parzi dendi parmak ucu yürüyüşü var söledigimizde narmal yürüyo sonra aynı yürüyüşe devam ediyo dr diyo bu yürüyüşe alışmiş istese topugunu basar diyor ve koşuyoda her işni kendi yapıyo 2 defa botoks yaptırdım sizce ilerde neler olur şimdiden çok teşekkürler

    1. Geçmiş olsun. Çocuğunuzun durumuna göre yapılacak birçok tedavi var. Bunları tecrübeli ellerde yaptırmak gerekir. Lütfen web sayfamızı inceleyiniz. Burada serebral palsi bölümünü dikkatlice incelemenizi öneririm.

  8. ferda

    hocam size sorum oglum 4 yaşında serablal parzi dendi parmak ucu yürüyüşü var söledigimizde narmal yürüyo sonra aynı yürüyüşe devam ediyo dr diyo bu yürüyüşe alışmiş istese topugunu basar diyor ve koşuyoda her işni kendi yapıyo 2 defa botoks yaptırdım sizce ilerde neler olur şimdiden çok teşekkürler

    1. Geçmiş olsun. Çocuğunuzun durumuna göre yapılacak birçok tedavi var. Bunları tecrübeli ellerde yaptırmak gerekir. Lütfen web sayfamızı inceleyiniz. Burada serebral palsi bölümünü dikkatlice incelemenizi öneririm.

Bir cevap yazın