Rehabilitasyon, hayatı değiştiren davranış sürecidir. Rehabilitasyon sürecinde öğrenilen telafi edici teknikler, stratejiler ve tedavi edici programlar, aslında fonksiyonel düzeyi korumak veya artırmak için yapılan ve hayat boyu süren planlardır. Rehabilitasyon, yatan hasta olarak hastanede, evinizde veya tedavi için hastaneye günlük gidip gelerek poliklinik şartlarında uygulanabilir.

This Post Has 10 Comments

  1. birgül furtana

    merhaba annem 9 ay önce yüksek tansiyon rahatsızlıgı sonucu beyin kanaması sonucu sol tarafına felc geldi 2 ay bahcelevler fizik rehabiltasyon hastanesinde ardından 2 tur toplam45 günde samatya hastanesi fizik tedavi bölumude tedavi gördü suan tripotla yurumeye basladı fakat denge bozuklugu ve güc kaybı yuzunden düşmelerimiz ve düşme tehliklerimiz cok oluyor sol kolumuzu ve omuzumuzu oynatabiliyoruz fakat elimizde hareket evde hareketlerini yaptırıyoruz iyilwşme sürecini hızlandırmak zaman kaybınıa ugramamk için hangi yolu izlememiz lazım yardımıza ihtiyacınız var ilginiz için şimdiden tşk eerim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  2. nurhan

    Annemden 15 yıl önce sağ hemipleji oldu hastalıktan hemen sonra fizik tedavilere başlandı bastonla yürüyebiliyor ama sağ elini hiç kullananamiyor şuan yapılabilecek birşey varmı ?

    1. Felç sonucu oluşan hasarın üzerinden 15 yıl geçtikten sonra hiç bir yöntemle mucizevi bir ilerleme kaydetmek mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda hastanın çok rahatlaması sağlanabilir. Örneğin kasılmaları varsa, kolda ve elde ve ayak bileğinde eklem katılıkları varsa bunların tedavisi hastayı rahatlatacaktır. Yürüme fonksiyonunda ilerlemeler kaydedilebilir. Eğer kol ve elde bazı hareketler mevcutsa bunlar geliştirilebilir. Tüm yapılacak tedaviler diğer sistemleri de (örneğin konuşma) oumlu yönde etkileyebilir. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Geçmiş olsun.

  3. Nilgün

    Merhaba annem bir haftalık felç hastası ve sisli etfal hastanesinde yatmakta fizik tedaviye gideceği söylendi fakat 4 gundur alamadılar fiziğe ben yatağında egzersiz hareketler yaptırıyorum fakat fiziğe gitmediği icin gec kalmis olurmuyuz tesekkurler

    1. Metabolik durumu stabil olunca, felç için derhal rehabilitasyon çalışmalarına başlamak lazım. Çok önemli ve özellikli tedaviler yapılmalı. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar/ Web sitemizdeki şu bilgiler de sizin için çok önemli:” https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” Web sitemizdeki “felç” bölümünü lütfen çok dikkatli bir şekilde okuyun (https://felc-romatizma.com/felc/). Burada birçok sorunuza cevaplar bulabileceksiniz. Eksik bir şey hissederseniz lütfen tekrar çekinmeden sorunuz. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  4. aytaç

    hocam babam 4 gun once felç gecırdı sol tarafta sıkıntı var ancak ayagını gıdıkladgmzda hıssedyor tepkı veryor ama koluna tepkı vermıyor ve agzıda yamuk sol tarafı sizce bu hastalık gecermı ve surecı ne kadar surer

    1. Metabolik durumu stabil olunca, felç için derhal rehabilitasyon çalışmalarına başlamak lazım. Çok önemli ve özellikli tedaviler yapılmalı. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar/ Web sitemizdeki şu bilgiler de sizin için çok önemli:” https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” Web sitemizdeki “felç” bölümünü lütfen çok dikkatli bir şekilde okuyun (https://felc-romatizma.com/felc/). Burada birçok sorunuza cevaplar bulabileceksiniz. Eksik bir şey hissederseniz lütfen tekrar çekinmeden sorunuz. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  5. Savaş k

    Hocam,45 günlük iken hidrosefali nedeniyle sant takılan şu an 5 yaşında ki oğluma 10 gün once sant Revisyonu yapildi. Ameliyat zor geçti doktor ameliyat sırasında beynini kanatmis. Sol kol bacak dudak ta kuvvet kaybı vardı gözler sağa kayıkti. Fakat her geçen gün toparladı. Göz de kayma bitti, destekli yürümeye başladı.hemen fizik tedaviye başladı elektrikte veriliyor Sorum kısmı felc tamamen geçer mi. Yönlendirme için destek.

    1. Büyük bir ihtimalle çocuğunuz ameliyatın bir komplikasyonu olarak serebral palsi oldu. Lütfen öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkztli bir şekilde okuyun ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip edin. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın