Felç rehabilitasyonu

Felç rehabilitasyon programı kim tarafından düzenlenir?

Rehabilitasyon programını, felç rehabilitasyonu ‘nda uzmanlaşmış Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimi planlar. Her hastaya hastanın gereksinimlerine göre ayrı bir rehabilitasyon programı belirlenir. Rehabilitasyon programının belirlenmesinde tüm ekip elemanlarının fikirleri çok değerlidir (Felç rehabilitasyon ekibinde kimler yer alır?   Fizyoterapist felç rehabilitasyonunda neler yapar?   İş ve Uğraşı Terapisti felç rehabilitasyonunda neler yapar?). Belirlenen bu program çerçevesinde rehabilitasyon ekibi tarafından hastanın tedavisi yerine getirilir. Uygulanacak terapinin tipi ve miktarı her hastanın ihtiyacına göre değişir.

Felç rehabilitasyonu programlanırken nelere dikkat edilir?

Bazı hastalarda sadece kol-el fonksiyon bozukluğu varken, bazılarında buna yürüme fonksiyon bozukluğu da eklenmiştir. Öte yandan bazı hastalarda bu fonksiyonlar çok iyi olsa bile günlük yaşam aktivitelerinde kullanım yoktur veya azdır. Bazı hastalarda ciddi omuz ağrısı bulunabilir veya kompleks bölgesel ağrı sendromu denen ve felç sonrası 2-4 ay sonra gelişen çok önemli bir klinik durum ortaya çıkmış olabilir. Omuz ağrısı ve kompleks bölgesel ağrı sendromu eğer dikkatlice tedavi edilmez ise çok büyük sorunlara, hatta sakatlıklara yol açabilir. Örneğin, kompleks bölgesel ağrı sendromunda fonksiyonel hale gelecek bir el kullanılamaz duruma gelebilir. Bazı felç ‘lilerde yutma bozuklukları, diğer bazı felç ‘lilerde mental bozukluklar veya depresyon gibi durumlar bulunabilir. Yutma bozukluğu hastanın hayati durumunu dahi etkileyebilir. Depresyon hastada ve bütün ailede büyük bir sıkıntıya yol açabilir. Yine bazı hastalarda mesane fonksiyon bozukluğu olabilir ve hasta idrar kaçırıyordur ve durum hastada büyük bir rahatsızlık yaratabilir, böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.

Felç rehabilitasyonu programlanması; programlanmış mutfak aktivitesinin çalışılması

 

Dolayısı ile felç rehabilitasyon programı sadece el-kol-bacak egzersizlerinden ibaret değildir. Birçok sistem ele alınmalı ve bunlar yeterince rehabilite edilmelidir.

Felç rehabilitasyonu, bu işi bilen bir ekip tarafından titizlikle uygulanmalıdır. Rehabilitasyona programına bir an önce başlanmalıdır çünkü programa ne kadar geç başlanırsa başarı o kadar az olur. Birçok sistem gözden geçirilmeli, eksik konular çok iyi değerlendirilmelidir. Rehabilitasyon ne kadar yetersiz yapılırsa hastanın bağımsızlığı o kadar kötü etkilenir ve hatta hastanın yaşamsal fonksiyonları risk altına girer.

This Post Has 13 Comments

  1. Aysun

    Hocam babamin beynine pihti atti babamin sol tarafina geçici felç vurdu zamanla sporla fizik tedavi hareketleriyle bacaginin üzerine kalkabildi Şuan fizik tedavi hastanesine yaticak yanlız hekimi botoks ignesi varmış bunu koltuk altindan sıvı şeklinde verdiler bunun faydası varmıdır yan etkisi olurmu

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  2. Selda ÖZBAYRAKTAR

    Bir de hocam annemde tetrapleji vardı. Şu anda sol bacağını ve sol kolunu oynatabiliyor. Sol kolu başına kadar getirebiliyor. Sol bacağı da dizinden hafifçe bükebilecek kadar hareket var. Sağ taraf daha o kadar değil. Annem 56 yaşında. Hipertansiyon için antihipertansif kullanıyordu bu durumdan önce de. Aynı zamanda coraspin 100 mg kullanıyordu. Maalesef bu üzücü olayı yaşadık. Ama artık onun isteksizliği bizi de zor ve üzücü bir duruma sokuyor. Gerçekten ne yapacağımızı şaşırdık artık hocam. ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kendisinin gibi hastaların olduğu rehabilitasyon alanlarında bulunması önemli. Evde tutulması iyi değil. Evde Mümkün mertebe onu uyarıcı ortamar yaratılması lazım. Antidepresan kullanması olumlu. Sabırla çalışmalara devam edilmesi gerekir. Geçmiş olsun.

  3. Selda ÖZBAYRAKTAR

    Hocam merhaba,
    Annem 4 Kasım 2016 da iskemik atak geçirdi. Sağ pons sol pons sağ oksipital ve sağ mezensefalonda tıkanıklık tespit edildi. 20 gün yoğun bakımda kaldı. Yutma konuşma bozuldu. Çok şükür ki mekanik ventilasyon İhtiyacı olmadı. Hastanede yatışının 38.günü peg takıldı. 13 Aralık 2016 da taburcu oldu. Fizik tedavi yoğun bakımda fizyoterapist günde 1 kez ben de günde 2 kez toplamda günde 3 kez yaptık. Servis sürecinde fizyoterapist gelmediği için kendimiz günde 2 kez yaptırdık. Evde de devam ettik. Çok şükür kongraktür oluşmadı. Bası yarası yok. Yutkunma yumuşak kıvamlı yiyecekleri yutabilecek kadar geldi. Suyu henüz yutamıyor. Biz de onun için acele etmiyoruz. Bizim şu andaki sıkıntımız annemin hiçbirşey yapmak istemeyişi. Hep yatmak istiyor. Oturtuyoruz arada. Ağlıyor. Yatırın beni yorgunum halim yok diyor. Siz beni anlamıyorsunuz diyor. Bazen kelimeler çok net anlaşılır bazen yuvarlayarak konuşuyor. Şu an erkek kardeşimin evinde. Evime gidecem diyor. Sana kim bakacak diyoruz allah büyük diyor. Lustral 100mg ve ixel 25 mg kullanıyor. Ama artık ne yapacağımızı şaşırdık. ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kendisinin gibi hastaların olduğu rehabilitasyon alanlarında bulunması önemli. Evde tutulması iyi değil. Evde Mümkün mertebe onu uyarıcı ortamar yaratılması lazım. Antidepresan kullanması olumlu. Sabırla çalışmalara devam edilmesi gerekir. Geçmiş olsun.

    2. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kendisinin gibi hastaların olduğu rehabilitasyon alanlarında bulunması önemli. Evde tutulması iyi değil. Evde Mümkün mertebe onu uyarıcı ortamar yaratılması lazım. Antidepresan kullanması olumlu. Sabırla çalışmalara devam edilmesi gerekir. Geçmiş olsun.

  4. Anar

    Merhaba hocam ben 2yıl önce beyin kanaması geçirdim sol tarafım felç oldu tedavi gördüm şimdi yürüyorum ayakta problem yok amma sol kol ve elim rahat işletemiyorum ağırlık var sanki haraket ettirirken sağ elim gibi rahat haraket ettiremiyorum lütfen yardımcı olun kendim evde nasıl fiziki haraketlerle kolumu ve elimi iyileştire bilirim ALLAH rızası için bir şeyler önerin maddi durumumuz iyi diyil tedavide olamııyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemi inceleyin burada bazı bilgiler bulabilirsiniz. TV programlarım da var web sitemde onları da izleyin. Geçmiş olsun.

  5. Işıl özaltay

    Merhaba babam 4 ay once beyin damarina giden pihti yuzunden sol tarafindan felc gecirdi bilinci yerindeydi ve 2.gun ayagi kalkti yurudu felci gecti sadece yuzunun sol kisminda kalmisti 5.gunden sonra sadece dudaginda hissizlik vardi. Bu durumdayken 4 ay sonrasinda yani simdi tekrar ayni seyi yasadi bu sefer sag tarafinda felc. Suuru kapaliydi birinci gun konusmadi ikinci gun konustu 3.4. Gunler ayaklandi elini ayagini oynatiyor yuruyordestege ihtiyaci yok ama kontrol bozuklugu var. Ve asiri sinirli uzerine panik atak rahatsizligi tetikledi evde sakinlestirici ve kan sulandirici ilaclarini kullaniyoruz.sorum nezamana tam toparlanir kalicimidir ve tekrarlama olasiligi nedir. Sigara cok iciyordu tamamen birakti.cok tesekkurler

    1. Lütfen web sitemdeki “Felçten değil bilmemekten korkun” başlıklı kitapçığımı okuyun. Geçmiş olsun.

  6. Seda

    Merhaba hocam annem 10 yil omce trafik kazasi gecirdi ve sag kolunda his kaybi oldu. Omuzlari hep agriyordu ancak son gunlerde kolunda uyusma oldu ve masaj yaparkem sanki kaskati olduğunu hissettim ve cok korktum. Elinin durusu normal fakat tam yumruk yapamiyor. Onerecrginiz hareketler varsa bunlari yaptirmak isterim anneme eski haline donmese bile bu uyusuklugun geçmesine yardimci olur diye düşündüm .

    1. Öncelikle teşhisin konması gerekir. Eğer örneğin bir derin damar tıkanıklığı varsa hareket yararlı değil zararlı olacaktır.

Bir cevap yazın