Felç tedavisi ‘nde başarı nasıl sağlanır?

Felç tedavisi ve felç rehabilitasyonu ‘nun başarılı olması, oluşmuş lezyonun durumuna, hastaya, hastanın ailesine, hekime ve rehabilitasyonun ekibinin ve planlanan rehabilitayson programlarının yeterliliğine bağlıdır.

Lezyonun durumu

Beyinde oluşmuş hasar kanama ile oluşmuşsa felç daha ölümcül olur. Damar tıkanması sonucu gelişen felçler daha az oranda ölüme neden olur ancak beyin kanamasından kurtulanlarda fonksiyon kazanımı daha iyidir. Beyinde oluşmuş olan lezyonun yeri ve büyüklüğü de sonucu etkileyen faktörlerdendir. Hayati fonksiyonu etkileyen yerlerde bir lezyon oluşmuşsa felç prognozu kötü olacaktır.   

Felç tedavisi ve rehabilitasyonu başarısı, beyinde oluşmuş lezyonun ciddiyeti ile yakından ilgilidir.

Hastanın durumu

Hastanın diğer hastalıkları da felç rehabilitasyonunda başarıyı etkiler. Ne kadar çok başka hastalık varsa rehabilitasyon o kadar zor olacaktır. Hastanın diabeti, kalp hastalığı, akciğer hastalığı gibi başka sistemlerde hastalıkları bulunması prognoz açısından iyi değildir.

Öte yandan hastanın psikoloji de çok önemlidir. HAsta depresyonda ise bu durum mutlaka tedavi edilmelidir. Ayrıca hastanın hafıza sorunları, dikkat eksiklikleri, tedaviye isteksizliği gibi durumlar da değerlendirilmelidir. Hasta motive olmalıdır. Rehabilitasyon ekibi hastanın motive olması için uğraş vermeli, hekim gerekli ilaçları yazmalıdır.

Ailenin durumu

Felç rehabilitasyonunda aile çok önemlidir. Aile tedavi için ne kadar istekli ise başarı o kadar yüksek olur. Ailenin hastaya yaklaşımı, onu önemsemesi, rehabilitasyon programlarında bulunup bunları öğrenmesi ve hastaya uygulaması başarı şansını yükseltir. Aile hastaya her konuda destek olmalı, onu anlayışla karşılamalı ve motive edici tutum içinde olmalıdır.  

Hekim ve rehabilitasyon ekibinin durumu 

Felç rehabilitasyonu özel bir eğitim gerektiren karmaşık bir bilim dalıdır. Hekim rehabilitasyondan iyi anlamalı ve ekibiyle birlikte uyum içinde çalışıyor olmalıdır. Hastanın klinik durumu çok iyi değerlendirilmeli, rehabilitasyon programları her sistem dikkate alınarak itina ile çizilmeli, hastanın takibi çok sıkı bir şekilde yapılmalıdır.

Özetleyecek olursak felç ‘de başarı şunlara bağlıdır denebilir:  

  • İnme’nin nedenine
  • Lezyonun beyindeki yeri ve ciddiyetine, beyin hasarının derecesine
  • İnme’den oluşan özürlülük ve engelliliğin tipi ve derecesine
  • Rehabilitasyonun ne kadar erken başladığına
  • Hastanın genel sağlığına
  • Hastanın tutumuna
  • Rehabilitasyon ekibinin yeteneklerine
  • Aile bireyleri ve çevresinin uyumuna
  • Aile ve toplum desteğine

Ayrıca bakınız:

This Post Has 8 Comments

  1. samet

    Hocam merhaba, annem (63 yaş) şah damarı tıkanıklığı ve pıhtı atması sonucu kısmi felç geçirdi. Hastanede tedavisi sırasında 2. pıhtı atması sonucu konuşma, yutma ve sağ kol-bacağını hareket kabiliyetlerini yitirdi. Şu anda yoğun bakımda ve nörolog tarafından takip ediliyor, 1 ay geçti. Damar açılması işlemi için nöroradyolojistler genel durumu iyileşmeden yapılmaz dedi. Fizik tedavi ve diğer rehabilitasyon uygulamaları için geç kalındı diyebilir miyiz? Beyindeki ölü bölgelerin yenilenmesine / tekrar fonksiyonları yerine getirebiliyor olmasına yönelik bir tedavi mümkün müdür?

  2. Nurtaç

    hocam merhaba bir arkadasım 1 sene once askerdeyken omruliginden vuruldu suan yuruyemiyor ama ayaga kalkabi li yor ve bacaklarinda his var adim atabiliyor rehabilitasyona devam ediyor yurume ihtimali varr mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Omurilik yaralanmasının derecesine ve uygulanan tedavilerin yeterliliğine bağlı olarak değişir. Geçmiş olsun.

  3. Gonul

    Hocam annem 8ay once sol tarafindan felc gecirdi uzun sure tedavi gordu fizik tedavi gordu ama pek olumlu sonuc alamadik annem 82 yasinda seker tansiyon ve kalp problemi var. Ama bacaginda kolunda his var hissediyor surekli dizim agriyor kolumda omuzumda aagri var diyor bir umut olabilirmi ama can yok yuruyemiyor hareket yok napmamiz lazim tesekurler

  4. Murat ay

    Hocam abim 7 gün önce yüksek tansiyondan hastaneye kaldırılmış hala hastanedeyiz sağ tarafı kol ve bacağında uyuşma ve görme bozuklugu ve durmadan aynı kelimeleri tekrarlama gibi problemleri var tedavi eden doktor tam olarak bilgi veremiyor ne yapmam gerekli yardimci olursaniz sevinirim

    1. Bu aşamada sizin dikkat edeceğiniz en önemli yazım şu: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” . Şu anda en önemli konular yatak yarasının engellenmesi, eklemlerde deformite olmasının önüne geçilmesidir. Hastanın metabolik durumu stabil olunca aktif rehabilitasyona başlamak lazım. Burada size yol gösterecek çok önemli tv programım da şu: https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE . Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

Bir cevap yazın