Felç ‘e giriş

Halk dilinde “ felç ” şeklinde anılan stroke ( inme, beyin felci, hemipleji) ‘nin 65 yaşından sonra görülme sıklığı %10 lara kadar çıkmaktadır. Toplumumuzda felç tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgili birçok söylenti ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Hastalar ve onların aileleri, bu bilgi kirliliğinden dolayı yanlış yönlenmekte ve güç durumlarda kalmaktadırlar.

Bu başlık altında anlaşılacağı üzere beyin felcine yer verilecektir. Ancak bu bölümde en altta ayrı bir başlıkta omurilik felcine de yer verilmiştir.

Felç tedavisi ‘nde çoğu zaman yetersiz rehabilitasyon uygulanmaktadır!

Felçlilerde çoğu zaman gereksiz, yetersiz veya yanlış şekillerde uygulamalar yapılmaktadır. Bilinmelidir ki, tedavi sadece basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi değildir. Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsizce doğru olmayan bazı mesajlar da verilmektedir. Örneğin en sık duyduğumuz yanlışlıklardan bazıları ozon veya kuantum gibi uygulamaların tedavide gerekli olduğu yönünde yapılan telkinlerdir. Bunun tersi durumlarla da karşılaşabilmekteyiz. Örneğin kas kasılmalarının erken tedavileri çok önemli olduğu halde, buna “gereksiz” veya “zararlı” bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir. Hastalar ve aileleri, önerilen ve etkinlikleri konusunda tıbbi kanıt olmayan alternatif tedavi yöntemleri konularında çok dikkatli olmalıdırlar ve güven duydukları tıbbi birimlere mutlaka danışmalıdırlar. Tedavi görecekleri yerlerde, bu hastalıkla ilgili hangi tedavilerin uygulandığını mutlaka detaylı bir şekilde araştırmalıdırlar.

Felç ‘te Aile Bireylerine Düşen Görevler

Hastaların aileleri veya yakınları, hastaların tedavi oldukları yerlerde bizzat terapilere de katılmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, hastalığın tedavisinde rehabilitasyon ekibinin her elemanının büyük önemi olduğu gibi, ailelerin de tedavilere katılmaları ve bu tedavileri öğrenmeleri/sürdürmeleri gereklidir. Zaten aile bireyleri de rehabilitasyon ekibinin en önemli elemanıdırlar. Rehabilitasyon ekip elemanlarının büyük eksiklik gösterdiği, hastaların terapilerinin ailelere açık tutulmadığı, hastalık hakkında geniş şekillerde bilgi ve tedavi olanakları sunulmayan tedavi merkezlerinin hastalarımıza fazla bir yararı olamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Ayrıca bakınız:

Felç (inme, beyin felci, hemipleji)

This Post Has 981 Comments

  1. Hatice

    Geç kalınmış inme tedavisi
    HB

    Hatice Biber
    4.10.2017 (Çar) 14:00
    Kime:
    [email protected];
    Merhaba. Kusura bakmayın rahatsız ettiğim için. Sorunumla ilgili hastanın özellikleri
    74 yaşında hasta. 3 yıl önce beyne pıhtı atması sonucu beyin hasar gördü. Sol hemipleji gelişti. Ayrıca olaydan iki yıl sonrasında yapılan tomografi tetkiki sonucunda beyindeki hasarın geniş bir bölgeyi kapladığı doktor tarafından gösterildi. Vücut sarsıntıları, titremeleri nedeniyle doktora gitmiştik. Tanımlanmamış epilepsi tanısı kondu. Günde sabah, akşam olmak üzere toplam 1000 mg Keppra adlı bir ilaç kullanmaya başladı. Ama gün içinde ilaç kullanmasına rağmen titremeleri devam ediyor. Sol kolunun titrediğini görüyoruz ama yanında otururken koltuk da saklanıyordu ilk farkettiğimizde. Ama titremeler bu şekilde olmasa da devam ediyor.
    Genel durumu ise sgknin karşıladığı 1 aylık günde 1 saatlik fizik tedavi gördü sadece. Ona da 15 gün civarı geç başlanmıştı. Şu anda kolundan tutularak yürütülebiliyor. Önce tek kişi tutup yürütebiliyordu. Sonradan iki kişi yürütmeye başladı. Düşmeler arttığı ve yürüyemez hale geldiği için. Günde iki kez yürütülerek lavaboya götürülüyor. Kolunda hiç hareket yok zaten. Kolunu yukarı kaldırınca sadece zorlanınca kendine doğru çekebiliyor. Ayrıca kolunu elinden tutarak havaya kaldırınca hemiplejik taraftaki (sol) eli ve kolu, kısa süreli titriyor. Bu yüzden elini tutup havaya kaldırmaya korkuyorum titreyecek diye.
    Sürekli baş ağrısı, kaşıntısı var. Otururken bacağını kendi gücüyle hafif havaya kaldirabiliyor. Ama dayanıklılığı çok düşük. Diz kapağı da dışa dönük durumda zaten.

    Durumu böyle anlatabildiğim kadarıyla. Sormak istediğim ise bu kadar geç kalinmişken çünkü doktorlar ve kitaplar 2 yıldan sonra hatta 1 yildan sonra iyileşmenin olmayacağını, beyin gelişiminin 1 yildan sonra durduğunu yazıyor ve söylüyor. Beyindeki hasar zaten doktor çok büyük demişti. Bu durumda 3 yıl geçmişken yataklı fizik tedavi merkezinde tedavi alsa yatılı olarak. Az da olsa iyileşme şansı var mıdır? Eğer var derseniz imkanları zorlamak istiyorum. Ve felç için kullanılan pasif egzersiz aletlerinin faydası ya da sakıncası olur mu tavsiye eder misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Son yapılan çalışmalar beyindeki değişimlerin uzun sürelerde sürebileceğini gösteriyor. Elbette ilk zamanlar çok kıymetli. Bu dönemlerde yapılacak çalışmaların vereceği sonuçlar çok daha fazla. . https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

      1. Duygu kaya

        Selam hocam benim hastam 73 yaşında 16 ekim 2017 de beyine pıhtı attı ilk gün ayaklarının üzerine durabilyordu ama şimdi duramıyor oturamıyor denge sağlıyamıyor ama ayklarını kendi gücüyle yukarı kaldırabiliyor doktorumuz benin büyük kısmı ölü dediler fizik tedavi ile iyileşme olasılığı varmıdır ne yapmalıyız teşekkürler

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
          Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
          https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
          https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
          https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
          https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Funda Ardan

    Merhaba, 6 hafta önce banyoda düştüm ve kafayı vurdum. Farklı 3 bölgede ağrı var (en az 3 kez kalkıp düştüm demek ki). Tomografide ve kan testlerinde bir sorun çıkmadı. Travma dedi doktor ve dinlenme tavsiye etti. Bugün aile hekimi amitriptyline 10 mg başlamamı söyledi. Hala daha kafamda sürekli olan ağrı var, kalp üzerinde ani ve kısa süreli ağrı (düşmeden sonra nabız 40 larda idi, şimdi 58 civarı genelde, ani tansiyon düşmeleri vardı geçti), karmakarışık yapıyorum gönlük hayattaki işleri, mide bulantısı, aniden ne yaptığımı unutma, aşırı uyuma veya uykusuzluk durumları yaşıyorum. Sizce bir nörologa görünüp MR çektirmeli miyim, yoksa ilacı içip sabırla iyileşmeyi mi beklemeliyim. Çok teşekkürler şimdiden cevabınız için.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Cevabım gecikti yurt dışındaydım. Kesinlikle nörolojiye görünmelisiniz. Geçmiş olsun.

  3. Yaren esen

    Merhabalar benim anannem 74 yasinda beynine pihti atmis ve damari tikamis ve beyin felci gecirmis damarda kanama olmus suan yogum bakimda ve bilinci yerinde degildi birkac gundur kafasini ceviriyor ve. Gozunu acip kapadi Ama boynunda alti hareketsiz bogazinda delik acilarak hava veriliyor burnundanda mama suan midesine delik acilacak yaklasik 40 gundur yogum bakimda bu hastanin durumu hakkinda bilgi istiyorum yardimci olursaniz sevinirim simdiden tessekkur ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Ağır bir felç olduğu anlaşılıyor. Şu anda yoğun bakımdan çıkmasını beklemek gerekir. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun. Özellikle bu yazımın altındaki resimleri çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. İnşallah anneanneniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  4. Buse kurt

    Hocam Merhaba dayım 60 yaşında, 2 gün önce aniden fenalaştı. Hastaneye gittiklerinde beynin sol tarafı felç dendi ve yoğun bakıma alınıp uyutulduğunu söylediler.. Beyne kan pıhtısı atmış kalbi.. Doktorlar ilaç vermediklerini uyanması gerektiğini söylüyorlar 2.gün şuan bi tepki vermiyo uyanmadı ve biraz ateşi varmış.. Sizce normal mı bizi nasıl bi süreç bekliyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Şu anda yoğun bakımdan çıkmasını beklemek gerekir. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun. Özellikle bu yazımın altındaki resimleri çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. İnşallah dayınız yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

      1. Gulbahar akin

        Hocam benim annem 1 ay oldu sag tarafina pihti atti ve felc oldu simdi fizik tedavi goruyor. Elini aygini oynatiyor . Bizim yardimimizla yuruyebiliyor biraz el ve ayak parmaklari oynamiyor bu hasta iyilesirmi hocam

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
          Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
          https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
          https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
          https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
          https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  5. Ezgi

    Selamlar hocam eşim 34 yaşinda bir hafta on gün önce uyandıgında dengesini kaybedip düştü kustu sol tarafını hissetmiyordu hastanede damarlar tıkalı olduğu söylenip iki gün yoğun bakımda yattı beyincik ve üst tarafta bi bölge tıkalıymış bir hafta serviste kalıp taburcu olduk yürüyor konuşuyor normal hayatına döndü fakat sürekli uyku hali yorgunluk sol ayak tabanında uyuşma gözlerde bulanık görme var olay olalı on gün olacak ilaçları kullanıyor bunlar geçermi yoksa hepmi böyle kalacak doktorumuz genetik olması üzerinde duruyor tekrarlama riski muhakkak vardır ama ilerisinden hiç mi Ümit Yok bu tıkanıklık hep kalan bir hastalıkmı normalmi bu uyku halleri teşekkür ediyorum hocam

  6. Burak

    Merhaba hocam ben iki yaşında. Beyin felçli geçirmişim şimdi işe sağ kolumu rahat kullanamıyorum çatal bıçak vb şeyleri tutamıyorum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  7. erkan

    hocam kolay gelsin abimizin birisi bayramın birinci günü fenalastı soguk soguk terleme ve sol tarafını kullanamama gibi hastayı acilen hastaneye yetiştirdik yogun bakım ünitesine alındı devlet hastanesinde doktor yoktu ikigün yogum bakımda kaldıktan sonra özel bir hastaneye sevkettiler ve halen yogun bakımda hasta yüksek tansiyon hastası ve ilaçlarını hiç kullanmamış damrlarında yüksek oranda genişleme var çoğu hastane doktorlarıyla görüşmüşler kimse birşey yapamamış ailenin eli kolu bağlı ve bekliyorlar 37 yaşında erkek hasta bizi aydınlatacak bir öneriniz varmı şimdiden teşekkürler….

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Verdiğiniz bilgilerden bir anlam çıkarmak zor ancak sanırım beyinde hasar oluştu ve felç meydana geldi. şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . Özellikle bu yazımın altındaki resimleri çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. İnşallah abiniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  8. Emrah

    Hocam sözlümün uyuşturucudan dolayı kalbi durdu 2 haftadır yoğun bakımda ellerini ayaklarını oynatabiliyor enfeksiyon kapmış ateşi hiç düşürmüyor beni duyuyorsan ellimi sık dediğinde sıkıyor ama doktorlar bilincinin istedikleri gibi olmadığını söylüyorlar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında idim cevabım gecikti. Hastanın durumu nasıl şimdi?

  9. Arzu Kurt

    Hocam Merhabalar Babam 2 ay önce karotis ameliyatı oldu sonrasında hiç olmadığı halde epilepsi krizi geçirdi 2 gün norilojide yatti hastaneden taburcu oldugumuzun gecesi kan sulanditicilardan dolayi beyim kanaması gecirdi 2 gün içerisinde 3 kere ameliyat oldu.Sağ tarafta 2 kafatasi kemiği alındı 29 gün sonra makinaya ayrıldı servise çıktı fakat enfeksiyonu yüksek olduğu için 4.4.kez ameliyat edip beyni yikadilar şu anda 12 gün oldu tekrar makinaya bağlı servise çıktığında tek tük konusabildi. Bilinci vardı. Sol kolu tamamen hareketsiz fakat sol ayagında dokundugumuzda tepkisi vardı. Yoğun bakımdan sonraki surecimiz nasıl olur acaba? Sağ beyin çok hasarlı diyo doktorlar yuruyebilir mi? Tesekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Diğer hasta yakınının mesajında olduğu gibi Şu anda sizin için en önemli yazım https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımdır, özellikle bu yazının alt bölümlerindeki resimler çok önemlidir. Beyinde hasar büyükse elbette iyileşme de az olacaktır. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      1. Alim gul

        Beyin kanaması ve tramva sonrası sol taraf kısmı felc

        Babam 1 ay evvel tramva sonrası beyin kanaması geçirdi
        Subroknoid kanama diye geçiyor.
        8 gün beyin ve sinir cerrahi yoğun bakimda kaldı ameliyat olmadan çıktı.
        Tekerlekli sandalye ile taburcu edildi
        Bizi 5 cm yanda göremiyordu.
        Buradan yatılı ftr merkezine yatıldık
        11 gün kaldı kendi yürümeye kendi işini yapmaya başlayınca hafıza yerine gelince 1 gun bile tutamadik
        Şuan evde egzersiz ve yürüyüş yapıyor.
        Kontrol amacli 1 ay sonunda Çekilen beyin filmi normal insanın beyni ile aynıymiş.

        Şuan vücudunda problem kalan

        Sol ayak yurürken zayıf hareket ediyor.
        Desteksiz merdiven çıkamıyor
        Sol kol ağrısı omuzdan ele kadar
        Sol el 4 ve 5.parmakta uyuşma
        Hafif yuzfelxi
        Çiğneme ve yutkunma problemi katı yemeklerde özellikle (sanki boğaz şişmiş gibi bir izlenim
        Yürümede çabuk yorulma
        İlk kalkışta denge problemı baş dönmesi

        Hocam.
        Bundan sonra neler yapmalıyız.
        İlk 1 ay bize göre iyileşme hızlı oldu.
        Gerek fiziki gerek mental.
        6 ay çok önemli deniyor
        Hangi metodlari uygulatmaliyiz.

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Yurt dışında idim uzun süre cevap yazamadım. Hastamızın şu anki durumu nedir? Geçmiş olsun.

          1. alim gul

            hocam tekrar mrb,
            şuan ki durum,kazadan 2 ay sonra,
            mental olarak kalan ,
            dikkat eksikliği,uyuklama hali,yorgunluk hissi
            fiziksel olarak ise,
            yatış ve kalkışlarda baş dönmesi,
            gün içinde kulak çınlaması
            sol kolda ağrı, sol el 4.5.parmaklarda uyuşma ve hissizlik
            yarım kilo eşya kaldıramiyor.
            el için emg çekilde sonuç aşağıdadır.
            Noroloji,lyrca 75 mg ilaç +elden ftr önerdi.(sinir zedelenmesi olduğu söylendi)
            Üniversite hastanesinde ftr doktoru gerek yok dedi, uzun sürecek iyileşmesi dedi.zaman vermedi.Kendi kendine iyileşeceğini söylüyor.
            Özel ftr merkezinde parmaktan ftr alıyor 10 günde ilerleme olmadı ağrı ve parmak hissi düzelmedi.

            EMG raporu şu şekildedir. -SENSORY;L ULNAR DIGIT V WRIST; REC.SITE;V LATENCY;PY PEAK AMPL+ DISTANCE+ VELOCITY;.DEĞER YOK R ULNAR DIGIT V WRIST;REC.SITE;V LATENCY;2,2 ms PEAKAMPL;11,6 DISTANCE;11 VELOCITY;50 -MOTOR; L ULNAR WRIST LATENCY;2,95 ms AMPL;6,4 ms DISTANCE;VELOCITY;DEĞERYOK L ULNAR B ELBOW LATENCY;7,6 ms AMPL;5 ms DISTANCE;26 cm VELOCITY;55,9 L ULNAR A ELBOW LATENCY;8,6 msAMPL;4,7 mvDISTANCE;6 cmVELOCITY;60 m/s İncelenen sinirlerde sol ulnar sinir duyusu alınamamıştır. Diğer sinir iletimleri normaldir.
            Şu an için nasıl bir yöntem belirlemeliyiz.?
            Tüm bu süreçte sayfanızda verilen bilgi ve videolar bizlere ışık tuttu
            çok teşekkürler,

          2. Prof. Dr. Erbil DURSUN
            Prof. Dr. Erbil DURSUN

            Evet bu durumda sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam edeceksiniz. Ayağa kaldırma durumu oluyor mu? Bacaklarındaki hareketlilik nasıl? Bir de neredesiniz?

  10. Melisa Eski

    Merhabalar, benim annem 50 yaşında.
    Öncelikle bir aksam 12.00 dan sonra tam saati hatırlamıyorum 1.00 gibi falan sağ kol ve bacağında uyuşma oldu ,masaj ve sıcak kompres yaptık ,geçti. Ara ara (saat saat) denge bozukluğu, bas dönmesi oldu.
    Yutkunmada güçlük de oldu.
    Bugün de yine baş dönmesi buna bağlı olarak denge bozukluğu, sağ kol,sağ batakta uyuşma, konuşma bozukluğu, sağ kolda güçsüzlük , dudağın sağ tarafı aşağıya doğru kaydı. Ne yapabilirim ?Lütfen yardımcı olun.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mesajınızı biraz geç cevaplayabiliyorum. Annenizin nöroloji hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Geçmiş olsun.

  11. Damla özcan

    Babam 62 yaşında yaklaşık 3 hafta önce boyundan beyne giden atardamarda %95 tıkanıklık olduğu için stent takıldı. 3 gün önce karın ağrısı ve üşüme şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Vücudunda %56 enfeksiyon olduğu söylendi eve getirildi yarım saat sonra kendini iyi hissetmediğini söylediği anda ambulans çağırdık ve hemen müdahale ettik felç geçirdiğini anladık beyincik de pıhtı atmış yoğun bakımda konuşuyor fazla anlaşılmıyor ama bilinci yerinde sol tarafını kullanamiyor ayağında his var gidiklaniyo elini omzundan hareket ettirebiliyo burundan besleniyo beyincik de olduğu için hasar kalıcı olur mu tekrar geçirme riski varmı cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hasarın durumu rehabilitasyon çalışmaları ile olumlu yönde ilerleyebilir. Ancak hasarın derecesi, beyindeki yeri önemlidir. Beyincik hasarları genellikle zordur. Hastanın değerlendirilmesi ve buna göre tedavi planının çizilmesi gerekir. Geçmiş olsun.

  12. Terzioğlu

    Hocam merhaba ;
    Annem 2 ay önce beyne pıhtı atması sonucu sağ tarafında tamamen güç kaybı algıda sorun ve konusma kaybı yasadı.
    Son iki haftadır algısında büyük bir ilerleme olustu ama genede dönemsel gün içinde git geller yasıyoruz ama her gecen gun azalıyor normale dönüyor. Rizede ikame ettiğimiz için burda fizik tedavimize basladık ayakta geri dönüşümler basladı fakat kolun bize daha gec geldiğini belirtiler basif egzersizle hergun devam ediyoruz. Konusma terapisti ne yazık ki bu civarda yok 2 ay sonra hastamızı istanbula götürmeyi planlıyoruz en azından konusma ile ilgili bu süre içerisinde bunu yaparsanız iyi olur dediğiniz birsey olurmu. Sakız çiğnetme balon şişirme vs vs gibi.
    Birde hocam hastamıza ilk olaydan sonra emar cekilmedi cekilip neresi nekadar etkilendi gibi sorulara cvp bulabilmek adına mantıklımıdır. Tesekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      MR’ın gerektiğini düşünmem. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir.

  13. arslan

    Hocam merhaba ben 60 yasindayim yedi ay once kalp krizi gecirdim belden yukari normal yalniz belden asagi felc ayaklarim calismiyor halen fizik tedavi yapiyorum doktorlarin demesine gore belde ayaklara giden iki tane damar kan pihtilarindan dolayi tikanma olmus bacaklarimin calismamasini ona bagliyorlar acaba bu damarlari acma imkai varmi
    veya ne yapmam gerekiyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Damarların açılma ihtimali bu kadar zamandan sonra mümkün değil. Rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı. Geçmiş olsun.

      1. Nurcan

        Mrb hocam. Benim annem 7 ay önce damar tıkanması sonucu felç geçirdi . Sağ tarafında hissizlik , hafıza kaybı yasadi. Ama şimdi toparlandı yürüyebiliyor vücudunu kullanabiliyor. Ama hafızası tam olarak yerine gelmedi kafamin içi allak bullak diyor .. yazı yazamıyor soru sorduğumuzda cevap veremiyor neyin ne olduğunu biliyor ama doğru cevabı soyleyemiyor sürekli bı halsizlik var.. bu durumda ne yapabiliriz zamanla gecermi yapabileceğimiz bişey var mı tesekkurederim

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
          Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
          https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
          https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
          https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
          https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  14. Duygu

    Hocam merhaba. Babam 69 yaşında pazartesi günü kalbindeki pıhtı beynine attı sağ tarafı tutmuyor. İlk gün komadaydı ikinci gün uyandı, gözlerini açabiliyor. Tepki veriyor sol kol ve bacağını hareket ettirebiliyor fakat konuşamıyor. Bugün doktor pıhtının beyindeki üç ana damardan birinde olduğunu söyledi. Kan sulandırıcı ilaç veriyorlar pıhtının erimesi için bir süre daha yoğun bakımda kalacağı söylendi. Sizce iyileşme durumu nedir ? Pıhtıının erime ihtimali varmıdır?

  15. Ezgi

    Merhaba hocam , annem 39 yaşında . 1 yıl önce olduğu kalp ameliyatında beyine oksijen gitmemesi sonucunda felç kaldı ve bilinci kapalı şuan . Beyninde pıhtı olduğu ve beynin iki tarafında da hasar olduğu söylendi. Ayaklarına ve ellerine dokununca çekiyor. Işığa bazen tepkisi oluyor, sesli olarak ise dediklerimizi zaman zaman duyuyor. Felci için Kök Hücre Tedavisinin faydalı olabileceği söylendi , bu tedavi bilinci kapalı hastalar için de geçerli oluyor mu ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kök hücre tedavisi henüz emekleme devrinde. Herhangi bir resmi uygulama henüz yok maalesef. Geçmiş olsun.

  16. YELİZ

    Merhaba hocam,

    35 gün önce kayınvalidem kalp krizi sonucu astım krizine girdi ve doktor kararıyla bayıltılıp yoğun bakıma alındı 4 gün boyunca bilinci yerindeydi ve az da olsa bize tepki verip konuşuyordu 4.gün kendisini uyutmamak üzere uyandırdılar ama bu sefer boş boş baktığınız ve gözlerinini bile oynatmadığını farkettiler film çekildi ve beyne pıhtı attığı öğrenildi sonrasında kan sulandırıcı verilmeye başlandı ve 35 gün oldu hala bir gelişme yok ne yazık ki hava makinesi gırtlak delinip ordan takıldı ama hiç bir gelişme yok sürekli aynı şeyleri duyuyoruz…. lütfen yardımcı olun bu gibi durumda nasıl bir yol belirlemeliyiz ???

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anlaşılan şu ki kayınvalidenizin durumu oldukça ağır. şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  17. gürkan çınar

    Merhaba Hocam.Babam 70 yaşında 1 hafta önce beynin sağ tarafında pıhtıdan dolayı felç geçirdi. Bilinci yerinde konuşulanları anlıyor kişileri tanıyor.Kalem ile yazı yazabiliyor kendini iyi hissettiği zaman.Sol kolu yerinden oynamıyor.Sağ kolunun ve sağ ayağının gücü yerinde.Sol ayağıda kalem batırınca gıdıklayınca tepki veriyor.Önce ağzı biraz yamulmuştu 3-4 gün sonra düzeldi ama konuşamıyor.Doktorla konuştuk doktor pıhtının etrafındaki ödemi attıklarını yeni bir pıhtı olmaması için yoğun bakımda tuttuklarını söyledi.Fizik tedavi ile belli bir noktaya getirebilirmiyiz babamı.Yoksa hep böylemi kalacak.Babam 3 sene önce sol tarafındaki kistten dolayı birkaç saatliğine konuşma bozukluğu yaşamıştı akabinde doktora gittiğinde kan sulandırıcı ilaçlar verilmişti.TAnsiyon kalp gibi bir hastalığı yok

    Teşekkürler

  18. 5439710898

    Hocam merhaba, Annem 68 yaşında ve 10 gün önce beyin sapına pıhtı atması sonucu şuanda yoğun bakımda, Annemin uyku ilaçı kesileli 6 gün oldu ancak henüz uyanmaya dair herhangi bir durum yok, ve yoğun bakıma yattığı günden beri durumu stabil, beyin kanaması yada pıhtıda artış tespit edilmemiş, yoğun bakımda kan sulandırıcısı tedavisi uygulanıyor. Ayrıca annem şeker ve yüksek tansiyon hastası, Annemin uyunma süresi ne kadar, biz ne yapabiliriz nasıl bir yol izleyebiliriz. Beklemekten başka, Hocam konu hakkında bilgi alabilir miyiz? ve bu tür hastaların akibeti nedir. Bizi aydınlatırsanız çok memnun oluruz. Şimdiden çok teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Annenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah anneniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Süreyi kestirmek imkansızdır. Çok geçmiş olsun.

  19. Musa

    Merhaba sayin hocam babam 1996 da beyin kanamasi gecirdi hastanede yatti o zaman ameliyat olmasi lazim dediler riskli olur diye yanasmadik gun gectikce konusma hareket bozukluklari cogaldi . Bypass ameliyati oldu kalbinde pil takili su an. 67 yasinda. Babam icin ne yapabiliriz lutfen bilgilendirirseniz sevinirim. Iyi bayramlar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  20. Musq

    Merhaba sayin hocam babam 1996 da beyin kanamasi gecirdi hastanede yatti o zaman ameliyat olmasi lazim dediler riskli olur diye yanasmadik gun gectikce konusma hareket bozukluklari cogaldi . Bypass ameliyati oldu kalbinde pil takili su an. 67 yasinda. Babam icin ne yapabiliriz lutfen bilgilendirirseniz sevinirim. Iyi bayramlar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  21. Yasin

    Hocam hayırlı akşamlar. Allah razı olsun burada çok önemli bir hizmet veriyorsunuz. Allah güç kuvvet versin.
    Hocam babam 3.5 yıl önce pıhtı atması sonucu felç kaldı. Hasar beyninin sol tarafında. Kanamada geçirdiği için kafatasının sol kısmını aldılar ve orası boş. Fizik tedavi sonucu bilinci tamamen açıldı. Ancak bir ay önce hareketlerinde azalma olmaya başladı. 15 gün önce doktora götürdük tomografisi ve kan tahlilleri yapıldı herhangi bir olumsuzluktan bahsedilmedi. Ancak bu hafta gözlerindeki kaymalarda arttı. Ne yapmamız gerekiyor, bir çare bulamadım. İnşallah siz yardımcı olursunuz. Şimdiden çok teşekkür ederim. Allah sizden razı olsun

  22. veli ay

    hocam merhaba, 67 yaşında olan anneme Antalya tıp fakültesinde bir ay önce spastik paraparezi teşhisi koyuldu.özellikle sabahları uyandıktan sonra ayaklarında yürümede zorluk çekiyor, kendi işini görüyor ama belli olmuyor bazen gün içerisinde de yürümekte zorlanıyor destek almadan da yürüyemiyor.Bu hastalık ilerler mi acaba?sadece kas gevşetici ilacı ve fizik tedavi yaptırıyoruz, bundan başka nasıl bir tedavi uygulanması lazım.botoks tedavisi uygulansa faydası olur mu?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Spastik paraparezik birçok hastamızda uyguladığımız tedavilerle hastalarımız daha konforlu bir hayat sürebiliyorlar. Hastalık ilerleyici olabilir. Yapılacak en önemli tedavilerden birisi de toksin uygulamalarıdır. Geçmiş olsun.

  23. arzu

    Merhaba hocam,
    Babannemin beyninde kan pıhtı atması sonucu kısmi felç geçirdi ilk gün sol kolu tutmuyordu.Sonraki gün yoğun bakıma alındı henüz 3 gün oldu dün kendisi gayet iyi aklı yerinde ve sol elini kolunu gayet güzel oynatıyordu. Bugün de sol kolunu rahat oynatıyor sıkıntı yok fakat aklı gitmişti hocam nolur bize akıl verin bu normal mi elini ve ayaklarını bağlamışlar herşeyden korkup sıçrıyor hiç alakasız konulardan bahsediyor normalmi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Henüz daha çok erken. Yoğun bakım doktorlarının izlemesi gerekiyor. Burada gerekli konsültasyonlar da yapılır zaten. Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  24. Ugur atalay

    Iyi gunler hocam..
    Kiz kardesim 2011 yilinda beyin kanamasına bagli olarak kismi felc gecirdi ve sol tarafi tutmuyor. Yillarca fizik tedavi görmesine ragmen halen sol tarafinda herhangi bir duzelme olmadi. Ne yapabiliriz

  25. mustafa berber

    hocam merhaba eşimden bahsetmek istiyorum size 2011 yılında kalp ameliyatı olduk aort değişti ve aort metal kapak takıldı comuadin denilen kan sulandırıcıyı yıllarca güzel kullandık fakat 2016 ortalarında bu düzeni kaçırdık ve metal kapak pıhtı yaptı.her ne kadar düzenli doktora gidip bu işin peşine düşsekte en son tekirdağ araştırmada temiz olduğumuz pıhtı kalmadığını söyleselerde eşim şu anda beyin sap girişinde ve beynin sol tarafında pıhtı atması sebebiyle..rahatsızlandı..şu andaki durumu sağ göz açık sol göz kapalı.konuşma ve yürüme hat safada bozukbilinç kısmen yerinde kişileri tanıyor fakat geriye dönük sorulara cevap verememekte..günün 17/18 saati uyumakta..size sorum bu aşamada ne yapmalıyız..şu anda tek söylenen kan sıvılığı 2.5 3.5 arası tutmamız gerektiği.eşim 39 yaşında lütfen bize bir yol gösterin…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam etmlisiniz. Bu şekilde hastalarım evlerinin bir odasını hastaya göre düzenliyorlar. Bir terapistin yardımını alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  26. şevval

    hocam babam 43 yaşında 5 yıl önce beyninde tümör olduğunu öğrendik ve felç geçirdi sol tarafı tutmadı ameliyat oldu radyoterapi gördü tümör tekrarladı ve 2.ameliyatını oldu kemoterapi görüyor fakat beyninde ödem olduğunu öğrendik konuşması çokdeğişti fakat herşeyi normal doktor 15 günlük kordexa tedavisi verdi eski konuşmasına dönebilir mi lütfen yardımcı olur musunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu aşamda konuşma terapisi yararlı olabilir. Geçmiş olsun.

  27. Umut

    Merhaba hocam benim Annem 78 yaşında 2 kere beyin kanaması geçirdi ama 2.cisinde sağ tarafında kısmi felç gerçekleşti.

    Annem yatarken krem sürdüğümde ayağı kımıldıyor ama kolunda hala belirti yok Annemin Bu şekilde bir kaç kezden fazla kımıldattı Size sorum şu Annemin Felçli tarafının iyileştiğini Nasıl Anlarım Ne gibi Belirtiler Olur Yazarmısınız Lütfen Acil

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  28. zafer

    merhabalar hocam 90 yasındakı ananem 8 gun once bılıncı yerınde olmadan yerde yatıyor bulduk 112 servısının ılk bulgusu pıhtı olarak tanımlandı sag tarafı felc kaldı konusma bozuklugu yasıyor 9 cu gun medıcalpark hastanesının yogum bakımından dırek eve taburcu oldu burundan mama destegı ıle evde bakılcagı soylendı bu durum hakkında bılgı alabılırmıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyin hasarı ve yapılan tedavilere göre değişir. Rehabilitasyona devam etmek gerekir. ​
      Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  29. pınardg

    Merhaba doktor bey,
    Dedemin rahatsızlığıyla ilgili araştırma yaparken sizlere rastladım. Katılmış olduğunuz programda verdiğiniz bilgileri dinleme imkanı buldum.

    Dedem 2008 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinde metal kalp kapağı ameliyatı geçirmişti. Daha sonrasında süreç iyi ilerledi ve normal yaşantısına döndü. 2016 Mayısında ise kullanması gereken ilaçları aksatması nedeniyle beynine pıhtı attı ve sol tarafında felç durumu oluştu. Durumunda bir iyileşme olup olmayacağı sanırım tetkikler sonucunda ortaya çıkacaktır. Dedem 70 yaşında ve Trabzon’da yaşıyor. Bu nedenle, ben öncelikle bilgi edinmek yapılacak bir durum söz konusuysa randevu alarak sizlerle görüştürmek isteğindeyim.

    Kolaylıklar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Dedenizin felç durumuna göre yapılabilecekler az veya çok olabilecektir. Yolunuz düşerse göreyim. Geçmiş olsun.

      1. Gönül

        Merhaba hocam. Teyzem 1 ay önce yüksek tanaiyon sebebiyle beyin kanaması geçirdi. Hemen ameliyata alındı bir hafta sonunda kafatasındaki direnç karnına alındı kanamada azalma başladı. Fakat 2 hafta içinde tekrar diğer dirençle değişiklik yaptı doktor. Bu kez kanama durdu. Toplam 3 ameliya geçirdi. Uyatılması beklenirken uyanma tepkisini son 4 gündür sadece göz kapağını açarak ve omuz sallayarak gösterdi. Dün ve bugun ise tepki kesildi yüzünde ve gözlerinde şişlik oluştu. Gözlerini bantladılar. Sizden bilgi almak bizlere iyi gelicek. Uyanması zaman alır mı yoksa durumunu hala atlatmış deilmidir…

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bu durumları kendi hekimi ile konuşmanız doğru olacaktır. Belli ki ağır bir beyin lezyonu var. Bunun atlatılması için yopun bakımda kalması ve tedavilerinin yapılması gerekiyor. Umarım atlatır, yoğun bakımdan çıkınca tekrar haberleşelim. ​
          https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Geçmiş olsun.

  30. Deniz

    İyi aksamlar, benim babam 51 yasinda
    1.5 ay once menenjit gecirdi ve hastaneye kaldirildi akcigeri kanama yapti duzeldi bobrekleri iflas etti ama duzeldi makina ile yasiyordu ama onuda cikartip bakicaklarmis ona gore taburcu ediceklermis yalniz sorum su babama antibiyotik fayda etmedi 1.5 ay menenjit gecirdi daha dun bitti diyolar beynin bi kismi hasarlanmis sanirim gorebilicek bakabilcek ama yurumek ve konusmak yokmus sadece beyin bukadarini yapabilirmis bunun bi tedavisi yokmu ya da duzelirmi lutfen acil

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyindeki hasarın ciddiyetine ve yapılacak tedavilere bağlı. Eğer hasar çok büyükse ilerleme kaydedilmeyebilir ve evde bakım hastası olabilir. Ancak bunu demeden önce ciddi rehabilitasyon çalışmaları yapmak lazım. Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  31. ahmet

    iyi günler hocam,

    babam yaklaşık 4,5 ay önce anevrizmdan dolayı acil ambulansla hastaneye kaldırıldı. ve aynı gece ameliyat oldu klip takıldı. yaklaşık 2 ay yoğun bakımda kaldı 2 gün uyuttular.3 gün yazı yazmaya başladı. soltaraf felçliydi ancak solunumu düzelmedi bilincinin açık olmasını ciğerine giden hortumun uyarılmasından olabileceği söylendi solunum düzelmeyince traköostomi açıldı ve bilincinin gelmeme ihtimalinin olduğunu söylediler. zaten onlara göre açık olması mucizeydi… ama gene bilinci açıktı midesine peg açıldı. herşey stabılken taburcu olabileceği söylendi. 48. günde diğer iki anevrizmasından embolizasyon yapıldı. embolizyondan bir hafta önce servise çıktı… bu işlemden bir hafta sonra sağ eliyle ağrıyı bile gösterirken bilinç gitti sağ tarafıda kullanamaz oldu. bu şekilde taburcu olduk. evde sol tarafı azda hareket etmeye başladığını gördük. evde Manuelpsikonorofizyolojik fizyoterapi adı altında elektrik ve iğne tedavisi aldık. birinci ayında fizyo terepiyle hareketlilik arttı. elini ayaklarını oynatmaya başladı oturtmaya ve azda olda anlık ayaka kaldırmaya başladık kilo aldı kasları düzeldi. 4. ayında nöbet geçirdi. şuan yoğun bakımda 3 haftadır. tekrar eve getirdiğimizde nasıl bir fizik tedavi uygulayabiliriz? bu durumdaki hastaya elekrik ve iğne tedavisi verilebilir mi? bu tedaviyi fizyoterapist veriyor.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nasıl bir elektrik tedavisi veriliyor bilmiyorum ancak bu tür iğne tedavileri nöbetin oluşmasına neden olmuş olabilir. Bizim uyguladığımız tedaviler Dünya’da kabul edilmiş uygulamalardır. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

      1. Canan

        İyi akşamlar hocam benim kız kardeşim 4 aydır trafik kazasından yoğun bakımda. Pazartesi günü servise alınacak fakat konuşma tanıma yok . Ben ablasi yim bana ne onerirsiniz daha çabuk toparlanması konuşması ve tanıması için

  32. kaan

    Merhaba bir tanıdığım beyinde yavaşça oluşan bir pıhtıdan dolayı sol tarafı felç geçirdi arada bir kaşınabiliyor 3. gününde 2 yerde tıkanıklık varmış bazen bilinci gidiyor. Geçme ihtimali varmı.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyin lezyonunun ağırlığına bağlı. ​
      Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  33. elvan aydın

    multisistem atrofi msı tanısı kondu ankara hacettepede bu hastalarada bakıyormusunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu hastalarda uygulanacak rehabilitasyon programları hastanın içinde bulunduğu duruma bağlı olarak yararlı olabiliyor. Geçmiş olsun.

  34. Emine

    Hocam merhabalar. Benim babam 75 yaşında ve yüksek tansiyon hastası. 6 gün önce aniden fenalaşarak (etrafındakilere deprem mi oluyor diye sormuş) hastaneye kaldırıldı. Yüksek tansiyona (18′ e 15) bağlı olarak beyin damarında tıkanıklık oluşmuş ve şu anda komada bilinci neredeyse kapalı ve solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda yatıyor. Cihazdan ayırma denemeleri yapılıyor ama kendi başına nefes almada sıkıntı yaşadığı için başarılı olunamıyor.Yani solunumunda da sıkıntı var. ( 3 yıl önce kalpten rahatsızlanıp anjiyo olmuştu ve 2 tane stent takılmıştı ve bu olaydan sonra ciğerlerinde ödem oluşuyordu dönem dönem. Bir de fenalaştığında kalp durma noktasına geldiği için hastaneye kaldırılırken ambulansta kalp masajı yapılmış ve sanırım bu esnada kaburga kemiği kırılmış.) Sağ tarafında güçsüzlük var deniliyor ve ağrılı uyaranlara az da olsa tepki verdiği söyleniyor bunun dışında refleksif hareketler dışında başka bir tepki veremiyor (göz kırpma-elini ayağını hareket ettirme) . Babamın durumu iyiye gider mi sizce kaç gündür yoğun bakımda olmasına rağmen durumda bir gelişme olmadı. Bu durumda çaresizce beklemekten başka elimizden başka bir şey gelmeyecek mi bizim? bir de merak ettiğim nokta şu_; beyin damarına cerrahi müdahalede bulunulamayacağı söylendi bize babamı uyandırmanın başka bir yolu yok mu ? Saygılarımla..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun bakım sürecinin bitmesini beklemekten başka çare yok maalesef. Bu durumda bir ameliyat yapılmaz. Size faydalı olacak yazım şudur lütfen çok dikkatli olarak sonuna kadar okuyun: ​https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun. Geçmiş olsun.

  35. ilter

    merhaba hocam bn anksiyete kaygı bozukluğu hastasıyım soğuktan bazen ensemde sanki bütün kanın toplanıyormuş gibi oluyor çenem kasılıyor diye gevşetmeye çalışıyorum kendimi felç olurmuyum ben

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu söylediklerinizle felcin ilgisi yok ancak bir psikiyatri hekimiyle görüşün lütfen. geçmiş olsun.

  36. Miray

    Hocam merhaba babam 3senedir önce anevrizma patlamasıyla ameliyat oldu kısmı felç geçirdi ama ıylestı 2 gündür felç geçirdiği bacağında çok şiddetli ağrı var acaba nedendir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Birçok nedeni olabilir. Felçten sonra kaslarda sertleşme olabiliyor ve bunlar ciddi ağrıya neden olabiliyor. Bakıp değerlendirmek lazım. Geçmiş olsun.

  37. adile çoban halkapınar

    hocam iyi günler.
    babam 13 gün önce beyin kanaması geçirdi. sağ taraf komple felç. fizik tedavi konusunda yepmemız gerekenler nedir. iyileşme görür müyüz. teşekkürler

  38. Alper Delen

    Hocam saygılar
    Annem 8 gün önce beynin sağ tarafında olacak şekilde ana damarlardan birinin tıkanması sonucu ağır bir felç geçirdi 112 acil ambulans ile Eskişehir yunus emre devlet Hastanesi’ne getirildi yoğun bakımda 9 gün kaldıktan sonra nöroloji doktorumuz önce servise çıkaracaktı ama biz oğulları olarak çok ilgilenince nöroloji ye bağlı mavi hastane diye yine özel odaya aldırdı burada hastaya mamayı nasıl vericez nasıl altını temizlicez nasıl bakıcamızı bakacak kişilere öğreteceğiz dediler ve bugün tek kişilik odaya aldılar semra hocam zamanı gelincede hastayı ftr ye sevk edicez dedi hastanın sıkıntısının ilerlemediğini ayrıca mevcut durumunda gerilemede olmadığını söyledi Annemiz hepimizi tanıyor süperde olmasa konuşuyor sağ ayak ve kolunu sorunsuz kullanıyor boynunu sağa sola çeviriyor ama sürekli uykum geliyor diyor anne anne aç gözünü deyince açıyor konuşuyor biz konuşmayı kesince hemen uykuya geçiyor doktorunuza soruyoruz felçten diyor ama ben sizden bu konuda yani UYKU halinden annemizi nasıl çıkartırız diye soracaktım bir hocamda ödemden dedi biz annemizin bu uyku halinden çıkartarak gerisi gelicek diye düşünüyoruz bu konu ile ilgili ne yapmamız gerektiği konusunda yardımınızı Rica ediyorum bu arada annem sabah 5 gibi uyanıyor babamla konuşuyor sorunsuz bir şekilde sabah saat 7 de tekrar uyanıyor ve yataktan kalkmaya çalışırken geçirdiği felç nedeni ile yere düşüyor ve gerisi anlattığım şekilde gelişıyor şimdiden teşekkürler Allah sizden razı olsun

  39. Mükü

    Hocam iyi aksamlar,
    Annem 16 Aralık akşam saatlerinde yüksek tansiyon sebebiyle beyin kanaması geçirdi. Fakat annemi 5 saat boyunca kırmızı alanda beklettiler, yoğun bakımda yer olmadığı için annemin dirhemi gece 3 te takıldı. Şuuru açık bir şekilde hastaneye ambulansla götürülen annem. Tam 41 gündür yogunbakimda yatıyor. Kanama çok derin olduğu için beynin fazla hasar gördüğünü söylüyorlar. Fazla hasarın sebebi geç müdahale olabilir mi? Bu süreçte kimi zaman durumunun kritik olduğunu, kimi zaman hemşirenin elini sıktığını söylüyorlar. Annemi her uyandirma çalıştıklarında tansiyonu çok fazla yükseldiğinden tekrar uyutmuşlar. Surec uzadigi icin Annemin solunumunu için boğazını deldiler, beslenmesi için de midesini. Şimdi durumunun stabil olmasi durumunda artik evde bakim hastasi oldugunu soyluyorlar. Bizlere gerekli eğitimleri ve raporları verip eve göndermek istiyorlar. Çok caresisiz, ne yapmanız gerekiyor? Annem her uyandirilmaya çalıştığında tansiyonu aşırı yükselen bir hasta. Sürekli ilaçlarla uyutuluyor bu sekilde evde bakım nasıl mümkün olabilir.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Evde bakım hastası olabilmesi için klinik durumu stabil olması gerekiyor. Eğer metabolik olarak vücut fonksiyonları normal olursa evde bakım hastası olabilir. Hekiminizle detaylı bir şekilde konuşun lütfen.

  40. Yasin can

    Hocam ablam 8 gün önce kalp kırizi geçirdi ve doktorlar beynin oksijensiz kaldığını ve talamusun ön lobun ve oksipital lobunda hasar gördüğünü söyledi bu gün ablam gözlerini açmış gözlerini açıp kapatabiliyor fakat göremiyor bu görememe sebebi bilincinin yerinde olmaması mı yoksa baßka birşey mi
    İlginiz için teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Oksipital lobda görme merkezi vardır bu hasarlandı ise görme fonksiyonu bozulabilir. Geçmiş olsun.

  41. garip

    selamunaleyküm hocam sabah saat 6 gibi annem düştü gizli tansiyon dediler annem ogün bizi duymuyordu tanımıyordu bir gün geçti bizi tanıyor konuşamıyor hareket yapıyor ayaklarını oynatıyor ellerini oynatıyor ama konuşamıyor zorlanıyor konuşmak için konuşamayınca ağlıyor hocam acaba zararı varmı bugün 2 ci günü doktorumuz dedi yüzde 50 beyin hasar görmüş hocam merak ediyorum ALLAH rızası için hocam annem nasıl gidiyor sizce

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyindeki hasarın yeri önemli. Konuşma merkezinin ne kadar hasarlı olduğu önemlidir. Rehabilitasyon çalışmalarına hızlıca başlamak gerekir. Geçmiş olsun.

  42. Zeynep

    Merhabalar hocam, annem iskemik felç nedeniyle 50 gündür yoğun bakımda yatıyor.Şuuru kapalı ve sağ tarafı tutmuyor,trakeostomi ve mideden peg ile besleniyor,sesleri tanıyor,ağlıyor, elimizi sıkıyor.Doktoru bu hafta sonu yoğun bakımdan çıkarabiliriz ve isterseniz bir fizik tedavi merkezine başvurabilirsiniz dedi.Naasıl bir süreç izlemeliyiz bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu iyi bir haber. Eğer aneniz yoğun bakımdan taburcu ediliyorsa artık klinik olarak stabil demektir. Bu aşamadan sonra rehabilitasyona başlanabilir. Geçmiş olsun.

  43. ahmet

    merhaba erbil hocam…babam yaklaşık 10 gün önce beyne giden kan damar yollarından birinin tıkanması sonucu iskemik felç geçirdi.yaklaşık olarak 8 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra dün nöroloji servisine yatırıldı.şu an sol bacak ve sol elini hareket ettiremiyor gözler açık şuuru açık ama bazen belli belirsiz şeyler söylüyor.hocam size sorum şu olacak bu durumun kalıcı felce neden olmaması için neler yapmalıyız rehabilitasyon sürecine ne zaman başlamalıyız(elini ve kolunu belli egzersizler uygulayarak hareket ettirmeye çalışıyoruz) bilinçsizce konuşmalar ağır ilaçların etkisinden dolayı mı? bu durum ilerde düzelir mi … teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nöroloji servisinden taburcu olunca aktif rehabilitasyon yapılabilir. Şu anda yapacağınız https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyip oradaki eklemi koruma hareketlerini, pozisyonlamayı yapmanız. Oturmaya izin veriliyorsa hastamızı oturtmanız gerekiyor. Ayrıca şimdiden ilerideki yapacaklarımızı anlamanız için lütfen https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  44. Söylemek istemiyorum

    Dedem 12 13 sene önce yanlış iğneden dolayı felç oldu ve belden aşağısını hissetmiyor hiç yürüme şansı yok mudur ??

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Burada meydana gelen hasarı derecesi ve seviyesi önemli. Bunlar muayene ile anlaşılır ve ileriye Yönelik ciddi tahminlerde bulunabiliriz. Omurilik yaralanmasında en önemli konuların başında mesane fonksiyonlarının tetkiki ve tedavisi gelmektedir. Çünkü mesane fonksiyonlarına dikkat edilmezse böbrekler kötü şekillerde etkilenebilir ve hastanın hayatını riske edebilir.

  45. Müjdat

    Yaklaşık 3 ay önce boyun ana damarlarından birinden beyne pıhtı atması sonucunda yaklaşık 9 gün yoğun bakımda kalan annem bilinçi açık şekilde sol tarafı felçli , gırtlağı çalışmayan şekilde servise çıktı. Yaklaşık 2 aylık bir tedavi sonucu gırtlağı yutar duruma geldi.(yoğurt, puding…. vb .) sol tarafı hala felçli şekilde olmasına rağmen oturtuluyordu. 10 gün önce ağır şekilde 3 defa üst üste epilepsi krizi geçirmesi sonucunda şuan yoğun bakımda bilinci kapalı, yaşam destek ünitesine bağlı şekilde hayatını devam ettirmekte ne yapabiliriz, bu konudaki tecrübe ve fikirlerinizden yararlanmak istiyoruz. şimdiden teşekkürler iyi günler. Durumu kritik olduğu için lütfen bize en kısa zamanda yardım edin hocam. Çok teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Annenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarFından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  46. Turgut öztürk

    selâmün aleyküm hocam sizden bir ricam olabilirmi annem 3 dakika kalbinin durma esnasinda beyninin oksijen siz kalması sonucu beyinde hasar oluşmuş hocam düzelme olabilirmi hücreler kendini yenileme bilirmi

  47. Ebru

    benim annem kalbindeki büyük damarların beyne küçük bir kan pıhtısı atmış kan sulandırıcı ilaçlar kullanmasına rağmen görme bozukluğu ve halsizliği devam ediyor ne yapmamız gerekiyor ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nöroloji uzmanı ile takip edilmeniz lazım. Geçmiş olsun.

  48. Dilara

    Hocam iyi akşamlar babam 2 gün önce kısmi felç geçirdi sol tarafından. Ambulansla devlete kaldırdık. Tansiyon ve sigaradan dediler. Şimdi Amerikan hastanesine sevk ettirdik. Beyinde damar tıkanıklığı varmış. Tekrar pıhtı atarsa felç kalma olasılığı var dendi acaba geçici olabilir mi düzelir mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felç geçirmişlerde ikinci felç geçirme olasılığı hiç felç geçirmemişlere göre daha fazladır. Risk faktörlerini ortadan ladırmak gerek. ​
      Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Ayrıca Google a yazın: felçten değil bilmemekten korkun. Ve bunu da çok detaylı inceleyin. ​Geçmiş olsun.

      1. Atilla

        Hocam hayirli geceler annennem tam 1 yil once felc gecirdi ankara ataturk hastanesine kaldirdik felc gecirdigi zaman felc beyin damarinda eziklik var dediler suan evde yatalak bi oneriniz varmi

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Birçok hasta gereksiz yere yatalak kalıyor! İyi tedavi yapılmaz ise, gerekli girişimler uygulanmazsa yürüyebilecek hasta yatalak kalabilir. Ancak eğer beyindeki hasar çok ağırsa ne yapılırsa yapılsın bazı hastalar maalesef yatalak kalabiliyor. Geçmiş olsun.

  49. İhsan

    1 ay önce trafik kazası geçirmiş hastamız var 25 gün yoğun bakımda kaldı başka hastaneye sevk ettik sağ tarafı darbe almış yani kafaya darbe almış su an konusma ve yurmue yok yattığı için epey zayıflamış gücü yok galiba birde neden konusamiyo yanine.zaman konuşur ve yürür

      1. Hacer

        İyi akşamlar hocam kızım dirençli epilepsi hastası 3 buçuk yaşında 1 yaşından beri tedavi görüyor bi kaç gün önce nöbet yakalamak için ilaç bırakıp eeg takibine başlandı oldukca fazla nöbet geçirdi 12 gün sonra nöbeti yakaladık fakat şuan sağ kolunu falan pek kullanmak istemiyor zorda kalmadıkça kalıcı bir hasar oluşabilir mı

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Nöbet geçirmek elbette istenmeyen bir durum. Kızınızın gelişimi nasıldı? Daha önceki kol-el ve bacak fonksiyonları ne durumdaydı? Bunlar doğrulturunda değerlendirmemiz gerekiyor. geçmiş olsun.

  50. Eren

    Hocam mrb.annem 13 gün önce yaygin beyin kanaması gecirdi.6 gün beyin cerrahi yogun bakimda yattiktan sonra akciger enfeksiyonu(pnomoni)teshisiyle reaminasyona alındı..antiyobitikler verildi.doktor akcigerini yikadiklarini soyledi.ilk gunler tepki veriyordu ama şu an uyutuldu.süreç tahmininiz ve yapmamız gereken şeyler nedir?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Annenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarFından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah Anneniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

Bir cevap yazın