• From serkan boz on Kısmi felç

    annem 2 ay önce kısmi felç geçirdi ve sol tarafı tamamen kulanamıyordu 15 gün hastanede yatı sonra fizik tedaviye başladı ve şu anda çok rahat bi şekilde yürüyo ama tam anlamıyla kulanamıyo elide agırlık kaldıra biliyo yemek yiyebiliyo ama oda aynı şekilde tam iyleşmedi hastaneden ayrılalı 2 gün oluyo tekrardan fizik tedavisi için hastaneye yatırmalımıyız yoksa evde bi müdet dinlenmesi iymi olur ayrıca haftanın 3 günü hastanede fizik tedavi görece cp verdiginiz için şimdiden teşekürler
    2013/01/18 at 5:44 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Kısmi felç

      Geçmiş olsun. Rehabilitasyon çalışmalarına bıkmadan devam etmek gerekir. Hep yazıyorum; tek bir rehabilitasyon çalışması değil birçok tedavinin birlikte uygulandığı, hastaya en uygun rehabilitasyon programlarının çizildiği tedaviler yapılmalıdır. Botoks uygulamalarından, beynin elektrikle uyarılması çalışmasına, denge programlarından, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerine, robotik uygulamalara, basınçlı giysilere, mental rehabilitasyon çalışmalarına, mesane felci rehabilitasyon programlarına kadar geniş bir yelpazede çalışmaların sürdürülmesi gerekir. Bütün tedaviler birbirini destekler bu yüzden birçok tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını birlike belirli bir plan dahilinde uygulmak gereklidir. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer el bileğinde ve parmaklarda 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.Lütfen web sayfalarımızı, burada özellikle felç bölümünü ve tv programlarını dikkatlice inceleyiniz ve izleyiniz.

      2013/01/20 at 10:05 am
  • From Birsel KAYA on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

    Merhaba hocam,ben 2007 yılında trafik kazası geçirdim.Boynum kırıldı seviye C4 2 yıla yakın aralıksız rehabilitasyon aldım.Şu an tek kanadyenle yürüyebiliyorum.Ama sol kol ve bacakta güçsüzlük var.Ayağım fena değil kolumda iyi sayılır ama elimi hiç kullanamıyorum.Kasılmalar çok fazla…

    Yazılarınızda botoxsu ve basınçlı kıyafeti okudum.Bana faydası olabilirmi hastanenizde rehabilitasyon alabilirmiyim.Kasılmalararıma botox olabilirmi.Bana nasıl bi tedavi önerirsiniz.Teşekkür ederim saygılarımla…

    2013/01/21 at 4:55 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

      Geçmiş olsun. Felç ‘de düzgün yapılan ve daimi uygulanan rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Hep yazıyorum; tek bir rehabilitasyon çalışması değil birçok tedavinin birlikte uygulandığı, hastaya en uygun rehabilitasyon programlarının çizildiği tedaviler yapılmalıdır. Botoks uygulamalarından denge programlarında, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden robotik uygulamalara, basınçlı giysilerden mesane felci rehabilitasyon programlarına kadar geniş bir yelpazede çalışmaların sürdürülmesi gerekir. Lütfen web sayfalarımızı, tv programlarını dikkatlice inceleyiniz ve izleyiniz. 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alırsanız gerekli tedavileri planlarım.

      2013/01/23 at 12:28 pm
  • From salih on FELÇ

    hocam babam tam 1 yıl önce şeker ve tansiyona bağlı olarak felç geçirdi. beyin sapında büyük hasar oluştu. 1 yıldan beri konuşamıyor, yürüyemiyor ve beslenemiyor. mideden açılan pegle sıvı besleniyor. 2 ay fizik tedavi uygulandı fakat iyileşme görülmedi. konuyla ilgili bilgi ve fikirlerinizi paylaşırmısınız. düzelme ihtimali var mı

    2013/02/06 at 12:37 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Çok geçmiş olsun. Felcin şekli, tarafı, ağırlığı, beyindeki lezyonun durumu vb. gibi durumlar önemlidir. İyi bir rehabilitasyon yapılması da eskiye dönebilmenin veya daha doğrusu eskiye yakınlaşmanın en önemli parametrelerinden birisidir. Felç tedavisinin çok değişik ayrıntıları ve yaklaşımları vardır. Maalesef ülkemizde felç rehabilitsyonunda büyük eksiklikler yaşanmaktadır.Lütfen web sayfamdaki ”felç” bölümünü, medyadan videolar bölümünü dikkatlice inceleyiniz.

      2013/02/06 at 8:32 pm
  • From erhan on Toksin uygulamaları, felç ve serebral palsi için çok önemlidir

    Hocam merhabalar,

    annem tam 5 ay önce sağ tarafında yüksek tansiyon nedeniyle felç oluştu. 9 gün noroloji yoğun bakımda tedavi gördü. Daha sonra 15 günlük bir ara sonrası özel fizyoterapist ile 10-12 seans fizik tedavi aldı. Ardındanda aftr de 1.5 ay yattı. Orada sağ koluna yönelik botoxs yapıldı. Son durumda annem haliz hazırda yürüyebiliyor, sağ kolunu yukarı kaldırabiliyor ve çok az da bazen parmaklar ve bileğini hareket ettirebiliyor. Evde sürekli verilen hareketleri ve masaj işlemini yapıyoruz.Hocam bu aşama sonrasında annemin eski haline dönebilmesi için daha neler yapmalıyız? sonuca götürecek başka yöntemler metodlar varmı? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Selamlar saygılar sunarım.

    2013/02/06 at 10:02 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Toksin uygulamaları, felç ve serebral palsi için çok önemlidir

      Geçmiş olsun. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için botox (botoks) enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.

      2013/02/06 at 8:35 pm
  • From uras on Kısmi felç tedavisi

    annem 2 gün önce beyin kanaması geçirdi akabinde de sağ taraf felç oldu.şuuru açık söylediğim hareketleri yapıyor.yazılarınızı okudum anneminde meme kanseri kalp ritim bozukluğu ve akcigerinde sorun var.fakat bu durumu atlatacağına o da bizde inanıyoruz.doktor günde 5 dk bakıp gidiyor tanıyı bile tam olarak koymadı.tavsiyelerinizi söylerseniz sevinirim

    2013/02/09 at 8:01 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Kısmi felç tedavisi

      Geçmiş olsun. Anneniz henüz çok akut dönemde. Stabil olması için biraz zamana gereksinimi var. Metabolik durumu stabil olur olmaz rehabilitasyon uygulamalari cok onemlidir. Yuruyememe, kol-el kullanimindaki zorluklar disinda mesane felci gibi komplikasyonlar da tedavi edilmelidir. Mesane felcinin rehabilitasyonu hayati oneme sahiptir. Kol-el kullaniminda ilerleme saglayabilmek icin is-ugrasi tedavileri, zorunlu kullanim tedavisi (ZKT) cok onem arz eder. Ayrica bu hastaliklarda kol-el ve bacaklarda ciddi kasilmalar da baslayabilir. Bu kasilmalarda toksin enjeksiyonlari cok faydali olabilir. Kasilmalarin tedavisinden sonra yer cekimsiz ortamda yurume egitimleri faydali olabilmektedir. Lutfen web sitemizi detaylica inceleyiniz. Ozellikle felc bolumu sizin icin onemlidir. Buradaki tv programlarımızı da dikkatlice seyredin lütfen. 0-530-3711855 numarali telefondan randevu alabilirsiniz.

      2013/02/10 at 10:07 pm
  • From ALİ YILDIRIM on FELÇ

    MERHABA.

    EŞİM 1998 YILINDA PIHTI ATMASI NEDENİYLE FELÇ(SOL) OLDU. İLK 6 AYDA FİZYOTERAPİ İLE HIZLI İLERLEME KAYDETTİ. FAKAT TAM OLARAK İYİLEŞEMEDİ. AYAK BİLEĞİ ORTEZİ İLE TEK BAŞINA HAREKET EDEBİLİYORDU. FAKAT TAM HATIRLAYAMADIĞI BİR SEBEPTEN OLUŞAN ÇARPMA SONUCU MEVCUT KAZANIMI BİRAZ GERİLEDİ. VE CESARETİ KAYBOLDU. EVDE YALNIZ BAŞINA HAREKET EDEBİLİRKEN SOKAĞA YALNIZ ÇIKMAMA EĞİLİMİ GÖSTERMEYE BAŞLADI. BU DÜŞME OLAYINDAN SONRA BAŞTA EPİLEPSİ OLARAK NİTELENDİRİLMEYEN NÖBETLER YAŞAMAYA BAŞLADI.(YILDA ORTALAMA 6 KEZ) BU NÖBETLER SON BİR YILDIR LYRCA İLE ENGELLENDİ.

    MEVCUT DURUM: SOL ELDE İŞLEVSEL HAREKET YOK. OMUZDA ÇOK SINIRLI HAREKET VAR.

    SOL AYAK BİLEĞİNE KADAR HAREKET DÜZGÜN GELİYOR. FAKAT AYAK DÜŞÜKLÜĞÜ OLUŞTUĞUNDAN HAREKET KALÇADAN GELEREK ORAKLAMA TABİR EDİLEN BİÇİMİ ALIYOR. BU DA YÜRÜMENİN YAVAŞ VE DENGESİZ OLMASI SONUCUNU DOĞURUYOR.

    ŞU ANDA FİZYOTERAPİ UYGULAMASI YOK. SOL KOL İÇİN DİRENÇ LASTİĞİ İLE TEMEL HAREKETLERİ İÇEREN BİR HAREKET SETİNİ HAFTADA 5 GÜN UYGULUYOR.

    BACAK VE AYAK İÇİN DE STEPPER (GÜNLÜK YARIM SAAT) KULLANIYOR. AYRICA HAFTADA BEŞ GÜN ALET YARDIMI İLE 15 DK. MEKİK ÇEKİYOR.

    YAZIN 3 AY CAN YELEĞİ İLE GÜNDE (ORTALAMA) 1 SAAT YÜZÜYOR.

    HASTALIĞIN 15 YILI AŞMASI BİZİ YENİ KAZANIMLAR İŞÇİN UMUTSUZLUĞA İTİYOR. ARTIK VAR OLANI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ.

    NE ÖNERİRSİNİZ?

    SAYGILAR.
    ALİ YILDIRIM

    NOT : AYAK DÜŞÜKLÜĞÜ İÇİN FİZYOMED TARAFINDAN İTHAL EDİLEN SAFO UYGULAMASI HAKKINDA BİLGİNİZ VAR MI?

    2013/02/09 at 6:59 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Gecmis olsun. Felç’te, rehabilitasyon uygulamalari cok onemlidir. Yuruyememe, kol-el kullanimindaki zorluklar disinda mesane felci gibi komplikasyonlar da tedavi edilmelidir. Mesane felcinin rehabilitasyonu hayati oneme sahiptir. Kol-el kullaniminda ilerleme saglayabilmek icin is-ugrasi tedavileri, zorunlu kullanim tedavisi (ZKT) cok onem arz eder. Ayrica bu hastaliklarda kol-el ve bacaklardaki kasilmalar hem hastayı çok rahatsız ediyor olabilir hem de fonksiyonlarını ciddi anlamda bozuyor olabilir. Bu kasilmalarda toksin enjeksiyonlari cok faydali olabilir. Kasilmalarin tedavisinden sonra yer cekimsiz ortamda yurume egitimleri faydali olabilmektedir. Lutfen web sitemizi detaylica inceleyiniz. Ozellikle felc bolumu sizin icin onemlidir. Ayrıca buradaki tv programlarımız yararlı olur. 0-530-3711855 numarali telefondan randevu alabilirsiniz.

      2013/02/10 at 10:10 pm
  • From zubeyde on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

    benim uc yasinda kizi sp hastasi dogustan birde mikrosefali bacaklari kollari kasiliyor zekasindada sorun var toksin yapilsa kaslari gevsermi yoksa zekasindada sorun oldugu icin ise yaramazmi

    2013/02/09 at 9:31 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

      Tecrübeli ellerde yapılan toksin uygulamalarının mutlaka faydası olur. Zeka için yapılabilecek birçok tedavi vardır. Lütfen web sitemi, buradaki serebral palsi bölümünü, tv programlarımı detaylıca inceleyiniz ve izleyiniz. Randevu için 0-530-3711855.
      Geçmiş olsun.

      2013/02/10 at 10:23 pm
  • From Musa DERİN on Felç 'de etkilenen sistemler nelerdir?

    4 ay önce sağ tarafından felç geçiren babamın hareket kısıtlılığı kalmadı gibi…Temel problemimiz babamın hiç iletişim kuramaması, yani global afazi durumu…Terapi alınmasına rağmen hala bir yol katedilmiş değil, sağ tarafında hiçbir hareket kısıtlılığı yokken hiç konuşamaması sizce bir tezatlık değil midir? sadece bir bölümün tümüyle etkilenmesi mümkün mü? Ne önerirsiniz?

    2013/02/15 at 9:13 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Felç 'de etkilenen sistemler nelerdir?

      Geçmiş olsun. Bu durumda babanızın konuşma merkezleri etkilenmiş durumda. Yoğun mental rehabilitasyon çalışmaları yapılmalıdır. Her türlü algısal beceriyi geliştirecek mekanizmalar kullanılmalı.

      2013/02/15 at 10:23 pm
  • From perihan düşkün on Yürüme Analizi

    öncelikle merhaba ben hataydan eşim için sorunumuzu annalatacam 2005 te eşim 5 şi kattan çatı yayaparken düşüp aşağıya düşüyor ve 8 yıldır idranını bezle karşılıyor yani beze mahküm oldu ankarada adnanada tedavi yaptık birfayda alamadık fizik terefesi gördü ama işe yaramadı şimdi 8 yıldır hep böyle kaldı dizden aşağıya kan gitmiyor şuan bacaklarında yumurta kadar toplanıyor yürümesi biraz ağırlaştıbizim budumda neyapmamız gerekiyor bizi bukonuda aydınlatırmısınız gerekiyorsa san getireilirim teşekürlerimizi iletiyorum annadığıkadar yurt dışndasınız hayırlsıyla dönersiniz benim tele fonumu size veriyi bizat benimle konuşursanıız çok memnun olurum beb okulda çalışıyorum memurum iyigünler mutlaka türkiyeye giriş yaptığınızda beni aramısınız tlim 05389396319 hataydan sevgiler

    2013/02/16 at 7:03 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Yürüme Analizi

      Eşinizin kaslarınının toksin ile gevşetilmesi gerekiyor olabilir. Bunun dışında rehabilitasyonda eşinize yapılabilecek birçok uygulama vardır. Bunlardan birisi de yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimidir (uzay tedavisi). Lütfen web sitemizde bulunan özellikle felç bölümünü ve TV programlarını dikkatlice inceleyiniz. Birçok tedavi ve rehabilitasyon programları eşinizin hastalığıyla da ilgilidir. Geçmiş olsun.

      2013/02/21 at 8:31 pm
  • From oğuzhan on Toksin uygulamaları, felç ve serebral palsi için çok önemlidir

    Merhabalar 8 yaşında beyin kanamasından felç geçirdim ve sağ bileğim kasılıyor ve yürüyüşümde bzen sekmeler oluyor sağ kolumu %50’sini kullana biliyorum tam %100 de 100 kullanabilirmiyim

    2013/02/21 at 4:45 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Toksin uygulamaları, felç ve serebral palsi için çok önemlidir

      Geçmiş olsun. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için botox (botoks) enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.

      2013/02/21 at 8:26 pm
  • From eliz on Toksin uygulamaları, felç ve serebral palsi için çok önemlidir

    erbil hocam öncelikle size iyi pazarlar dilemek isterim.annem ümmühan şirin sakarya karasudan sizin hastanız.sizin ve ekibinizin anneme uyguladığınız tedavilerden oldukça iyi sonuçlar aldık..halan tedavilerimiz devam etmekte.sizlere yürekten teşekkür etmek istedim .saygılar

    2013/03/03 at 9:53 am
  • From erkan uzel on SEREBRAL PALSİ

    slm hocam
    ben isvec sthlmn da öturuyorum ve benim hanim rahatsis sepastik be sana gelmek istiyor ne yapacak ben 20130620 tukiye gelecek ve sana kosacagin hjäp SoS

    2013/03/05 at 10:55 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on SEREBRAL PALSİ

      Geçmiş olsun. Spastisite ile ilgili yapılacak pek çok tedavi bulunmaktadır. Tabii ki öncelikle eşinizi detaylıca değerlendirmek gerekiyor. Randevu için 0-530-3711855 numaralı telefona başvurabilirsiniz.

      2013/03/13 at 8:29 am
  • From osman on FELÇ

    hayırlı akşamlar hocam babam şubat 15 de tansiyona bağlı beyi kanamsı geçirdi kanama beynin sağ tarafında oldu ama sorun sol beyinde damar daralması oldu şimdi sağ tarafında güç kaybı var konuşması da etkilendi hocam bundan sonra ne yapabiliriz yardımcı olursanız sevinirim kolay gelsin

    2013/03/08 at 6:23 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Geçmiş olsun. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.

      2013/03/13 at 8:37 am
  • From ELIF on Felç tedavisi 'nde hekim ve aile kararlı/sabırlı olursa büyük gelişmeler sağlanabilir

    Merhabalar, yaklaşık 4 ay önce annem damar tıkanıklığı nedeniyle felç geçirdi.Yüksek tansiyon hastasıydı fakat şimdi tansiyonu iyi duurmda. Sol tarafını kullanamaz durumda idi.Fizik tedavi ve kullandığı ilaçlarla durumunda büyük ilerleme oldu.Fakat son zamanlarda hareketlerini yapmak istemiyor. Yürümesi iyi durumda merdiven inip çıkabiliyor. Sol bacak ve kolunda agrıları oluyor. Bir kaba su koyup içerisine attığımız k.fasulye gibi küçük parçaları toplamasını istiyoruz fakat yapmak istemiyor sürekli şikayet ediyor.morali bozuk sürekli yüreklendirmek için uğraşıyoruz gerilemesinden endişeliyiz 71 yaşında annemiz. bizim bundan sonraki gidişat için neler yapmamız gerekir.önerilerinizi bekliyorum saygı ve sevgilerimle

    elif budak

    2013/03/14 at 3:40 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Felç tedavisi 'nde hekim ve aile kararlı/sabırlı olursa büyük gelişmeler sağlanabilir

      Geçmiş olsun. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için tecrübeli ellerde yapılması gereken toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da birçok tedavi/rehabilitasyon yöntemleri gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.

      2013/03/15 at 10:54 am
  • From Mehmet on FELÇ

    Merhaba Hocam ;

    Öncelikle sevgi,saygı ve selamlarımı sunarım

    Annem 65 yasında tam olarak 20.02.2013 de yogun mıktarda bas dönmesi ve denge kaybı sikayeti ile uyandı hemen bulunduğumuz ilçedeki hastaneye götürdük annem yürüyor ellerini kullanıyor ve konusabiliyordu ilçe devlet hastanesinde Dahiliye uzmanı KBB uzmanı gördüler tahlil istediler sekeri yüksek dediler fakat bu başdönmesi ve denge kaybı bundan değildir dediler kbb ci annemin gittikçe bozulan konusması yüzünden yüz felci geciriyor olabilir siz zaman kaybetmeden vilayete hastaneye götürün deniyor vilayet 2 saat uzaklıkta oraya gidildiğinde annemin kötüleşmesi uzerine sehrin girişindeki özel hastaneye gidiyorlar orada Nöröloji uzmanı görüyor annem bu arada biraz daha kötüleşiyor nöroloji uzmanı felç geirdiğini anlıyor bu arada annemi hastaneye götürenlere Yakındaki devlet hastanesini öneriyor onlarda yakındaki devlet hastanesine gidiyorlar bu arada annemin sol kolu sol bacağı ve yüzünün sol tarafına felç geliyor Devlet hastanesinde anneme serum yolu ile ilaç verilmeye başlanıyor bu arada ben bu arada yurt dısında idim ve ertesi gün geldi Doktor ile görüştüm bana ıkı yerde pıhtı atması olduğunu söyledi çelılen MR da sağda bazal gaglionlar lokalizasyonunda laküner enfarkt ile uyumlu hiperintens görünüm izlenmekte olup ayrıca sağda korona raidata düzeyinde akut subakut enfarkt ile uyumlu olabilecek hafif hiperintens görünüm dikkat çekmektedir pons sağ kesimde akut enfakt ile uyumlu intersite artımı izlenmektedir diyor.
    hocam ben bursada oturuyorum annem rahatsızlığı emirdağda gecirdi bahsi gecen hastanede eskişehir devlet hastanesi idi doktor bizim için zor olacağını söyleyerek hastayı bursada özel bir hastaneye medikal park hastanesine nakil yaptırdık su anda 18 gündür medikel parkta yatıyor annem elini bacağını hissediyordu şimdi biraz daha oynatabiliyor gibi 3 gundür aynı hastanede fizik tedavi görüyor fakat çok çabuk yoruluyor yemek yerken bile bitkin düşüyor
    bu hastalıkta zaman çok önemliymiş yanlıs birseyler yapıpta zamanı boşa geirmek istemeyiz hocam sizin öneriniz nedir annemin eski sağlığına kavuşa bilirmi fizik tedavi için 15 gün süre önerdiler fakat ben bu gecen 20 gunluk süre içinde çok ama çok mınık gelişme görüyorum bu 15 günde ayağa kalkması insallah olur ama sizce ne yapmalıyız çok ama çok bunalımdayız lütfen bizi aydınlatın…

    2013/03/14 at 4:18 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Geçmiş olsun. Öncelikle bunalıma gerek yok bunu söylemeliyim. Bugün felç’ te birçok tedavi/rehabilitasyon uygulamaları ile büyük başarılar kaydedebiliyoruz. Annenizde bir an evvel aktif rehabilitasyona başlamak gerekiyor. Yoğun terapiler yüz güldürücü sonuçları sağlayabilir. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için tecrübeli ellerde yapılması gereken toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da birçok tedavi/rehabilitasyon yöntemleri gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.

      2013/03/15 at 10:59 am
  • From çağla on Serebral Palsi için Atla Terapi (Hippoterapi) Haberi

    merabalar benım 3 yasında serabrel palsı hastası oğlum var oturuyor sürünüyor sag elını fazla kullanamıyor ancak yoğun sekıldefızık tedavı goruyor at terapisi bizim için uygun mu cvp yazarsanız cok memnun olurum tsk

    2013/03/15 at 9:46 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi için Atla Terapi (Hippoterapi) Haberi

      Geçmiş olsun. Özellikle oturma ve vücut dengesi zayıf olan serebral palsi’li çocuklarda atla terapiyi öneriyoruz. Bu terapi çocukta denge gelişiminde önemlidir. Günümüzde genellikle, spastik serebral palsinin tedavisinde en etkin çözüm yolu yaklaşık 3′er aylık periyodlarla botoks uygulamalarının yapılmasıdır. Bu şekilde cerrahi girişimlere büyük oranda gerek kalmamaktadır. Eğer cerrahi girişim yapılacaksa, çocuğun büyümesi tamamlandıktan sonra yapılması daha uygun görülmektedir. Öte yandan cerrahi olarak yapılan gevşetmelerde birçok kasa zaten müdahale edilememektedir. Bu kaslara yine botoks uygulaması devam ettirilmek zorunda kalınmaktadır. O halde, botoks ile çözüm yolu aranması çok daha mantıklıdır. Ancak kalça çıkığının ileri olduğu çocuklarda bazı operasyonlar düşünülebilir. El-kol hareketleri için başta zorunlu kullanım tedavisi olmak için yine bazı önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları yapmak gerekir. Çocuğunuzu detaylıca değerlendirmek ve sonuçta en uygun tedavileri bulmak esastır.

      2013/03/15 at 11:06 am
  • From Vedat on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

    merhabalar west sendromlu bir bebeği var ve sağ hermisferde lezyon mevcut kafasını sürekli geriye atıyor kaldıramıyor ayaklarını kullanmakta cisimleri nadiren tutuyor nasıl bir tedavi uygulanabilir düzelme şansı varmıdır teşekkürler…

    2013/03/15 at 7:23 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

      West sendromu epileptik (nöbet) bozukluklarından birisi olup gelişim geriliği yapan hastalıklardan birisidir. Yaklaşık 3500 canlı doğumdan birinde görülür. Olguların yaklaşık üçte birinde beyinde organik bir lezyon görülür. Tedavide nörolog takibi önemlidir. Çocukların çoğunda fiziksel, mental gelişim geriliği görülür. Öğrenme güçlüğü, davranışsal bozukluklar görülür. Ayrıca bu çocukların yarısında serebral palsi (https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/) ve üçte birinde otizm görülür. West sendromlu çocukların tedavisinde tarafımızca yapılabilecek pek çok tedavi vardır. Bu tedaviler çocuğun klinik durumuna göre planlanmalıdır. Birçok tedavi serebral palsi başlığı altında web sitemizde incelenebilir. Geçmiş olsun.

      2013/03/16 at 6:55 pm
  • From sibel on FELÇ

    hocam öncelikle veridğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. ben 28 yaşındayım. 3 aylık iken çocuk felci geçirmişim ve biri 7 biri 8 yaşımda iki ameliyat geçirdim. başarılı geçtiğini düşünüyorum. şuanda yürümem de hafif aksaklık var. sol bacağımda. ayrıca sol bacağım sağa göre daha ince. yılardır iş güç tembellik derken
    üstüne düşmedim ama artık aynı görünmelerini istiyorum. bunu spor ile yüz de kaç düzeltebilirim. daha doğrusu böyle bi imkanım var mı. varsa ne kadar zamana ihtiyacım var. şimdiden çok teşekkür ederim. cevaplarınızı bekliyorum.

    2013/03/17 at 7:43 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Geçmiş olsun. Çocuk felcinde (polio) tutulan adelelerin diğer tutulmayan adeleler görünümüne çıkması beklenemez. Bunun ötesinde yaşlandıkça post polio sendromu denen bir klini durum eklenebilir. Bu yüzden polio ile ilgili durumu iyi değerlendirmek, ve ileride post polioya geçişi yavaşlatmak için bazı önlemler almak gerekir. Uygun vaktinizde sizi değerlendirmek isterim.

      2013/03/18 at 12:37 pm
  • From yusuf ilbars on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

    sayın hocam annemde bööbrek yetmezliği var yaklasık 15 sene oluyor.büyük ve küçük abdestinde kabızlık var.büyük abdestini çok zor yapıyı küçük abdestte sadece sondayla yapıyo.doktorlar mesane felç dediler.mesane görev yapamıyor dediler.mesane tam boşalmadığı için iç organ ve böbreklerınden çok rahatsız oluyor.vucunun her tarafında titreme medana geliyor.idrar yollarında çok aşırı yanma oluyor ve bazen idrardan kan geliyor. hocam felçli mesanenin tedavisi için ne yapmak lazım.bunun bi tadevisi yok mu.doktorlar sadece 2 gün tedaviye koyup eve gönderiyo yada ne ben bitliste yaşıyorum belkide bizim imkanlar ancak bu kadar. lütfen hocam bize bi yol gösterin ne yapmamız gerekiyor.saygılarımla iyi çalışmalar

    2013/03/20 at 1:23 pm
  • From ilkay şen on SEREBRAL PALSİ

    hocam üç buçuk yaşında ikiz yeğenlerim var fakat halen yürüyemiyorlar ikiside fizik görüyorlar fakat kız halen boynunu tutamıyor bebek gibi yatıyor oğlanında sadece yürüme sorunu var acaba sp hastalığının tedavisi varmıdır yoksa geçmi kalındı inanın eşimle çok üzülüyoruz bi çare sölermisiniz şimdiden tşkler…

    2013/03/21 at 10:13 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on SEREBRAL PALSİ

      Serebral palside yapılacak birçok önemli tedavi vardır. Bu tedavilerle çocukta büyük gelişmeler olabilir. Öncelikle lütfen “https://felc-romatizma.com” web sitemi ve burada da “serebral palsi” hastalığını ve medyadan videolardaki tv programlarını dikkatlice inceleyiniz. Ne türde tedaviler uygulayacağımız detaylı muayene sonucunda belli olabilir. Geçmiş olsun.

      2013/03/22 at 8:49 pm
  • From ezgi on Yürüme Analizi

    merhaba doktor bey ben 22yaşındayım yaklaşık 1 buçuk yıldan beri kalçamda hafif batma hissedyrm doktora gittm mr cektrdm bel düzleşmesi dendi fakat sancım arttı cok yorulduğumda batmayı kalçamın yanlarında hissedyrm röntgen film mr hepsni çektrdm hep bel düzleşmesi dendi snra sağ iliak mr çektirdim ve HLAB TESTİ yaptırdım bana iltihaplı romatizma başlangıcı olabilir dedni 5 bulgudan 1 tanesi varmış bende 6 yada 7 doktora gittim bana kesin bsey diyen olmadı ben romatizma ve fıtıktan şüphelenyrm lütfen bana yol gösterirmisiniz hastalığımın ilerlemesini istemyorum şimdiden teşekkürler

    2013/03/21 at 10:21 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Yürüme Analizi

      Sizde Sero (-) SpA denen bir romatizmal hastalık grubundan bir hastalık olabilir. Detaylı bir muayene çok önemli. Gecikmeden tanıyı koyup uygun bir tedaviyi başlamak lazım. Geçmiş olsun.

      2013/03/22 at 8:53 pm
      • From ezgi on Yürüme Analizi

        benim fıtık veya romatizma hastası olduğumu öğrenmem için hangi testleri yaptırmam gerekiyor doktor bey doğru yolda gitmem için bana öneriniz nedir hep yanlış yönlendiriliyorum çok tesekkür ederim

        2013/03/22 at 10:15 pm
        • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Yürüme Analizi

          Sizin bu testlerden önce detaylı bir muayene olmanız gerekir. Testler sadece yardımcı araçlardır. Esas önemli olan hekimin muayenesidir. Bir test sonucunda tanı konmaz. Hasta ile konuşma, muayene ve testler birleşince ortaya teşhis çıkar. Öyle olmasa idi zaten hekime gereksinim kalmazdı. Tekrar geçmiş olsun.

          2013/03/23 at 3:44 pm
  • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

    Bu aşamada yoğun bakım hekimlerinin kontrolünde kalması gerekiyor. Durumu düzelir ve bilinci de açılırsa o zaman rehabilitasyon çalışmalarına başlayabiliriz. Çok geçmiş olsun.

    2013/03/22 at 8:47 pm
  • From Evren tahirçeoğulları on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

    Selam hocam merhabalar…nişanlımın başına bir felaket geldi biz bunu bir felaket olarak algılıyoruz çünkü hala buna inanmak istemiyoruz. Tam 15 gündür hastanede yatıyor hiç bir sağlık sorunu olmayan ama 15 gün evde ansızın kollarından uyuşacak ayaklarına kadar inen uyuşukluk 3saat sonra vücudunun hiç bir yeri şu anda tutmuyor emalar temegrafiler yapılabilnicek tüm tahliller yapıldı omuriliğinden gecen ana damar tıkalı diyorlar cerrah paşada emar ve anhu sonuclarını Prof Dr cidan işlakda bakdı ama çok umutlu konuşmuyor fizyoterapi diyorlar. Ama bizim bir aile doktorumuz bize bir otoparkda yönlendirdi sizce dersiniz beni aydınlatırmısınız şimdiden çok teşekkürler………

    2013/03/25 at 10:52 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

      Öncelikle teşhis nedir bilmek gerekir. Ondan sonra sakin bir şekilde neler yapılabilir bunun planlarını yapmak gerekir. Rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi almak için web sitemizdeki “felç” başlığını dikkatlice okuyunuz, yine web sitemizde bulunan tv programlarını izleyiniz. Geçmiş olsun.

      2013/03/26 at 1:41 pm
  • From gülçin on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

    hocam oğlum 6.5 aylık dogdu 1 kğ dogdu 3 ay yoğun bakı küvezde 1 ayda servisde yattı suan 26 aylık serabral palsi tanısı kondu koltuklara ve eşyalara tutunup parmak uclarına basarak yürüyor oturması düzlerinin üstünde otura biliyor desteksiz hala yürüyemiyor doktorum 2 yaşını doldurdugunda botoks önerdi bizle irtibata gecmelerini bekliyoruz arastırmalarıma göre botoksun 3 defa yapılma sansı varmış sizce yararı olurmu ve yan etkileri varmıdır ellerini rahatlıkla kullana biliyor konusmasında sorun yok yardımcı olurmusunuz şimdiden tşkler ilginize hocam

    2013/03/28 at 10:38 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

      Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Sadece 3 botox şansı diye bir konu kesinlikle yoktur. Tersine çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez botox yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim botox öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, botox uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır. Uygulamalarda genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır: Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir, 2) Botox enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan botox etkisiz sanılmaktadır , 3) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir, 5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler, 4) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır, 5) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır. Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

      2013/03/28 at 11:07 pm
  • From gülçin başaran on SEREBRAL PALSİ

    hocam benim 28 haftalık bir çocuğum oldu. şu anda 26 aylık oldu.düzeltilmişi 23 aylık oldu.1120 gr dünyaya geldi.2 ay küfezde 1 ayda servisde kaldı.erken doğumdan dolayı dediler 2 yaşına kadar yaşıtlarını yakalar dedi doktorlar .kontrole götürdüğümüzde Serebral palsini var dediler mr sonucundada görünüyordediler rahatsızlık sol ayağında diz kapağında kayma var denildi .çocuk kenarlarda yürüyor her istdiğini yapıyor.ayağını normal kadırıyor sandalye divan her tarafa çıkabiliyor ine biliyor.allaha şükür ellerinde ve zekada bir şey görünmüyor konuşuyor her istediğini anlatıyor sadece yürümemizde sorun var çok hareketli yerinde durmuyor parmak uclarında esyalara tutunup yürüyor oturması dizlerinin üstünde toksin önerdi 9 eylül ünv. hastanesi 2 yaşını doldurdugunda yapacaz denildi haber verecez dediler haber bekliyoruz arastırmalarıma göre toksinin 3 defa olma sansı varmış daha sonra olmuyormuş sizce yaptırmalımıyız baska doktorlar toksin işe yaramaz dedi cok kararsızız ne yapmalıyız fizyoterapi ve fizik tedavi almıyoruz sizce ne gibi tedavi uygulayabiliriz izmirde oturuyoruz kocaeline getirsek hocam bulundugunuz hastane ssk lıyada bakıyormu yada özelmi ? sizle nasıl bağlantıya gecebiliriz hocam ilginize şimdiden tşkler

    2013/03/28 at 11:51 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on SEREBRAL PALSİ

      Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Sadece 3 toksin şansı diye bir konu kesinlikle yoktur. Tersine çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır. Uygulamalarda genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır: Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir, 2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır , 3) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir, 5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler, 4) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır, 5) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır. Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

      2013/03/29 at 9:25 pm
  • From AŞKIN YAZICI on Toksin uygulamaları, felç ve serebral palsi için çok önemlidir

    Sn.Doktorum…. ben 48 yaşındayım spastık paraparazi hastasıyım doğuşdan….. son zamanlarda kı gelişmeler doğrultusunda botos yaptırmam bu safada ne kadar başarılı olabılır benım üzerimde bunu öğrenmek istıyorum….şimdiden teşekkürler….

    2013/03/30 at 7:45 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Toksin uygulamaları, felç ve serebral palsi için çok önemlidir

      Tedavi ile spastik paraparezi ‘de olumlu gelişmeler sağlanır. Bu tedaviler içinde en önemlisi botoks (botox) uygulamalarıdır. Doğru seçilmiş kaslara tecrübeli ellerde doğru şekilde uygulanacak botoks (botox) enjeksiyonları hastaların spastisite ‘lerinde (kasılmalarında) uygun azalmalara neden olacak ve hastaların daha rahat etmesini ve fonksiyonlarının artmasını sağlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki bu tür hastalıklarda tek bir tedavi (örneğin sadece botoks uygulaması) ile beklenen sonuca ulaşılamaz. Gereken tüm tedaviler kombinasyonlar şeklinde uygun planlamalarla yapılmalıdır. Geçmiş olsun.

      2013/03/30 at 11:14 pm
  • From Emine TAŞKIN on BEL AĞRISI

    Merhaba Hocam,bir yıl önce bel fıtığı teşhisi kondu.4 tane bel fıtığı varmış,50 tane iğne vurdular,15 tanesi kortizon diğerleri kas gevşeltici ile ağrı kesici.20 gün fizik tedavi gördüm,kaplıcalara gittim.Hiçbir şekilde ağrım azalmadı,ameliyat olmak istemiyorum.korkuyorum,çok sakat kalan gördüm.Zaten ameliyat olmak için maddi yönden durumumda müsait değil.Bana 3,5 milyar gibi bir rakam söylendi,Ve 2004 yılında Boyun fıtığı teşhisi kondu,sağ kolum şişti,ilaç tedavisinden sonra biraz iyi olmuştum ama şu anda yine kolumun ve boynumun ağrısından duramıyorum.Sırtımın boynuma doğru olan bölümü ağrıdığı için stres yaptığım zaman boynuma vuruyomuş ağrısı diye söylendi.Zaten normalde stresli bir insanım. Şu anda (Glucosamine&Chondroitin&MSM)Gıda takviyesini kullanıyorum.Ama ağrılarım yine başladı ilk günlerime tekrar geri dönmekten korkuyorum,Lütfen cevap yazarmısınz?.

    2013/03/30 at 9:51 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on BEL AĞRISI

      Tüm popülasyonlarda bireylerin yüzde 80’inde, yaşamın bir evresinde bel ağrısı şikâyeti ortaya çıkacaktır. Bu kadar yaygın görülmesi, birçok hekim grubunu ilgilendirmesi, yüksek oranda iş gücü kaybına neden olabilmesi bel ağrısını önemli kılan nedenlerdendir.
      Literatürde birinci basamak sağlık hizmetlerinde saptanan bel ağrısı nedenleri şu şekilde yer almaktadır: Hastaların yüzde 90’ında nonspesifik, kesin patoloji ile zayıf korelasyonlu bel ağrısı; yüzde 4’ünde semptomatik disk hernisi; yüzde 4’ünde kompresyon fraktürü; yüzde 3’ünde spinal stenoz; yüzde 0,7’sinde spinal malignansi (primer/sekonder); yüzde 0,3-5’inde ankilozan spondilit; yüzde 0,01’inde spinal enfeksiyon.
      Siyatalji ile sonuçlanan disk hernisinin ömür boyu prevalansı erkeklerde yüzde 5, kadınlarda yüzde 2,5’tir. Dünya Sağlık Örgütüne göre bir vakada bel ağrısının spesifik nedene bağlı olma olasılığı yüzde 0,2 olarak bildirilmiştir. Bu rakamlara baktığımızda yapılabilecek en önemli yorum şudur: Ülkemizde hem halk hem de hekimler bel ağrısını büyük bir oranda bel fıtığına bağlamaktadır. Hâlbuki durum hiç de öyle değildir.
      Bel ağrısının teşhisinde düz grafi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ülkemizde çok sık kullanılmaktadır. Ancak, X-ray görüntülemede bulunan dejeneratif değişiklikler (disk mesafesi darlığı, osteofitler, skleroz) ile bel ağrısı arasındaki ilişki zayıftır. Görüntülemede saptanan spondilolizis, spondilolistezis, spina bifida, spondiloz ve Scheuermann hastalığının belirtilerle bir bağlantısı yoktur. MRG’de asemptomatik bel fıtığı saptanan kişi oranı yüzde 76’lara kadar çıkmaktadır. Hâlbuki MRG’ye bakıp disk hernisi operasyonu endikasyonu konulmaktadır. Şikâyeti olmayanlarda yüzde 76 oranında bel fıtığı saptanabiliyorsa, MRG ile cerrahi endikasyon koymak ne kadar anlamlıdır? Hemen her türlü bel ağrısında, rutin lomber radyografi ağrı ve fonksiyonel prognoza etkisizdir. Öte yandan, hızlıca MRG yapılmasının direkt grafiye üstünlüğü yoktur, sadece cerrahi oranını artırıcı etkisi vardır. Dünyadaki kılavuzlar (guideline) bel ağrısının erken döneminde (en az bir ay) radyografik görüntülemenin karşısında yer almaktadır. Oysa ülkemizde daha bel ağrısı anamnezi bile alınmadan hastalar radyolojiye gönderilmektedir.
      Yine bel ağrısının ülkemizde yoğun şekilde ameliyat edildiğini biliyoruz. Ampirik de olsa, gözlemlerimize göre ameliyat oranı son yıllarda, özellikle performans uygulamasından sonra gittikçe artmaktadır. Burada bazı kılavuz verilerinden söz edelim: Dejeneratif değişikliklerle birlikte olan kronik radiküler olmayan bel ağrısında yapılan spinal füzyonun yoğun rehabilitasyona üstünlüğü yoktur. Radikülopatili disk prolapsusunda standart açık diskektominin yararı, cerrahi olmayan tedavilere göre az-orta derecede daha üstündür. Ancak, burada iyiliğin süresi üç ay-dört yıl arasında değişmektedir. Bütün bunların yanında, kılavuzların radikülopatili bel fıtığında cerrahi ve cerrahi olmayan tedavilerin etkileri ile ilgili görüşü, yeterli kanıtın olmadığıdır. Mayo Klinik, radikülopatide cerrahi endikasyonu şu kriterlerle bildirmektedir: Altı haftalık konservatif tedavide belirtiler gerilemiyorsa, ilerleyici kuvvetsizlik oluşuyorsa, temel aktivitelerde bile ciddi sıkıntı varsa.
      Dünya Sağlık Örgütü, özellikle yaşlılarda disk hernisi ve spinal kanal daralmasının görüntüleme tekniklerinde çok sık görüldüğünü, birçok vakada bu görünümlerin ağrı ile ilgili olmadığını ve cerrahide çok az bir bölümünde ağrının tamamen ortadan kaldırılmasının söz konusu olduğunu bildirmektedir.
      Kılavuzlar bel ağrısının prognozunun kötü olması ve kronikleşmesinin nedeni olarak psikolojik sıkıntı, depresyon, işten tatmin olmama ve somatizasyonu önemli parametreler olarak vermektedir. Hastanın işe yavaş dönüşü; psikolojik sıkıntı, yaşlılık, kadın olmak, fonksiyonel disabilite olması, iş veya iş arkadaşları ile ilgili problem olması, önceden hastanede yatış olması ve önceden bel ağrısı epizodunun olması ile ilişkilendirilmektedir. Kötü prognoz, eğitim seviyesinin düşüklüğü ile anlamlı olarak koreledir. O halde bel ağrısında prognozun tayin edilebilmesinde yukarıdaki faktörler mutlaka değerlendirilmelidir.
      Bel ağrısının yüzde 70’e kadar olan nedenini idiyopatik olarak bildiren yayınlar vardır. İlgili hekimlerin, dünya üzerinde çok sık karşılaşılan bu belirtiye kılavuzların doğrultusunda çok daha itinalı olarak yaklaşmaları yararlı olacaktır. Görüntüleme metotlarının gerektiğinde kullanılması, cerrahi ve cerrahi olmayan tedavilerin uygun şekillerde planlanması, hastaların psikolojik durumlarının da göz önüne alınması hem tasarruf hem de optimum yararlanım sağlayacaktır.
      Geçmiş olsun.

      2013/03/30 at 11:23 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on BEL AĞRISI

      Tüm popülasyonlarda bireylerin yüzde 80’inde, yaşamın bir evresinde bel ağrısı şikâyeti ortaya çıkacaktır. Bu kadar yaygın görülmesi, birçok hekim grubunu ilgilendirmesi, yüksek oranda iş gücü kaybına neden olabilmesi bel ağrısını önemli kılan nedenlerdendir.
      Literatürde birinci basamak sağlık hizmetlerinde saptanan bel ağrısı nedenleri şu şekilde yer almaktadır: Hastaların yüzde 90’ında nonspesifik, kesin patoloji ile zayıf korelasyonlu bel ağrısı; yüzde 4’ünde semptomatik disk hernisi; yüzde 4’ünde kompresyon fraktürü; yüzde 3’ünde spinal stenoz; yüzde 0,7’sinde spinal malignansi (primer/sekonder); yüzde 0,3-5’inde ankilozan spondilit; yüzde 0,01’inde spinal enfeksiyon.
      Siyatalji ile sonuçlanan disk hernisinin ömür boyu prevalansı erkeklerde yüzde 5, kadınlarda yüzde 2,5’tir. Dünya Sağlık Örgütüne göre bir vakada bel ağrısının spesifik nedene bağlı olma olasılığı yüzde 0,2 olarak bildirilmiştir. Bu rakamlara baktığımızda yapılabilecek en önemli yorum şudur: Ülkemizde hem halk hem de hekimler bel ağrısını büyük bir oranda bel fıtığına bağlamaktadır. Hâlbuki durum hiç de öyle değildir.
      Bel ağrısının teşhisinde düz grafi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ülkemizde çok sık kullanılmaktadır. Ancak, X-ray görüntülemede bulunan dejeneratif değişiklikler (disk mesafesi darlığı, osteofitler, skleroz) ile bel ağrısı arasındaki ilişki zayıftır. Görüntülemede saptanan spondilolizis, spondilolistezis, spina bifida, spondiloz ve Scheuermann hastalığının belirtilerle bir bağlantısı yoktur. MRG’de asemptomatik bel fıtığı saptanan kişi oranı yüzde 76’lara kadar çıkmaktadır. Hâlbuki MRG’ye bakıp disk hernisi operasyonu endikasyonu konulmaktadır. Şikâyeti olmayanlarda yüzde 76 oranında bel fıtığı saptanabiliyorsa, MRG ile cerrahi endikasyon koymak ne kadar anlamlıdır? Hemen her türlü bel ağrısında, rutin lomber radyografi ağrı ve fonksiyonel prognoza etkisizdir. Öte yandan, hızlıca MRG yapılmasının direkt grafiye üstünlüğü yoktur, sadece cerrahi oranını artırıcı etkisi vardır. Dünyadaki kılavuzlar (guideline) bel ağrısının erken döneminde (en az bir ay) radyografik görüntülemenin karşısında yer almaktadır. Oysa ülkemizde daha bel ağrısı anamnezi bile alınmadan hastalar radyolojiye gönderilmektedir.
      Yine bel ağrısının ülkemizde yoğun şekilde ameliyat edildiğini biliyoruz. Ampirik de olsa, gözlemlerimize göre ameliyat oranı son yıllarda, özellikle performans uygulamasından sonra gittikçe artmaktadır. Burada bazı kılavuz verilerinden söz edelim: Dejeneratif değişikliklerle birlikte olan kronik radiküler olmayan bel ağrısında yapılan spinal füzyonun yoğun rehabilitasyona üstünlüğü yoktur. Radikülopatili disk prolapsusunda standart açık diskektominin yararı, cerrahi olmayan tedavilere göre az-orta derecede daha üstündür. Ancak, burada iyiliğin süresi üç ay-dört yıl arasında değişmektedir. Bütün bunların yanında, kılavuzların radikülopatili bel fıtığında cerrahi ve cerrahi olmayan tedavilerin etkileri ile ilgili görüşü, yeterli kanıtın olmadığıdır. Mayo Klinik, radikülopatide cerrahi endikasyonu şu kriterlerle bildirmektedir: Altı haftalık konservatif tedavide belirtiler gerilemiyorsa, ilerleyici kuvvetsizlik oluşuyorsa, temel aktivitelerde bile ciddi sıkıntı varsa.
      Dünya Sağlık Örgütü, özellikle yaşlılarda disk hernisi ve spinal kanal daralmasının görüntüleme tekniklerinde çok sık görüldüğünü, birçok vakada bu görünümlerin ağrı ile ilgili olmadığını ve cerrahide çok az bir bölümünde ağrının tamamen ortadan kaldırılmasının söz konusu olduğunu bildirmektedir.
      Kılavuzlar bel ağrısının prognozunun kötü olması ve kronikleşmesinin nedeni olarak psikolojik sıkıntı, depresyon, işten tatmin olmama ve somatizasyonu önemli parametreler olarak vermektedir. Hastanın işe yavaş dönüşü; psikolojik sıkıntı, yaşlılık, kadın olmak, fonksiyonel disabilite olması, iş veya iş arkadaşları ile ilgili problem olması, önceden hastanede yatış olması ve önceden bel ağrısı epizodunun olması ile ilişkilendirilmektedir. Kötü prognoz, eğitim seviyesinin düşüklüğü ile anlamlı olarak koreledir. O halde bel ağrısında prognozun tayin edilebilmesinde yukarıdaki faktörler mutlaka değerlendirilmelidir.
      Bel ağrısının yüzde 70’e kadar olan nedenini idiyopatik olarak bildiren yayınlar vardır. İlgili hekimlerin, dünya üzerinde çok sık karşılaşılan bu belirtiye kılavuzların doğrultusunda çok daha itinalı olarak yaklaşmaları yararlı olacaktır. Görüntüleme metotlarının gerektiğinde kullanılması, cerrahi ve cerrahi olmayan tedavilerin uygun şekillerde planlanması, hastaların psikolojik durumlarının da göz önüne alınması hem tasarruf hem de optimum yararlanım sağlayacaktır.

      2013/03/30 at 11:22 pm
  • From gazel on FELÇ

    Merhaba Hocam.2 gün önce inşaat’da çalışan bir arkadaş iskeleden düşüp belini kırmış ve doktorlar belden aşağısının felç olduğunu ömür boyuda felç kalacağını söylemişler.Böyle bir durum olabilirmi ileride fizik tedavilerle yada ilaçlarla iyileşme durumu söz konusu olabilirmi.Yani şansı varmı böyle asla yürüyemez denilen hastaların.

    2013/04/04 at 9:13 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Omurilik yaralanmalarında 2. günde yapılacak detaylı muayene ile hastanın nasıl bir geleceğe sahip olacağı büyük bir olasılıkla söylenebilir ancak ne olursa olsun ömür boyu felç kalacağı %100 olasılıkla bilinemez. Muayene ile saptanan en kötü felç durumunda bile %2 olasılıkla iyileşme ihtimali vardır. Yapılacak iyi tedaviler, uygun rehabilitasyon programları çok önemlidir. Geçmiş olsun.

      2013/04/04 at 11:57 am
  • From Derya Yılmaz on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

    Merhaba Erbil bey,
    Babamın doğuştan iki kalçası birden çıkık ve son 1 senedir yürümekte çok zorlanıyor. Bacakları ve kasları zayıflamaya, kasları sık sık kasılmaya başladı. Ameliyat olmayı istemiyor. Alternatif olarak bu tedavi ile kaslarını güçlendirip ağrılarından biraz olsun kurtulabilir mi?

    2013/04/05 at 8:33 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

      Yerçekimsiz yürüme eğitimi babanızın ağırlığını %80 düzeyinde azaltarak rahat bir yürüme yapabilmesini sağlar. Bunun eklem üzerine sağlıklı bir etkisi olacaktır. Bunun dışında ekleme yönelik başka tedaviler yapılabilir. Öte yandan kasları kuvvetlendirecek rehabilitasyon programları çok önemlidir. Geçmiş olsun.

      2013/04/06 at 1:39 pm
  • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

    Geçmiş olsun. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için tecrübeli ellerde yapılması gereken toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da birçok tedavi/rehabilitasyon yöntemleri gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin sizin de dediğiniz gibi hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.

    2013/04/07 at 2:43 pm

Bir cevap yazın