• From adiye eroglu on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

    merhaba.kardeşim zeynep 27 yaşında yürümüyor konuşmuyor.elerinden tutup kaldırıyoruz yaklaşık bırıkı dakıka yurutuyoruz aynı şeyi kendisi bıyerlere tutunarak yapmıyor.yuzde 98 zeka özürlüdür(raporunda yazan bu) ağzındakı ymeği dahi çiğneyemıor yumusak verıyoruz ağzında çevirip yutuyor.ben kardeşim gibi olan bir kişi dahi görmedim.buna rağmen hareketlidir poposu üzerinde sürünerek düz yerde surunerek evin heryerını gezıyor istediği yere gidiyor.elleri ayakları cok hareketli ve güçlüdür.kulağına konustugumda harket etmden beni dinliyor onun dısında kafası sureklı hareket eder saga sola çevırır.ellerı ayaklarıda oldugu yerde saga sola cevırır hareket etırır ama hareketlerının bir anlamı yoktur yanı bana gore yoktur belkı kendıne gore vardır.hacettepe 8 yıl ınceledı ve ıncelemekten usanmadı ama annm cocugu tasımaktan usandı bı netıce alınamadı.bu nasa aracını gordum acaba bızede bır umıt olabılırmı dıye cok sevındım kardesımde yuruyebılırmı ve bu egıtıme gırebılmesı ıcın devlet maddı karsılıgını oduyormu yoksa bızmı odeyecez kı oyle bı durumumuzda yoktur.biz ne yapalım.
    2013/09/04 at 2:20 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

      Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda anladığım kadarı ile kardeşinizde beyin hasarı mevcut. Çok çeşitli tedaviler yapılabilir. Ancak öncelikle hastayı muayene ederek değerlendirmek gerekir. Uzay yürüyüşü (yer çekimsiz ortamda yürüme eğitimi) bu hastalıklarda yarar sağlayabilir. Ancak tek başına bu tedavi değil pek çok tedavilerle birlikte uygulanması lazım. Web sayfamızdaki “serebral palsi” bölümünü detaylıca inceleyin. Uzay yürüyüşü tedavisini ben muayenehanemde uyguluyorum. Bu yüzden maalesef Devlet bunun ücretini karşılamıyor. Geçmiş olsun.

      2013/09/05 at 9:18 am
  • From devrim on FELÇ

    ERBİL BEY .bundan 36 gün önçe kızımda bi halsizlik oluştu zayıfladı edmremıtte özel hastaneye götürdüm kan testi yaptılar halsizilik vsar dediler ilaç verdiler .kızım bu ilaçları kullnamadı bazen atıyordu içmiyordu neyse istanbula götürdüm orda erdem hastanesınde apandisinin etrafinı mikrop sarmış dediler bizi koşuyolu medipol hastanesıne sevk ettiler orda kızkm ameliyat oldu ertesı gün kızım nefes alıp vermesınde sıkntı yaşadı doktorlara söyledim yemek verın dediler bizde seftalı ve muz yedırdık arkasından hastaneın yemegı geldı onu rıca mınnet kızıma yedirmeye çalıstık zar zor yedırdık 2 saat sonra kızım fenalaştı doktorlar geldi kanına baktılar kan şekeri 500 olmuş hemen yogun bakıma kaldırdılar 2 saatte şekeri 120 ye ındırdıler kızmın kalpi durdu kalp durunca beynine oksijen gitmedi beyin kanamsı gecirdi hala yogun bakımda yatıyor ellerını ve ayaklarını oynatıyor ama dengesiz bi oynatma var fizik tedavieye başladık şırıngaylan agzını acıp yemek yiyor cok şükür erbil bey bugünde annesi ayran içirmiş yemek yerdirmiş .benim size sorum şu olçak erbil bey hala uyanmadı sizin tavsiye edebileceginiz bi yol varmı bize

    2013/09/04 at 8:56 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Kızınıza göstereceğiniz yakın ilgi çok önemli. Onunla bol bol konuşun, ona sık sık temas edin. Güzel şeyler anlatın. Bu akut durumu atlattığında yoğun olarak tedavi ve rehabilitasyona başlamak lazım. Şimdi yatak yarası açmaması, uzuvlarda (kollar ve bacaklarda) katılık (kontraktür) gelişmemesi, enfeksiyon oluşmaması önemli. Bunun için havalı yatak kullanımı, yatak içi pozisyonlamalar ve sık döndürmeler gerekiyor. El ve ayaklarına plastik malzemeden ateller gerekebilir. Bu arada web sitemizdeki “felç” bölümünü incelerseniz oldukça bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu doğrultuda ilerlersiniz. Geçmiş olsun.

      2013/09/05 at 9:23 am
  • From Ahmet Aksoy on Felç sonrası, damarda oluşan pıhtı 'yı çıkarmak yararlı mı?

    SAYIN HOCAM BEN ONYIL ÖNCE KISMİ FELÇ GECİRDİM HALA SOLTARAFIK TUTMAMAKTADIR BUNA BİR CÖZUM CARE YOKMUDUR SAYGIYLA BEKLİYORUM BİR CEVAP EVET VE HAYIR SAYGILARIMLA AHMET AKSOY

    2013/09/05 at 6:56 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Felç sonrası, damarda oluşan pıhtı 'yı çıkarmak yararlı mı?

      Eğer %100’lük bir iyileşmeyi kastediyorsanız sorunuza büyük bir ihtimalle hayır diyebiliriz. Kısmi felç ‘te amaçlarımız hastayı en iyi şekilde iş yapabilir duruma getirmek, ağrısız bir duruma eriştirmek, varsa idrar kaçaklarını önlemek, kasılmaları önlemek gibi konulardır. Hasta kimseye muhtaç olmadan yaşayabilir duruma gelebiliyorsa bu çok önemlidir. Bunları yapabilmek için pek çok tedavi ve rehabilitasyon programları uygularız. Lütfen web sayfamızdaki “felç” bölümünü detaylıca inceleyiniz. Buradan alacağınız bilgiler size ışık tutacaktır. Geçmiş olsun.

      2013/09/05 at 9:12 am
  • From oya on SEREBRAL PALSİ

    2,5 yaşında bir kızım var sp teşşisi kondu bir çok rehabilitasyon merkezine gittim ayakkabı kolluk vs. yaptırdık fakat kızım aşırı derecede ağlıyor ve hiç bir tedaviye cevap vermiyor her gittiğimiz rehabilitasyon merk. terapistleri tıkanıyor ve hiç bir şey yapamıyor uyku problemimiz kasılma ve ağlama problemimiz çok fazla bi çok dr. gittik fakat hiç bir çözüme ulaşamadık. spnin tedavisi yok ve yürüyemez deniyor bunları düşünmek değil aklıma bile getirmek istemiyorum yolun sonunda tıkanmış durumdayız neler yapabiliriz..

    2013/09/09 at 10:32 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on SEREBRAL PALSİ

      Öncelikle şunu belirteyim ki “çocuğunuz için yapacak bir şey yok” demek kadar yanlış bir tutum olamaz. Serebral palsi için AZ veya ÇOK yapacak şeyler vardır. Her serebral palsili çocuk ayrı bir hasta olarak ele alınmalıdır. Bazı çocuklara alt bezi daha kolay değiştirilebilsin diye tedaviler uyguluyoruz. Bazı serebral palsililere ise daha iyi koşsun diye tedaviler yapıyoruz. Yani her hasta ayrıdır ve her hasta için ayrı bir tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları gerekir. Çocuğunuz ağır tutulumlu bir serebral palsi ise yürümesi bugünkü tıp bilimine göre olanaksız olabilir ancak bu çocukta da yapacak onlarca iş vardır. Lütfen web sayfamızdaki “serebral palsi” bölümünü dikkatlice inceleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Sonra vaktiniz uygun olduğunda çocuğunuzu görmek isterim. Türkiye’nin dört bir yanından serebral palsili çocuklarımız gelmekte. Onların tedavilerini programlayıp bir şekilde yürütüyoruz. Çocuğunuzda kasılmalardan söz ediyorsunuz. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekimin yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.

      2013/09/11 at 10:07 am
      • From Halil GÜLSOY on SEREBRAL PALSİ

        Hocam oya hanım tarif ettiği özelliğe yakın benimde bir kızım var. 2010da doğdu 3 aylık ken nöbetler gecirmeye başladı. sp hastası olduğunu öğrendik.hacettepedeki hocalar kontrolünde değişik ilaçlar kullandırıldık. 1.5 yaşında snektan 12 dozluk kullanmaya başladık 10 dozda çocukta enfeksiyon başladı hastaneye geldik snekteni kesmemizi söylediler. Kestik Çoçuk 5 ay boyunca hep ağladı sesi kısıldı kısık sesle ağladı, 15 ağladı 2 gün ancak toplandı tekrar ağladı5 ay boyunca o ağladı hastaneye gittik elimizden bir şey gelmez dediler, gönderdiler. Bu süre sonunda çocukta yutma bozukluğuda oldu .test sonucu nazogastrik taktırdık. daha sonrada gastrostomiye gecti. şu an kızım gastrostomiyle beslenmeye devam ediyor. ben size snaktenin yutma bozukluğuna etkisi varmı onu soracağım birde oya hanım acaba çocuğunda snakten kullanmışmı onu öğrenmek isterim çünkü 1 sene önce nöbeti bitmediği için snaktenden 1 doz verdiler o dönemde kısım kasıldı 1 hafta ağladı.

        2014/05/26 at 11:38 am
        • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on SEREBRAL PALSİ

          Anlattıklarınızdan kızınızın ağır bir serebral palsi olduğunu düşünüyorum. Bu çocuklarda spastisite dediğimiz kasılmalar fazla olabilir ve bu yüzden sürekli ağlayabilirler. Eğer öyle ise mutlaka spastisitenin toksin ile tedavisi gerekir. Çocuğunuza sinakten neden verildi? Test için mi? Tedavi için mi? Yutma bozukluğunun bu ilaca bağlı olabilceğini düşünmüyorum. Dediğim gibi ağır tutulumlu serebral palsilerde yutma fonksiyonlarında da bozukluklar oluyor. Sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam etmelisiniz. Geçmiş olsun.

          2014/05/26 at 12:33 pm
      • From fatma on SEREBRAL PALSİ

        merhaba hocam.17 aylık oğlum var 33 haftalık doğdu 34 gün kuvözde yattı.hipotonik.bütün tetkikler ve mr normal fakat hala basamıyor özel eğitime gidiyoruz.kasılma ve nöbetleri hiç yok..toksin tedavisini önerirmisiniz yardımcı olursanız sevinirim..

        2013/09/26 at 8:12 pm
        • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on SEREBRAL PALSİ

          Kasılma yoksa toksin yapılmaz. Hipotonik çocukta sadece rehabilitasyon uygulamaları ile ilerlemek gerekir. Geçmiş olsun.

          2013/10/02 at 1:33 pm
  • From medine on FELÇ

    Ben 10. kez yüz felci geçiriyorum bütün tahlillerım oldu ve hepsi temiz çıkıyor 1 2 gün önce kulagım şiddetlı agırmaya başlıyor sonra yüz felci geçiriyorum norolojı, kulak burun boğaza çıktım ama yapmam gerektıgı hakkında bilgi vermıyorlar napmam gerektıgını bilmiyorum bu durum beni ve ailemi çok etkiliyor yardımcı olursanız sevinirim.

    2013/09/14 at 12:45 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Sık geçirilen idiopatik yüz felcinin sebebi bilinmemesine rağmen hipertansiyon, şeker hastalığı ve aile yatkınlığı ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. Bunun dışında yüz felcinin onlarca nedeni olabilir. Bunlar arasında virüslerle temas da önem taşımaktadır. Bu yüzden enfeksiyonlara maruz kalınmaması için önlemler alınması (örneğin kalabalk yerlerden kaçınma, ellerin sık yıkanması) yararlı olabilir. Tedavide ise hızlı davranmak ve kortizon alınması gereklidir. Yapılan çalışmalar tam olarak sonuçları ortaya koymasa da antiviral ilaçların da kortizona ek olarak verilebileceğini belirtmektedir. Yüz felcinin erken tedavisinde nöroloji uzmanları ile temasa geçmek gerekir. Sonrasında ise fizik tedavi doktorları tedaviyi üstlenebilirler. Bazı durumlarda ise cerrahi tedaviler gerekmektedir. Geçmiş olsun.

      2013/09/16 at 8:25 am
  • From Beytullah on ROMATİZMA

    Merhaba hocam ben 24 yaşındayım ve ankilozan spondilit hastasıyım yaklaşık 5 senedir remikeyt kullanıyorum iki ayda bir ilaci kullaniyorum son olarak böbrekte rahatsızlık olduğu söylenildi ilacın etkisi varmi acaba veya kullanmaya devam etmelimiyim sizce, yani gerçekten korkmaya başladım…

    2013/09/15 at 9:11 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on ROMATİZMA

      Remicade kullanımında böbrek ile ilgili yan etki çok rastlanan bir yan etki değildir. Böbrek ile ilgili oluşabilecek yan etki üriner enfeksiyon olabilir. Remicade kullanımında meydana gelen önemli komplikasyonlar allerjik reaksiyonlar, enfeksiyon ve karaciğer sıkıntılarıdır. Öncelikle böbrekte nasıl bir hastalığınız var ona bakmak gerekir. İlaca mı bağlı değil mi bunu görmek lazım. Geçmiş olsun.

      2013/09/16 at 8:00 am
  • From Yeşim Şehiri on Yürüme Analizi

    20 yıllık ms hastasıyım.ataklarımın sonucunda ayaklarımda nöropati ve denge bozukluğu var.kısa adımlar ve harket etmekte yavaşlama var.Ayaklarımdaki nöropatiden 5 yıl kadar bir süre yürümede zorluk çektim.

    Ayak tabanlarına toksin uygulayabilirmisiniz,önerilerinizi öğrenmek isterim.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    2013/09/16 at 10:18 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Yürüme Analizi

      MS’de uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme, kaslarda istem dışı kasılmalar, kaslarda güç kaybı, kramplar, ağrılar, görme kayıpları, çift görme, idrar kaçırma konuşma bozukluğu gibi pek çok sistemi ilgilendiren bozukluklar ortaya çıkar. İstemsiz kas kasılmalarının toksin ile tedavisi hastalarda enerji sarfiyatını azaltmakta, fonksiyonda ilerlemeleri sağlayabilmektedir. Nöropatik bozukluk için başka tedaviler yapılmaktadır. MS’de mesane fonksiyonlarındaki bozukluk önemli olup mutlaka ürodinamik çalışmalarla değerlendirilmelidir. Bunun dışında MS’de mental rehabilitasyon çalışmaları, duyu-koordinasyon uygulamaları, denge rehabilitasyonu, motor aktivite temelli uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Geçmiş olsun.

      2013/09/19 at 8:06 am
  • From Selahattin on FELÇ

    Erbil bey merhaba.
    Benim Abi’m 38 yasında yaklaşık 2 yıldır sag kol ve ayağında kısmı hareket yetersizliği meydana geldi yapılan muanelerde müsbet bir cevap almadık pisikolojık olarak ilaçlar kullanıldı nörolıji den herhangi bir cevap almadık dahiliye bölümünde yapılan tahlil ve yapılan tetkikler de hersey temiz gözüküyor fakat abımin sag elini kullandığı zaman yemek yerken yazı yazarken yavaş hareket etmesi tesbih çekerken gücünün kalmaması cok barız bi sekilde belli oluuyor yürürken sag ayak boşluğa basar gibi pat pat yürüyüş yapıyor yürüme esnasında kollar sabıt kalıyor robot mısalı yürümesi var ama gücü yerinde herhangı bir cismi kaldırıp sıka biliyor boyun fıtığı var ama cok az bir sekilde var doktorlarımızın dediği kısmı felç geçirmiş olabilir deniliyor şimdi çıkar bir yol bulamadım … yardimlarınizi rica ediyorum
    Saygılarımla

    2013/09/17 at 8:44 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda anladığım kadarı ile kardeşinizde beyin hasarı mevcut. Çok çeşitli tedaviler yapılabilir. Ancak öncelikle hastayı muayene ederek değerlendirmek gerekir. Bundan sonra ise yapılacak rehabilitasyon uygulamaları önem taşıyor. Lütfen web sayfamızdaki “felç” bölümünü ve ana sayfamızdaki tv programlarımızı dikkatlice inceleyin ve izleyin. Daha sonradan abinizi göreyim. Geçmiş olsun.

      2013/09/19 at 8:09 am
  • From nasır yıldız on Kısmi felç tedavisi

    hocam ben 38 yaşındayım 2008 yılında kısmı felç geçirdim sol tarafımda şimdi iyui durumdayım ama başımın üst sol kısmı uyuşuk durumda bayağı rahatsız oluyorum piskolojim bozuldu sauna bile girdiğimde başımın üst sol kısmı terleme yapmıyor yanma var ayrıca başımın sol kısmı çok kaşınıyor neler yapabilirim hocam

    2013/09/20 at 6:01 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Kısmi felç tedavisi

      Öncelikle bir nöroloji uzmanına görünmelisiniz. Sonradan felç için yapılacak bilgileri edinin. Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Felç ve serebral palsi rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Dünya literatüründe zorunlu kullanım tedavisinin felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma yer almaktadır. Yine özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığı bildirilmiştir. Hele ki eğer hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman iyi sonuçlar verebilir. Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden biri de aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Burada kullanılan uzay teavisi (yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimi), robotlar, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olması sağlanıyor. Nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl sklerozda (MS), kafa travmasında, omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki rehabilitasyon çalışmalarında sadece “tek tedavi” kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır. Size bir de Hürriyet’de yeni yayınlanmış bir haberi gönderiyorum:

      Tek yöntem bu değil
      21.09.2013

      Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, felçli ve spastik hastaların rehabilitasyonunda “tek bir tedavi yöntemi” anlayışının yanlış olduğunu söyledi.
      Dursun, felçli hastalarda sadece egzersiz tedavisi, yürüme eğitimi, toksin enjeksiyonu ve bobath terapisi gibi tek tedavi girişimlerinin, hastanın iyileşmesi açısından yetersiz olduğunu vurguladı.
      “Kamuoyunda çok sık duyuyoruz. ‘Robota girdi, yürüdü’ deniyor. Maalesef böyle bir şey yok” diyen Dursun, “Keşke sadece böyle bir yöntemle hastalar yürüyebilseydi. Ancak birçok rehabilitasyon uygulaması, karma ve doğru bir şekilde planlandığında, daha çok yararlı oluyor” ifadesini kullandı.
      Felçli hastalarda, üstünden yıllar geçmesine rağmen, “spastisite” denilen kasılmaların tedavisinin çok önemli olduğunu, yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok fayda sağladığını anlatan Dursun, söz konusu kasılmaların azaltılmadan, yapılacak diğer tedavilerin yetersiz kalalacağını dile getirdi.
      YENİ BİR REHABİLİTASYON YÖNTEMİ: BEYNİN ELEKTRİKLE UYARILMASI
      Dursun, felçli hastaların bu bütüncül yaklaşım içinde, beraber uygulanması gereken farklı birçok tedavi yöntemleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
      “Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları, sanal gerçeklik tedavileri ve daha bir çok tedavi yöntemleri var. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır.”
      Prof. Dr. Dursun, dünya literatüründe “zorunlu kullanım tedavisinin” felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma olduğunu belirterek, özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılmasıyla (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alındığını söyledi.
      PARMAKTA HAREKET VARSA ÖNEMLİ
      Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi, yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığını anlatan Dursun “Hele ki hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavilerinde büyük gelişmeler sağlıyor. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek, bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman, iyi sonuçlar verebilir” şeklinde konuştu.
      Prof. Dr. Dursun, felçli hastaların rehabilitasyonunda, beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerektiğine dikkati çekerek, bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden birinin de “aktivite temelli tedaviler” olduğunu ifade etti.
      Bu tedavilerin, hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçladığını, burada kullanılan robotların, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırdığını anlatan Dursun, bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olmasını sağladığını kaydetti.
      Dursun, nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl skleroz (MS), kafa travması ve omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki, rehabilitasyon çalışmalarında sadece ‘tek tedavi’ kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır” diye konuştu.

      2013/09/26 at 5:29 pm
  • From Adil ÖZYILMAZ on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

    Sn.Hocam Merhaba
    Amcam yaklaşık üç ay önce sağ tarafından Felç geçirdi.Şu anda Fizik tedavi görüyor.Sağ el ve ayakta sorun var.Sizin bu tedavinizi TV den gördüm.Adres ve telefon alabilirsek iletişim kuracağız.
    SayGılarımızla,

    Adil

    2013/09/20 at 2:06 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

      Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Felç ve serebral palsi rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Dünya literatüründe zorunlu kullanım tedavisinin felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma yer almaktadır. Yine özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığı bildirilmiştir. Hele ki eğer hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman iyi sonuçlar verebilir. Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden biri de aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Burada kullanılan uzay teavisi (yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimi), robotlar, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olması sağlanıyor. Nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl sklerozda (MS), kafa travmasında, omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki rehabilitasyon çalışmalarında sadece “tek tedavi” kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır.

      2013/09/23 at 7:26 am
  • From ibrahim ay on Kısmi felç tedavisi

    mrb hocan dedem 5 ayın 5 de tansiyon yükselmesi sebebiyle beyni hasar görmüs bu neden le vucudunun sağ tarafı tamamen felçli soldaki şah damarı yuzde yüz tıkalı ve kaldı ilk aylarda hicbir tepki yoktu şimdi konuşmaları azda olsa anlıyor bişeyler soylemeye çalışıyor fizyoterapistin gösterdiği uygulamaları yapıyoruz sizin öneriniz bu konuda nedir neler yapmamız gerekiyor başka bu konuda yardımcı olabilirmisiniz hocam

    2013/09/20 at 3:36 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Kısmi felç tedavisi

      Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Felç ve serebral palsi rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Dünya literatüründe zorunlu kullanım tedavisinin felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma yer almaktadır. Yine özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığı bildirilmiştir. Hele ki eğer hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman iyi sonuçlar verebilir. Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden biri de aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Burada kullanılan uzay teavisi (yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimi), robotlar, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olması sağlanıyor. Nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl sklerozda (MS), kafa travmasında, omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki rehabilitasyon çalışmalarında sadece “tek tedavi” kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır.

      2013/09/23 at 7:26 am
  • From mehmet on Felç ve Serebral Palside Alter-G

    çocuk felçli serebnal pals denen hastam var,nasıl düzelir,tms cihazı iyi gelirmi ve satın almayı düşünsem nereden alırı[email protected]

    2013/09/20 at 7:17 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Felç ve Serebral Palside Alter-G

      Öncelikle web sitemizi ve özellikle buradaki “serebral palsi” bölümünü detaylıca inceleyiniz. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.Geçmiş olsun.

      2013/09/23 at 7:34 am
      • From mehmet on Felç ve Serebral Palside Alter-G

        toksinin faydası ne? ve tms ne gibi fayda sağlar,keşke arasanızda hastayla görüşseniz.avni bayer KAYSERİ 0352 3212302 sabah görüşür.

        2013/09/26 at 2:25 am
        • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Felç ve Serebral Palside Alter-G

          Lütfen web sayfamızdan serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir (https://felc-romatizma.com/neden-toksin-2/)

          Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.Geçmiş olsun.

          2013/09/26 at 5:11 pm
        • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Felç ve Serebral Palside Alter-G

          Lütfen web sayfamızdan serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir (https://felc-romatizma.com/neden-toksin-2/)
          Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.Geçmiş olsun.

          2013/09/26 at 5:11 pm
  • From ismail ayvaz on Vücut ağrıları, yorgunluk, uykusuzluk mu var? Fibromiyalji sendromu olabilirsiniz

    hocam iyi günler ben 49 yaşındayım günde 10, 15 defa sık idrara cıkıyorum biço bütün testleri yaptırdım ama şikayetim devam ediyor son 6 aydır büyük tuvalete en az 5,6 kez cıkıyorum tiroid ilaçı şeker ilacı ve tansiyon ilaçları kullanıyorum teşekkür ederim

    2013/09/21 at 8:05 am
  • From kubra on FELÇ

    Babamin boyundan oldugu ameliyatindan sonra spastikiteleri gecmedi dort seneden beri bu rahatsizligi cekiyo asiri derecedeki kasilmalarindan dolayi yuruyemiyo sag ayak diz altindan ampute bu olay trafik kazasi sonucu 1986 dan beri protez kullaniyo 4 senedir yuruyemiyor rehabilitasyon merkezinde yatiyo baklofen pompa oneriyolar hastahaneden bu konuda ne onerebilirsiniz bu pompanin zarari ya da faydasi ne olur ? Ya da sizin onerebilceginiz baska bi cozum varmi ?

    2013/09/21 at 4:50 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Felç’lerin genel rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi, sadece toksin enjeksiyonu, sadece sanal gerçeklik tedavisi, sadece zorunlu kullanım tedavisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçtespastisite dediğimiz kasılmaların toksin ile tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Dünya literatüründe zorunlu kullanım tedavisinin felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma yer almaktadır. Yine özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden biri de aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Burada kullanılan uzay teavisi (yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimi), robotlar, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olması sağlanıyor. Nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl sklerozda (MS), kafa travmasında, omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki rehabilitasyon çalışmalarında sadece “tek tedavi” kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır.

      2013/09/23 at 7:42 am
  • From gürcü taşkın on Spastik bebek belirtileri

    benim çocugumun el baş parmagı içe dönük benim çocugum 16 aylık spastikmi oluyor lütfen yardım edermsniz

    2013/09/24 at 8:33 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Spastik bebek belirtileri

      Olabilir. Baş parmağın avuç içine doğru dönmesi serebral palside önemli bir bulgudur ancak elbette çocuğun hikayesi iyi bir şekilde dinlenmeli, muayene edilmeli ve teşhis doğru bir şekilde konulmalıdır. Ne kadar erken davranılırsa o kadar önemlidir.Lütfen web sayfamızdan serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Kısa sürede çocuğunuzun teşhisini koydurun lütfen. Geçmiş olsun.

      2013/09/26 at 5:24 pm
  • From serkan on Serebral Palsi tedavisi

    hOCAM 18 YASINDAYIM SERAPREL PALSI HASTASIYIM BU YASTAN SONRA FIZIK TEDAVI YARARI OLUR MU CEVAPINIZI BEKLIYORUM SİMDIDEN TESEKKURLER

    2013/09/25 at 4:02 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi tedavisi

      Kesinlikle olur. Ancak serebral palside tek tedavi söylemi yanlıştır. Size Hürriyet’te yayınlanmış yeni bir haberi veriyorum:

      Tek yöntem bu değil
      21.09.2013

      Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, felçli ve spastik hastaların rehabilitasyonunda “tek bir tedavi yöntemi” anlayışının yanlış olduğunu söyledi.
      Dursun, felçli hastalarda sadece egzersiz tedavisi, yürüme eğitimi, toksin enjeksiyonu ve bobath terapisi gibi tek tedavi girişimlerinin, hastanın iyileşmesi açısından yetersiz olduğunu vurguladı.
      “Kamuoyunda çok sık duyuyoruz. ‘Robota girdi, yürüdü’ deniyor. Maalesef böyle bir şey yok” diyen Dursun, “Keşke sadece böyle bir yöntemle hastalar yürüyebilseydi. Ancak birçok rehabilitasyon uygulaması, karma ve doğru bir şekilde planlandığında, daha çok yararlı oluyor” ifadesini kullandı.
      Felçli hastalarda, üstünden yıllar geçmesine rağmen, “spastisite” denilen kasılmaların tedavisinin çok önemli olduğunu, yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok fayda sağladığını anlatan Dursun, söz konusu kasılmaların azaltılmadan, yapılacak diğer tedavilerin yetersiz kalalacağını dile getirdi.
      YENİ BİR REHABİLİTASYON YÖNTEMİ: BEYNİN ELEKTRİKLE UYARILMASI
      Dursun, felçli hastaların bu bütüncül yaklaşım içinde, beraber uygulanması gereken farklı birçok tedavi yöntemleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
      “Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları, sanal gerçeklik tedavileri ve daha bir çok tedavi yöntemleri var. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır.”
      Prof. Dr. Dursun, dünya literatüründe “zorunlu kullanım tedavisinin” felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma olduğunu belirterek, özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılmasıyla (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alındığını söyledi.
      PARMAKTA HAREKET VARSA ÖNEMLİ
      Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi, yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığını anlatan Dursun “Hele ki hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavilerinde büyük gelişmeler sağlıyor. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek, bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman, iyi sonuçlar verebilir” şeklinde konuştu.
      Prof. Dr. Dursun, felçli hastaların rehabilitasyonunda, beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerektiğine dikkati çekerek, bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden birinin de “aktivite temelli tedaviler” olduğunu ifade etti.
      Bu tedavilerin, hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçladığını, burada kullanılan robotların, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırdığını anlatan Dursun, bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olmasını sağladığını kaydetti.
      Dursun, nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl skleroz (MS), kafa travması ve omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki, rehabilitasyon çalışmalarında sadece ‘tek tedavi’ kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır” diye konuştu.

      2013/09/26 at 5:18 pm
  • From Mustafa Aydoğan on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

    Hocam Merhaba ; Cp hastasıyım hastalığı büyük oranda aştım senelerce yoğun fizik tedaviyle ayağa kalktım şimdi dizlerimde içe dönüklük var tedavi yönteminiz bana ne derece yardımcı olur yada önerdiğiniz fizik tedavi haricinde çarpıklığı tamamen giderecek herhangi bir cerrahi operasyon varmıdır ? Saygılarımla.

    2013/09/29 at 7:42 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Uzay Tedavisi (Yerçekimsiz Yürüme Eğitimi - Antigravite Yürüme Eğitimi)

      Geçmiş olsun. Serebral palsi’de (cp) dizlerdeki içe dönüklüğün birkaç nedeni olabilir. Bunu muayene ile anlamak olası. Bu içe dönüklük genellikle bazı kasların kasılması ile oluyor. Bunlara yönelik yapılacak tedaviler önem taşıyor. Sizi uygun olduğunuzda göreyim.

      2013/10/03 at 9:22 am
  • From Ece Beser on Felç ve Serebral Palside Alter-G

    Hocam…
    Ben ve ikizim de c.p.li bu toksin bildiğimiz zehir değil mi? Bunun minimum dozajı bile insanı öldürebiliyorken vücuttan bu zehir nasıl atılıyor. Bütün haber videolarınızı izledim… ABD de c.p.li çocukların denge ve yürüme v.s. problemlerini 3-4 yaşlarında konsültas- yonla (en az 6 dr.) bitirirlerken Biz de ftr ile üstüne deformasyon oluşuyor… ve her türlü hastaya aynı programı yaparak (germe, ayağını kaldır- indir…) hastayı ortopedik müdahaleye götürüyorlar. Çoklu tedavi albenili ama yine çok pahalı heralde… Ailem değil de ben kesin sonuç peşindeyim… Üniversite bu sene bitiyor… Seneye biraz boş vaktim var. Walker la yürüyorum denge de problem yaşıyorum.. ne öneriyorsunuz..

    2013/09/30 at 1:15 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Felç ve Serebral Palside Alter-G

      Toksin zehir değil. Vücuda herhangi bir zararı yoktur. Serebral palside “kesin çözüm” ile ne kastediyorsunuz bilemem ama eğer tamamen normal olmayı diyorsanız bu olanaklı değil. Yapılacak tedavilerle daha kötü olmanızın önüne geçilebilir ayrıca iyi yönde belirli oranlarda ve her hastaya göre değişecek ilerlemeler kaydedilebilir. Her türlü hastaya aynı programı yapmak gerçekten doğru değil. Genellikle yapılan da bu. Belirli egzersizleri hemen her hastaya ezbere bir şekilde uygulamakla bu işler olmuyor.

      2013/10/03 at 9:28 am
  • From zeki on ROMATİZMA

    merhaba eşimin elerinde egzama başlangıcı teşhisi kondu yaralar çıkıyor ayaklarında da başladı bu yaralar dermotoloğa gidiyor kortizyon melhemleri ilaçları verdi işe yaramıyor bu sorunlarla aynı zamanda göğsünde de kas agrıları başladı bise ne önerebilirsiniz desteğinizi bekliyoruz

    2013/10/02 at 9:30 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on ROMATİZMA

      Göğüs bölgesindeki kas ağrıları ile egzamanın bir ilişkisi yok gibi duruyor. Göğüs ön bölgesi kaslarda ağrı yapabilecek birçok hastalık var. Dikkatli bir anamnez, muayene ve gerekirse tahliller ile öncelikle teşhise gitmek gerekir. Uygun olduğpunuzda sizi göreyim. Geçmiş olsun.

      2013/10/03 at 9:30 am
  • From sevil on ROMATİZMA

    merhaba hocam yaşım 22 benm parmaklarımda agrı var işaret parmaklarmı kapatamyrm acı oluyor bu agrı dirsegime kadar geliyor bazen vücutumun farklı yerlerinde igne batarcasına acı ve sol ayagımda kıramp giriyor daha çok kasılma gibi bu bir kaç günün acısı devam ediyor bu neden olabilir yardımcı olursanz sevinirim yaklaşık 4 aydır var birkaç defa doktora muayene gittimm ama sonuç vermedi kanda bişi göremediler..

    2013/10/02 at 10:35 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on ROMATİZMA

      Geçmiş olsun. Bu şikayetleriniz birçok nedene bağlı olabilir. Kanda çıkmasa bile iltihaplı romatizma da olabilir. Detaylı bir anamnez, muayene ve gerekirse tahlillerle teşhise gitmek gerekir. Uygun olduğunuzda sizi göreyim.

      2013/10/03 at 9:32 am
  • From BEKİR ÇOBAN on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

    ben 1971doğumluyum.şubat2011 de boynumu dairesel bir şekilde çevirirken atardamar yırtıldı ve beyin sapı hasar gördü.sıkı bir rehabilatasyondan sonra yürüyebiliyorum 3defa toksin enjeksionu oldum fakat kasılmalarım çok fazla refleksafo kullanıyorum.bana ne önerirsiniz teşekkür ederim kolay gelsin

    2013/10/06 at 2:51 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

      Geçmiş olsun.Cevaplarımda hep belirtiyorum. Omurilik yaralanmalarında, diğer felçlerde, multiple sklerozda vb. durumlarda yapılacak birçok rehabilitasyon girişimleri var. Omurilik yaralanmasında harekete yönelik tedaviler dışında en çok dikkat edilmesi gerekli konu mesane fonksiyonudur. Mesane düzgün bir şekilde rehabilite edilmez ise sonrasında hayati risklere neden olabilir. Bunun dışında kaslarınızın kasılmalarının çok olduğundan söz ediyorsunuz. Bunun için toksin enjeksiyonları uygun olabilir ancak tecrübeli ellerde ve çok detaylı bir şekilde uygulanmalıdır. Bunların dışında lütfen web sitemdeki “felç” bölümünü inceleyin. Sizi görmemde yarar olabilir. Uygun olduğunuzda randevu alın lütfen.

      2013/10/18 at 4:41 pm
  • From yaprak on Prof. Dr. Erbil Dursun'un Çalışmaları için lütfen aşağıdaki linki tıklayın:

    selam hocam..
    Bundan 1 ay önce bacaklarımda morarma oldu bi süre sonra geçti daha sonra bu belirtiler ellerimde de görüldü. Kan değerleimde birşey çıkmadı dahileye romatolojiye yönlerdirdi uzun süreli bi tedaviymiş ben üniversite ögrencisiyim tedavisi süresi eğitimimi etkiler mi ?

    2013/10/11 at 4:48 pm
  • From hatice on FELÇ

    benim babamın beyin sapına pıhtı attı.iki gün öncesi ağzında hafif yamukluk nefes alma zorluğu ve de yutkunmada zorlukları yaşamaya başladı.doktorumuz bu durumun çok ciddi hasarlar verebileceğini söyledi ve bir deprem gibi düşününün inmenin indiği anda ilk müdahaleyi yapmak için yoğun bakımda tutuyorlar şu anda sadece mama ile beslenip damardan ilaç tedavisi yapılıyor.benim öğrenmek istediğim inmenin gerçekleştiği anda doktorumuzun müdahelesi ile ne sonuç alacağız.bunu hayati fonksiyonları hasar almadan atlatabilir mi?

    2013/10/13 at 11:56 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Elbette atlatabilir. Öncelikle sakin olun ve pozitif düşünün. Babanızın yoğun bakımda gerekli tedavileri yapılıyordur. Bu aşamada felç rehabilitasyonu açısından en önemli konular yatak yarasının açılmaması, eklemlerde deformiteye izin verilmemesidir. Bu yüzden babanızın iyi bir hemşirelik bakımına ihtiyacı vardır. Eklemlerde istenmeyen konumlarda sertlik oluşmaması için hergün eklem hareketlerinin nazikçe yapılması gerekir. Gerekirse ayak ve el için bir takım plastik aletler takılabilir. Bunlara hastanedeki fizik tedavi doktorları yazmalıdır. Öte yandan bacaklarında toplardamarlarda tıkanma oluşmaması için önlemler alınmalıdır. Bunu büyük bir ihtimalle yoğun bakım hekimleri düşünmüştür. Mesane ile ilgili ise bu aşamada daimi sondada ise sık sonda değişimi gerekir. Babanız yoğun bakımdan çıktıktan sonra ise hiç vakit kaybetmeden fizik tedavi görmelidir. Rehabilitasyon çalışmaları çok geniştir. Bu konuda bilgi almak için lütfen web sayfamızdaki “felç” bölümünü dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Ana sayfadaki TV programlarımızı seyrediniz. Geçmiş olsun.

      2013/10/18 at 4:55 pm
  • From harun iplik on FELÇ

    Erbil bey merhaba;

    33 yaşında abimin 27 Eylül tarihinde kalp kapakçığı değişti. 1 gün sonra pıhtı attı ve sağ el, sağ ayak ve konuşması kaybına uğradı. 3 gun yoğun bakımda kaldı bu süreçte elinin 2 parmağı ve ağzından fısıldayarakta olsa kelimeler çıkmaya başladı. yoğun bakımdan çıkıp normal odada tedavisi devam etmektedir aynı zamanda fizik tedavide başladı aynı hastanede. bugun itibariyle sağ eli dirseğine kadar hareket eder hale geldi zorlayarak dirseginide omuzdan guc vererek cok az kaldırabiliyor fakat cok cabuk yoruluyor. konuşmasında uzun cümleler kurabiliyor artık. Ayagında henüz hiç hareket yok fakat his var. Ayagını sıkınca ağrıdığını söylüyor ve ayaklarının altını kaşıdığımda farkedebiliyor. Hocam size sorum abimin ayağına hareket gelir mi ne kadar süreçte bu gerçekleşir fizyoterapist dışında bizde onun uygulamalarını yapmaya çalışıyoruz. morali cok bozuk ve iyilesemeyeciğini söylüyor. nasıl ve neler yapabiliriz eski sağlığına kavuşması için.

    2013/10/16 at 6:54 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Geçmiş olsun. Öncelikle şunu söylemem gerekir ki hastalığın oluştuğundan sonraki 4-6 haftada elde ve parmaklarda özellikle açma yönünde hareket gelişiyorsa bu çok iyi bir haberdir. Ancak el-kol rehabilitasyonu çok özellik arz eder. Örneğin bizim web sayfamızdaki “felç” bölümündeki “zorunlu kullanım tedavisi”ni okuyun (https://felc-romatizma.com/felc/felc-de-zorunlu-kullanim-tedavisi-zkt-nedir/). Bunun dışında felçte yapılacak o kadar çok şey var ki bunları bilmeniz abinizin bundan sonraki tedavilerinin yeterli yapılıp yapılmadığı hakkında size çok yol gösterecektir. Bunları öğrenmek için de yine lütfen web sayfamızdaki “felç” bölümünün tüm konularını sıkılmadan inceleyiniz. Ayrıca ana sayfamızdaki tv programları da size çok faydalı olacaktır. Günümüzde aktivite temelli rehabilitasyon eğitimleri büyük önem kazanmıştır çünkü bu eğitimler beyni yeniden organize etmektedir. Hastaların tedavi programlarına hasta gereksinimlerine göre iş ve uğraşı tedavisi, mental rehabilitasyon, mesane-barsak rehabilitasyonu, yutma rehabilitasyonu, spastisiteye yönelik toksin enjeksiyonunu da içeren tedaviler, ağrıya yönelik tedaviler de eklenmelidir. Abinizin durumu uygun olduğunda size yardımcı olabilmem için lütfen randevu alın.

      2013/10/18 at 5:08 pm
  • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

    Geçmiş olsun.Cevaplarımda hep belirtiyorum. Omurilik yaralanmalarında, diğer felçlerde, multiple sklerozda vb. durumlarda yapılacak birçok rehabilitasyon girişimleri var. Omurilik yaralanmasında harekete yönelik tedaviler dışında en çok dikkat edilmesi gerekli konu mesane fonksiyonudur. Mesane düzgün bir şekilde rehabilite edilmez ise sonrasında hayati risklere neden olabilir. Bunun dışında kaslarınızın kasılmalarının çok olduğundan söz ediyorsunuz. Bunun için toksin uygulamaları uygun olabilir ancak tecrübeli ellerde ve çok detaylı bir şekilde uygulanmalıdır. Bunların dışında lütfen web sitemdeki “felç” bölümünü inceleyin. Sizi görmemde yarar olabilir. Uygun olduğunuzda randevu alın lütfen.

    2013/10/18 at 4:42 pm
    • From Nubar Kapan on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

      Merhabalar hocam, Kızım 4 yaşında doğum kaynaklı sp ve epilepsi hastası, oturamıyor, konuşamıyor ve başını tutamıyor. Kundakta bebek gibi. Fizik tedaviye de 7-8 aylık iken başladık ama gözle görülen bir değişim olmadı.Havalelerini yeni yeni kontrol altına alabildik.Size göstermek istiyoruz.

      2015/02/07 at 1:09 am
      • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

        Anlattığınıza baktığımda kızınızda ağır bir serebral palsi var. Ne zaman isterseniz ilgilenirim. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

        2015/02/08 at 9:15 pm
  • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Serebral Palsi olan genç "Uzay Tedavisi" ile ilk kez koştu...

    Geçmiş olsun. Cevaplarımda hep belirtiyorum. Omurilik yaralanmalarında, diğer felçlerde, multiple sklerozda vb. durumlarda yapılacak birçok rehabilitasyon girişimleri var. Omurilik yaralanmasında harekete yönelik tedaviler dışında en çok dikkat edilmesi gerekli konu mesane fonksiyonudur. Mesane düzgün bir şekilde rehabilite edilmez ise sonrasında hayati risklere neden olabilir. Bunun dışında kaslarınızın kasılmalarının çok olduğundan söz ediyorsunuz. Bunun için toksin uygun olabilir ancak tecrübeli ellerde ve çok detaylı bir şekilde uygulanmalıdır. Bunların dışında lütfen web sitemdeki “felç” bölümünü inceleyin. Sizi görmemde yarar olabilir. Uygun olduğunuzda randevu alın lütfen.

    2013/10/18 at 4:42 pm
  • From bahri on ROMATİZMA

    merhaba,
    Hocam karın ağrısı şikayetleri ile genellikle geceleri acile gittim.Bir keresinde apandisit diye ameliyat yapacaklardı.en son gastro doktorum kolonoskopi ilede muayene yaptı,temiz sonuç çıkınca Alilevi Akdeniz Ateşi ihtimali ile Romatolojiye muayene olmamı önerdi.Bulundugum şehirdeki Romatolog tayin oldugu için yeni bir Doktor atanamamıştır.Akdeniz Ateşi ile ilgili tahlil veya testleri başka bir poliklinik vasıtasıyla yaptırmam ve sonuçu öğrenmem mümkün mü?Ailemde bu tarz rahatsızlığı olan da yoktur.

    2013/10/19 at 10:18 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on ROMATİZMA

      Geçmiş olsun. Ailevi Akdeniz Ateşi şüphesi varsa öncelikle bir genetik test yaptırabileceğiniz merkeze başvurunuz önem taşır.

      2013/10/24 at 10:12 am
      • From cesur on ROMATİZMA

        İzmir atatürk eyimtim araştıma hastanesinde bir ay kortizon tedavi gördüm bana enson tnf iğnesini önediler o iğneden korkum durumum çittiyetini koruyor ne yapmalığım teşekkür eder

        2014/03/29 at 2:49 pm
        • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on ROMATİZMA

          Bugün birçok iltihaplı romatizma tedavisinde anti-tnf’ler kullanılıyor ve sonuçları çok iyi. Bu konuda size daha detaylı bilgi vermeliler ve sizi sıkı bir kontrol altına almalılar. Hekimlerin iyi takip ettiği hastalarda korkacak bir durum olması çok az bir ihtimaldir. Geçmiş olsun.

          2014/04/01 at 11:22 am
  • From abdulkadir on FELÇ

    merhaba hocam ,babam 2001 de yüksekten düşerek bir kaza geçirdi.Kazadan sonra belden aşağısı tutmuyor.Size gelirsek nasıl yardımcı olabilirsinz .Bir gelişme olabilir mi?

    2013/10/20 at 3:46 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Babanızda omurilik hsasarı oluşmuş anlaşılan. Hasarın derecesi ve seviyesine göre babanızın ne duruma geleceği bellidir. Olayın üzerinden çok geçmiş. Babanızın hareket kaabiliyetini değerlendirerek gelişip gelişmeyeceği muayene ile anlaşılabilir. Bir de babanız için en önemli konu mesanesidir. Mesane felcinin iyi tedavi edilmesi ve iyi rehabilite edilmesi gerekir. Ayrıca diğer sistemlerle ilgili (damar sistemi, seksüel fonksiyonlar, kas iskelet sisteminde olası deformiteler vb.) detaylara da dikkat etmek lazımdır. Geçmiş olsun.

      2013/10/24 at 10:21 am
  • From FATİH on FELÇ

    babam beyin kanaması sonucunda 6 saatlik ameliyata alındı ve (reaminasyon)yoğun bakıma kaldırıldı. ve şuan itibari ile 48 saattir yoğun bakımda..doktorlar ameliyatın iyi geçtiğini ama durumununda kötü olduğunu söylüyorlar..kurtulma şansı nedir?

    2013/10/22 at 10:23 pm
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on FELÇ

      Bu durumu babanızı takip eden hekim arkadaşlarımız en iyi şekilde cevaplayacaklardır. Geçmiş olsun.

      2013/10/24 at 10:23 am
  • From tayyibe on Yürüme Analizi

    hocam benım kızım doğuştan vertıcal talus rahatsızlığı vardı bazı tedavıler sonucundan sonra oblık talus teshısı konuldu su anda yuruyemıyor 18 aylık daha yuruyemedı sızce yuruyebılırmı yürüme analızı verıldı subat ayında yapılacak bu rahatsızlıkların yurumesıne ne gıbı zararı olur benı bıraz rahatlatırsanız sevınırım.

    2013/10/24 at 8:34 am
    • From Prof. Dr. Erbil DURSUN on Yürüme Analizi

      Konu ile ilgili bir ortopedi uzmanına danışmalısınız. Ortopedi uzmanının planlayacağı tedaviler doğrultusunda kızınız elbette yürüyebilir. Geçmiş olsun.

      2013/10/24 at 10:24 am

Bir cevap yazın