Felç sonrası, damarda oluşan pıhtı ‘yı çıkarmak yararlı mı?

Felç oluşur oluşmaz tedavi için büyük bir hız gerekiyor.  Beyin damarını eğer bir pıhtı tıkamışsa, yapılan çalışmalar ilk 3 saatte  bunun pıhtı eritici ilaçlarla (doku plazminojen aktivatör) açılmasını öneriyor. Bu metod yaklaşık %50 hastada olumlu sonuçlar veriyor. Bunun dışında günümüzde pıhtıyı yerinden çıkaran cihazlar geliştiriliyor. UCLA tarafından koordinatörlüğü yapılan, ABD’de 22 merkezde 118 hasta üzerinde yapılmış olan ve New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanmış bulunan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, pıhtı çıkaran cihazların felç üzerine sonuçlarının standart olarak yapılan tedavilere bir üstünlüğü olmadığı gösterildi. Öte yandan, Mart 2012’de, ABD’nin FDA kuruluşu beyin damarındaki pıhtıyı yok edecek yeni jenerasyon bir mekanik aracı onayladı. Bu cihaz kendinden genişleyen, stente benzer bir özelliği bulunan mekanik bir cihaz. Bu cihazın bir öncekine göre daha üstün olduğu belirtilmekte. Böylece bu tür cihazların faydasız diye reddedilmesi yanlış olacaktır. Ancak elbette bunların yararlarını ortaya koyacak konrollü çalışmalara gereksinim vardır.

Beyin damarındaki pıhtının    açılması için kullanılan yöntem
Beyin damarındaki pıhtının açılması için kullanılan yöntem

 

This Post Has 3 Comments

  1. Ahmet Aksoy

    SAYIN HOCAM BEN ONYIL ÖNCE KISMİ FELÇ GECİRDİM HALA SOLTARAFIK TUTMAMAKTADIR BUNA BİR CÖZUM CARE YOKMUDUR SAYGIYLA BEKLİYORUM BİR CEVAP EVET VE HAYIR SAYGILARIMLA AHMET AKSOY

    1. Eğer %100’lük bir iyileşmeyi kastediyorsanız sorunuza büyük bir ihtimalle hayır diyebiliriz. Kısmi felç ‘te amaçlarımız hastayı en iyi şekilde iş yapabilir duruma getirmek, ağrısız bir duruma eriştirmek, varsa idrar kaçaklarını önlemek, kasılmaları önlemek gibi konulardır. Hasta kimseye muhtaç olmadan yaşayabilir duruma gelebiliyorsa bu çok önemlidir. Bunları yapabilmek için pek çok tedavi ve rehabilitasyon programları uygularız. Lütfen web sayfamızdaki “felç” bölümünü detaylıca inceleyiniz. Buradan alacağınız bilgiler size ışık tutacaktır. Geçmiş olsun.

  2. Tıkalı damardaki pıhtının çıkarılmasından söz etmedim size. Felçte beyin hücrelerinin yeniden organize olması için daha önce söz ettiğim rehabilitasyon yaklaşımları kullanılmaktadır. Web sitemizi incelerseniz bu konuda bilgilere ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın