Romatizma nedeni

Romatizma nedeni, birçok romatizma tipinde belli değildir. Çoğu romatizmal hastalıkta genetik yapı önemlidir. Yani sahip olduğumuz bazı genler romatizmaya yatkınlık yaratabilir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde çevresel koşullar, çeşitli enfeksiyon etkenleri ve bilemediğimiz bazı durumlar da romatizmal hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Romatizma risk faktörleri

Romatizma nedeni olarak bazı romatizma türlerinde çeşitli risk faktörleri sayılabilir. Örneğin; bozulmuş kıkırdak yapısı, kemiklerin birbirine uyumu ve hareketinde bozukluk, diğer romatizma tipleri ve obezite (şişmanlık) eklem hasarı ve yaralanmasına neden olur.

Romatizmanın bazı tiplerinde ise eklemlerin aşırı ve yanlış kullanılması, özellikle eklemlerin tekrarlayan stres altında kullanılması bursit (eklem çevresi yumuşak dokunu iltihabı), tendinit (kiriş iltihabı), karpal tünel sendromu (sinir sıkışması) gibi romatizmal hastalıklara neden olabilir.

Bilim adamları romatolojik hastalıkların ortaya çıkmasınına neden olan etkenler ve risk faktörleri hakkında çalışmalar yapmaktadırlar. Neden olan bazı faktörler bu çalışmalar neticesinde belirlenmiştir. Örneğin; osteoartritte (halk arasında kireçlenme olarak bilinmekte) kalıtımsal kıkırdak zayıflığı ya da eklem üzerinde aşırı, tekrarlayıcı travmaların rol oynadığı belirlenmiştir. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE, Lupus), romatoid artrit (RA) ve sklerodermada genetik (kalıtımsal) faktörlerin belirleyici rol oynadığı ve çevresel faktörlerin de bunların ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını tespit etmişlerdir.

Romatizma nedeni olarak cinsiyet

Romatizmal hastalıklarda önemli bir diğer faktör de cinsiyettir. Lupus, romatoid artrit, skleroderma ve yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) genellikle kadınlarda daha sıktır. Bu durumun gelişmesinde hormonların ya da diğer erkek-kadın farklılıklarının rol oynadığı düşünülmektedir.

This Post Has 8 Comments

  1. ibrahim alp

    bende negatif romatizma var fakat tahlilden çıkmıyor

  2. Romatizmanın 200’den fazla çeşidi var. Sizde hangi romatizma var, nasıl bir durumda, ne tedaviler uygulanıyor? Romatizmanın tedavisi için öncelikle bu soruların cevaplarının bilinmesi lazım. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

    1. EBRU KELEŞ

      oğlum 18 yaşında kan değerlerine baktırdık ama kan dğerlerinde romatizma 620 çıkmış bende de romatizmaa varakut eklem rozmatizması

      1. Romatizma için yapılan kan tahlilleri yardımcıdır ancak esas olan hasta ile uzun konuşmak ve önem vererek yapılan muayenedir. Sadece kan değerlerine bakıp bir teşhis koymak veya bir fikir beyan etmek olanakı değildir. Geçmiş olsun.

  3. Romatizmanın 200’den fazla çeşidi var. Sizde hangi romatizma var, nasıl bir durumda, ne tedaviler uygulanıyor? Romatizmanın tedavisi için öncelikle bu soruların cevaplarının bilinmesi lazım. Geçmiş olsun.

    1. Romatizmanın 200’den fazla çeşidi var. Sizde hangi romatizma var, nasıl bir durumda, ne tedaviler uygulanıyor? Romatizmanın tedavisi için öncelikle bu soruların cevaplarının bilinmesi lazım. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın