200’den fazla romatizma türü vardır.

kireçlenme romatoid artrit ankilozan spondilit
Romatizma

Romatizma (romatizma nedir?) deyince geniş bir hastalık grubu akla gelir. İltihaplı eklem romatizmaları, omurga romatizmaları, gut (damla hastalığı), Behçet hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi, osteoartrit (kireçlenme), osteoporoz (kemik erimesi), vaskülit (damar romatizmaları), fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) gibi birçok hastalık bu grupta incelenir. Bu hastalıklardan birkaçı aşağıda anlatılacaktır:

Osteoartrit (Dejeneratif artrit, Kireçlenme)

Osteoartrit (kireçlenme) en sık görülen eklem hastalıklarındandır. Eklemlerdeki kıkırdak dokuda yıkım, yapısal bozulma ve yeni kemik oluşumları ile karakterize bir hastalıktır. Osteoartrit normal eklem yapısını bozarak eklemlerde ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Osteoartrit (kireçlenme) birçok eklemi tutabilir. Sıklıkla elleri, dizleri, kalçayı, omurgayı etkilemektedir.

Romatoid artrit (RA)

En sık görülen iltihabi eklem hastalıklarındandır. Eklemlerde ve eklemleri çevreleyen yumuşak dokularda enflamasyona (iltihap) yol açan kronik bir hastalıktır. RA kronik ağrı, eklemlerde ileri şekil bozuklukları ve günlük yaşam aktivitelerinde yetersizliğe yol açabilir. Genellikle birden fazla eklem etkilenir ve eklemlerde simetrik (örneğin, sağ ve sol el bileği ve parmaklar) tutulum mevcuttur. Zamanla ilerleyen bu hastalık eklemler dışında iç organları da etkileyebilir. RA toplumun yaklaşık %1’ini etkiler. Genellikle genç-orta yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görülür. Nedeni tam olarak bilinemeyen bu hastalık kişiden kişiye de klinik farklılar gösterebilmektedir.

Spondiloartropatiler (Omurganın iltihaplı romatizmaları)

Temel olarak bu grup romatizmal hastalıklar omurgayı etkilerler. Bu grupta en sık görülen hastalık Ankilozan Spondilit’tir. Ankilozan spondilit ve diğer spondiloartropatiler aşağıda kısaca açıklanmıştır.

a) Ankilozan Spondilit

Ankilozan spondilit, özellikle omurga ve leğen kemiğindeki eklemleri tutan, omurganın bel bölgesinde hareket kısıtlılığı yapan kronik bir hastalıktır. Omurganın hareketliliğini sağlayan eklem ve bağlarda iltihaplanma meydana gelir. Bu iltihaplanma ağrıya ve zaman içerisinde de hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Omurganın yanı sıra kalça, omuz ve dizler gibi eklemlerde de iltihaplanma gelişebilir. Ankilozan spondilit erkeklerde kadınlardan 2-3 kat daha fazla görülür. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ciddi tutulumu olan kişilerde omurga hareketleri tamamen kısıtlanabilir. En sık görülen belirtileri, istirahatle artış gösteren bel ve kaba etlerdeki ağrı ve katılık/sertliktir. Ayrıca topuk ağrısı da sık görülen bir diğer şikayettir.

Ankilozan spondilit dışında, sedef hastalığı (psöriazis), iltihabi barsak hastalıkları ve reaktif artrit (Reiter sendromu olarak da bilinir) spondiloartropati yapabilen diğer romatizmal hastalıklardandır.

b) Reiter Sendromu (Reaktif Artrit)

Genellikle alt üriner sistem (idrar yolları) ve bağırsak enfeksiyonları sonrasında eklemlerde gelişen iltihaplanma durumudur. Eklemde iltihaplanmanın yanı sıra göz problemleri, cilt döküntüsü ve ağız yaraları da görülebilir.

c) Psöriatik Artrit (Sedef Artriti)

Bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı ile birlikte görülen bir romatizma şeklidir.

Sedef artritinin seyri genellikle değişken olmakla birlikte nispeten iyi gidişlidir. Genellikle 30 ile 50 yaşlarında başlar. Kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülür.

d) Enteropatik Artritler

Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi barsakları ilgilendiren hastalıklarda görülebilen bir romatizmal hastalıktır.

Gut

Kralların hastalığı” olarak da bilinen bu hastalık çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Gut tuttuğu eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışına neden olan; ataklarla seyreden romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalık ürik asit fazlalığından oluşur. Kanda artmış olan ürik asit eklemlerde birikerek eklemde iltihaba yol açar. Genellikle her atakta tek bir eklemi etkiler ve bu eklem sıklıkla ayak başparmak eklemidir. Bunun yanı sıra diz, dirsek gibi eklemler de etkilenebilir.

Çok fazla alkol alımı, çok sıkı diyet ve açlık, özellikle proteinden zengin yiyeceklerin fazla yenmesi, ekleme herhangi bir travma vb. durumlar atakların gelişmesini tetikleyebilir.

Tüm romatizmal hastalıklar içinde en ağrılı olanıdır. Genellikle 40 yaş üstü erkeklerde görülür. Kadınlar ise genellikle menapoz sonrasında hastalığa yakalanırlar.

Yumuşak doku romatizmaları (eklem dışı romatizmal hastalıklar)

Yumuşak doku romatizmaları eklem dışı dokularda ağrı ve/veya şişlik gibi bellirtilere yol açarlar. Eklemlerin veya kasların aşırı kullanılması, uygunsuz vücut postürü (vücut duruşu) veya anormal kas veya eklem yapısı sonucu gelişir. Çok çeşitli yumuşak doku romatizmaları vardır. Örnek olarak bursitler, tendinitler, fasiitler sayılabilir. Bu hastalıklar bulundukları bölgelerde belirti verir.

a) Fibromiyalji Sendromu

Fibromiyalji sendromu, vücutta yaygın ağrı ve yorgunluk ile karakterize, sık görülen bir yumuşak doku romatizmasıdır. Fibromiyalji sendromu, kesinlikle bir eklem hastalığı değildir, eklemi tutmaz ve eklemde hasar oluşturmaz. Ağrı ile birlikte yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrısı, sabahları yorgun kalkma, ellerde şişlik hissi, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma gibi belirtiler görülmektedir. Hastalığın nedeni kesin olarak bilinememektedir. Sıklıkla erişkin yaşlarda (35-60 yaş) görülmekte olup kadınlarda erkeklere oranla 6-10 kat daha sıktır.

Sistemik Lupus Eritematozus (Lupus)

Sistemik Lupus Eritematozus eklemleri, kasları ve iç organları etkileyen, çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen romatizmal bir hastalıktır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminin anormal çalışmasından kaynaklanan kronik romatizmal bir hastalıktır. Sistemik Lupus Eritematozus; kalp, akciğer, cilt, eklemler, kan oluşturucu organlar, böbrekler ve hatta sinir sistemi gibi vücudun birçok sistemini etkileyebilir. Buna bağlı olarak artrit (eklem iltihabı) dışında böbrek rahatsızlıkları, merkezi sinir sistemi bozuklukları, anemi (kansızlık), ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gibi belirtiler görülebilmektedir.

Polimiyalji Romatika

Belirli kas gruplarında (omuz ve kalça çevresi) ağrı ve tutukluk ile karakterize bir çeşit romatizmal hastalıktır. Bulguları omuzlar, kollar, bel ve kalçalarda ağrı ve tutukluktur. Nedeni bilinmemektedir. Özellikle 50 yaş üstü kişilerde görülür. Kadınlarda daha sıktır. Çoğu olguda kan sedimentasyon oranı yükselmiştir.

Osteoporoz (kemik erimesi)

Osteoporoz; kemik yoğunluğunun azalması ve kemik yapıda kırılganlıkla giden bir hastalıktır. Kemik yoğunluğunun azalması kırık riskinin artmasına neden olmaktadır.

Eklemlerde iltihaplanmaya neden olmaz. Önlenmesinde egzersiz ve uygun diyet takviyesi önemlidir.

This Post Has 67 Comments

  1. Süleyman lezgin

    Meraba hocam benim ilk başlarda her iki bacağımda ağrı ve yanmalar oluşuyordu omurga kemiğim ve sırtıımın üst tarafı ve zamanla kolum uyuşuyor fizik doktoru beni önce ilçsız mr daha sonra ilaçlı (sakroliak) mr ve verem savaş dispanserinde bana ppd yapıldı sende iltihaplı romatizma var dedi ve bana gerica 75lik verildi fakat ben yürüyemiyorum ve oturamıyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim

  2. Sule

    Hocam sol kol agrı bılek dırsek agrıyor boyun agrıları var sol gogus altı agrıyor ayrıca yuzdegıl ama boyun ve kol ve elinin uzerınde kasıntıyla beyaz once yara sonra beyaz leke oluyor gunes oldugu zaman ayrıca alerji rinit hastasıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle bir kardiyoloji ve cilt doktorunun görmesinde fayda var. Geçmiş olsun.

  3. Sumeyra

    Merhaba hocam bende 4 5 yıldır ayak bileğimde ağrı oluyor.özellikle ayakta çok kalınca veya uykudan bu agrıyla uyanıyorum sonralarda el bileklerimde agrımaya başladı şuna dizlerde de sızlama oluyo aşırı sıcak su tutunca rahat ediyorum bu zamana kadar hiç bir doktor net konusmadı romatizman var ama söyledigin agrıyı yapmaz dedi biri vitamin eksikliği dedi sizce neden olabilir

  4. Gamze

    Merhabalar hocam.
    Ellerimde şişlik ve yanma oluyor. Ara arada bacaklarima kramplar giriyor fizik doktoru çok hafif bı romatizma olduğunu söyledi dahiliye doktoru romatizma olmadığını söyledi. Acaba romatizma dan dolayı mi ellerimde şişlik ve yanma oluyor hangi Bölüme gitmeliyim hocam
    Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Gerekli bölümlere gitmişsiniz. Ancak teşhis için sizi iyi dinlemek ve iyi muayene etmek lazım. https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresindeki yazılarımdan faydalanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  5. bahar

    ii gunler hocam benim geceleri ayaklarim ve parmak yada bilek kisimlarim kitleniyo hareketlerim kısıtlaniyo agri dayanılmuycak kadar kotu sabah okadar yok dahiliyede tahlil yapildi sedim ve crp cok yuksek doktor romatizma var ama çeşidini bulmak lazim romotolojiye gidip yaptır baska tahliller dedi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Evet doktorunuz doğru söylemiş.https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresindeki yazılarımdan faydalanabilirsiniz Geçmiş olsun.

  6. Ozan21

    Hocam kızımın şu an kolunda şişlik var önceden ayak bileği sonra diz kapağı şişti tabi uzun aralıklarla oldu bende hastane çalışanının bir ara Diyarbakır’a romatoloji doktoru geldi ama ısrar etmeme rağmen ben çocuk hasta bakmıyorum dedi ne yapalım biz bize Diyarbakır’a en yakın onerebileceginiz romatoloji doktoru varmı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuk doktorlarını deneyebilirsiniz. Veya çocuk romatolojisi olan bir yere gidebilirsiniz. Geçmiş olsun.

  7. Derya

    Hocam iyi akşamlar. Sol kalcamda bir aydan fazladir bir agri var. Bacagimdan asagisina doğru bir kayışla çekiyorlarmış gibi bir ağrı oluyor. Ne ayakta fazla durabiliyorum ne de uzun sure oturabiliyorum. Hemen agri basliyor ve dayanilmaz oluyor. Bazan agri diz tima iniyor. Aile doktorum romatizma olabilecegini söyledi. Agri kesici ve iltihap giderici ilac verdi. Nereyse bir hafta oldu agrilarim devam diyor. Sizce bu ne olabilir?
    Saygılar…

  8. Songül aksoy

    Hocam mrhb benim çok küçük yaşlardan beri el parmaklarım ve bileklerimde ağrılar oluyor ağrı her zaman bütün parmaklarımı etkilemiyor bazen bir parmağım bazen iki bazen de hepsi bir ağrıyor yaklaşık 2.5-3 sene önce her iki kalçam ayak bileklerim de ağrımaya başladı ortopediye gittim hiç birşey çıkmadı yakkaşık bir haftadan beri belimde ağrı var belim haraket ederken çok ağrımıyor yorulduğum zaman ağrımaya başlıyor ancak yatınca sağa sola dönmekte çok zorlanıyorum kıpırdayamıyorum bende romatizma olabilir mi sizce hangi bölüme gitmem gerekir yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  9. Oya yalçın

    Merhaba .graves tiroid le birlikte fibromiyalji teşhisi kondu. Crp 3 rf değerim 17 çıktı. Romatoid değilsin dedi iki doktor. Bacak kol omuzumda kırık gibi ağrılar oluyor. Ama şimdi bunlar geçti ellerimde orta parmak bazen baş barmak ağrı oluyor ve parmakla elin birleştiği yerde şişme oluyor. Yanlış teşhis olabilirmi diye korkuyorum. Romatoidsem diye korkuyorum aslında.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Şişlik eğer doğru tabir ediliyorsa yangı nedeniridr ve iltihaplı romatizma açısından dikkat etmek gerekir. Geçmiş olsun.

  10. Serkan

    Sn Hocam 42 yaşındayım. benim parmak eklemlerim ayak bileklerim ve dizlerim sürekli çatırdıyor. çömelip kalkarken bir veya iki defa çatırdıyor devamında kesiliyor. bu aralar geceleri uyuyamaz oldum hareket ederken rahatlıyorum.egzersiz yaptığımda rahat ediyorum. ama 1 dk bile kıpırdamadan yatamıyorum hemen bir daralma geliyor vücuduma. sağa sola dönüyorum yatakta egzersiz yapıyorum veya evde dolaşıyorum .Sürekli huzursuzluk veriyor. Her hangi bir ağrı sancı olmuyor çok hafif oluyor. sadece bir huzursuzluk. bu aralar biraz stresli günlerde geçiriyorum moralim çok bozuk. birde mevsimsel olabilir mi 1 yıldır rutubetli bir odada yatıyorum. daha önce yoktu. Başka bir hastalığım yok. ilaç kullanımım yok. Babamda da aynı problemler var. Sürekli bacaklarından şikayetçi uyuyamamaktan şikayetçi.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Huursuz bacak sendromu olabilir ancak elbette muayene ve gerekirse tetkik yapmak gerekir. Geçmiş olsun.

  11. NİYAZİ REYNAR

    HOCAM BU TETİKLER YAPILDI VE SONUÇ OLARAK ROMATİZMA HASTASI TEŞHİSİ KONDU ACABA DOGRUMU KOMPLEMAN 4(C4) 65.80 CIKTI VE
    PATTERN ; BENEKLİ,HOMOJEN
    SUBSTRAT HUCRE ; 20-10 MONKEY LİVER

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Tetkiklerle tanı konmaz. Tetkikler yardımcıdır ve esas olan hastanın muayenesi ve hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesidir. https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresindeki yazılarımdan faydalanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  12. Mine Erdoğan

    Merhaba hocam sağ ayak başparmağım 6 aydır ağrıyor ortapedi dr gittim film çekti şekil bozukluğu yok dedi ayakkabıdan kaynaklanıyor olabilir dedi ama romatizma ilacı verdi ilacı içiyorum bugün 5.gün hala agrıyor parmağım acaba parmak arasına konan aparattan alsammı yada ne önerirsiniz teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Başparmak ağrısı yapabilen çeşitli mekanik durumlar ve romatizma hastalıklar var. Öncelikle teşhis koymak lazım. İyi bir hikaye alma, muayene ve gerekirse tahlil ve röntgen gerekebilir. https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresinde ilgili yazıları bulup faydalanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  13. Melisa

    Merhaba hocam bendeki ağrılardan bahdeceğim romatizma mı emin değilim fikrinizi söylerseniz sevinirim
    3 sene önce sağ diz kapağım çok ağrılı bir şekilde ödem toplamıştı doktor ilaç verdi iki haftada geçti fakat bi hastalıktan bahsetmedi
    Geçen aylarda ellerimde kurdeşen çıktı ve Buda dizlerimin ağrımasana sebep oldu doktor dizinde kurdeşenle alakalı dedi hap verdi iki kez kullandım geçmedi bi durma dönemi oldu şimdi tekrar çıktı ellerimde ayaklarımda ve diz kapağımda var ve dizlerimin hareketleri çok sınırlandı ikisi değil genellikle tek taraflı oluyo bükerken ve kaldırırken çok zorlanıyorum ama bir iki güne geçiyor nedir sizce romatizmaysa hangisidir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Sizi detaylı dinlemek ve muayene etmek gerekiyor. Romatizma mekanik ve iltihabi şekillerde görülüyor. Verdiğiniz bilgiler çok yetersiz. Birçok başka konuyu sorgulamak ve gerekirse bazı labortauvar tetkikleri yapmak lazım. https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresindeki yazılarım size yardımcı olacaktır.

  14. mustafa

    meraba hocam 4 ay önce şişkinlik şikayetiyle gastroenteroloji ye gittim bağırsaklarda gaz var dediler colidur verdi bi hafta boyunca kullandım fakat geçmedi.tekrar gittim tahlil röntgen yapıldı gaz ibs dediler.yaklaşık 3 hafta sonra şişkinlik gitti fakal midem ve yemek borusu kasılmaya başladı.kasıklarıma kadar ağrı yapıyordu dicetel verdi 1 ay boyunca kullandım fakat yine geçmedi hocam.Bu arada ibs dediler fakat bende hiç ishal veya kabızlık sorunu olmadı.ultrason yapıldı yine bi sorun çıkmadı.sonra endeskopi dediler yaptırdım kronik gastik teşhis koyuldu biyopsi sonucuna göre.ilk önce reflü ilaçları kullandım motilum gaviscon falan biyopsi sonucuna göre helico bacter tedavisi aldım.Bu arada bunları yaşarken yavaş yavaş sırtıma özellikle sağ tarafa sıcak hava akımı gibi şeyler oluyordu sanki damarlarım çekiliyormuş gibi.doktor dedi leş gevşekliğinden olabilir dedi.Kasılılmalarım dewam ediyordu tekrar gittim buscopan plus verdi.kulladım kasılmalar hafiledi fakar karın ağrısı dewam etti.artık sırttımdaki durumdan karın ağrısından yatakta kıvranıyorudm.doktor diyor stres ibs dedi bunlardan kaynaklanabilir dedi.Kolonoskopiye kadar yaptırdım hocam sonuç temiz fakat ben bunun stresle ilgili olduğunu düşünmüyorum,ibs dedi ne kabızlık ne de ishal durumlar var.fakat karın ağrım ve sırtımda yanmalarım dewam ediyor ve artıyor.yememe içmeme dikkat eden birisyim bi iç organımla bi sıkıntı var ve sırtıma yansıyor dayanamıyorum artık.4 ayda 15 defa gittim ısrarla stres diyor.3 ay boyunca denemediğim ilaç kalmadı.bu durumun sebebi ne olabilir hocam iltihablı romatizma olabilir mi ya da uzun süre ilaç almadan dolayı hasar olmuş olabilkir mi.hangi bölüme gitmem lazım.çok uzun oldu kusura bakmayın hocam yardımlarınız için teşekkür ediyorum şimdiden kolay gelsin.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu anlattıklarınızla bir sonuca varmak zor. Özellikle başka şikayetleriniz var mı sizi dinlemek ve muayene etmek gerekir. Fizik tedavi hekimlerine gidebilirsiniz. Geçmiş olsun.

  15. Sevim

    Merhaba hocam 61 yaşındayım piyoloji artit hastasıyım bu Mayıs ayında başladı çok sıkıntılar yaşadım Şimdi biraz daha iyiyim lakin Prednol kortizon kullanıyorum akciğerime kalbimi ve eklemleri ve akabinde bir anda Vurdu Şu an dizlerim iyi en çok dizlerimde ense kökümde devam ediyor Bu da sürekli baş ağrısı mı yapıyor dedi ben baş ağrısından ölüyorum hocam biraz da sağa tarafımı başımın yanıyor Bir de aynı zamanda Bu hastalık neden midir Baş ağrısına ve bu kortizonu daha ne kadar kullanacağım hocam en az bir 1 sene bir bakacağız diyor ondan sonrasına Sabahları kalktığımda çok yorgun ve bitkin kalkıyorum gündüzleri kolum kanadım kalkmıyor zaten boşluk sistemim düşmüştü bunlar için ne yapabilirim bana bir yol gösterir misiniz Hayırlı günler diliyorum sevgilerimle

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Şu andaki hekiminiz ile devam edin. Geçmiş olsun.

  16. Murat

    Hocam kolay gelsin 31 yasindayim 14 yasimda jra teshisi kondu ozamankar cok ağrı ve dizimdeki ayak bileklerim ve el bilegimdeki sişme ve ağridan yürüyemiyordum bile.Doktorlar metotreksat filan recete etmelerine ragmen hic kullanmadim sadece ilac olarak 14 yasimdan beri naprocsen 750mg kullandim halada kulkanmaktayim. Benum anlamadıgim yaklasuk 7 . 8 yildir dizdeki el ayak bilegimdeki sismeler kaybildu ağrı ise cok az. Ama bu seferde omuz bel gögus ve özellukle boyun agrilarim başladı halende devam ediyor öyleki boynumu saga sola cevirmekte zorlaniyorum ve yukarı dogru bakarkende tam kaldiramiyom kafami . Az biraz gögus ve omuzumda kepeklu dökuntulerde başladı.Ayrica bu hastalik basladı baslayali aşıri demir eksikligi ve kansizlik ve cildim sarardı. Bu nebicim bir hastalik sedim crp hep yuksek ayrica. Sıze sorum bu bana 2001 de konulan jra teshisi yanlıs olabilirmi cunku halen cok rahat yuruyebiliyorum el ve ayak oarmaklarimda 17 yildir şekil bozuklugu filan olması gerekmezmiydi amayok cok sukur ayrica jra eklemleri tutmuyormu ama bende kemer üstü bütun bel ve omurumda agriyor (son 7 8 yildir ilk zamanlar yoktu) ayrıca cildim yüzum sapsarı solgun gözumdede hafif sarı leke var bunlardami bu hastaliğın sonucumu. Sizce jra degilde bende as olabilirmi ayrica sürekli yuksek ates var 2001 den beri

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Evet muhtemelen sizde AS olabilir. Bu hastalığın çok yeni tedavileri çıktı bunların uygulanması sizi rahatlatacaktır. Geçmiş olsun.

  17. Azize

    Hocam merhaba ben 21 yasindayim ve bende fibromiyalji var doktor koydu tehsisi yillardir cekiyorum ve tam anlamiyla bir tedavisi yok doktorun verdigi anti depresan tarzi ilaclarda beni sersemlestiriyor napmaliyim bana yardimci olurmusunuz lutfenn

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uygun ilacın bulunması gerekir. Esasen tedavi bu yaş için yoğun egzersiz yapmakla yapılabilir. Ancak ilaç ihtiyacı varsa size yan etki yapmayacak ilacı bulmak gerekir. Birçok ilaç tedavisi var yakından takip edilmelisiniz. Geçmiş olsun.

  18. gulsen

    merhaba hocam bende boynum omuzum kollarim cok agrilar var nereyi yorarsam
    orda agrilarim oluyor gizli romatizma dedi turkiyedeki doktorum gizli romatizma dediler ben hollanda yasiyorum burda birturlu hastaligimi bulamiyorlar nasil tehteshisj yaptira bilirim tesekkurler

  19. Meryem doğan

    Hocam 10 yaşında oğlumun 6 ay önce ayak burkması sonucu metatars kemiklerinde kırılma ve sonrası ödem oluştu.1ay alçı 1ay elastik bandaj ve kremle iyileşti.3ay öncesi tekrar ayak burkmasıyla ayağının 4 yerinde ödem oluştu.emarda kemik iliği ödemi olarak söylediler.ortapediye gittik ödemin gezici olduğunu ve sebebinin ne olduğunun araştırılması için bizi ramatolojiye yönlerdirdiler.fakat oğlumun ağrıları çok şiddetli ve hiçbor ağrı kesici geçirmiyor.ne yapmalıyız bize yardımcı olabilirmisiniz.ramatolojiye gidip tetkikler yapılana kadar çocuğumun ağrıları geçmesi için en azından neler yapabilirm.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Cevabım gecikti yurt dışında idim. Nasıl oldu çocuğunuz? Taktir edersiniz ki buradan bir reçete yazamam. Ama böyle durumlarda istirahati bacağın yükseltilmesi ve buz tedavisi yararlı olur. Geçmiş olsun.

  20. naz

    Hocam merhaba bana 2 hafta önce sedef romatizması teşhisi koyuldu sol dizimde şişme olmuştu ama ben de sedef hastalığı yok.Ancak ailede ablamda sedef hastalığı var dizimdeki şişlik geçti ama hala hassasiyet var sedim crp 32 çıkmıştı dizim ilk şiştiği zaman rf ve diğer ana,aso ,anti ccp normal çıktı d vitaminine baktırdık o da baya düşük sedef romatizması geçebilen bir hastalık mı?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Sedef romatizması için son yıllarda oldukça önemli tıbbi gelişmeler oldu. Her geçen gün de bu gelişmeler sürüyor. İyi bir tedavi ile sedef romatizmasının azalması mümkün oluyor. Geçmiş olsun.

  21. yalçın

    merhaba hocam 13 yaşında kızım var. bundan 4 yıl önce dizinin üstüne düştü dizi şişti yani su toplanmış bizde ortopedi doktoruna gittik doktor da dizindeki sıvıyı çekti ve buz uygulaması verdi bizde yaptık ancak tekrar şişti bizde izmir araştırma hastanesine gittik 1 hafta yatış verildi tahlillerden sonra sonuç alamadık en son çare kortizon yaptılar dizine yapıldıktan 2 yıl sonra tekrar dizini çarpıyor ve aynı rahatsızlık devam etti tekrar doktor a gittik ağrı kesiciler verildi ancak faydası olmadı ağrıları çoğaldı 1 hafta önece üniversite hastanesine gittik tekrar tahliller verildi sonuç olarak gizli romatizma çıktı dediler yani dizini çarpması rahatsızlığını tetiklemiş dedi üniversite deki doktor bize 15 gün sonra gelin sonuç alınmassa tekrar kortizon yapılacak denildi not: dizi sıvı birikimi yapıyor şişiyor .ve ağrıyor siz bize nasıl yardımcı olabilirsiniz şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar saygılar..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu tip dizde sıvı birikimine neden olan romatizmal hastalıklar elbette var. Ancak travmatik olarak da dizde şişme görülüyor. Sıvının çekilip tahlili yapılırsa büyük bir ipucu alınmış olur. Geçmiş olsun.

  22. Fatma

    Hocam 1 yıldır sol sırt ağrısı cekiyorum bazen koltuk altımda agrıyor ve nefes darlığım var romotoloji doktoru sende romatizma varda diyemem yokta diyemem diyor ne yapmalıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu tür ağrıların birçok sebebi olabilir. Sizin detaylıca dinlenmeniz, muayene bulguları çok önemli. geçmiş olsun.

  23. recep

    Merhaba hocam esim 30 yasinda iltihapli ramatizma var
    Elleri ayaklari sisiyor halsiz oluyor
    Yardimci olurmusunuz hocam

  24. Elif

    Merhaba hocam 24 yasindayim bir kac yıldır ara ara dizimde ve dirseklerimde bir veya bir kac günü bulan şiddetli ağrılar oluyor sonra kendiliginden biranda agri kesiliyor.ağrılar genellile serin ve soguk havalrda nekadar kalın giyinsemde gün icerisinde yada aksam saatlerinde oluyor.ailemde teyzemde romatizma var. Sizce bendeki durumda romatizmami ve romatizmanin teşhisi için ne yapılmakta.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresindeki yazılar size önemli bilgiler verecektir. Romatizmanın teşhisinde sizin anlatacaklarınız ve muayene çok önemlidir. bunlar doğrultusunda istenecek tahliller yol gösterici olur. Geçmiş olsun.

  25. Oğuzhan

    İyi akşamlar hocam. 21 yaşında profesyonel futbolcuyum. Yaklaşık 6 aydır kalçamda ağrım var. Önce antrenman yaparken ortaya çıktı sonradan dinlenirken yataktan dönerken bile devam etti. Yürürken bile ayaklarım sertleşiyor. Gittiğim doktorlar ortak bir karar veremedi. Romatizma dendi ama iltihaplı olup olmadığına karar verilemedi. Bana yardımcı olabilir misiniz?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kalça ağrısı yapabilecek onlarca neden var. Öncelikle doğru teşhis gerekir. Gelirseniz bakarım tabii ki. Geçmiş olsun.

  26. Gulcin

    Hocam benim yegenimde RA romatizma turu cikti 14 yasinda ilac da vermediler kucuk die ilerlemesini durdurmak icin ne yapmaliyiz ayrica kaplica turu alternatif tip onerir misiniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      RA’da kaplıcayı önermiyoruz. Çok önemli ilaçlar var muhakkak yeğeninize bakılsın. Geçmiş olsun.

  27. levent

    hocam merhaba, benim şikayetim: özellikle kış aylarında, kalçamın bir buçuk karış üstünde ağrı var ve sabahları daha yoğun, biraz hareketten sonra azalıyor. küvete su koyup içinde yarım saat kadar bekledim, elektrikli battaniye kullandım, kısa bir süre bu ağrı kesildi fakat kalçamda özellikle yürürken batma oluyor bu batma nadir de olsa bazen topuğuma geçiyor, yaklaşık 3-4 yıldır bu şikayetlerim var, aydınlatırsanız, ve gitmem gereken bölümü söylerseniz çok sevinirim… şimdiden tşk ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bel ağrısı tanımlıyor olabilirsiniz. Kalça ile ilgili ağrılar da olabilir. Bu yüzden öncelikle ağrı nereden kaynaklanıyor buna bakmak lazım. Lütfen https://felc-romatizma.com/bel-agrisi/ adresindeki yazılarımı okuyun. Bir fizik tedavi hekimine gitmeniz lazım. Geçmiş olsun.

  28. Özge

    Meraba hocam 23 yasındayım 13 yasındayken 15gün boyunca yürüyemedım dizlerimde şislikler olustu doktor romatızma teshısı koydu agrılarım devam ediyo ne yapmalıyım

  29. Güner yildırim

    Merhaba hocam. Benim sedim 102 lere çıkıyor ama birçok hekime gittim en sonunda sebebi bilinmeyen sedim yüksekliği çıktı vücudumun sol tarafında kalça omuz boyun ve kürek kemiğim üzerinde yanma ve sizi var. Tavsiyeniz tense kullanıyorum ama yaşam standardın iyice düştü. Sadece uyku zamanında dinleniyorum. Sizin tavsiyeniz varmı. Teşekkür ederim

  30. Murat cetin

    Slm aleyküm adim murat iki tur romatizma teşhisi kondu ve biri behcet diğer inin adı tam olarak bikmiyirum askerlikte n muaf olma durumu var midir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bilemiyorum klinik durumunuza bağlı. Geçmiş olsun.

  31. Filiz oğultaş

    Merhabalar yeğenime beyinde romatizma teşhisi koydular.Hastalığın tedavisi var mıdır ve nasıldır cevap verirseniz çok sevinirim.Teşekkürler…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyinde romatizma nedir tam anlamıyorum ancak SLE kastediliyorsa hem bizim hem de romatolğun takip etmesi gerekir. Geçmiş olsun.

  32. Hülya

    Merhaba hocam annemde iltihaplı romatizma var doktor hastalığının adını şöblen demiş asıl adını öğrenmek istiyorum ve tedavisini nasıl yapabiliriz iyi günler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu hastalık Sjogren Sendromudur.

  33. Gani

    Iyi aksamlar hocam benim sol diz kapamda cok kizariklik ve sislin var bu neden olur

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Birçok nedeni olabilir. Yumuşak doku hastalığından romatizmaya kireçlenmeden guta kadar birçok hastalık olabilir. Bakıp değerlendirmek lazım. Geçmiş olsun.

  34. berivan

    merhaba hocam , 34 yasındayım 9- 13 yaslarımda kalp romatizması geçirdim. en son gecen yıl kontrol yaptırdım bir sorun görülmedi…bir haftadır sanırım havanın neminden kaynaklı şiddetli ayak ve ayak bilegimde agrı var zaman zaman el parmaklarımda ve bilegimde de oluyor romatizma agrısına benziyor.Babam da ve babaannemde kronik romatizma var özellikle geceleri uyuyamıyorlar. Ayrıca herhangi bir iltihabik durumum olmadı..2 hafta kadar dr a gidemiycem iznim olmadıgından dolayı bu nedenle sizi rahatsız ettim hocam…krem ve ya agrı kesici kullanmalı mıyım? hiç bir ilaç kullanmadım henüz …ilginiz için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar saygılar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bahsettiğiniz ağrıların sözü ettiğiniz kalp romatizması ile bir ilgisi yok gibi görünüyor. Buradan size ilaç tavsiyesinde bulunamam. Ancak bulunduğunuz yerdeki en yakın hekim arkadaşım size yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın