Aktif felç (inme) tedavisi ve rehabilitasyonu hastanın medikal (tıbbi) durumu stabil hale geldikten hemen sonra başlar. Aktif felç tedavisi ve felç rehabilitasyonu ‘nda yapılması gerekenler şöyle özetlenebilir:

Aktif felç tedavisi ve rehabilitasyonunda aşağıdaki başlıklar önemlidir:

1) İlaç tedavileri

Toksin enjeksiyonları, motor aktivite gelişimine yararı olabilecek ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar, mesane fonksiyonunu düzeltici ilaçlar gibi,

2) Geleneksel terapi yöntemleri

Eklem hareket açıklığı egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, germe egzersizleri gibi,

3) Nörogelişimsel yaklaşımlar

Bobath, PNF, Vojta terapisi gibi,

4) Aktivite temelli tedaviler

ZKT diye kısaltılan zorunlu kullanım tedavisi, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimleri, iş ve uğraşı tedavileri,

5) Mesane/barsak rehabilitasyonu çalışmaları

6) Yutma rehabilitasyonu çalışmaları

7) Diğer uygulamalar

Bio/nörogeribilidirim tedavileri, sanal gerçeklik tedavileri, mental rehabilitasyon uygulamaları, robot uygulamaları, beynin elektrikle uyarılması gibi.

Felç (inme) rehabilitasyonu küçük adımlarla ilerler

Önce oturma, sonra yataktan tekerlekli sandalyeye geçme, ayakta durma ve yük aktarma, yardımlı veya yardımsız yürüme şeklinde devam eder. Daha sonra da banyo yapma, giyinme, tuvaleti kullanma gibi karmaşık görevler yapılmaya başlanır.

Felç (inme) tedavisi ve rehabilitasyonu ‘nda tek bir tedavi söylemi yanlıştır

Sadece egzersiz tedavisi, sadece yürüme eğitimi, sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tekil girişimler felç tedavisi ‘nde çok yetersiz kalacaktır. Önemli olan hastanın klinik durumuna göre planlanacak multimodal (birçok girişimi içeren) tedavilerdir. Toksin enjeksiyonları, geleneksel egzersiz çalışmaları, denge çalışmaları, mental rehabilitasyon, yutma rehabilitasyonu, konuşma rehabilitasyonu, robot tedavileri, sanal gerçeklik tedavileri, mesane felci rehabilitasyonu, aktivite temelli tedaviler (zorunlu kullanım tedavisi, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimleri, iş ve uğraşı terapilari) hastanın durumuna göre birlikte uygulanmalıdır.

Ayrıca bakınız:

 

This Post Has 2 Comments

  1. hulya

    Erbil Hocam Merhaba,

    Eşim 19 kasım’da beyin kanaması geçirdi,(2,5 cm’lik bir kanama oldu) yaklaşık 15 gün uyutuldu ,yoğun bakımdan sonra fizik tedavi başladı ,sağ kol ve bacakta felç var fizik tedavi devam ediyor yürümeye başladı, daha kolunu çok kullanamıyor elde hareket var ama omuzda ağrı var ve güç yok,bu arada afazi var konuşma terapisi devam ediyor,söykeneni tekrar edebiliyor daha iyi anlaşılmaya başladı söyledikleri herkesi hatırlıyor okuduğunu anlıyor biraz yazıyor ama daha tam olarak eski halinde değil bazı tepkileri abartılı.Merak etiğim eski sağlığına kavuşur mu?Beyinin hasar görüp görmediği nasıl anlaşılır? Kalıcı hasarlar olabilir mi?

    Bilgi verebilirseniz sevinirim

Bir cevap yazın