Felç ‘e giriş

Halk dilinde “ felç ” şeklinde anılan stroke ( inme, beyin felci, hemipleji) ‘nin 65 yaşından sonra görülme sıklığı %10 lara kadar çıkmaktadır. Toplumumuzda felç tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgili birçok söylenti ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Hastalar ve onların aileleri, bu bilgi kirliliğinden dolayı yanlış yönlenmekte ve güç durumlarda kalmaktadırlar.

Bu başlık altında anlaşılacağı üzere beyin felcine yer verilecektir. Ancak bu bölümde en altta ayrı bir başlıkta omurilik felcine de yer verilmiştir.

Felç tedavisi ‘nde çoğu zaman yetersiz rehabilitasyon uygulanmaktadır!

Felçlilerde çoğu zaman gereksiz, yetersiz veya yanlış şekillerde uygulamalar yapılmaktadır. Bilinmelidir ki, tedavi sadece basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi değildir. Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsizce doğru olmayan bazı mesajlar da verilmektedir. Örneğin en sık duyduğumuz yanlışlıklardan bazıları ozon veya kuantum gibi uygulamaların tedavide gerekli olduğu yönünde yapılan telkinlerdir. Bunun tersi durumlarla da karşılaşabilmekteyiz. Örneğin kas kasılmalarının erken tedavileri çok önemli olduğu halde, buna “gereksiz” veya “zararlı” bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir. Hastalar ve aileleri, önerilen ve etkinlikleri konusunda tıbbi kanıt olmayan alternatif tedavi yöntemleri konularında çok dikkatli olmalıdırlar ve güven duydukları tıbbi birimlere mutlaka danışmalıdırlar. Tedavi görecekleri yerlerde, bu hastalıkla ilgili hangi tedavilerin uygulandığını mutlaka detaylı bir şekilde araştırmalıdırlar.

Felç ‘te Aile Bireylerine Düşen Görevler

Hastaların aileleri veya yakınları, hastaların tedavi oldukları yerlerde bizzat terapilere de katılmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, hastalığın tedavisinde rehabilitasyon ekibinin her elemanının büyük önemi olduğu gibi, ailelerin de tedavilere katılmaları ve bu tedavileri öğrenmeleri/sürdürmeleri gereklidir. Zaten aile bireyleri de rehabilitasyon ekibinin en önemli elemanıdırlar. Rehabilitasyon ekip elemanlarının büyük eksiklik gösterdiği, hastaların terapilerinin ailelere açık tutulmadığı, hastalık hakkında geniş şekillerde bilgi ve tedavi olanakları sunulmayan tedavi merkezlerinin hastalarımıza fazla bir yararı olamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Ayrıca bakınız:

Felç (inme, beyin felci, hemipleji)

This Post Has 981 Comments

  1. Cengiz

    Hocam Merhaba İnsan felç geçirmeyince sizin gibi değerli bir Hocadan haberimiz olmayacak benim 1978 doğumlu kardeşim 35 gün önce kusma ve bayılmayla acilen Siirt Devlet hastanesine götürüldü beyin kanaması geçiriyordu Doktor hemen ameliyat olması gerekiyor dedi başka çaremiz kalmamıştı önce Allah sonra doktor beye emanet ettik ve ameliyat 5 saat sürdü kardeşimin sağ tarafındaki kafatası alınarak oluşan kan pıhtıyı temizledi ve yoğun bakıma alındı 2 gün sonra uyandılar ama kendine birazcık geldi hafıza gelip gidiyor doktoru bir daha kanama ola bilir imkanı olan daha iyi bir hastaneye götürmemizi söyledi 12 gün sonra uçakla Ankara ya götürdük yemek yemiyor ve sol tarafı felç el ve ayağı tutmuyor 35 gün oldu normal odaya aldık tekerlikli sandalyede gezdirdiğimiz zaman ağrım var beni yatağıma götürün diyor hep böylemi kalacak bir hafta sonra tekrar ameliyat olacak kalan baloncu ka bakılacak ve İnşallah kafatası yerine konulacak bu durumunda ne zaman fizik tedavisine başlanacak Hocam ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim Saygılarımla,

  2. ceren

    Merhabalar hocam kayınpederimin 4 eylül tarihinde sol şah damarının tıkalı olması nedeniyle beynine pıhtı atmış ve sağ tarafı tamamıyle felç kalmıştır. Maalesef konuşmaz ve bizleri iyi anlayamaz hale gelmiştir. Bizleri tanıyabilmekte ve gösterdiğimiz hareketleri geç de olsa öğrenebilmektedir. Şu an fizik tedaviye başlanmış olup kendisi çabalamakta ancak hala bir gelişme gösterememektedir. Uzuvlarını hareket ettirebilmesi için ne kadar zamana ihtiyaç vardır? Bunun için belirli bir süre var mıdır yoksa hastaya göre değişmekte midir? Ayrıca hocam kliniğiniz İstanbulda nerede bulunmaktadır? Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. HAreketin oluşması için ilk 3 ay en önemli süre. Ancak hareket gelişimi iyi rehabilitasyon uygulamaları ve gerekli diğer tııbi tedavilerle uzun süre devam edebilir. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Tedavi için 0-530-3711855’den bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2

  3. Yeşim

    Hocam çok sinirlenince sol kolumda çok bazende çenemde çok az uyuşma oluyor bazen vucudumun komple sol tarafi uyuşuyor 10 dakika sonra geciyor önemli bir durum mu cevaplarsaniz sevinirim teşekkur ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Evet önemli. Nöroloji uzmanına görünün. Geçmiş olsun.

  4. canımbabam

    hocam merhaba. babam anjıo sonrası asprinleri kullanmadgı için beyin damarları tıknamıs. ıkıgün önce yuzunde kayma farkettik ve acile götürdük tetkikler yapıldı ve yatışı yapıldı. ancak birgün sonra yürüyemez oldu. sol kolunu sol bacagını hissetmez oldu. serumlarla tedavi oluor ama doktor düzelmez gibi dedi. düzelme ihtimali olmazmı? konuşması daha düzgün yüzü de daha iyi gibi.bilinci yerinde ama sol tarafını hareket ettiremiyor. hiç mi düzelme şansı yok.ne yapacagımızı bilemiyoruz.Allah bütün hastalara şifa versin

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2

  5. Pinar

    Hocam merhabalar 3 ay once annem beyne pihti atmasi sonucu sag tarafi felc oldu suan bilinci tamamen acik bizleri taniyor soylediklerimizi hatta yaptigimiz espirileri bile anlayip gulumsuyor algisinda cok sukur bi sorun yok fakat konusamiyor ve peg ile besleniyor 1 bucuk aydir fizik tedavi aliyor hocam merak ettigim soru su annemin felcli ayaginda refleksleri var belli noktalara dokundugumuzda bacagini bilekten ve dizinden cekebiliyor hatta cogu zaman hic dokunmdan kendi kendine sürekli bileginden yukariya oynatiyor ve aciyi hissediyor hocam tum bunlari iyilesecegine dair bir gelisme olarak görebilirmiyiz yoksa boşa umutlanmamaliyiz cevabiniz icin cok tesekurler hocam kolay gelsin.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti. Söz ettiğiniz hareketler refleks hareketler olabilir. Muayene ile anlaşılır.
      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  6. Sinan

    merhaba hocam , ablam yaklasşık bir buçuk sene önce hipertansiyona bağlı beyin kanaması yaşadı sol kol ve sol bacakta felç mevcut idi fakat daha sonraki zamanlarda yapılan fizyolojik tedavilerle bacakta tam bir iyileşme olmasa da yürüyebilecek bir duruma geldi FAKAT KOL DA HENÜZ BİR GELİŞME OLMAMAKLA BERABER GECELERİ UYUMADAN ÖNCE KOLUNDA HAREKETLİLİK ,TEPME ,OYNAMA GİBİ DURUMLAR SÖZKONUSU.Ablam 46 yaşında , kolunda görülen bu durumlar bu hareketlilik sadece geceleri juyumadan önce yaşanmaktadır.Bunu iyiye yorumlayabilirmiyiz ki iyise de neler yapılabilir ? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim …

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti. Sözünü ettiğiniz istemsiz kasılmalar olabilir. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2

  7. yasin

    Hocam merhabalar . Babam(59 yaşında) beyin sapına pıhtı atması sonucu sağ tarafından felç geçirdi ve yoğun bakıma kaldırıldı. Sağ tarafını hissediyor fakat kıpırdatamıyor, bir de konuşamıyor.Sol tarafını ise kıpırdatabiliyor. İlk 3-4 gün her şey yolunda gidiyor iken enfeksiyon kapması sonucu solunum problemi açığa çıktı 2 hafta ağzından soluk borusuna uzanan bir boru ve solunum cihazı ile solunum işlevini devam ettirdi. Aynı dönemlerde burnundan içeriye uzanan bir boru yardımı ile de beslenmesini yapıyordu. 2 haftanın sonunda Trakeostomi ve mideye tüp yerleştirilme uygulaması yapıldı. Bilinci hiç kapanmadı , bizleri tanıyor söylediklerimize gözleri ile tepki veriyor. Hastahane hekimleri pıhtı atması sonucu , pıhtının olduğu bölgedeki nöronların zarar gördüğünü ve artık durumunun stabil olduğunu ve yapılacak bir şeyin kalmadığını söylüyorlar.Bu arada kan sıvılaştırıcı ilaç verilmeye devam ediyor. Hocam yapılan araştırmalar ve okumalar sonucu beynin kendini yenileme gibi özellikleri olduğu durumu var. Babamın rahatsızlığını geçirip tekrar normal hayatına dönen insan örnekleri de mevcut. Sizden ricam içinde bulunduğumuz bu durumda izlenecek bir yol ya da bir tedavi yöntemi var mıdır ? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ? İlginiz için şimdiden teşekkürler.

  8. Oguz

    Merhaba Doktor Bey,

    Annem 2 hafta önce subarknoid kanama sonucunda sağ tarfında güç kaybı var. Ayağını gıdıklayınca çekiyor. fizk hareketleri sırasında ayağı gerilince acıyı hissediyor ve ayağını çekiyor. Doktorlar beyinde küçük hasar olduğunu söyledi.
    Benim size sormak istediğim felçin derecesi nedir? İzmirde tavsiye edebileceğiniz fizik ve rehabilitasyon merkezi var mı?

  9. Can

    Hocam merhaba. Annem inme geçirdi fakat doktorlar hastaneye cok gec geldigini soyluyorlar gece uyku aninda olmuş. 20 gündür yoğun bakımda sürekli uyutuluyor. Soluk alamamasından dolayı gırtlağa delik açilacakmış. Ve yemek için mideye delik açıldı hortumla ordan beslenecek. Hastaneye geç gidildiği için hiç iyilişme durumu yokmu? (Sağ beyinde OSA tıkanmış) sol tarafı tamamen felç konuşamıyor gözlerini açamıyor. Hocam lütfen uzunca cevap yazıp beni bilgilendirin.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anladığım kadarı ile oldukça ağır bir beyin zedelenmesi mevcut. Bu haliyle bekleyip göreceksiniz. Şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkarsa tekrar yazın. Çok geçmiş olsun.

  10. AYDIN TAŞTAN

    Merhaba hocam babam 76 yaşında tansiyon sebebiyle felç geçirdi sol taraftan beyine pıhtı atmış anjyu yaptılar 6 gündür yoğun bakımda gözlerini açıp kapatıyo ellerini bacaklarını oynatıyo bilinci kapalı uzman doktor bize herşe hazırlıklı olun diyor sizce babamın durumu ne olur şimdiden teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyin hasarının derecesine bağlı. şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  11. Demir Oguz CALISKAN

    Hocam Merhaba,
    Annem 23 temmuz pazartesi günü beyin kanması geçirdi.Bilinci açık ve sağ ve sol bölgesinde herhangi bir güç kaybı yoktu. Çarşamba günü ameliyat sonrası sağ tarafında ayak ve kolda güç kaybı oluştu,yüzünde düşme ve hiç konuşamıyordu. Perşembe günü hafif parmaklarını oynatabiliyor, ayaktar dokununca hareket var, konuşamıyor.

    Cuma günü ise yüzde toparlanma, ufak kelimeri konuşma(iyi,tamam, ablan gittimi) çok net olmasada anlaşılır şekilde konuşabiliyor. doktorlar beyinde hasar olmadığını söyledi. ve zamanla düzeleceğini umut ettiklerini söylediler.

    Yukarıdaki bilgilere göre annemin durumu geçicimidir ? Daha hızlı iylleşmesi için önderiniz nedir? olası bir durumda sizinle irtibata geçebilirmiyiz?

  12. GÜLTER

    Merhaba, eşim yedi ay önce şah damarının beyne pıhtı atması sonucu geçirdiği felç sebebiyle sağ tarafında tamamen işlev kaybı ve konuşma yetisi kaybı yaşamakta. Devlet hastanesinde gördüğü fizik tedavi sonucu hiç bir cevap alamadık aynı zamanda tedavi sürecine hastamızında katılımı olmadı. Şu anda durumu aynı şekilde devam etmekte. Hala aynı hastanede bakım görmekte kendisi emekli bu sebeple özel bir tedavi karşlılama durumumuz olmadı farklı bir görüş alamadık şimdiye kadar. Bana bu konuda bir yol göstermenizi rice ederim. İyi günler..

  13. Ali

    Merhaba hocam iyi günler teyzem bir hafta önce boğazındaki şişlik sebebi ve tansiyonun 18 çıkması el ve ayak uyuşması sorunu ile hastahaneye kaldırıldı ve şuan hala tedavisi hastahanede devam ediyor .yapılan test ve tahliller sonucu sağ şah damardaki daralma sebebi ile beyine orta büyüklükte ve parçalı pıhtı atmış şuan sol kolu ve ayağı hiç tutmuyor his edebiliyor ama kolu hiç kıpırdatamıyor ayağını ise kendine doğru çekebiliyor ama üzerine basamıyor dönüyor ayagı çok az hareket ettirebiliyor bilinci yerinde konuşabiliyor sağ tarafını kullanabiliyor .Ben sizden sağ şah damardaki daralma ameliyat ile tedavi edilebilir mi onu öğrenmek istiyorum birde el ve ayak fizik tedavi ile eski haline dönebilir mi yada tek çözüm ilaç tedavisi midir ? Şunda da kan sulandırıcı ilaç kullanıyor cevabınız için şimdiden teşekkürler. Hocam Ayrıca İzmir’de ikamet ediyoruz gerek görürseniz İzmit’e de gelebiliriz tekrar teşekkür ederim iyi günler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Felçte spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      1. sabiha altintas

        beyin anevrizma ameliyati gecirdim felc oldum sol tarafim evin icinde gezebiliyorum desteksiz kök hucre tedavisi ile iyileşme şansım var mi?

  14. Mualla

    Merhaba hocam teyzem 38 yaşında bir hafta önce boğazındaki şişlik sebebiyle tansiyonun 18 e ve şekerin 300 e çıkması el ve ayak uyuşması sorunu ile hastaneye kaldırıldı ve şuan hala tedavisi hastanede devam ediyor tansiyon ve şekeri normal seyirde ilerliyor .yapılan test ve tahliller sonucu sağ şah damardaki daralma sebebi ile beyine orta büyüklükte ve parçalı pıhtı atmış şuan sol kolu ve ayağı hiç tutmuyor hissedebiliyor ama kolunu hiç kıpırdatamıyor ayağını ise kendine doğru çekebiliyor ama üzerine basamıyor dönüyor ayagı çok az hareket ettirebiliyor bilinci yerinde konuşabiliyor sağ tarafını kullanabiliyor .Ben sizden sağ şah damardaki daralma ve beyindeki pıhtılar tedavi edilebilir mi onu öğrenmek istiyorum ameliyat mümkün müdür böyle bir durumda ?birde el ve ayak fizik tedavi ile eski haline dönebilir mi ya da tek çözüm ilaç tedavisi midir ?cevabınız için şimdiden teşekkürler .

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Şah damarının durumunu değerlendirecek hekimler nörologlar, girişimsel radyologlar ve kalp-damar cerrahlarıdır. Lütfen onlara danışın. Felçle ilgili olarak http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  15. Taner

    Hocam merhabalar babam 4 gun önce beyin kanamasi gecirdi su anda yogun bakimda sag tarafi felc gecirdi bugun meyve suyu filan icirdiler ama çene tarafindada felc var düzelme imkani yüzde kac bu vakalarda acaba hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felcin ağırlığına ve yapılan tedavilerin durumuna bağlı olarak değişir. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

Bir cevap yazın