HABERTÜRK - GÜCÜ ÖZGÜRLÜĞÜNDE

Felçli hastalara ‘basınçlı giysi’

Felçliler, spastik çocuklar ve MS hastalarında kullanılan basınçlı giysiyle, ameliyat riski azaltılıyor

felç için basınçlı giysi
Felç ‘te, serebral palsi ‘de, MS ‘de basınçlı giysi uygulaması

 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, özel kumaşlardan tasarlanan giysilerin kaslarda hareket oluşumunu desteklediğini söyledi.

Giysileri giyen hastaların vücutlarını daha rahat algılayabildiğini ifade eden Dursun, vücutta istenen işlevlerin desteklenmesiyle hareketlerde artış olduğunu kaydetti.

Dursun, tüm felç türleri, spastik çocuklar, beyincik tutulumlu hastalarda ve MS hastalığında basınçlı giysilerin kullanılabildiği dile getirerek, ”Türkiye’de yeni kullanılan bir sistem, İngiltere’den bir terapistle bu sistemi yürütüyoruz. Belirttiğim türdeki hastalıklarda giysileri uygulayabileceğiz” diye konuştu.

”HASTALARIN DURUŞU DÜZELİYOR”
Giysinin uygulandığı hastaların duruşundaki düzelmeleri hemen gözlemleyebildiklerine dikkati çeken Dursun, hareket fonksiyonlarında artışla istenilen işlevlerin daha rahat gerçekleştirildiğini anlattı.

Dursun, giysilerin uygulandığı hastalarda belirli bir sürenin ardından olumlu etkiler görüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

”Bu kıyafetler giyildikçe hastaların kasları yavaş yavaş kuvvetleniyor, istenilen hareketler yapılabiliyor. Kasların gelişmesi göz önünde bulundurulduğunda daha sonra söz konusu hareketi yapabilme özelliği hastalarda kalıcı oluyor. Kıyafetler felç türleri, spastik çocuklarda, beyincik tutulumlu hastalarda ve MS hastalığında hastaların hareketlerini geliştirmesini sağlıyor.

Rehabilitasyon tıbbında ‘tek taraflı tedavi’ diye bir şey yok. Bunlar diğer yaptığımız bütün tedavilere avantaj sağlıyor. Giysiler hastalar üzerinde yapılan tedavinin etkinliğini arttırmada ve ameliyat sayılarının azaltılmasında yardımcı olabilir.”

İş ve uğraşı terapisti Lydia Dean da İngiltere’de son 5 yıldır basınçlı giysilerin etkili olmaya başladığını ifade ederek, inme, tüm felçler, MS hastalığı, ”hipermobilite sendromu” bulunanlarda yürüme ve denge sağlamada önemli etkisi olduğunu bildirdi.

”ELBİSEYİ GİYDİKTEN SONRA AYAKLARINI DÜZ BASABİLİYOR”

Beyin felci geçiren Ali Yiğit’in (5) babası İsmail Bilgin ise ilerleyen yaşına rağmen yürüyemeyen oğlunu hastaneye götürdüklerini, muayenelerde çocuğun beyin felci olduğunun ortaya çıktığını belirterek, çocuğunun 4 yıldır fizik tedavi gördüğünü dile getirdi.

Bilgin, oğlu Ali Yiğit’in 10 botoks ameliyatı olduğuna işaret ederek, ”Geçen hafta giysiyi ilk kez denedik. Oğlum normalde içe doğru basıyor ve yürürken aksıyordu. Elbiseyi denedikten sonra yürümesinde ve ayaklarının görünümünde gözle görülür değişiklik oldu. Ayakları düz basıyor. Bu durumu görünce şaşırdık. İnşallah daha iyi olacak” diye konuştu.

 

Bir cevap yazın