Serebral Palsi’de Ayakta durma – Yürüme – Denge Aktiviteleri (Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu Devam Ediyor…)

Çocuğum Yürüyebilecek mi?

Ailelerin en çok düşündüğü ve sorduğu soruların başında gelir. “Yürüme” elbette hem fonksiyon olarak hem de sosyal olarak çok önemlidir. Fakat çocuk için diğer beceriler daha da önemli olabilir. Serebral palsili çocuğun mutlu olabilmesi ve mümkün mertebe bağımsız kalabilmesi için aşağıdaki noktalar önem sırasına göre sıralanmıştır:

1)      Kendine güven duymak ve kendini sevmek/beğenmek,

2)      Diğer kişilerle komünikasyon ve sağlam/güzel ilişkiler kurabilmek,

3)      Yemek yeme, giyinme, tuvalet gibi günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız omak,

4)      Bir yerden bir yere gidebilmek (mobilizasyon),

5)      Eğer olanaklı ise yürümek.

Şunu çok iyi anlamalıyız ki “yürümek” serebral palsili bir çocuğun mutlu olabilmesi için en gerekli fonksiyon değildir. Elbette yürümek için her türlü tedavi ve girişimde bulunmak gerekir. Ama yürümeden önce çocuğun baş kontrolünün olması, yardımsız oturabilmesi, ayakta iken dengede durabilmesi gerekir.

Serebral palsili çocukların çoğu en azından baston/yürüteç gibi yardımcı cihazlarla yürüyebileceklerdir. Bu çocukların yürüme yaşları normal zamanda olmaz. Bazı çocukların yürümesi 10 yaşına kadar hatta daha bile sonraya kadar gecikebilecektir.

Genel olarak söylemek gerekirse, daha az tutulumlu olan ve daha erken sürede bağımsız olarak oturabilen çocuklar daha çabuk yürürler. Eğer bir serebral palsili çocuk 2 yaşına kadar bağımsız oturabilirse, bu çocuğun yürüme şansı yüksek olacaktır. Ancak sadece bağımsız oturma yaşına bakarak yürüyebilme kapasitesini değerlendirmek yanlış olur çünkü yürümeyi etkileyen daha birçok faktör bulunmaktadır.

Ciddi tutulumlu serebral palsili pek çok çocuk maalesef bugünkü tıbbi uygulamalara rağmen yürüyemeyecektir. Bunu kabul etmeli ve diğer önemli hedeflere ulaşmak için çalışmalıyız. Çocuk yürüyemeyebilir ancak bir yerden bir yere mobilizasyonunu sağlayabilir. Hedefimizde, çocuğun kendi mobilizasyonunu (bir yerden bir yere gidebilmek) bağımsız veya az bağımlı bir şekilde yapabilmesi olmalıdır.

Yakın bir gelecekte kök hücre uygulamaları gibi yeni tıbbi tedavilerle serebral palsili çocuklarımızın çok daha iyi olacağını umut etmekteyiz. Ancak bu yakın gelecekte uygulanacak tedavilere çocukların hazır olması da çok önemlidir. Çocukta deformitelerin engellenmesi, normal büyümenin sağlanması öncelikli konulardır. Bu yüzden şimdiden en doğru tıbbi tedavilerin yapılması önem arz etmektedir. Öreğin çocuktaki kasılmaların kontrol altında tutulması, hem çocuğun daha rahat bir hayat sürmesini hem daha normal bir şekilde büyümesini sağlayacak, ayrıca eklem deformitelerinin önüne geçecektir. Bu şekilde hem günümüz tıbbi hedeflerine ulaşılmış olunacak, hem de yakın gelecekteki tıbbi tedavilere çocuk en iyi şekilde hazırlanmış olacaktır.

Serebral Palsi

 

Genel Hata!

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi tutulduğunda, ciddi beyin lezyonu olan çocuğun bacakları otomatik olarak kasılabilir; dizler dümdüz bir hal alacak şekilde kasılır ve ayak bileklerinin parmak uçları balerin ayağı şekli alacak şekilde sertleşir. Bu arada bacaklar kesik kesik adım almaya çalışabilir ve böyle olunca aile çocuğunun neredeyse yürümeye hazır olduğunu düşünür. Ama durum böyle değildir. Yürümenin öğrenilmesinden önce, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi oluşan bu pozisyonun üstesinden gelinmesi gerekir. Resimdeki şekildeki gibi çocuğun sürekli tutulması ve yanlış şekilde adım aldırılması, bu yanlış pozisonun daha da kuvvetli hale gelmesine neden olacaktır.

O halde çocuk bu durumda ise onu adım almaya zorlayacağımıza diğer gelişimler üzerinde çalışmamız daha doğru olacaktır (oturma dengesi, ayakta durma dengesi vb. üzerinde) Bunlar yapılırken bacakların aşırı kasılmasını azaltmak için çeşitli tedaviler (toksin enjeksiyonları) ve terapiler uygulamak yararlı olacaktır

Bebek ayaklar yerde dik olarak tutulacak olursa ve hafifçe ileri doğru ittirilirse (aşağıdaki resme bakınız) adım alma refleksi ile bacaklarda adımlama görülecektir. Eğer spastisite yoksa bacakların kuvvetlendirilmesi için bu refleks mekanizma terapide kullanılabilir.

Serebral Palsi

 

Çocuk ayakta durabilmeye başladığında, onu aşağıdaki şekildeki gibi kalçalarından destekleyin.

Dikkat!

Her zamanki kuralı burada da unutmayın! Çocuğa gereken en az desteği verin.

Çocuğun bacaklarının birbirinden biraz ayrık olmasına dikkat edin ki denge daha rahat kurulabilsin. Bu desteği verirken, önceleri çocuğun önünde bulunun ve sonraları arkasına geçin.

 

Serebral Palsi

 

Çocuğu sağa sola doğru hareket ettirin. Böylelikle çocuk ağırlığını bir bacaktan öbürüne aktarabilmesini öğrensin.

Çocuğu kollarının altından gevşek bir şekilde tutun; onu sağa sola ve ileri geri doğru yavaşça ittirin. Bunları yaparken her defasında çocuğun dik duruma gelmesine izin verin. Bu hareketleri oyun haline getirin.

Serebral Palsi

 

Denge ilerledikçe gereken desteği omuzlarından tutarak verebilirsiniz:

Serebral Palsi

 

Aşağıdaki şekildeki gibi çocuğun bir ipi veya hortumu tutması ile çalışılabilir:

Serebral Palsi

 

Çocuk sonraları ipi tek elle tutarak denge sağlamaya çalışır.

Çocuğun kendini masadan tutarak ayağa kalkmasını motive etmek için masanın köşesine onun sevdiği bir oyuncağı koyun:

Spastik çocuk

 

Masaya tutunarak adımlamasını sağlamak için de masanın diğer köşesine bir oyuncak yerleştirin.

Çocuk neredeyse kendi başına yürüyebilecek duruma gelirse, göğsünden bir kemer, havlu vb. bir malzeme dolayıp yürümesine izin verin. Çocuğu tamamen gevşek bir şekilde bu askı sayesinde tutun. Burada önemli kuralımızı unutmayın: Çocuğa gerektiği kadar destek verin. Düşecek olursa onu yakalayacak şekilde hazır olun. Kemer veya havlu çocuğu taşımasın sadece güvenlik açısından bulundurulsun:

Spastik Çocuk

 

Çocuk kendi kendine yürüyebilecek hale gelinceye kadar onu gerektiği oranlarda destekleyin. Aşağıdaki şekildeki gibi bir kare çizin ve köşelerine çocuğun hoşlanacağı bir bilmece veya tekerleme yazan bir etiket yerleştirin. Sonra bu kare üzerinde onun ileri, geri ve yan yana yürümesini sağlayın. Bunu yapmanın en kolay yolu çocuğun her zaman aynı yöne bakarak yürümesini sağlamaktır. Böylece geri geriye, sol yana, öne ve sağ yana doğru yürümesini sağlamış olursunuz. Her köşeye ulaşıldığında, etiketlerdeki yazıları okuyarak bu işlemi bir oyuna döndürün:

Spastik Çocuk

 

 

Dikkat!

Çocuğa yaptırılan her aktivite bir oyuna çevrilmelidir. Aksi taktirde çocuk sıkılır ve size katılmaz.

Dengesi bozuk daha büyük çocuklarda kullanılacak olan denge tahtası dengenin gelişmesine yardımcı olurken çok da güzel bir oyun olacaktır:

Spastik Çocuk

Basitçe evde bile yapılabilecek bir paralel bar içinde çocuğun denge ve yürüme çalışmaları yararlı olacaktır:

Spastik Çocuk

 

Yine basitçe evde de yapılabilecek bir yürüteç ile çocuğun destek alması, dengesinin ve yürüme aktivitesinin gelişmesi olanaklıdır:

Serebral Palsi

 

Ayrıca Bakınız: Ailelere Sereral Palsi Kılavuzu

 

These information obtained from Japanese Society for Rehabilitation of Persons with Disabilities  (JSRPD)

Ayrıca Bakınız:

Serebral Palsi

This Post Has 40 Comments

  1. ali sözen

    hocam iyi çalişmalar benim oğlum 23 yaşında hafif sp tanısı konuldu gitdiğimiz tüm doktorlar fizik tedavisi önerdi rehabilitasyon okuluna gidiyor pekde faydalı olmuyo evde çatpat yürüyor dişarda aşırı şekşlde korkuyor. kasılıyor artık dışarda yürüme ümüdümüz bitiyor ne yapalım hocam.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın dolayısı ile cevaplarım gecikiyor.
      Eğer oğlunuzda istemsiz kasılmalar varsa (spastisite, distooni) rahabilitasyon tek başına yarar sağlamayabilir. Toksin enjeksiyonları uygulamak gerekebilir. Bu uygulamalarla birlikte oğlunuz daha rahat edebilir. Geçmiş olsun.

  2. Büşra

    Merhabalar hocam ben 27 yasındayım ve sp hastasıyım desteksiz bir sekılde yuruyebılıyorum sadece denge konusunda ve bıraz da yururken zorlanıyorum konuşmam da veya el ve kollarımda bi sıkıntı yaşamıyorum. Denge konusunda daha ıyı olma gıbı bi sanşım var mı botoks tedavısi bnm daha ıyıye gıtmem için etkili olur mu?? Cevap verırseniz çok mutlu olurum Teşekkürler

      1. Büşra

        Randevu alıp yüz yüze bı görüşme saglasak daha ıyı olabılır sanırım çok tesekkurler hocam sizin gıbı bir ınsanla ıletışıme gectıgım için çok mutluyum

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Ben teşekkür ederim. Geçmiş olsun.

  3. Seher

    Merhaba hocam benim kardeşim de sp hastası yukarda yazdıklarınız daha çok küçük çoçuklar için yapılabilecek şeyler bende kardeşim için evde durumunda biraz olsun düzelme olması için birşeyler yapmak istiyorum ama zarar vermekten de korkuyorum rahabilitasyon merkezine de gidiyor ama pek bi faydası yok ona sürekli fizik tedavisini uygun görmüştü doktorlar ama biz köyde olduğumuz için çok mümkün olmadı bu yorumlarda ameliyattan bahsettiğiniz gördüm bu nasıl bir ameliyat önerir misiniz 18 yaşında kendisi hiç bir ihtiyacını kendisi karşılayamayacak bi durumda neredeyse w oturuşu ile oturabilir bi tek ve o şekilde emekleyerek bi yerlere gidebiliyor evin içinde

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu şekildeki gençlere ameliyat yapılabilir ancak detaylı değerlendirme önemli. Ameliyat sonrası daha da kötü olan hastalarım hiç de azımsanmayacak oranlarda. Bu yüzden ameliyat için uygun mu değil mi, başka tedavilerden fayda görür mü bakmak lazım. Köyde oturmanız işi zorlaştırıyor elbette. Geçmiş olsun.

  4. Elif

    Hocam benim kızım üç buçuk yaşında cp dediler diplejik afolalarla yürüye biliyor afosuz yürüyemiyor 32 haftalık doğum yaptım bir kilo yedi yuz gram dogdu hafta da iki gun fizik tedavi alitor dizlerinde kacma çok var sol
    ayak içe basıyor sag ayak parmak ucu ne yapmam gerekiyor budr sag kalca sorunlu kalça yapisi dediler 6 ayda bir röntgen çekiyoruz balta limanı kemiik hastanesine götürüyorum ne yapmam gerekir kızım icin yol gosterin teşekkürler şimdiden

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      Ayrıca ameliyat ile ilgili şu yazım önemlidir:
      Çağdaş tıp bilgisine göre 10 yaşından önce serebral palside ameliyat kesinlikle önerilmemektedir. Hatta eğer botoxa cevap olumlu ise çocuğun büyümesi tamamlananıncaya kadar beklenmeli ve hala ameliyat gerekiyorsa bir defeda bütün gerekli ameliyatlar yapılmalıdır. Bizde az da olsa bazı cerrahlar ameliyatlara maalesef 3 yaşında başlamaktadırlar ve sonradan 2-3 senede bir ameliyat yapmak zorunluluğu oluşmaktadır! Tekrar ediyorum çağdaş ülkelerde çocuk büyümesi tamamlananıca sadece 1 kez ameliyat yapılmakta iken bizde 3 yaşında başlayıp her 2-3 senede bir tekrar ve takrar ameliyat önerilmektedir! Bu son derece yanlıştır. Ameliyatın geri dönüşü yoktur. Birçok serebral palsili çocuğumuz yürür halde iken ameliyat olmuş ve maalesef şu anda yürümez durumlara düşmüşlerdir. Ameliyat son çaredir. Bu son çareye başvurmadan önce düzenli ve doğru botox uygulamaları yapılmalıdır. Yalnız buradaki bir sorun da şuur ki botox enjeksiyonlarının yapılmasında hatalar yaşanmaktadır. Bu konuda da lütfen şu adreslerdeki yazılarımı mutlaka iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar; https://felc-romatizma.com/neden-botox-2. Geçmiş olsun.

  5. Bestepe

    Hocam 2 yasındakı oğlum parkta kayacak merdıvenınden düsmesı sonucu ayağına basıp yürüyemıyo 3 defa fılm cekıldı bırşey çıkmadı ama yürüyemıyor 2 haftadır ne yapmalıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nasıl düştüğü, neresinde bir travma olduğu önemli. Dışarıdan görülen bir morarma vs var mıdır buna bakmak lazım. Yumuşak doku travmalarının iyileşmesi 6 hafta sürebilir. Geçmiş olsun.

  6. Bestepe

    Hocam 2 yasındakı oğlum parkta kayacak merdıvenınden düsmesı sonucu ayağına basıp yürüyemıyo 3 defa fılm cekıldı bırşey çıkmadı ama yürüyemıyor 2 haftadır ne yapmalıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nasıl düştüğü, neresinde bir travma olduğu önemli. Dışarıdan görülen bir morarma vs var mıdır buna bakmak lazım. Yumuşak doku travmalarının iyileşmesi 6 hafta sürebilir. Geçmiş olsun.

  7. Tuğsal

    Hocam merhaba 29 aylık oğlumuz var,erken doğum ile sezeryan yapılarak dünyaya geldi ve yaklaşık 28 günkadar küvez de kaldı.1850 gr kilosu vardı şimdi daha iyi çok şükür ve 13 kiloya ulaştı. Sol ayak parmak ucunda basıyor ve henüz daha yürüyemiyoruz ve artık kendi de bize yüklenmiş vaziyette. Geçmiş günlerde en azından sol ayağını da basarak 10 ve en fazla da 12 adım atıyordu . Dik durarak da elliye kadar sayıyordu ama son 10 gündür hiç birşey yapmıyor. Fizik tedavi haftada 5 gün devam ediyor , 2 gün psikolog tedavi ve 3 günde havuza götürüyoruz. Sizi netten takip ediyoruz ve biz yurt dışında bulunuyoruz .
    Eğer bu konu ile ilgili yardımcı olursanız çok seviniriz.
    Saygılarımızla

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  8. Yasemin

    İyi günler diliyorum Hocam;
    Bebeğimin 37.haftaya kadar gelişiminde bir problem yokken 37.haftada beyinde su toplandığı teşhisinde bulunuldu ve buyüzden 37 haftalık bebeğimi acil sezeryanla dünyaya getirdim.2 haftalık küezde kaldı,beyindeki sıvı 1 sefere mahsus şırıngayla çekildi. Sonraki süreçte anormal bi durum saptanmadı ve taburcu edildik.
    Son kontrolde bebeğimde MR sonucu hidrosafali bulgusuna saptanılmadığı sonucuna varıldı(Bu kanıya varan doktorumuz BEYİN CERRAHI idi).
    Bebeğim şu anda 8 aylık gözlemlerim neticesinde sol elini sağ eli kadar aktif kullanmadığı kanısındayım.Sol elinin kavrama yeteneği zayıf.sol el baş parmağı avuç içi kısmında duruyor ve kavrarken baş parmağı etkili kullanamıyor,başparmakta kavrama sorunu yaşıyor.
    Nedeni ne olabilir ? Bizi hangi bölüme yönlendirirsiniz ? Yapacağınız yardım için şimdiden teşekküğr ederim,iyi günler dilerim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Çocuğunuzda Ne kadar sıkıntı var anlayabilmek için detaylı muayene gerekir. Eğer gelişim geriliği saptanırsa öncelikle size öğreteceğimiz çok şey vardır. hem çok büyük bir bilgi kirliliği mevcut, hem de gerekli olan birçok şey yapılmamakta ve öğretilmemektedir. Lütfen temasta kalalım.

      1. Yasemin

        Tekrar Merhaba hocam. Nörolog muayenesi sonucu SP tanısı konuldu oğluma ama sadece sol elini az kullanıyor fizik tedavi önerildi . Bu durum ilerler mi yoksa erken teşhis sayesinde geliştirilebilir mi?

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Çok özellikli tedaviler yapmak gerekiyor. ​
          Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  9. mahmut

    Merhaba hocam benim bir yaşında yiyenim var basini tutamiyo desteksiz oturamiyor fizeğe götürüyorum nöroloji bölümüne de götürüyorum birsürü test yaptilar bi şey çıkmadı eyg de cektiler o ds temiz çıktı mr sonuçlarıni bekliyoruz bize bi yardimci olabilirmisiniz net bi sey söylemiyolar

  10. Medine temur

    4 bucuk yaşında ıkiz eşi serap ler palsi çocuğum var 3 aylıkken başını tuttu 2 yaşında oturdu yanyana yürüyor ada olsa denge var 4 defa Botoks oldu ama bağımsız yuruyemiyo neler yapabilirim fizik tedavi ve at terepisine gidiyo

  11. Neşe uslu

    Hocam oglum 12yaşında sp daha önce fizik tedaviye çok götürdüm ama çokta fayda görmedik bir sefer topuk arkasından kas gevşetme operasyonu geçirdi ama yine kasıldı her şeyi yapabiliyor desteksiz oturuyor sol elini daha zor kullanıyor ve sol bacagını bir süredir başında kaymalar ve geri zıplamalar başladı ne yapabilirim sizin görmenizi çok arzu ediyoruz cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim

    1. SP ile ilgili yapacak çok şey var. Lütfen öncelikle web sitemizi detaylıca inceleyin. Bize ulaşmak için 0-530-3711855 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  12. Emel

    Hocam kızım 2 yaşında hafif sp ve tutarak yürüttüğümde çapraz atıyor bunu engelleyecek düzeltecek etkili çözüm nedir neapsak biliriz

    1. Serebral palside spastisite sıktır. Kızınızda da bu durum söz konusu. Maalesef serebral palside hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek çok zor. Serebral palside çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Özellikle nelere dikkat etmeliyiz: “https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar” Lütfen verdiğim adresi dikkatlice inceleyiniz. Ayrıca serebral palsi ile ilgili yazılarımıza ve tv programlarımıza muhakkak detaylıca bakın. Anlattıklarınıza göre çocuğunuza yararımız çok olur görüşündeyim. Geçmiş olsun.

  13. Cüneyt

    Merhabalar hocam; Diyarbakırdan size bu maesajı yazıyorum.

    Kızım 9 aylık ve bu sorunu (serebral palsi) yeni öğrendik kimse bugüne kadar bize bişey söylemedi mr sonucunda çıktı. Beyin doğumda oksijensiz kaldı dediler.

    Kızım 9 aylık zayıf ve henüz kafasını dik tutamıyor. Ama el, kol haraketleri ve bacak hareketleri kendini çevirme gibi birçok şeyi normal yapıyor. Kulaklarından ilk günden beri şüpheleniyorduk kulaklarıda bera testinde 90 desibel işitme kaybı çıktı. Biz nöroloji dokturu mr bakarken iki kulağında sıvı birikmesi var dedi. Ben size beyin (mr) gönderiyorum Allah Rızası için bir bakın.

    İndirme linki
    https://yadi.sk/d/r2fC37tIiLq84

    1. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. MR sadece bize yardımcıdır. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Serebral palside çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  14. fevziye

    Merhaba benim 3 yaşında kızım var 1 yıl öncesine kadar sağlıklı yürüyen konuşan tuvalet eğitimi almış bir ćocuk iken 1 yıl önce kabak ćekirdegı Aspire ettiği ićin Serebral palsili epilepsi bilinç yok trakeostomili fizik tedavi alıyor başka neler yapabilirim bilinç gelirmi nasıl olur bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam edin. Onunla sürekli konuşun, müzik dinletin, tensel teması devam ettirin. Eklemlerini korumak için egzersizlerini yaptırın. Umarım beyin hücrelerinde yeniden organizasyon olur ve ilerleme kaydedilir. Geçmiş olsun.

  15. ezgi uzunay

    Hocam benim oğlum uc yasın spi hastası konsamıyo yuruyemıyor el becerosı yok konuşamıyo ve govde kontorolu hıc yok aykta tutumda zıplıı yuh o napabılırım bna cozum soylermısınız sızın muyanahanenize gelmek istıyorum fakat vanda yım ben beni aydınlatrmısınız bıraz cvpn ıcın simdıden tsk

    1. Yazmış olduğum ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” nu çok detaylı okuyun. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Tecrübeli ellerde çocuklara 20 aylıktan sonra uygulanacak toksin uygulamaları ve bununla bereber seri alçılamalar yine fevkalade tıbbi önem arz ediyor. Bu konuda çok spekülasyon yapılıyor çoğu da bu işi bilmeyenlerce söyleniyor. Halbuki serebral palsinin merkezi tedavisini düzenli periyodik toksin enjeksiyonları oluşturuyor. Bana https://felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  16. hilal

    hocam 4 yaşın dabir kızım var 1yaşinda corpus collosum tanısı konuldu emekliyor koltuk kenarında yürü yor ama desteksiz yürü yemiyor neyapa bilirim nöbeti yok robotla fizik tedavi faydalı olurmu yürüye bilirmi bilgilendirirseniz cok sevinirim

    1. Tabii ki olabilir. Ancak bunlardan daha önemlisi çocuğunuzun hangi durumda olduğunu, hangi programlara gereksinimi olduğunu çok iyi belirlemek. Bu üzden detaylı sorgulama ve muayene fevkalade önemlidir. Ezbere bir şekilde çocuğu robota koymak, veya robotun önemli özelliklerinden yararlanmadan (birçok yerde robot tam destekle çocukları yürütüyor ki bu durumda etkisi neredeyse sıfırdır) bu tedaviyi uygulamak neye yarar? Bu yüzden güvenebileceğiniz, size tıbbi kanıtlar sunabilecek bir yerde tedavilerin sürmesi önemli. Geçmiş olsun.

  17. tuba

    Hocam,29 aylık bir kızım var.1 yaşına gelmeden cp teşhisi konuldu.bu zamana kadar rehb.hastane ve ben evde fiziklerini yaptiriuorum.sol hemiparazi.kol ve bacak kasılması fazla. Ayak bilekleri balerin gibi sag taraf bazen çok düzgün basıyor. yerde dönme hareketlerimiz var.koltuktan yavas yavas inme..vs.bizim bu durum yogun fizikle devam ederken tam 4 kez havale geçirdi. nöroloji takibinde.benim kızım sara hastası demek mi oluyor bu 🙁 tavsiye ve morelinize ihtiyacım var anne olarak cvp yazarsanız çok sevinirim.

    1. Havale ilaçları ile iyi olacaktır merak etmeyin. Yalnız ilaçlarını ve çocuk nörolojisi kontrollerini sakın ihmal etmeyin. Kasılmaları için ise periyodik ve sıkı takiple toksin enjeksiyonları çok önemli. Serebral palsi ile ilgili olarak lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin: ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ”. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Bana https://felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

  18. GAMZE DURAK

    mrb.hocam benim 18 aylık cp tanı oğlum var.rehabilasyon ve fizizk tedaviye gidiyor.baş tutma emekleme ve yürüme oturma yok.yardımcı olurmusunuz ne yapmalıyım

    1. Oğlunuzda henüz baş tutması yoksa bu durum cp’nin ağır formda olduğunu gösterebilir. Rehabilitasyona götürmek çok önemli ancak tek başına yetmez. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın